Dodaj do ulubionych

farba strukturalna-przygotowanie ścian

28.02.08, 13:59
Marzy mi się odnowienie ścian ścian w pokoju.Nadmienię,iż chcę to zrobić
własnoręcznie.Myślałam o farbie strukturalnej typu Alpina,chociaż znalazłam
coś tańszego-farba Fox.I mam pytanie czy pod taka farbę ściana powinna być
gładka?czy powinnam zrobić gładź?Czy wręcz przeciwnie taka farba zamaskuje
jakieś niedoskonałości?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 28.02.08, 15:11
      Jak sama nazwa wskazuje, po nałożeniu pozostaje pewna struktura, jaka, ano w
      zależności od użytego narzędzia do jej nakładania oraz samej farby. Tak więc
      takie farby potrafią zakryć pewne nie równości a uczciwiej było by powiedzieć
      nie doskonałości malowanych ścian, ale w żadnym razie nie należy się spodziewać,
      że uczynią cuda. Najlepiej jest wykonać naprawy na ścianach większych ubytków,
      pęknięć itp. Na pewno takie farby potrafią zakryć ślady po naprawach np. gipsem,
      co często jest bolączką przy malowaniu zwykłymi emulsjami czy akrylami.
      najlepiej przy przygotowaniu samych ścian pod malowanie kierować się zaleceniami
      producenta, dla kogoś kto się na tym nie zna to doskonała wskazówka. Oczywiście
      przygotowanie w swoim ogólnym zarysie nie różni się niczym od przygotowania pod
      innego rodzaju farby. To te same zależności i ewentualne prace do wykonania.
    • pyot Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 28.02.08, 18:40
      Hej...
      --
      Pod Alpinę pewne nierówności są dopuszczalne z racji charakteru tej farby.Można
      wręcz pokusić się o nadanie powierzchni struktur masami szpachlowymi.
      Fox'a nie znam,ale jeżeli bazy wyjściowe (produkcja) są podobne,a zakładam,że
      tak - także można dać pewien margines krzywizn.

Jednakże pisząc o odnowieniu ,nasuwa się nakaz generalnego wręcz przygotowania
      podłoża co jest wymogiem niezbędnym...
      Wówczas można wyszpachlować równo.
      Pozdrawiam,pyot.
      • enea5 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 28.02.08, 20:28
        Myślałam też o takiej farbie Primacol jest też tańsza.Boję się ,że wydam sporo
        kasy a nie wyjdzie tak jak sobie to wyobrażam dlatego szukam czegoś tańszego.A
        tak w ogóle zastanawiam się czy się za to zabierać.....pół biedy jeśli będzie to
        wyglądało mniej profesjonalnie, ale jeśli zacznie odpadać?
    • Gość: mim Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 20:34
      :)
      prawie każda farb astrukturalna , czy jedno elementowa , czy np. dwu
      (struktura + zamknięcie) posiada tzw. PRIMER , tzn. podkład tego
      samego systemu co sama farba. Nie pomiń przypadkiem (np. z
      oszczędności)tegoż byś potem nie zdejmowała samej struktury płatami
      ze ściany :) (zdażają się odpoarzenia i "konflikty" z nie
      zagruntowanym podłożem - z autopsji:)
      powodzenia
      mim
      • enea5 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 28.02.08, 22:58
        Ojej to ja widzę,że jest coraz więcej rzeczy, o których nie mam pojęcia, a tak
        to ładnie brzmi farba do samodzielnego nakładania-już kilka razy się z tym
        zetknęłam,dlatego nabrałam takiej ochoty.Gdyby mi tak ktoś konkretnie
        podpowiedział co mam kupić np.z Foxa,bo tego,że struktura może płatami odchodzić
        to nie przewidziałam.Ciekawe czego jeszcze nie przewiduję:)W każdym razie jestem
        wdzięczna za te podpowiedzi.
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian IP: *.versanet.de 28.02.08, 23:06
          kup normalna biala farbe, dorzuc piasku kwarcowego i moze jeakiegos barwnika i
          maluj :) Struktura bardzo fajna, sztuka jest tylko rownomiernie rozprowadzic.
          • enea5 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 28.02.08, 23:18
            Ale ja sie tak napaliłam na taką strukturkę z Foxa.Facet w sklepie mówił o tym
            niemal jak o bułce z masłem,a ja dopiero jak przemyślałam sprawę to przejrzałam
            na oczy.A czy taką mieszaninę z tym piaskiem kwarcowym mogę gdzieś obejrzeć?
            • tigrunia87 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 04.07.08, 08:06
              Odświeżam temat.
              Zamierzam pomalować farbą strukturarną sypialnię. Póki co mam bardzo stare
              tapety położone na gołym tynku. Czy wystarczy zedrzeć te tapety, oczyścić dobrze
              tynk, zagruntować i kłaść taką farbę??
    • versace77 Re: farba strukturalna-przygotowanie ścian 07.07.08, 18:39
      najlepszym wyjsciem jest polozyc gladz ,wszystko zalezy od tego jakie masz
      sciany bo nie ma co liczyc ze taka farba zakryje jakies duze nierownosci co
      innego tynk wenecki ,do tego nie zapomnij pogruntowac scian przed malowaniem
      najlepiej gruntem zalecanym przez producenta farby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka