Dodaj do ulubionych

PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE?

IP: *.tele2.pl 08.09.03, 12:24
ZASTANAWIAM SIĘ NAD KUPIENIEM PANELI BUKOWYCH DO SALONU. CZY TO JEST DOBRY
POMYSŁ? CZY KTOS MOŻE MA TAKIE PANELE U SIEBIE? BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC.
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: 157.25.122.* 08.09.03, 13:03
      tak naprawde to zależy od pomyslu na urzadzenie całego pokoju, wtedy mozesz
      podjac decyzje jaki kolor na podlodze, i czy panele? Z twojego pytanie nie
      bardzo wynika o co Ci chodzi czy o kolor czy o same panele??
      pzdr
      • Gość: MAREK Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: *.tele2.pl 08.09.03, 15:06
        GENERALNIE CHODZI MI O MATERIAŁ, JAKIM JEST BUK. CZY JEST TRWAŁY I JAK SPRAWDZA
        SIĘ W PRAKTYCE. CHCIAŁBYM GO POŁĄCZYĆ Z TERAKOTĄ W KUCHNI (MAM POKÓJ Z ANEKSEM
        KUCHENNYM). CZY TO DOBRY POMYSŁ?

POZDRAWIAM
        • masstah Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? 08.09.03, 15:13
          Najważniejsza kwestia to chyba czy ci się kolor i faktura podoba... Mnie się
          podoba bardzo i wiele w domu mam bukowego (podłogi, drzwi, schody, nawet część
          gniazdek ;-) ). Co do twardości to buk jest raczej miękki i podatny zarówno na
          zarysowania jak i na wpływ wody. Także po pierwsze musi być "parzony" przed
          użyciem jak i lakier musi być odpowiednio twardy. Ale to wszystko dotyczy
          parkietu, przy panelach to naprawdę nie wiem w czym masz problem: albo ci się
          podoba na kolor i wygląd albo nie... Reszte i tak załatwia producent panelu a z
          drewnem to i tak ma nie za wiele wspólnego...
          • Gość: kinga Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: 157.25.122.* 09.09.03, 10:00
            buk jest raczej twardym drewnem, kupilam mieszkanie w ktorym na podlodze od 15
            lat lezy bukowa mozaika i calkiem niezle sie trzyma ( i nie jest to buk
            parzony) aczkolwiek ja nie lubie koloru tego drewna, wiec to juz tylko rzecz
            gustu.
        • Gość: KrzysioK Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: *.cs.put.poznan.pl 09.09.03, 10:11
          NIE KRZYCZ!

> GENERALNIE CHODZI MI O MATERIAŁ, JAKIM JEST BUK. CZY JEST TRWAŁY I JAK
          SPRAWDZA

Hmmm, pytanie co rozumiesz przez panele bukowe. Jezeli panele laminowane, to
          one buku nawet z daleka nie widzialy. Takie panele maja pod warstwa laminatu
          po prostu zdjecie drewna (imitacje). Rodziaj zdjecia nie wplywa na trwalosc
          panelu, raczej jakosc warstwy powyzej - laminatu - i tu zalezy jaka klase
          twardosci wybierzesz AC3 czy AC4 (twardsze) itp.

Jezeli chodzi ci o parkiet z drewna bukowego to juz inna sprawa. Tu raczej sie
          spotkasz z klepkami lub co najwyzej deskami. Jak juz pisano, buk jest dosyc
          twardy, takze to niezle rozwiazanie (choc moze nieco drogie).
    • Gość: alinka Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 09:22
      ja mam panele bukowe w trzech pokojach-w duzym gdzie chodzi sie najwięcej takie
      o najwyzszej liczbie obrotów czy ścieralnosci(juz nie pamiętam) w dwóch
      pozostałych mam troche gorsze - jestem zadowolona, są jasne estetyczne,
      przecieram je wilgotną ścierką z dodatkiem płynu do mycia naczyń, od czasu do
      czasu specjalnym środkiem do paneli-uwaga! wtedy są bardzo śliskie
      a co do połączeń z terakotą- ja mam w przedpokoju płytki grafitowo-szare więc
      jeżeli otworzy się pokoje to widać połączenie buku z takimi płytkami-dla mnie
      może być
      a tak w ogoóle to nie lubie drewna i tylko buk jest jedynym rodzajem, który mi
      się podoba, pasuje do wszystkiego,praktycznie do każdego koloru
      pozdrawiam
    • Gość: Michał Re: PANELE BUKOWE-CZY POLECACIE? IP: *.idea.pl 11.09.03, 13:01
      Ogólnie drewno bukowe jest drewnem mało stabilnym i źle znosi wachania
      wilgotności, jest stosunkowo twarde bo 38 MPa, czyli drewno salonowe.
      Jeżeli jest dobrze ułożone ( polecam przyklejenie takiego panela drewnianego do
      podłoża ) to będzie funkcjonować i cieszyć wiele lat.
      Jeśli potrzebujesz rady to napisz - multipodlogi@wp.pl lub zadzwoń 504-189-097
      Zajmuję się podłogami zawodowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka