-
mam pytanie jak w temacie, upiekłam wczoraj w 2 keksówkach i na święta może
być za stara ta strucla, z jednej keksówki jemy na bieżąco przed świętami.
Czy mak nie ucierpi? Aha, strucla jest z ciasta krucho drożdżowego (na maśle).
proszę o pilną odpowiedź, bo dzisiaj bym zamorziła...
-
Mam fiola na punkcie gotowania - uwielbiam bawic sie w robienie obiadkow,
kocham piec ciasta, bulki, chleby... Ktoregos dnia wypozyczylam sobie z
bibioteki ksiazke "Bread. From ciabatta to rye". No i znalazlam tam przepis
m.in. na Polish poppy seed roll!!! Aaa, juz tlumacze czemu tak sie tym
podniecam - obecnie mieszkam w Anglii i wielka radoche sprawia mi znalezienie
gdziekolwiek, czegokolwiek polskiego!!! Nasza strucla posrod tych wszystkich
szwedzkich chlebkow kardamonowych, ...
-
pozazdroscilam autorce watku pytajacej o drozdzowki z serem jak z cukierni i rzutem na tasme nabylam w polskim sklepie twarog.
w miedzyczasie odechcialo mi sie buleczek, a zamarzyla sie zawijana strucla z duuuza iloscia kruszonki.
przepis znalazlam w sieci, ale poniewaz drozdzowe mnie nie bardzo lubi, moglby ktos znajacy sie nan zerknac i zaaprobowac (badz nie)?
zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/strucla-drozdzowa-z-serem/
i czy moge zagniesc ciasto dzisiaj i zostawic w lodowce? albo jeszc...
-
ciasto drożdżowe, strucla zawinieta w papier do pieczenia zawinięciem do dołu. Niby wszystko ok w smaku, ale wizualnie beeee...
Mam jeszcze zamiar upiec jutro, bo zostało mi masy makowej wiec moge zmodyfikowac, jesli cos podpowiecie. Macie sposoby na nie pękanie?
-
Limbo jesteś mistrzynią w pieczeniu ciast. Proszę Cię o przepis na struclę
makowa . Myślałam o cieście krucho - drożdżowym. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Krysta
-
próbowałam zawijać w pergamin, aby ograniczyć rozrost ciasta - efekt mierny. słyszałam o dodawaniu drożdży do maku, ale nie próbowałam. ciasto się wyrabia, więc proszę o rady:)
-
Co to znaczy sredni nagrzany piekarnik!!!!!!!!!!!!
-
Powiedzcie, co zrobic, zeby tego uniknac? Slyszalam, ze podobno dobrze jest
nakluc ja przed upieczeniem.. Strasznie mnie to wkurza! Niby smak
najwazniejszy, ale ja lubie tez jak ladnie sie cos prezentuje... No i ciezej
sie taka rozpadajaca strucle kroi.
-
witam,
nauczylam sie poprzez lekture forum i galerii, ze drozdzowe wytrawne typu pizza i inne pieczywowate moze spokojnie dluzej lezakowac w lodowce potrzebujac przy tym mniej drozdzy.
mam naprawde fajny sprawdzony przepis na slodka strucle serowa, ktora
musze miec gotowa, swiezutka acz wystudzona w poniedzialek na 10ta rano.
no i nie chce sie zrywac skoro swit.
da rade zagniesc ciasto wg w niedziele wieczorem, przechowac w lodowce i rano uformowac strucle i upiec?
musze wtedy na cos ...
-
Mam puszke gotowego nadzienia makowego (850g). Chcialabym zrobic dwa makowce i
sie zastanawiam czy mi to starczy. Jak myslicie?
I jeszcze, czy jezeli korzystacie z takiego gotowca to jeszcze jakos go
doprawiacie, cos dorzucacie??
POzdrawiam,
Asia
-
a olejek migdalowy? a bulka tarta do masy? ... cztery jaja w masie ... żarty ! Bialka się daje do masy a zoltka do ciasta i tyle.
-
Ja w poprzedni weekend wypróbowałam zrobienie strucli z makiem wg pomysłu
opisanego między świętami a Nowym Rokiem przez kwietę.
Problemu z ciastem drożdżowym nie mam nigdy, ale bałam się odkąd odeszła moja
mama, że padnę na zawijaniu ciasta z makiem i będzie coś nie tak jak ona to
robiła. Bardzo lubię makowiec o smaku i konsystencji "domowej" i brakowało mi
tego.
Kwieta napisała, że można to zrobić po prostu w większej blaszce, warstwami.
Utkwiło mi to w pamięci i zrobiłam próbę...
-
Ostatnio wzięłam się za ciasta drożdżowe. Już kilkakrotnie piekłam chałkę, wg przepisu zalecającego takie proporcje:
500g maki pszennej ,200ml mleka, 100g masła, 50g cukru ,7 g suchych drożdży, szczypta soli, 1 jajko.
Chałka wychodzi w smaku bardzo dobra i puszystej konsystencji, ale niestety kształtu takiego bardziej plackowatego - początkowy śliczny warkocz "rozpłynął się" w trakcie wyrastania i pieczenia.
Wczoraj piekłam drożdżowe ciasto z konfiturą z pigwy, proporcje takie:
50 dag m...
-
Czy ktoś mógłby polecić jakiś przepis na ciasto do strucli makowej?Do tej
pory robiłam drożdżowe ale zawsze po 2-3 dniach makowiec był juz zbyt suchy.
-
Czy to slynne ciasto drozdzowe "leniwa baba" nadaje sie tez na makowce? Bo
jam mam zawsze problemy z ciastem drozdzowym, bo skad niby mam wiedziec, ze
juz "dwukrotnie zwiekszylo objetosc"...?
Pozdrawiam. Caro
-
Ostatnio był tu przepis na struclę makową z ciasta z dodatkiem sera.Niestety
nie moge znaleźc może ktoś mi pomoże?