Dodaj do ulubionych

Co na deski sosnowe - POMOCY !!!

IP: *.centrala.kbsa / 10.3.24.* 16.07.03, 09:25
Cześć - za tydzień odbieram deski sosnowe z tartaku. Bedą przybite do belek
stropowych w domku letniskowym na Mazurach. Czytam najróżniejsze oferty i
zdurniałem - nie wiem co wybrać. Z tego co widzę trzeba się zdecydować bądź
na lakier + kapon (dalej należy wybrać poliuretanowy lub wodny, i jeszcze
wybrać pomiędzy polskim lub niemieckim lub skandynawskim) bądź na jakieś
oleje (podobno tak robią w Skandynawii). Co mam wybrać ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Co na deski sosnowe - POMOCY !!! IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 16.07.03, 12:53
      > na lakier + kapon (dalej należy wybrać poliuretanowy lub wodny, i jeszcze
      > wybrać pomiędzy polskim lub niemieckim lub skandynawskim) bądź na jakieś
      > oleje (podobno tak robią w Skandynawii). Co mam wybrać ?

Oleje niech sobie robią w skandynawii. U nas ta technologia jest na tyle
      egzotyczna, że mało kto ją potrafi zrobic dobrze, pozatym taka podłoga jest
      bardziej czasochłonna w eksploatacji - w domku letniskowym szkoda zachodu.
      Tak więc proponuję lakier + capon.
      Poliuretanowy jest trwalszy i lepszy, ale śmierdzi i po polakierowaniu trzeba
      parę dni wietrzyć zanim da się w takim mieszkaniu przebywać. Wodny jest
      nieszkodliwy, ale trwałość ma niższą. Na sosnowe dechy nie ma chyba sensu dawac
      drogiego niemieckiego lakieru - sosna to miękkie drewno i taka podłoga tak czy
      tak się będzie niszczyć. Zwłaszcza, że te niemieckoskandynawskie lakiery sa
      dwu - trzykrotnie droższe a zaledwie trochę lepsze.

J.
      • Gość: uny Re: Co na deski sosnowe - POMOCY !!! IP: 62.233.202.* 16.07.03, 23:52
        a może wosk?
        • Gość: Jarek Re: Co na deski sosnowe - POMOCY !!! IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 17.07.03, 11:51
          Wosk to moim zdaniem najgorsze co można położyc na drewno. No chyba, że ktoś
          lubi chodzić przy podłodze jak kwoka przy jajach, regularnie pastować,
          froterować, wcierać jakieś śmierdzące świństwa, polerować, i cały czas uważać,
          żeby się broń boże nic nie wylało.

Jak komus zalezy na naturalnym wyglądzie drewna, to niech się decyduje na olej.
          Ale moim zdaniem to raczej nie do domku letniskowego i nie na sosnę.

J.

• Gość: lula77 Re: Co na deski sosnowe - POMOCY !!! IP: *.customer.telia.com 18.07.03, 12:35
      Mieszkam w Skandynawii i mam sosne na podlodze. Tu jest moda na sosle lugowana
      i olejowana na bialo(olej jest oczywiscie transparentny). Jest to bardzo
      efektowne, olej tez dobrze zabezpiecza, a lug eksponuje strukture drewna.
      Raz na jakis czas trzeba potraktowac podloge specjalnym mydlem. Taka podloga z
      czasem nie traci na wygladzie. Polecam.

lula77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka