Dodaj do ulubionych

robot wszystkomający

05.07.26, 16:36
Wiem, że niedawno był wątek o robotach, ale muszę dopytać, bo chodzi mi konkretnie o maszynkę do mięsa. Obecnie mam MUM z maszynką, ale to jest orka na ugorze, żeby coś w tym zmielić (wyjaśnienie dla fanek Muma: pękła końcówka od ślimaka i po wymianie jest fatalnie, ale przedtem z maszynki też nie byłam zadowolona).
No i teraz pytanie, czy kupić osobno maszynkę do mielenia, czy nowy robot, który ma m. in. tę przystawkę, a jeśli tak, to jaki? Kenwood? Czy coś innego? Doradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:16
      Zmartwiłaś mnie, bo przemyśliwam nad MUM5 także pod kątem maszynki (jakkolwiek używanej okazjonalnie dość i raczej nie do surowego mięsa, bo to mi mielą w sklepie). A piszesz, że maszynka do dudy...
      • eilian Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:42
        Ja mam jeszcze 4, więc może w 5 się poprawili. W moim źle to jest zaprojektowane, bo jak dołączę maszynkę, to wszystko się trzęsie, miska, którą podstawiam pod maszynkę spada. W ogóle cały mikser przy większej ilości ciasta już chodzi, dość ciężko się wpina przystawki, jest głośny itd. Krótko mówiąc mam go już dosyć.
      • madame_edith Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:35
        W MUM spokojnie zmielisz mięso, miałam serię 5xxx i maszynka bez problemu działała.
        Teraz mam Kitchen Aid, dostałam maszynkę w prezencie i raz użyłam, bo w sumie nic już mi się nie chce mielić i nie potrzebuję akurat tej przystawki #niedogodzisz. Natomiast była bardzo solidna, też mogę polecić.
    • asiairma Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:29
      Z nadzieją kliknęłam, bo myślałam że będzie o robotach wszystkomyjących smile
      Pewnie dlatego, że ostatnio puściłam swojego od szyb na kafle w łazience i nawet sobie poradził, tylko że jak go spuściłam z oka to wlazł na malowaną ścianę (to że nie spadł!) i pomyślałam, że przy remoncie "na starość" muszę wziąć pod uwagę automatyczne myciesmile
      • drogadodomu Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:47
        Moim zdaniem MUM jest wspaniały tylko maszynkę do mielenia ma słabą. Mielę dalej starym Zelmerem. Jak padnie to sobie kupię polską maszynkę nazwy nie pamiętam, podobno jak Zelmer.
        Siostra męża ma Kenwooda ale mieli zelmerem, z przyzwyczajenia.
        • madame_edith Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:37
          Smapp - maszynki eks Zelmer to teraz Smapp
          • drogadodomu Re: robot wszystkomający 05.07.26, 23:07
            Właśnie o tą firmę mi chodziło.
    • jkl13 Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:40
      Tylko kenwood
    • mysiulek08 Re: robot wszystkomający 05.07.26, 17:59
      po niewypale w postaci mlynka do ziaren do mum4, nawet nie rozwazalam kupna maszynki do miesa jako przystawki w mum9 czy KA
      nie baw sie w kolejne nowe roboty tylko kup maszynke, 'nastepce' zelmera - polska produkcja

allegro.pl/oferta/maszynka-do-mielenia-miesa-szatkownica-smapp-2000w-13741752698?
      i mowie to ja, wielka fanka mum, choc ostatnio przenosze sie na szwedzkiego ankarsuma ale to tylko dlatego, ze u mnie wybor mum'ow jest zaden
      • helka.na.zakrecie Re: robot wszystkomający 06.07.26, 15:52
        O tak, tak.
        To polska firma. Ostatni prezes Zelmera ja założył..
    • mayaalex Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:19
      Jesli uzywasz maszynki regularnie to kup osobno. Ja mam jako dodatek do KA (ktorego generalnie uwielbiam i ktory do moich potrzeb jest naprawde wystarczajacy) i uwazam, ze jest beznadziejna. Ale mam malo miejsca na przechowywanie kolejnego urzadzenia i nie miele czesto wiec moge sie przemeczyc.
    • jasnoklarowna Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:33
      Ja mam kenwooda. Kupiłam na jakiejś promocji, miał w zasadzie wszelkie przystawki poza taka do lodow misa i do makaronu. Juz nie fokupowalam bo makaronów nie robię. Maszynkę do mięsa ma świetną, 3 różne wielkościowe sitka do roznych grubości mielenia, jest tam przystawka do kiełbas i kebabów, tak że z tego zmielonego mozesz odrazu nadziewać. Ma super szklany duży blender kielichowy, malakser, młynki do ziaren, wyciskarkę do cytrusów. Ja mam titanium major 1500 moc, kupowany z 10 lat temu, teraz jest chyba nowsza seria.
      Z maszynka raz miałam problem, jak po pierwszym użyciu nie doczytałam ze wszystkie części oprócz tej do mięsa mozna myć w zmywarce i oczywiscie umyłam🙈. Powłokę odzyskał dopiero jak za radą ematek nacieralam ją przekrojonym pomidorem i wystawiałam na słońce.
      Wiem jak to brzmi ale faktycznie pomogło. Moze nie jest aż tak błyszczący jak na początku ale powłoką się troche przywrociła i przynajmniej nie brudzi na grafitowo, pomidory pomogły.
      Więc przestrzegam na wszelki wypadek 😃.
      • jasnoklarowna Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:36
        Można kupić podstawowy za mniejsza cenę i dokipic tylko te przystawki które potrzebujesz. Mój ma wielką misę chyba z 7 litrów, drożdżowe z 1.5 kg mąki wyrabia hakiem bez problemu. A kruche na szarlotkę w malakserze z nożami świetnie wyrobi w mniej niż minutę. A, nie było wtedy w komplecie tarczy do placków ziemniaczanych, chyba za 40 zl dokupiłam.
        • mysiulek08 Re: robot wszystkomający 05.07.26, 22:56
          tylko po co Eilian nowy grzmot, ma juz robota, jak moze dokupic mniejsza i tansza maszynke do miesa, ktora lepiej sie sprawdzi niz jakakolwiek przystawka do robota
          • eilian Re: robot wszystkomający 06.07.26, 15:46
            Po to, że mam już dosyć tego mojego MUMa, może te poźniejsze są bardziej udane, ale moja 4 jest naprawdę średnia, z resztą mam go już z 10 lat, więc swoje już odrobił. Osobnej maszynki wolałabym nie kupować, bo to właśnie kolejny grat, chciałabym robota, który ma wszystko co potrzebne i dobrze działa. Kusi mnie ten Kenwood właśnie, tylko muszę go obejrzeć na żywo.
            • mysiulek08 Re: robot wszystkomający 06.07.26, 15:58
              rozumiem, tez mialam dosyc KA 😋
            • mysiulek08 Re: robot wszystkomający 06.07.26, 16:42
              jeszcze dopisze, wyjdz spoza schemat smile boschow, kiczenow czy kenwoodow, jesli masz budzet to przygladnij sie szwedzkiemu ankarsrum, sprzet nie do zajechania, wnukom w spadku zostawisz wink

nawet byla dyskusja na ematce

forum.gazeta.pl/forum/w,567,179690567,179690567,do_piekacych_chleby_wielkosc_produkcji_.html#p179692290ps
              kitchen aid szczerze odradzam, to juz jest whirlpool i ksiegowi nawet na smarze oszczedzaja
    • arthwen Re: robot wszystkomający 06.07.26, 16:29
      Do KA są dwie wersje przystawki z maszynką do mielenia, metalowa i z tworzywa. Mamy tę metalową i działa bez problemu, mój mąż się bawi czasem w robienie kiełbas, więc mieli wtedy mięso i jak do tej pory działa idealnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka