Dodaj do ulubionych

Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i co...

10.06.08, 20:35
Chcemy sie budować. Sąsiad się nie zgadza na poprowadzenie linii od jego
słupa (15 m od mojej działki), wyłącznie z powodów niechęci do naszej rodziny.

Czy Zakład Energetyczny może nas przyłączyć bez zgody sąsiada?? Jakie jest
prawo w tym zakresie??
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 23:36
      mikkaz napisała:
      >wyłącznie z powodów niechęci do naszej rodziny. - powody nie ważne
      > Czy Zakład Energetyczny może nas przyłączyć bez zgody sąsiada?? -Jaja sobie
      robisz ?

Jak sie chcesz budować to sobie podciagniesz prad z innej strony, ZE to nie
      interesuje czy ty ciagniesz 15 m czy 15 km. No chyba ze sasiad otacza cie ze
      wszystkich stron - wtedy MUSI.
    • Gość: martinka Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 00:51
      A na budowę sąsiad się zgodził? Jeśli tak, to niestety nie ma już nic do
      powiedzenia. Projekt i warunki przyłączenia sporządza zakład energetyczny i
      sąsiadowi nic do tego. Jedyna osobą, która może coś zmienić w warunkach jesteś
      ty, nie licząc zakładu energetycznego oczywiście.
      • Gość: mati Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 08:55
        >Projekt i warunki przyłączenia sporządza zakład energetyczny -
        warunki wydaje zakład ale projekt inwestor. no chyba ze sie cos od
        lutego zmieniło.
      • Gość: martinka Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 01:26
        Składaliśmy wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci w marcu, nie
        wiem, czy coś się zmieniło od lutego. Wyglądało to tak, że dostaliśmy pismo o
        warunkach przyłączenia i do tego projekt stanowiący jednocześnie umowę.
        Napisaliśmy podanie z prośbą o zmianę warunków, bo nie odpowiadała nam
        propozycja ZE (chodziło o dodatkowy demontaż sieci domu, który stoi w pierwszej
        linii zabudowy i oczywiście pokrycie kosztów przyłączenia tego domu oraz budowę
        szafki na dwa układy pomiarowe - ABSURD). Po jakimś czasie przyszło pisemko z ZE
        z nowymi warunkami i nowym projektem, który zanieśliśmy do Zakładu
        Energetycznego. Teraz tylko trzeba czekać...
    • Gość: cromwell Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.48.jawnet.pl 11.06.08, 19:55
      jezeli sasiad jest wlascicielem slupa musi wyrazic zgode
      czesto slupy przechodza na wlasnosc zakladu energetycznego
      /klopoty z ich konserwacja/
      wiec nie martw sie na zapas

jezeli linia zasilajaca /tak napowietrzna jak podziemna/
      przebiega przez dzialke sasiada
      musisz miec jego zgode na pismie
      jeszcze raz powtarzam
      musisz

wiec lepiej sie dogadac:)

pzdr.
      • Gość: martinka Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 01:32
        Z tego co mi wiadomo, to mikkaz musi się dogadać z Zakładem Energetycznym, a nie
        z sąsiadem. Co go to obchodzi, z którego słupa będzie miał prąd? Ma mieć i już!
        Zakład musi zapewnić przyłączenie. Nawet jeśli będzie to słup znajdujący się 150
        m dalej, to i tak za przyłączenie zapłaci taką samą kwotę, gorzej jeśli
        odległość będzie większa niż 200 m. Wtedy płaci się za każdy dodatkowy metr
        niecałe 40 zł.
        • Gość: mati Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:09
          Gość portalu: martinka napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo, to mikkaz musi się dogadać z Zakładem
          Energetycznym, a ni
          > e
          > z sąsiadem. Co go to obchodzi, z którego słupa będzie miał prąd?
          Ma mieć i już!

W moim przypadku wygladało to tak ze musiałem złożyć do ZE projekt i
          oświadczenia od sąsiadów (na drukach ZE) ze godza sie na przejscei
          lini przez ich posesje. Dodatkowo w oswiadczeniu było ez nie będa
          rościc w przyszłosci nic od ZE w zwiazku z powyzsza linia.

> Zakład musi zapewnić przyłączenie. Nawet jeśli będzie to słup
          znajdujący się 15
          > 0
          > m dalej, to i tak za przyłączenie zapłaci taką samą kwotę,

No wiesz, chyba to jest różnica czy ciagniesz linie 50 czy 150 m.
          W moim przypadku było okolo 50 m od ostatniego słupa ale ze było to
          po drugiej stronie drogi to musiałem kupić 2 słupy i 70m przewodu
          (przejscie przez droge pod kątem prostym). Materiały i robocizna
          kosztowały mnie 3500 zł.

Wiec (sorry) nie pieprz mi ze cena zawsze ta sama.

OK. Za przyłączenie do ZE płacisz nierzaleznie od odległosci bo tam
          jest ważna MOC jaka sobie życzysz.
          • mikkaz Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i 12.06.08, 09:48
            Wg przepisów płacisz dodatkowo tylko jeśli linia jest powyżej 200 m. A zakład E
            sam prowadzi linię...Ale, że nigdzie nie znalazłam jakichś wytycznych dokładnych
            co do kosztów ciągnięcia linii, to możliwe, że jakieś koszty wymyślą żeby
            większą długość linii sobie odbić... byznesss
            Bo teoretycznie zakład powinien dociągnąc do granicy działki a ja zapłacic za
            moc przyłączeniową.
            Zobaczę co mi zproponują, czekam na odpowiedz odnośnie tej drugiej linii.

• Gość: martinka Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 10:37
              tu jest o przyłączaniu : www.enion.pl/pl/obsluga/przylaczanie. Ostatnio
              też się interesowałam kto pokryje koszty przyłączenia do granicy działki i w ZE
              powiedzieli, że to oni pokrywają, a my mamy sobie tylko podłączyć na własny
              koszt od szafki pomiarowej, która będzie w granicy do domu. Zresztą to samo mam
              w projekcie napisane. Jedyna kwota, jaką jesteśmy winni ZE to to wcześniej
              wspomniane 1857,10 zł + VAT. Nie będę się kłócić z matim, bo być może zgodził
              się na takie warunki, że to on pokrywa te koszty i dlatego tyle mu wyszło. A
              może ma przyłączenie do innego dostawcy i dlatego takie chore warunki? My
              chcieliśmy ENION i na razie oprócz tych wcześniejszych warunków, gdzie mieliśmy
              pokryć koszty przyłącza tego drugiego domu, problemów nie mieliśmy.
              • Gość: mati Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:21
                Takie dostałem warunki od ZE. Musiałem wybudowac linie i zrzec sie
                jej (przy odbiorze/podpisaniu umowy) na rzecz ZE. Znajomy też musiał
                budowac na własny koszt. Byc moze nie w kazdym rejonie Polski jest
                tak samo. Wspomniane 3500 to tylko zapłata dla wykonawcy (elektryka
                z uprawnieniami). Do ZE dodatkowo za 11kW (okolo 1400)
                • Gość: martinka do matiego IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 11:30
                  za co zapłaciłeś elektrykowi 3500 zł? rozumiem, że w cenie zawarty jest
                  materiał. Do szafki pomiarowej od słupa robił ZE, prawda? Tylko musiałeś pokryć
                  koszty materiału, tak? Nie dowiadywałeś się dlaczego, to ty masz płacić za
                  wszystkie materiały? Mnie powiedzieli, że faktycznie jest to możliwe, żeby
                  inwestor kupował materiał, ale zdarza się rzadko.
                  • Gość: mati Re: do matiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:36
                    Za co zapłaciłem:
                    2 słupy (9 metrowe)+transport+osadzenie
                    70 m przewodu + różne drobiazgi
                    robocizna
                    Wykonawca to firma majaca uprawnienia - nie zwiazana z ZE
                  • Gość: mati Re: do matiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:41
                    >Do szafki pomiarowej od słupa robił ZE, prawda? - nie, robiła firma
                    wynajeta przeze mnie

> Nie dowiadywałeś się dlaczego, to ty masz płacić za
                    > wszystkie materiały? - No własnie sie nie dowiadywałem, bo
                    myslałem ze tak ma byc :( Znajomi tez robili sami.
                    Widac durny jestem i tyle.
                    • Gość: martinka Re: do matiego IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 11:48
                      nie sądzę, że jesteś durny. Nie mam zwyczaju obrażać ludzi na forum, ani w
                      innych sytuacjach. Ludzie nie wiedzą jakie mają prawa i stąd te niedopatrzenia.
                      Uwierz mi, że jak zobaczyłam te pierwsze warunki z ZE (demontaż sieci u sąsiada,
                      zafundowanie mu szafki pomiarowej, pokrycie kosztów materiału), to się nogą
                      przeżegnałam. Pierwsze co, to przeczytałam całe prawo energetyczne, dzwoniłam do
                      ZE i w końcu napisaliśmy to podanie, że się na to nie zgadzamy. Wyszło na nasze
                      i teraz jest OK.
                    • mikkaz Re: do matiego 12.06.08, 12:11
                      Z tego co dowiadywałam się to jeśli to jest przyłącze do nowo budowanego domu to
                      płaci się tylko za przyłącze a Enion pokrywa koszty dociągnięcia linii,
                      przyjeżdzają swoimi maszynami i ze swoimi materiałami i doprowadzają do granicy
                      działki w swoim zakresie.

Zupełnie inaczej jest w przypadku Przebudowy linii juz istniejącej,
                      wtedy samemu trzeba sobie zorganizować i opłacić sprzęt i wszystkie materiały...
                      • Gość: martinka Re: do matiego IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 12:14
                        No widzisz:) Nie ma się co martwić:) Oni o to zadbają. A jak tam Twoje
                        pozwolenie na budowę? Masz już?
                        • mikkaz Re: do matiego 12.06.08, 12:19
                          Znaleźliśmy znajomego znajomego który "siedzi" w gminie w budownictwie :) i ma
                          kolejnych znajomych w tej branży. mam więc nadzieję, że sprawa ruszy szybciej,
                          bo mysleliśmy żeby w jesieni juz, zacząć a sasiedzi nas niestety zastopowali..
                          Ale będzie dobrze, Musi być :)
                          Dzięki.
                          • Gość: martinka Re: do matiego IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 12:25
                            Musi być dobrze! Jeśli "sympatyczny" sąsiad oleje zawiadomienie o zamierzanej
                            budowie, które mu przyjdzie niebawem do domu, to na pewno będzie dobrze! My
                            zaryzykowaliśmy i o pozwolenie staraliśmy się jak już mieliśmy zrobione piwnice
                            i fundamenty. Trochę się baliśmy, ale żaden z sąsiadów nie zgłosił swoich
                            wątpliwości do urzędu:)
                • Gość: martinka i jeszcze jedno pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 11:41
                  te 1400 zł, które zapłaciłeś do ZE to kwota z VATem? Masz zasilanie
                  napowietrzne? Korzystałeś z usług ENION, czy jakiegoś innego dostawcy?
                  • Gość: mati Re: i jeszcze jedno pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:52
                    Tak, używam kwot brutto. Zasilanie napowietrzne, licznik na scianie
                    budynku. Przyłącz 11 kW => 1400 z groszmi. Enion
                    • Gość: martinka Re: i jeszcze jedno pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 12:11
                      To przynajmniej zaoszczędziłeś na przyłączeniu, bo my zapłacimy prawie 2300 zł.
                      Jednak nie mamy za bardzo wyjścia: 1. w tej okolicy, w której się budujemy
                      zasilanie kablowe to standard, 2. możliwość podłączenia zasilania napowietrznego
                      wiązałaby się z zakupem słupa, który stałby u nas na działce. A cenowo to
                      niewielka różnica między tymi dwoma rozwiązaniami. Ponieważ słupa nie chcieliśmy
                      na działce, to musieliśmy się zdecydować na zasilanie kablowe i szafkę pomiarową
                      w płocie sąsiada.
            • Gość: martinka Re: Przyłącze energetyczne- brak zgody sąsiada i IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 10:48
              A co do zgód sąsiadów, to nie musieliśmy ich mieć. Prąd będziemy mieć
              podciągnięty ze słupa napowietrznego, który znajduje się po drugiej stronie
              ulicy, jakieś 15 m od granicy działki. Mają zrobić nam zasilanie kablowe i
              szafkę pomiarową w granicy działki i to wszystko za wymienioną wyżej kwotę.
              Pytałam, czy jeśli słup stałby ponad 100 m dalej, to czy koszt jest taki sam,
              powiedzieli, że tak. Do 200 m koszt się nie zmienia. Pytałam o to wielokrotnie,
              bo nie mogłam uwierzyć.
    • Gość: martinka tu masz te koszty jeszcze raz IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 10:56
      >>Nie przejmuj się kosztami! Jeśli to faktycznie jest 150 m, to zapłacisz tyle
      samo za przyłączenie i nie będziesz musiała wydawać kasy na flaszkę - jak ktoś
      wcześniej zaproponował :P Opłatę za przyłączenie oblicza się według wzoru:

(Sm * Pp + I 8 37,61) + VAT

gdzie:

Sm - stawka opłaty [zł/kW]
      Pp - moc przyłączeniowa [kW]
      I - długość przyłącza, TYLKO W PRZYPADKU, GDY DłUGOść PRZYłąCZA PRZEKRACZA 200 m!

Czyli masz kwotę zależną od grupy przyłączeniowej (IV-zasilanie napowietrzne -
      tańsze oraz V-zasilanie kablowe - droższe, ale teraz właściwie takie się
      wykonuje) i stawki opłaty. Maksymalna kwota za przyłączenie przy stawce 14 kW
      (taką mam ja) to 1857,10 zł + VAT.

Głowa do góry:)
      A czy sąsiad wyraził zgodę na budowę? Jak jest kawał s..., to może na to też się
      nie zgodzić...

Życzę powodzenia!
      Pozdrawiam:)<<

skopiowałam jeszcze raz z prawa w nieruchomościach. W roli sprostowania, dla
      domu jednorodzinnego podłączasz moc powyżej 1 kW, więc jesteś V grupą
      przyłączeniową. Stawki dla tej grupy: zasilanie napowietrzne 105,49 zł;
      zasilanie kablowe 132,65 zł. Mnożysz tę kwotę przez moc przyłączeniową i
      wychodzi ci kwota do zapłaty, którą musisz powiększyć o VAT. I to jest wszystko,
      nie ma żadnych dodatkowych kosztów, nie licząc oczywiście podciągnięcia kabla do
      domu od szafki pomiarowej.
    • Gość: martinka jeszcze coś mi sie przypomniało... IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 11:16
      Mamy trochę skomplikowaną sytuację, bo nie mamy bezpośredniego dostępu do drogi
      (postawiliśmy dom w drugiej linii zabudowy) i jak przyszło nam podzielić
      działki, to okazało się, że zostaje nam tylko służebność gruntowa na wjazd, bo
      jest tam za wąsko, żeby wydzielić 2 wjazdy. Co więcej przy składaniu wniosku do
      ZE okazaliśmy się aktem notarialnym, w którym jest wszystko napisane i
      odpowiednią mapą. W zakładzie nawet się nie spytali, czy właściciel wyraża zgodę
      na to, żeby szafka pomiarowa stała w jego płocie. Wprawdzie sąsiedzi to rodzina,
      ale różnie bywa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka