Gość: Bartek IP: 217.117.135.* 09.09.03, 08:38 Czy istnieją jakieś przepisy odnosnie wodomierzy,jakie powinny być zakładane w mieszkaniach, w bloku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: wodomierze IP: *.crowley.pl 09.09.03, 09:23 i ile kosztuje założenie wodomierzy? będę wdzięczna za choćby kwotę "mniej- więcej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: wodomierze IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 14:26 w/g urzedu miar, te, które mają ważną cechę legalizacyjną... może inaczej... jaki jest twój problem? masz wodomierz i spółdzielnia go nie akceptuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: wodomierze IP: cache:* / 192.168.143.* 11.09.03, 14:15 A propos wodomierzy. nasza wspaniała spółdzielnia poinformowała, że w związku z obowiązkiem legalizacji, będzie obowiązkowo (!) wymieniać wszystkim wodomierze, oczywiście na koszt odbiorców, niezależnie od tego czy obecne są zalegalizowane i czy były używane przez rok czy 10 lat. Czy to jest działanie zgodne z prawem? Moze wiecie, bo dla mnie to jawna kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: wodomierze IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 11:50 jeżeli wodomierz jest mój, posiada ważną cechę legalizacyjną i jest dopuszczony do rozliczeń przez GUM, to spółdzielnia nie ma prawa żądać wymiany. trzeba być bardzo zdeterminowanym i mieć kupę czasu, żeby walczyć z takimi praktykami. szcególnie kiedy spółdzielnia jest komunistycznym molochem, a prezesunio bardzo lubi firmę dostarczająca wodomierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: wodomierze IP: cache:* / 192.168.143.* 12.09.03, 14:24 Tak też podejrzewałem. Ale chyba się zdecyduję na walkę. Jeżeli wszyscy będą odpuszczać, to takie praktyki będą nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wodomierze IP: *.itm.tarnow.pl / 217.117.128.* 23.09.03, 09:46 chwilę mnie nie było - a problem jest taki; wskazania zbiorczego wodomierza na bloku sa dużo większe niż suma wskazań poszczególnych wodomierzy (maja je wszyscy lokatorzy), problem zaczął sie od kiedy ten zbiorczy wymienili, a z kolei w innych wspólnotach właśnie nakazali wymieniać po 5 latach od legalizacji - i albo założyć nowy, legalizowany albo ten stary zalegalizować, czy te 5 lat legalizacji określa jakaś (jaka?) ustawa? oczywiscie nikt nie chce wymieniać wodomierzy, ale jak udowodnić że ten zbiorczy (własność wodociągów) jest np. zepsuty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: wodomierze IP: *.swic.dialup.inetia.pl 27.09.03, 00:24 Wymiana wodomierzy jest okreslona w dzienniku ustaw.Numeru nie pomne ale moge sprawdzic.Wodomierz zbiorczy ZAWSZE bedzie pokazywal wiecej niz suma poszczegolnych licznikow.Jak sie odkreci kran tak ze woda tylko kapie sobie to wodomierz w mieszkanu nie drgnie nawet.Natomiast jak tak po kropelce odkreci iles tam osob to wodomierz glowny zacznie sie krecic i tyle.Niema sily na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: wodomierze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.03, 23:43 obowiazek legalizacji wynika z: z.U.03.41.351 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1) z dnia 20 lutego 2003 r. w sprawie przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz rodzajów przyrządów pomiarowych, które są legalizowane bez zatwierdzenia typu (Dz. U. z dnia 10 marca 2003 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wodomierze IP: *.itm.tarnow.pl / 217.117.128.* 08.10.03, 10:29 Dziękuję za informacje, :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wodomierze IP: *.itm.tarnow.pl / 217.117.128.* 08.10.03, 10:35 mam świadomość, że te wskazania nie moga się pokrywać; ale jeżeli w ciągu roku różnica wynosi kilkaset m3 na kilkanaście mieszkań to chyba przesada, zwłaszcza że wcześniej nie było takich problemów. A administracja jakos niemrawo za to sie bierze. Nie oni dopłacają. A numer rozporządzenie juz mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: wodomierze IP: 212.244.226.* 08.10.03, 12:01 No to rzeczywiscie cos podejrzane.Moxze cos byc z glownym wodomierzem.Jezeli niema swiezej legalizacji to blad odczytu chociazby pare procent to juz robi duzo.Poza tym mogla sie stac normalna jakas mechaniczna usterka i dlatego tak wychodzi dziwne. Pozytynego zalatwienia sprawy zycze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Re: wodomierze IP: 212.160.148.* 05.11.03, 07:43 A moze ktos kręci na lewo tę wodę. Słyszałam o praktykach z magnesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: wodomierze IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 15:15 Właśnie, jak wygląda sprawa z magnesem na wodomierz? jak duży ma to być magnes i gdzie go założyć? Bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: wodomierze IP: 80.50.5.* 10.11.03, 20:51 bzdura. wszystkie trybiki w wodomierzu sa plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior nie taka bzdura, kolego IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 10:29 owszem, trybiki są plastikowe, ale część 'mokra' z wirnikiem jest sprzężona z częścią 'suchą', czyli liczydłem, poprzez sprzęgło magnetyczne. co prawda wodomierzę posiadają pierścienie ekranujące, ale przy na prawdę silnym magnesie, można liczydło zatrzymać (wirnik się kręci swoją drogą) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: wodomierze 10.11.03, 22:26 Nie wiem,czy hydraulik żartował,ale padło z jego ust takie stwierdzenie,że niektórzy omijają liczniki pomiaru wody, montując podłączenie wody do pralki automatycznej.Może niech wypowie sie jakiś hydraulik,czy rzeczywiście tak można zrobić,bo ja się na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: wodomierze IP: *.acn.waw.pl 10.11.03, 22:51 a może ktoś w Waszym bloku "ma złotą rączkę" - widziałem u znajomych wodomierz chodzący w drugą stronę. Wkręcony za zaworem odcinającym dopływ wody. Co kilka miesięcy przestawiają go. Uczciwości - widać - niektórych trzeba uczyć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: wodomierze IP: 217.96.86.* 11.11.03, 16:28 zgadza sie można tak zrobić tylko pytanie po co???.przecież jak przyjda sprawdzać dokładnie to wszystko wyjdzie na jaw.no bo słuchajcie robimy tak wyciagamy wodomierze do góry,przed wodomierzami wstawiamy trójnik do pralki lub wanny,i już omijamy licznik,to tak w skrócie.ale jesli ze spółdzielni przyjdą fachowcy a nie jełopy to wszystko wyłapią,jeden będzie stał przy liczniku a drugi będzie odkręcał kurki,i wszystko będzie proste. woda leci a licznik stoi.znaczy że jest obejsciei oczywiscie wstyd i kara.pozdr piotrek hydraulik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: wodomierze IP: *.swic.dialup.inetia.pl 11.11.03, 20:19 No wystarczy przed zaworem wstawic trojnik do innego podejscia (zaworu). Spluczka moze byc,pralka.Tylko pytanie czy warto.Jak wspomnial Piotr hudraulik to wstyd i ganba.Osobiscie czegos takiego bym komus nie zrobil bo by sie mogl potem lokator wykrecic sianem ze ja to bez jego wiedzy zrobilem itp,itd. Poza tym mniej wiecej wiadomo jakie moze byc zuzycie wody przy okreslonej liczbie mieszkancow lokalu. Co do obracania wodomierzy to nie takie proste bo Administracje plombuja je zeby nie mozna bylo ich ruszac Odpowiedz Link Zgłoś