Dodaj do ulubionych

docieplenia

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 08:17
Zamierzam docieplić dach i zmienić poktycie. W tej chwili jest tylko eternit
(niestety!!!). Proszę o rady jak zrobić to dobrze i w miarę tanio. A może
znacie jakąś solidną ekipę, której można powierzyć taką robotę?
Obserwuj wątek
    • cat_s Re: docieplenia 16.07.03, 12:19
      Gość portalu: mgosia4 napisał(a):

> Zamierzam docieplić dach i zmienić poktycie. W tej chwili jest tylko eternit
      > (niestety!!!). Proszę o rady jak zrobić to dobrze i w miarę tanio. A może
      > znacie jakąś solidną ekipę, której można powierzyć taką robotę?

Chyba wszystko zalezy od kilku czynnikow: jak szybko chcesz wykonac te prace,
      czy masz czas zeby pojezdzic po sklepach i samodzielnie kupic materialy, czy
      znasz sie cokolwiek na na tego rodzaju pracach itp.
      Ja nie nie mialem czasu na osobiste dogladanie "fachowcow" i zero pojecia o
      pracach remontowych. Zakres prac: docieplenie i otynkowanie scian w domu
      wolnostojacym (ok 120 m.kw.) + docieplenie strychu nieuzytkowego.

Skorzystalem z oferty malej firemki z W-awy, z Woli (z ogloszenia w gazecie) i
      wycyckali mnie po calosci:)! Przedluzali terminy wykonania, nie przychodzili na
      umowione terminy (a to wesele siostry, a to samochod ukradli:)), podnosili
      ustalone ceny. Slowem - masakra. Cykneli mnie na ladne kilka zlotych. Nastepne
      dwie ekipy (te byly juz z polecenia od znajomych, ha-ha!), ktore mialy poprawic
      fuszerki, wywalilem osobiscie, bo faceci ewidentnie robili mnie w konia.

Teraz docieplenia konczy moj szwagier, ktory co prawda faktury nie wystawia,
      ale samodzielnie postawil swoj dom na wsi, wiec wie jak sie to robi. Jego
      dodatkowym atutem jest cena (docieplenia scian w moim domu
      [materialy+robocizna]: firma - ok. 9.000 pln; szwagier - ponizej 5.000 pln)
      oraz to, ze ma duzo wolnego czasu, wiec uzgodnienia terminow nie stanowia
      problemu.

Najlepiej wiec chyba skorzystac z uslug wlasnego szwagra, albo kogos z
      rodziny :)! Zaoszczedzisz i czas, i pieniadze, i wlasne nerwy.

W ostatecznosci moge polecic wlasnego szwagra, o ile nie zalezy Ci na
      rachunkach :))

Pozdrawiam
      cat_s

• cichad Re: docieplenia 17.07.03, 09:43
      Witam. pracuję w pokryciach dachowych więc myślę, że coś mogę doradzić. Przede
      wszystkim wbrew pozorom istotna jest wiatroizolacja czyli tzw. folia którą
      układasz pod pokryciem na krokwiach. Najlepiej kupić DORKEN Delta Vent N albo
      BRAAS Divorol Pro. Są to folie wysokoparoprzepuszczalne, które gwarantują, że z
      ociepleniem dachu nie będzie problemów. Nie daj się namówić na żadne dziwne
      wynalazki. Trzeba się liczyć z tym,że dobre folie kosztują powyżej 4zł/m2. Co
      do ocieplenia- tylko wełna mineralna lub szklana (ubranie ochronne). Ja
      proponuję wełnę URSA. Pierwsza warstwa między krokwie a druga w poprzek na
      krokwie (unika się mostków termicznych na krokwiach) ale tak by grubość
      ocieplenia w sumie miała od 18 - 23 cm - za więcej przepłacasz a za mniej
      dopłacasz do ogrzewania. Co do pokrycia - wolny wybór. Nie wiem czy Twój dach
      wytrzyma dachówkę (ok.40kg/m2). Jeżeli nie to trudno - blachodachówka ale też
      nie najtańsza. Poproś o dobre wyliczenie dachu, gdyż z doświadczenia wiem, że
      czasem blachodachówka jest droższa (oczywiście biorąc cały dach pod uwagę) od
      np. dachówki betonowej BRAAS celtycka czy grecka.
      Pozdrowionka.
      • busstop Re: docieplenia 17.07.03, 11:08
        polecam karpiówkę (DK18) Z FCB wacław jopek. niezwyka twarda i bardzo
        mało "chłonna" dachóweczka, lżejsza od karpiówek innych firm. a ceramika to
        zawsze ceramika - lekka i bardzo trwała.

jedyny minus - robia tylko czerwoną (naturalną). eksperymentowali z zajebistą
        garfitową (efekt rustykalny - lekko przebarwioną), ale z jakiś problemów z
        dostawcą barwnika na razie podobno zaprzestali produkcji garfitu. a szkoda...
    • potomar Re: docieplenia 17.07.03, 12:37
      Spróbuj na www.budowlanka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka