Dodaj do ulubionych

drewniany blat w łazience

30.07.03, 10:42
Planuję w łazience umywalkę nablatową, która bedzie stała na drewnianym
blacie, oraz drewnianą półeczkę pomiędzy wanna a ścianą. Chciałabym, użyć
jasnego drewna. Nie mam pojęcia jakie powinno to byc drewno, a
przedewszystkim jak je zabezpieczyc przed wilgocią itp. Bede widzieczna za
rade. A jeśli ktoś sie orientuje jakiego rzędu pieniadze wchodzą w gre,
byłabym baaaaaaardzo wdzieczna za krótkie info.
Wiem, że na Was mozna liczyć!!
Pozdrawiam,
B.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dosia Re: drewniany blat w łazience IP: 195.217.253.* 30.07.03, 11:27
      Bede teraz robic dwie szafki do lazienki. Jedna bedzie z umywalka w blacie.
      Bedzie troszke bardziej skomplikowana bo bedzie z szuflada itp. Koszt stolarz
      mi wycenil na ok. 1000 zl kazda z szafek. Szafka bedzie z litego debu (bo
      podobno lubi wilgoc), odpowiednio zaimpregnowanego, pomalowanego na kolor
      ciemnego brazu/wenge. Kolezanka polecila mi tego stolarza - u niej z szafka nic
      sie zlego nie dzieje.
      • bee26 Re: drewniany blat w łazience 30.07.03, 11:33
        Czy jestes z okolic Wawy? Jesli tak to czy mozna prosić o namiary na tego
        poleconego stolarza?
        Z góry dzięki.
        B.
        • Gość: Dosia Re: drewniany blat w łazience IP: 195.217.253.* 30.07.03, 14:27
          Powiem szczerze, ze nie wiem czy moge z czystym sumieniem go polecic :) bo
          jeszcze szafek nie mam.

Poza tym on jest spod Bialegostoku. Mysle jednak, zebys pogadala z jakimkolwiek
          stolarzem i zapytala, czy zrobi Ci cos takiego. Z tego co mowil moj stolarz to
          nie jest taka straszna filozofia. Wazne tylko, zeby bylo to odpowiednie drewno.
          Podobno dab jest najlepszy (ale najdrozszy). Daj znac co i jak. Za miesiac moj
          stolarz bedzie mi przywozil te szafki (do Wawy), moze wtedy bede mogla dac Ci
          jego namiary ze spokojna glowa. Bardzo chetnie je dam, ale naprawde chce te
          szafki najpierw zobaczyc, zeby nie zrobic Ci wilczej przyslugi :)
          • bee26 Re: drewniany blat w łazience 30.07.03, 14:30
            Jasna sprawa!! :) Popytam kilku stolarzy, zorientuje sie w temacie.
            Chciałabym, zeby jednak to był stolarz które wie co robi (łazienka to
            specyficzne miejsce na drewno). Bede relacjonować na bieżąco.
            Pozdr
            B.
            • Gość: Dosia Re: drewniany blat w łazience IP: 195.217.253.* 30.07.03, 14:34
              Dobra. Ja tez :) Odezwe sie za jakis czas.
    • archol Re: drewniany blat w łazience 31.07.03, 08:53
      Najbardziej nadaje sie teak- ale on nie jest jasny, ewentualnie dab. Zeby nie wiem jak zalakierowac i tak po jakims czasie trzeba bedzie przeszlifowac i zalakierowac ponownie. Lepiej jesli to domek i lazienka z oknem. Mozna tez zostawic nielakierowane i niech moknie i wysycha- ale to juz wymaga pewnego "stylu" rustykalnego w lazience i nie kazdemu sie spodoba...
      • szczekuszka Re: drewniany blat w łazience 31.07.03, 09:40
        archol napisał:

> Najbardziej nadaje sie teak- ale on nie jest jasny, ewentualnie dab.

A drewno egzotyczne??? Moja cioteczna siostra sprowadzala takie drewno do
        kuchni i lazienki. Mialo w ogole nie pochlaniac wody:O?! Pytam tak z
        ciekawosci, bo zawsze mnie to interesowalo. Bedac wczoraj w TTW widzialam
        umywalki wlasnie na takim drewnie.
        • bee26 Re: drewniany blat w łazience 31.07.03, 09:46
          Zdaje sobie sprawe, że drewno egzotyczne byłoby najlepsze, tylko ma jedną małą
          wadę jest najdroższe :).
          Zastanawiałam sie nad jesionem, jest dość twarde, dobrze zaimpregnowane powinno
          spełniać swoją rolę. Co Wy na to?
          Facet chce za metr bieżący jesionu 120 zł o szer. 60-70cm i grubości od 3-4 cm.
          Czy to dużo czy jest to raczej norma?
          • beata_zarzycka Re: drewniany blat w łazience 31.10.14, 23:36
            Z mojego doświadczenia jako użytkownika drewnianego blatu w kuchni polecam dąb. Dużo tańszy od egzotycznego.
        • jarecki_2 Re: drewniany blat w łazience 31.10.14, 23:54
          teak to drewno egzotyczne właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka