Dodaj do ulubionych

tynki gipsowe: ALARM

20.03.08, 08:56
Remontuje stara kamienice sprzed 100 lat, gdzie do tej pory byly tynki
piaskowe z mieszanina konskiego wlosia.
Wykonawca zasugerowal, zeby cale tynki wymienic, a nastepnie nalozyc nowe
tynki gipsowe recznie.
Nalozyl je na sciane ceglana bez gruntowania (ale zabezpieczyl elementy
drewniane i inne), i to o warstwie ok 3 cm mieszanka Goldbandu i 20 procent
piasku.
Czy takie tynki nie odpadna? (czy tez powinnam je skuc)
SPANIKOWANA
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek651 Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 19:12
      Czyli jest zwykłym partaczem ale za to tanim.
      • Gość: cromwell Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.57.jawnet.pl 20.03.08, 19:35
        czyli wojtus jest zwyklym dyletantem
        pozostaje pytanie czy tanim

pzdr.
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.versanet.de 20.03.08, 22:12
          wojtus jest partaczem, a alonka juz drugi raz sie o to samo pyta.
          1. Niezawsze trzeba gruntowac przy tynkowaniu, zalezy od podloza, jesli sa to
          cegly to napweqwno nie trzeba
          2. Jesli by do gipsu dodal cementu to by byl partaczem, dodajac piasku rozluznil
          mieszanke, co powoduje jej lepasza "elastycznosc!"
          Wiec nie boj zaby, jest dobrze.
    • Gość: alonka Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.access.telenet.be 24.03.08, 23:07
      Dziekuje bardzo.
      Troche mi ulzylo. Teraz pytanie jak te tynki wygladzic?
      Czy mozna je zaszpachlowac (dziury) i zeszlifowac? I tyle
      Raczej niz gladz, ktora jest nietrwala i wyglada sztucznie?
      Jak myslicie?

Nadal Spanikowana Ale Troche Mniej
    • Gość: alonka Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.access.telenet.be 25.03.08, 10:57
      Ktos wie?

Sprawdzilam sklad Goldbandu i rzeczywiscie jest tam sam gips prawie (bez piasku)
      a wiec dodatek piasku mogl pozwolic na grubsza warstwe

Ale jak to teraz wygladzic? Szlifierka i szpachla?
    • Gość: alonka Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.access.telenet.be 25.03.08, 20:55
      Snia mi sie po nocach odpadajace tynki...
      Te pare cm mi nie odpadnie?
      No i jeszcze musze je wygladzic.
      Blagam o jakies pocieszenie
      • calleh Re: tynki gipsowe: ALARM 25.03.08, 21:23
        prawdę powiedziawszy to i mnie by się śniły, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z mokrymi, gipsowymi tynkami, hektarów nie przerobiłem, ale tak z dotychczasowego doświadczenia:
        - nie odważyłbym się na niegruntowane podłoże położyć bądź co bądź gipsu, tym bardziej, że jego grubość miejscami będzie przekraczać normatywny 1cm, spróbuj zapytać u producenta
        - czy kilka litrów gruntu znacząco podniesie koszt inwestycji? śmiem wątpić
        - każda ingerencja w skład mieszanki gipsu tynkarskiego skutkuje utratą jakiejkolwiek gwarancji, porady, pomocy ze strony producenta

nie proponuję zbijania, a jedynie odczekania do wyschnięcia, jeśli wtedy będą przy stukaniu dawały głuchy odgłos to w tych miejscach zbijanie nieuchronne

Goldband jest ręcznym tynkiem, można go wygładzić na szybę. Skoro dodany piasek to teraz, po wyschnięciu wyszpachlowałbym przynajmniej jednokrotnie gotową masą szpachlową

Jak się domyślam, to piasek był po to by tynk narzucać z kielni, a goldband nakłada się pacami.
      • calleh Re: tynki gipsowe: ALARM 25.03.08, 22:01
        i jeszcze jedno, teraz doczytałem
        skoro to tak stara kamienica i tynki były wapienne, to i zaprawy resztki między
        cegłami to wapno jak nie murowane były na wapno, a w takim wypadku należało
        najpierw połozyć cienko (zarapować) powierzchnię zaprawą cementową
        gips nie powinien być kładziony na podłoża wapienne

skoro to Goldband to f-my Knauf, na www.knauf.pl znajdziesz telefony do doradców
        technicznych ze swojego regionu, napewno chętnie pomogą
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.versanet.de 26.03.08, 16:38
          niezle bzdury piszesz... sa nawet tynki gipsowo-wapienne, jedyne na co trzeba
          zwazac to to zeby sie szlo od twardego do miekkiego materialu no i nie mieszac
          cementu z gipsem no i trzeba wiedziec ze gipsowe tynki sa jednowarstwowe.
          Normalnie jak polozysz tynk gipsowy to powinno juz byc w miare gladko, zdarzaja
          sie male dziurki, jesli ci to przueszkadza to po dobrym wyschnieciu tynku
          gipsowego gruntujesz i kladziesz 2 warstwy gladzi , jedna za druga, a potem jak
          lekki szlif i znow gruntowanie i gotowe do malowania.
          • Gość: alonka Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.access.telenet.be 26.03.08, 18:21
            Tynki opukalismy wspolnie z nowym potencjalnym tynkarzem i ponoc moze byc.
            Trzeba dac gladz Fix Finish Knauf i tyle.
            Ponoc strasznie drogi jest potem grunt (12 EUR na m kw)

No i pytanie: czy listwy tynkarskie trzeba wyjac? (tynki juz prawie wyschly?)
            Listwy sa metalowe

Dziekuje za wszelka pomoc, zwl Tomkowi z Dortmundu (ja niedaleko bo Bruksela)
            A wiec co z listwami: wyjac czy nie przed Fix Finishem?
            • Gość: Tomek-Dortmund Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.versanet.de 26.03.08, 19:15
              nie wyjmuje sie tych listw, jak on chce 12€ za m² samego gruntowania to kup sama
              Ceresit CT 17, podlogi zabezpiecz folia i walkiem do malowania z wiaderka
              cieniutko nakladaj. 2€ za m² by bylo oki samego gruntowania, malowanie ze
              szpachlowaniem tak do 17€ za m².
              • Gość: alonka Re: tynki gipsowe: ALARM IP: *.access.telenet.be 27.03.08, 10:08
                Dziekuje!!!
                Szczerze mowiac moj wykonawca mnie zostawil i jestem w totalnym kryzysie i
                szukam nowych wykonawcow...
                Dziekuje za podanie mi cen!!!!!!!!!!!! 12 EUR za gruntowanie to przesada.
                A czy te tynki powinnam jakos opukac? (i tak nie stac mnie na ich usuwanie -
                jesli odpadna to sie naprawi).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka