Dodaj do ulubionych

Okna pcv-dziwna wentylacja

IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.09.03, 12:09
W nowym mieszkaniu zamontowano mi okno w którym uszczelka kończy się ok 30 cm
od dolnej krawędzi okna. Wykonawca twierdzi, że jest to rozszczelnienie. Nie
wygląda to "fabrycznie", ja sama nie słyszałam o takim rozwiązaniu. Mają
rację czy chcą mnie nabić w butelkę? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: Okna pcv-dziwna wentylacja IP: 62.181.161.* 15.09.03, 12:16
      Próbują nabijać, ale nie daj się. Wycinanie uszczelki w oknie, aby zapewnic
      wentylacje to prehistoria. Zgodnie z prawem budowlanym mają obowiązek
      zamontować nawiewnik z atestem. Przypada jeden na pomieszczenie lub na 25 m2.
    • Gość: Zocha Re: Okna pcv-dziwna wentylacja IP: *.net.pl 15.09.03, 13:46
      poradźcie czym kierować sie przy wyborze okien, pls
    • Gość: MrP Re: Okna pcv-dziwna wentylacja IP: 217.153.152.* 15.09.03, 16:19
      Vitam-
      ostatnio jak zamawialem okna sprzedawca przeczytal mi formulke, ze zgodnie z
      jakas norma czy wyrazam zgode na rozszczelnienie okna (wycina sie iles %
      uszczelki). Do wyboru bylo TAK lub NIE. Podpis i odpowiedzialnosc przechodzi na
      klienta.
      • Gość: Ines Re: Okna pcv-dziwna wentylacja IP: 213.77.40.* 15.09.03, 19:23
        Czyli przy odbiorze mieszkania podsuną mi coś do podpisu, bo wyboru to już
        właściwie nie mam. Chyba, że odszukam tę normę o której wspomniała Iza. W
        sieci jakoś nie mogę znaleźć.
      • Gość: Ines Wyraziłeś zgodę?? IP: 213.77.40.* 15.09.03, 19:25
    • Gość: Iza Re: Okna pcv-dziwna wentylacja IP: *.ima.pl 16.09.03, 13:51
      Zgodnie z warunkami technicznymi rozdział 6 paragraf 149 - strumień powietrza
      zewnętrznwego doprowadzanego do pomieszczenia nie powinien być mniejszy niż 20
      m3/h na osobę, dalej paragraf 155.3 mówi o konieczności stosowania nawiewnej
      wentylacji mechanicznej lub urządzeń nawiewnych w przypadku stosowania
      szczelnych zamknięc otworów - a takim zamknięciem jest okno PCV. Inny przepis
      mówi, że materiały budowlane muszą mieć dopuiszczenie do stosowania, wątpię czy
      okna z wyciętą przez montera uszczelką objęte są atestem. Później podam
      paragrafy z normami powierzchni dla nawiewników, bo z pamięci nie znam. PZDR
      • Gość: Ines Dzięki, czekam IP: 213.77.40.* 16.09.03, 18:07
        • Gość: ekspert Re: Dzięki, czekam IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 05:46
          Witaj!!!
          Jedno ,jedyne co chcę powiedzieć to;..nie dajcie się zwariować!!.Budowlańcy
          fuszerkę na budowie usiłują przelać na "wadliwe" okna.Okno wyposażone jest
          w kwaterze uchylnej w mikrowentylację ,która biorąc pod uwagę że jest kilka
          okien w mieszkaniu,jest absolutnie wystarczająca.Wszelkie wynalazki typu clima -
          boxy,listwy wentylacyjne mają zły wpływ na izolację termiczną okna w okresie
          zimowym i z reguły doprowadzają do roszenia się ramy i skrzydła w ich
          najbliższym otoczeniu.Przecież jest stopniowanie uchyłu,hamulce cierne,to
          doskonałe urządzenia do równomiernego dawkowania dostępu powietrza do wnętrza.
          • Gość: Ines Ratunku!! Odkryłam jeszcze otwory IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.09.03, 10:45
            wywiercone w ościeżnicach!!! Wyraźnie nawiercane, a nie wykonane fabrycznie, po
            2 na skrzydło. Kurczę co jest????
            • Gość: kaszpiros Re: Ratunku!! Odkryłam jeszcze otwory IP: 158.75.197.* 17.09.03, 12:15
              Cholera !

U mnie w nowo oddanym mieszkaniu (budynku) zauwazyłem że u mnie w nowiutkich
              oknach brakuje około 10-20cm uszczelki (dotyczy każdego okna).

U mnie braki w uszczelce są na samej górze okna ...

Dziurek nie zauważyłem (ale dokladnie jeszcze poszukam). Pamietam jak byłem w
              nowym mieszkaniu i na zewnątrz dmuchał mocno wiatr to po przyłożeniu reki do
              miejsca gdzie jest wycięta uszczelka niesamowice wiało ...

Ja tego nie rozumie. Po co szczelne i ciepłe okna jak są one rozszczelniane i
              od nich wieje ...

???
    • Gość: Iza Ines - przepisy IP: 62.233.233.* 19.09.03, 08:56
      Podaję ci namiary na Polską Normę PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach
      mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użytezności p[ublicznej - wymagania wraz
      zw zmianamiz lutego 2000r. Sprawy, o których wczesniej dyskutowalismy są
      zawarte w p. 4 zmiany. Dokładnie opisują w jaki sposób powietrza ma się do
      mieszkania dostać. Zdobądź tą normę, bo za bużo pisania a w necie, nie wiem czy
      tekst gdzieś jest. Nie dajmy się zwariować przez jakieś wycinanie uszczelek!
      Pozdrawiam i niech będzie w końcu normalnie.
      • Gość: KrzysioK Re: Ines - przepisy IP: *.cs.put.poznan.pl 19.09.03, 09:13
        Wydaje mi sie, ze mozesz reklamowac taki sposob stworzenia nawiewnikow, gdyz
        moim zdaniem nie zapewnia on regulacji:

Polska Norma PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania
        zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania”, w p 2.1.5. stwierdza "W
        przypadku zastosowania okien charakteryzujących się współczynnikiem
        infiltracji powietrza a niniejszym niż 0,3 m3/(m·h·daPa2/3), napływ powietrza
        do pomieszczenia powinien przez nawiewniki powietrza o ***regulowanym***
        stopniu otwarcia usytuowane:
        - w górnej części okna (w ościeżnicy, ramie skrzydła, między ramą skrzydła a
        górną krawędzią szyby zespolonej), lub
        - w otworze okiennym (między nadprożem a górną krawędzią ościeżnicy, w
        obudowie rolety zewnętrznej), albo
        - w przegrodzie zewnętrznej ponad oknem.

Poza tym:

Instrukcja ITB nr 343/96 „Nawiewniki powietrza zewnętrznego do pomieszczeń”
        wymaga ponadto aby nawiewniki powietrza nie pogarszały takich cech okna, jak:
        - wytrzymałość mechaniczna profili ram okiennych,
        izolacyjność akustyczna (wskaźnik izolacyjności akustycznej właściwej Rw ł 25
        dB),
        - izolacyjność cieplna (współczynnik przenikania ciepła Uk Ł 2,6 W/(m2 . K).)
        - szczelność na przenikanie wody opadowej (szczelność na przenikanie wody
        opadowej przy różnicy ciśnienia Dp Ł 150 Pa).

sadze, ze dziury na wylot chyba nie zapewniaja powyzszych warunkow

Zabacz sobie na:
        cieplej.pl/Porady/Gminy/1050525483.shtml
        www.wentylacja.org.pl/02_art4.htm
        i google.pl ;-)

powodzenia!
      • Gość: Ines Iza i KrzysioK -dzieki... IP: 213.77.40.* 19.09.03, 19:54
        ...za info i wsparcie. Znajdę te normy i postaram się "zawalczyć". Zobaczymy
        co z tego wyjdzie.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka