Dodaj do ulubionych

Izolacja balkonu

29.09.07, 14:41
Mam taki problem: ze strony balkonu na scianach w pokojach(łączenie ściany z brzegiem balkonu) pojawił mi się grzyb i zawilgocenie. Sam balkon jest suchy, nigdy nie stała na nim woda, ale miejsca są charakterystyczne, stąd podejrzenie, uazasdnione, że balkon (ok 10 m2) nie jest izolowany i woda jakoś (jak?) dostaje się tam. MOje pytanie: czy ktoś miał podobny problem, jak go rozwiązać? Sądzę, że trzeba będzie skuć kafelki i połozyć izolację oraz nowe kafle. Czy ktoś się orientuje ile może taka działąlność kosztować (oczywiście bez ceny kafli) orientacyjnie: robocizna + ewentualnie potrzebne materiały jeśli ktoś wie. Interesuje mnie zwałąśzcza ile fachowcowi trzeba za to dać. Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grupa_psb Re: Izolacja balkonu 26.11.07, 21:13
      W takiej sytuacji rzeczywiście konieczne jest odsłonięcie płyty balkonowej i
      wykonanie prawidłowej izolacji. Warto przy tym jednocześnie - o ile to możliwe -
      sprawdzić, czy na połączeniu płyty balkonowej ze ścianą nie powstaje mostek
      termiczny, który również może być przyczyną wspomnianych objawów.
    • cromwell1 Re: Izolacja balkonu 27.11.07, 20:30
      psb ma racje
      tylko co znaczy zawilgocenie
      czy to moze mokra plama swiadczaca o przeciekaniu wody
      czy raczej skraplanie pary wodnej na schlodzonej scianie

powiem ci corko jak sobie z tym definitywnie poradzic

trza balkon zbic
      w drzwiach balkonowych wstawic barierke i po klopocie

inaczej bedziesz dziada naprawiac do smierci
      a kosztom nie bedzie konca

pzdr.
    • Gość: Eryk Re: Izolacja balkonu IP: 5.172.248.* 17.02.14, 22:50
      Wykonujemy izolacje na balkonach i wykuszach charakteryzujemy się tylko tym robimy to na prawde solidnie i dokładnie izolacja polega na położeniu papy pierwszą pape najlepiej jest połozy przed zamontowaniem drzwi tarasowych jeśli chodzi o wykusz a przy balkonach nie ma znacznej różnicy należy położy odpowiedni styropian zrobić obróbki blacharskie działamy na terenie województwa Mazowieckiego informacje udzielam telefonicznie 506566049 e mail erykbarcikowski@gmail.com
    • jarecki_2 Re: Izolacja balkonu 18.02.14, 22:18
      Całość prac, czyli rozebranie pokrycia ceramicznego, warstwy dociskowej (betonu), starej izolacji, wszystkiego do płyty, wywiezienie gruzu (kontener), i wykonanie; izolacja ciężka przeciw wodna, odtworzenie wylewki, płytki, cokoły, uszczelnienia silikonem.... koszt razem z kupnem płytek może wynieść nawet 1000 zł/m2. Może i więcej w zależności od zastosowanych materiałów oczywiście.
      • rita89 Re: Izolacja balkonu 29.08.14, 11:40
        Ja mogę polecić świetny produkt do izolacji płytek ceramicznych - po jego zastosowaniu nie powinno być już problemów z wilgocią. Środek nazywa się hs 600 marki codex. Ma dwie warstwy, z których każda jest innego koloru. Dzięki temu kiedy nakładamy materiał, widać czy poprzednia warstwa została dobrze pokryta. Super rozwiązanie!
    • erzecznikknauftherm Re: Izolacja balkonu 09.09.14, 15:13
      Możliwe, że przyczyną zawilgocenia jest źle wykonany montaż termoizolacji na łączeniu ściany zewnętrznej z płytą balkonową. Jakaś nieszczelność lub zniszczenie ocieplenia może spowodować, że przez szczelinę w ociepleniu dostaje się woda z opadów atmosferycznych.
      e-rzecznik Knauf Therm
    • mlody825 Re: Izolacja balkonu 04.01.15, 22:09
      Tym, którzy chcą zabrać się za docieplanie balkonu polecam lekturę tego artykułu www.mgprojekt.com.pl/blog/jak-docieplic-balkon/#axzz3Nt8jOCqg Są w nim opisane istotne szczegóły poszczególnych prac, które należy wykonać. Często bowiem zapominamy o najbardziej oczywistych rzeczach jak np. odprowadzanie wody
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka