Dodaj do ulubionych

Płyta indukcyjna?

IP: *.crowley.pl 28.07.03, 08:59
Witam

Czy ktoś z was używa może płyty indukcyjnej ??
Czy rzeczywiście zużywa ona mniej energii niż zwykła płyta ceramiczna ??
Jak do tej pory karzdy sprzedawca mówi mi co innego.

Pozdrawiam
Przemek
Obserwuj wątek
    • Gość: SAINT Re: Płyta indukcyjna? IP: *.crowley.pl 29.07.03, 09:46
      Czy naprawdę nikt z was Drodzy Grupowiecze nie używa płyty indukcyjnej ??

• jaki71 Re: Płyta indukcyjna? 29.07.03, 09:54
        Gość portalu: SAINT napisał(a):

> Czy naprawdę nikt z was Drodzy Grupowiecze nie używa płyty indukcyjnej ??

A ty uzywasz??
        Drogie toto, garnki musowo trzeba wymienic i nikt nie jest w stanie powiedziec
        ile pradu zaoszczedze i kedy mi sie ta kasa zwroci. Przy naszej obecnej dosc
        niskiej cenie energii elektrycznej kupowanie takiego wynalazku to wg. mnie
        czysty snobizm.
        JAki
        • Gość: mina Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 10:51
          ja mam płytę indukcyjną firmy SCHOLTES, jeszcze nie podłączona ale podobno
          podobno jest bardzo ekonomiczna,za miesiąc lub 2 będę mogła napisać więcej
          W krajach UE jest ich bardzo dużo, w Polsce niestety jeszcze nie, może
          dlatego,ze są drogie a nam wciska sie zawsze jakiś szmelc. Jest tak w
          Niemczech: towary produkowane w rynki wschodnie i oddzielnie do krajów UE.....
          czy nie jest to zastnawiające ?
          • wozimek Re: Płyta indukcyjna? 29.07.03, 20:39
            Jeżeli masz w rodzinie kogoś z rozrusznikiem serca, lub sam posiadasz karty
            kredytowe to zalecam ostrożność (portfel z plastikami z dala od płyty!!!). Nie
            wiem dokładnie w jakim promieniu od pól indukcyjnych, ale pole
            elektromagnetyczne jest całkiem zacnej mocy. Lepiej jak gniazda elektryczne są
            w penym od niej oddaleniu - bo może kpnąć.
            Ponadto wieść niesie, że to użytkowo najbezpieczniejsze, super inteligentne,
            oszczędne itp, itd...

PS. Rozumeiem, że cena nie gra roli...
            ...płyty + garnków
            • Gość: lop Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 12:30
              Płyty indukcyjne pojawiły się na rynku już jakiś czas temu i na ich temat
              ciągle krążą sprzeczne opinie. Są drogie i wymagają stosowania odpowiednich
              naczyń wykonanych z materiałów ferromagnetycznych (namagnesowanych). Od strony
              użytkowej jest to jedno z najbezpieczniejszych urządzeń stosowanych w kuchni.
              Wysokiej klasy elektronika, w którą wyposażone są płyty indukcyjne nie tylko
              rozpoznaje wielkość garnka, ale też uniemożliwia wytwarzanie ciepła, dopóki
              nie ustawimy go na płycie. Jest to na tyle inteligentny system, że gdyby na
              blacie położyć nóż - nie zadziała. Gdybyśmy, przygotowując jakąś potrawę,
              zapomnieli o niej pola grzejne po przekroczeniu określonego czasu
              (dostosowanego do ich mocy) wyłączą się automatycznie. Również gdy zasłonimy
              otwory wentylacyjne - płyta wyłączy się. Oczywiście użytkowanie takiej płyty
              wiąże się pewnymi ograniczeniami. Płyty nie powinno się używać jako
              powierzchni odstawczej, gdyż indukcja może oddziaływać na metalowe przedmioty
              położone na jej powierzchni. Położenie w pobliżu płyty indukcyjnej karty
              kredytowej albo dyskietki może spowodować ich uszkodzenie - rozmagnesowanie.
              Płyta indukcyjna może być niebezpieczna dla osób z rozrusznikiem serca.
              Powstające podczas pracy płyty pole magnetyczne może zakłócać pracę
              rozrusznika. Jeszcze jedna uwaga dotyczy zabezpieczenia kontaktu elektrycznego
              znajdującego się w pobliżu płyty. Gdyby przewody podłączonych do takiego
              kontaktu urządzeń dotykały gorącej płyty, może nastąpić porażenie prądem.

• Gość: !!! Re: Płyta indukcyjna? IP: *.siemens.pl 30.07.03, 13:54
                "autorowi" poprzedniego tekstu zwracam uwagę, że wypada wskazać źródło tak
                obszernej wiedzy.

wp.muratordom.pl/9E0AD510A20444A5B5AD8DE8453F7B7A_3B833D4C1BB743B49EA362C96CD831ED.htm

pozdrawiam

• Gość: lop Re: Płyta indukcyjna? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 11:30
                  czasami ważniejsza jest "esencja" a źródło dopiero później ale dzięki za
                  uzupełnienie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka