alyra11 opcja kolejna: bioetanol 16.11.07, 17:42 ja kupilam sobie niedawno nowoczesny kominek opalany bioetanolem. Zdolnosc ogrzewcza 40 m2. Bez popiolu, kopcia, transpotu i suszenia polan etc. Jestem b. zadowolona. Przytulnie i cieplo. Na razie wcale nie wlaczam ogrzewania. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanTASTYk Re: opcja kolejna: bioetanol IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 23:44 Jak patrzę w jakim tempie ubywa mi ekogroszku to się zastanawiam czy te 8 ton starczy na całą zimę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandaryn544 Re: opcja kolejna: bioetanol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 12:02 Ocieplony dom? Przestawione nastawy fabryczne pieca ? Pobaw się sterowaniem, czasami podawania węgla i przedmuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Gdy nie ma gazu IP: *.57.jawnet.pl 16.11.07, 20:32 bioetanol to prawie jak benzyna duzo masz tego w piwnicy? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nemo.s Re: Gdy nie ma gazu 20.11.07, 10:33 > bioetanol to prawie jak benzyna Cromwell ma jak zwykle PRAWIE rację. Prawie stanowi ogromną różnicę... Benzynę produkuje się w wyniku rektyfikacji ropy naftowej. Bioetanol (czy etanol bez bio) raczej nie. A to, że dodaje sie do tzw biopaliw to zupełnie inna bajka... Gdzieś dzwonią panie cromwell, ale w którym kosciele... Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Gdy nie ma gazu 20.11.07, 20:05 porownaj wlasciwosci fizyczne bioetanolu i benzyny zgodzisz sie na przechowanie 200 litrowej beki bioetanolu w piwnicy? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nemo.s Re: Gdy nie ma gazu 21.11.07, 08:40 :) Teraz się zgadzam. że to bombka nie choinkowa. Ale z drugiej strony - niezłą imprezkę można by zrobić na takiej ilości C2H5OH. żeby tylko nie oślepnąć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nemo.s Re: Gdy nie ma gazu 21.11.07, 09:39 Uważny cromwell zaraz zripostuje, że etanol CH3CH2OH to nie to samo co alkohol etylowy C2H5OH Tylko że bioetanol nie jest wynikiem addycji wody do etenu tylko fermentacji - powstały alkohol zawiera 14% etanolu. Dlatego pisałem o ślepnięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqq315 Re: Gdy nie ma gazu 15.12.08, 22:31 łomatko! kto was uczył chemii? etanol == alkohol etylowy == C2H5OH ( = mamy humor) metanol == alkohol metylowy == CH3OH ( = ślepniemy) przedrostek bio oznacza jedynie metodę produkcji, a tak naprawdę marketingowy bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Gdy nie ma gazu IP: *.gprs.plus.pl 19.11.07, 00:20 spotkałam ten problem przy zakupie działki pod Warszawą, zdecydowaliśmy sie na pompę ciepła z firmy Ekontech, rewelacja! kominek może być atrakcją jak chcesz go czyścić,jest ciepło, i czysto, instalacja na dom 170 mkw 40 tys, za podłączenie gazu zaśpiewano 16tys + piec itp. wyszło na to samo, rachunki na połowę tego co gaz, jak chcesz mozesz mieć klimatyzację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Gdy nie ma gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 12:57 Skąd ty bierzesz te ceny na piece? Z kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Mało subtelna reklama... 14.02.09, 21:42 ...ten marketing na forach powoli staje się nie do zniesienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Gdy nie ma gazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.09, 16:55 przepraszam bardzo ale o tej pompie ciepła to piszesz pierdoły pozdr -wesołych swiąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Gdy nie ma gazu IP: *.aster.pl 15.12.08, 18:26 jedyne co ma sens ekonomiczny i polityczny to pellety. oto zalety: a) nie kupujesz Putinowi nowych rakiet b) nie wyrebujesz lasow c) nie zmuszasz ludzi do pracy pod ziemia d) promujesz uprawy roslin energetycznych e) spalasz pelety w piecu z zasobnikiem, wiec wygodnie f) nie kupujesz pradu za 40gr/kWh (4 razy drozej niz w USA) do zasilania pompy ciepla h) dajesz zatrudnienie i rozwoj w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Gdy nie ma gazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 14:44 A czym zasilasz pompę/y co.... Dynamem rowerowym? A podajnik pelet uruchamiasz ręcznie.... ?Bez prądu "ni ma ***uja we wsi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacław Re: Gdy nie ma gazu IP: *.aster.pl 15.02.09, 12:32 pompa jest we wszystkich opcjach z CO. podajnik zużywa średnio ok. 30W, czyli tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Gdy nie ma gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 13:39 Edek powiedz o swoim c) górnikom, a potem pokaż mi swoją gębę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHL_ka Gdy nie ma gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:27 wszystkie sposoby ogrzewania /gaz,olej etc?/są niestety droższe niż klasyczne,ale coś za coś,zajmuja dużo wiecej czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Gdy nie ma gazu ziemnego a jest płynny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 13:47 Czemu ogrzewanie gazem płynnym jest takie droższe? Powinno byc podobne. Wartość opałową gaz płynny ma w 1 kilogramie wyższą niż 1 m3 gazu ziemnego, a ceny podobne. Za gaz ziemny płacę 1,78zł za m3 a 1kg gazu płynnego to ok 2 zł. Latem to za m3 gazu ziemnego płacę nawet 7 zł, bo opłaty miesięczne stałe są takie same jak w zimie, a zużycie gazu małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Gdy nie ma gazu ziemnego a jest płynny IP: 94.246.145.* 15.02.09, 14:00 pokotkowalo ci sie 1 l lpg kosztuje ponizej 2 zlotych 1 kg lpg kosztuje ponad 4 zlote pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jedker20 Czym ogrzewać dom gdy nie ma gazu? 26.09.15, 16:55 Tak często taryfy w niektórych miejscowościach są tak skromne: w sensie 3-4 max godziny w ciągu dnia a pozostały prąd jest tani już tylko w nocy. Trzeba to dopasować uważam do momentu ile godzin jest się w mieszkaniu, w jakich najczęściej momentach najlepiej grzać... no i zadbać a kwestię ocenianie gdzie najlepiej docieplić ściany, gdzie ustawić piec itp. Ja sprzedaję serwisowane Piece Akumulacyjne używane jak i nowe. Zapraszam do mnie na stronę www.elektrokab.pl Odpowiedz Link Zgłoś