Gość: SAINT IP: *.crowley.pl 28.07.03, 08:59 Witam Czy ktoś z was używa może płyty indukcyjnej ?? Czy rzeczywiście zużywa ona mniej energii niż zwykła płyta ceramiczna ?? Jak do tej pory karzdy sprzedawca mówi mi co innego. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SAINT Re: Płyta indukcyjna? IP: *.crowley.pl 29.07.03, 09:46 Czy naprawdę nikt z was Drodzy Grupowiecze nie używa płyty indukcyjnej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: Płyta indukcyjna? 29.07.03, 09:54 Gość portalu: SAINT napisał(a): > Czy naprawdę nikt z was Drodzy Grupowiecze nie używa płyty indukcyjnej ?? A ty uzywasz?? Drogie toto, garnki musowo trzeba wymienic i nikt nie jest w stanie powiedziec ile pradu zaoszczedze i kedy mi sie ta kasa zwroci. Przy naszej obecnej dosc niskiej cenie energii elektrycznej kupowanie takiego wynalazku to wg. mnie czysty snobizm. JAki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mina Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 10:51 ja mam płytę indukcyjną firmy SCHOLTES, jeszcze nie podłączona ale podobno podobno jest bardzo ekonomiczna,za miesiąc lub 2 będę mogła napisać więcej W krajach UE jest ich bardzo dużo, w Polsce niestety jeszcze nie, może dlatego,ze są drogie a nam wciska sie zawsze jakiś szmelc. Jest tak w Niemczech: towary produkowane w rynki wschodnie i oddzielnie do krajów UE..... czy nie jest to zastnawiające ? Odpowiedz Link Zgłoś
wozimek Re: Płyta indukcyjna? 29.07.03, 20:39 Jeżeli masz w rodzinie kogoś z rozrusznikiem serca, lub sam posiadasz karty kredytowe to zalecam ostrożność (portfel z plastikami z dala od płyty!!!). Nie wiem dokładnie w jakim promieniu od pól indukcyjnych, ale pole elektromagnetyczne jest całkiem zacnej mocy. Lepiej jak gniazda elektryczne są w penym od niej oddaleniu - bo może kpnąć. Ponadto wieść niesie, że to użytkowo najbezpieczniejsze, super inteligentne, oszczędne itp, itd... PS. Rozumeiem, że cena nie gra roli... ...płyty + garnków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 12:30 Płyty indukcyjne pojawiły się na rynku już jakiś czas temu i na ich temat ciągle krążą sprzeczne opinie. Są drogie i wymagają stosowania odpowiednich naczyń wykonanych z materiałów ferromagnetycznych (namagnesowanych). Od strony użytkowej jest to jedno z najbezpieczniejszych urządzeń stosowanych w kuchni. Wysokiej klasy elektronika, w którą wyposażone są płyty indukcyjne nie tylko rozpoznaje wielkość garnka, ale też uniemożliwia wytwarzanie ciepła, dopóki nie ustawimy go na płycie. Jest to na tyle inteligentny system, że gdyby na blacie położyć nóż - nie zadziała. Gdybyśmy, przygotowując jakąś potrawę, zapomnieli o niej pola grzejne po przekroczeniu określonego czasu (dostosowanego do ich mocy) wyłączą się automatycznie. Również gdy zasłonimy otwory wentylacyjne - płyta wyłączy się. Oczywiście użytkowanie takiej płyty wiąże się pewnymi ograniczeniami. Płyty nie powinno się używać jako powierzchni odstawczej, gdyż indukcja może oddziaływać na metalowe przedmioty położone na jej powierzchni. Położenie w pobliżu płyty indukcyjnej karty kredytowej albo dyskietki może spowodować ich uszkodzenie - rozmagnesowanie. Płyta indukcyjna może być niebezpieczna dla osób z rozrusznikiem serca. Powstające podczas pracy płyty pole magnetyczne może zakłócać pracę rozrusznika. Jeszcze jedna uwaga dotyczy zabezpieczenia kontaktu elektrycznego znajdującego się w pobliżu płyty. Gdyby przewody podłączonych do takiego kontaktu urządzeń dotykały gorącej płyty, może nastąpić porażenie prądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Płyta indukcyjna? IP: *.siemens.pl 30.07.03, 13:54 "autorowi" poprzedniego tekstu zwracam uwagę, że wypada wskazać źródło tak obszernej wiedzy. wp.muratordom.pl/9E0AD510A20444A5B5AD8DE8453F7B7A_3B833D4C1BB743B49EA362C96CD831ED.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 11:30 czasami ważniejsza jest "esencja" a źródło dopiero później ale dzięki za uzupełnienie Odpowiedz Link Zgłoś