Forum   strucla

strucla

(16 wyników)
  • mam pytanie jak w temacie, upiekłam wczoraj w 2 keksówkach i na święta może być za stara ta strucla, z jednej keksówki jemy na bieżąco przed świętami. Czy mak nie ucierpi? Aha, strucla jest z ciasta krucho drożdżowego (na maśle). proszę o pilną odpowiedź, bo dzisiaj bym zamorziła...
  • Mam fiola na punkcie gotowania - uwielbiam bawic sie w robienie obiadkow, kocham piec ciasta, bulki, chleby... Ktoregos dnia wypozyczylam sobie z bibioteki ksiazke "Bread. From ciabatta to rye". No i znalazlam tam przepis m.in. na Polish poppy seed roll!!! Aaa, juz tlumacze czemu tak sie tym podniecam - obecnie mieszkam w Anglii i wielka radoche sprawia mi znalezienie gdziekolwiek, czegokolwiek polskiego!!! Nasza strucla posrod tych wszystkich szwedzkich chlebkow kardamonowych, ...
  • pozazdroscilam autorce watku pytajacej o drozdzowki z serem jak z cukierni i rzutem na tasme nabylam w polskim sklepie twarog. w miedzyczasie odechcialo mi sie buleczek, a zamarzyla sie zawijana strucla z duuuza iloscia kruszonki. przepis znalazlam w sieci, ale poniewaz drozdzowe mnie nie bardzo lubi, moglby ktos znajacy sie nan zerknac i zaaprobowac (badz nie)? zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/strucla-drozdzowa-z-serem/ i czy moge zagniesc ciasto dzisiaj i zostawic w lodowce? albo jeszc...
  • ciasto drożdżowe, strucla zawinieta w papier do pieczenia zawinięciem do dołu. Niby wszystko ok w smaku, ale wizualnie beeee... Mam jeszcze zamiar upiec jutro, bo zostało mi masy makowej wiec moge zmodyfikowac, jesli cos podpowiecie. Macie sposoby na nie pękanie?
  • Limbo jesteś mistrzynią w pieczeniu ciast. Proszę Cię o przepis na struclę makowa . Myślałam o cieście krucho - drożdżowym. Z góry dziękuję i pozdrawiam Krysta
  • próbowałam zawijać w pergamin, aby ograniczyć rozrost ciasta - efekt mierny. słyszałam o dodawaniu drożdży do maku, ale nie próbowałam. ciasto się wyrabia, więc proszę o rady:)
  • Co to znaczy sredni nagrzany piekarnik!!!!!!!!!!!!
  • Powiedzcie, co zrobic, zeby tego uniknac? Slyszalam, ze podobno dobrze jest nakluc ja przed upieczeniem.. Strasznie mnie to wkurza! Niby smak najwazniejszy, ale ja lubie tez jak ladnie sie cos prezentuje... No i ciezej sie taka rozpadajaca strucle kroi.
  • witam, nauczylam sie poprzez lekture forum i galerii, ze drozdzowe wytrawne typu pizza i inne pieczywowate moze spokojnie dluzej lezakowac w lodowce potrzebujac przy tym mniej drozdzy. mam naprawde fajny sprawdzony przepis na slodka strucle serowa, ktora musze miec gotowa, swiezutka acz wystudzona w poniedzialek na 10ta rano. no i nie chce sie zrywac skoro swit. da rade zagniesc ciasto wg w niedziele wieczorem, przechowac w lodowce i rano uformowac strucle i upiec? musze wtedy na cos ...
  • Mam puszke gotowego nadzienia makowego (850g). Chcialabym zrobic dwa makowce i sie zastanawiam czy mi to starczy. Jak myslicie? I jeszcze, czy jezeli korzystacie z takiego gotowca to jeszcze jakos go doprawiacie, cos dorzucacie?? POzdrawiam, Asia
  • a olejek migdalowy? a bulka tarta do masy? ... cztery jaja w masie ... żarty ! Bialka się daje do masy a zoltka do ciasta i tyle.
  • Ja w poprzedni weekend wypróbowałam zrobienie strucli z makiem wg pomysłu opisanego między świętami a Nowym Rokiem przez kwietę. Problemu z ciastem drożdżowym nie mam nigdy, ale bałam się odkąd odeszła moja mama, że padnę na zawijaniu ciasta z makiem i będzie coś nie tak jak ona to robiła. Bardzo lubię makowiec o smaku i konsystencji "domowej" i brakowało mi tego. Kwieta napisała, że można to zrobić po prostu w większej blaszce, warstwami. Utkwiło mi to w pamięci i zrobiłam próbę...
  • Ostatnio wzięłam się za ciasta drożdżowe. Już kilkakrotnie piekłam chałkę, wg przepisu zalecającego takie proporcje: 500g maki pszennej ,200ml mleka, 100g masła, 50g cukru ,7 g suchych drożdży, szczypta soli, 1 jajko. Chałka wychodzi w smaku bardzo dobra i puszystej konsystencji, ale niestety kształtu takiego bardziej plackowatego - początkowy śliczny warkocz "rozpłynął się" w trakcie wyrastania i pieczenia. Wczoraj piekłam drożdżowe ciasto z konfiturą z pigwy, proporcje takie: 50 dag m...
  • Czy ktoś mógłby polecić jakiś przepis na ciasto do strucli makowej?Do tej pory robiłam drożdżowe ale zawsze po 2-3 dniach makowiec był juz zbyt suchy.
  • Czy to slynne ciasto drozdzowe "leniwa baba" nadaje sie tez na makowce? Bo jam mam zawsze problemy z ciastem drozdzowym, bo skad niby mam wiedziec, ze juz "dwukrotnie zwiekszylo objetosc"...? Pozdrawiam. Caro
  • Ostatnio był tu przepis na struclę makową z ciasta z dodatkiem sera.Niestety nie moge znaleźc może ktoś mi pomoże?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?