Dodaj do ulubionych

bejca- czy jest ratunek?

19.07.08, 13:05
Witajcie, może ktoś doradzi mi coś konkretnego. Uzyskałam już kilka porad "rzekomo" doświadczonych ludzi i każdy mówi mi coś innego. Sprawa tyczy się drzwi wewnętrznych z surowego sosnowego, jaśniutkiego drewna, które w wyniku nieporozumienia zostały potraktowane bejcą, która kompletnie nie przypadła mi do gustu i nie ukrywam że jestem zrozpaczona efektem. Jednak z informacji, które uzyskałam wynika że nie ma takiej możliwości żeby wrócić do początkowego koloru naturanego drewna, gdyż bejca wsiąka w drewno. Jeden z panów powiedział mi, że mogę jedynie spróbować powrócić do naturalnego koloru używając papieru ściernego, ale jest do dość mozolna praca a efekt może być niezadowalający... proszę o jakąś poradę. Jeśli nie będzie ratunku to jestem gotowa ją jakoś przyciemnić, aby odcień dobrać do paneli, i tu kolejne pytanie... jak dobrać odpowiedni odcień?
Obserwuj wątek
    • Gość: bb Re: bejca- czy jest ratunek? IP: *.46-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.07.08, 15:10
      Metoda prob i bledow
      jesli masz jakies skraweczki drewna w domu probuj na tych kawalkach,
      bejca moze dac rozne efekty, wiec ja nigdy nie ufam probnikom w
      sklepach
      na drzwiach czy to byla lakierobejca czy tez sama bejca ?
      • Gość: EmnaAi Re: bejca- czy jest ratunek? IP: *.gizycko.mm.pl 20.07.08, 14:32
        Ro byłA BEJCA. Już zdecydowałam że je jeszcze bardziej przyciemnie aby pasowały do paneli i drzwi wejściowych i tak jak radzisz będę działała metodą prób i błędów, mam nadzieje że osiągne to o co mi chodzi :)
        • Gość: ola Re: bejca- czy jest ratunek? IP: *.infinity.net.pl 20.07.08, 19:26
          Kiedyś szafy lakierowane tzw. na wysoki połysk zdzierano kawałkami
          szkła, z góry do dołu, trzeba mieć trochę siły do tego rodzaju
          pracy. A szlifierka?
    • cyklina-klimkiewicz Re: bejca- czy jest ratunek? 20.07.08, 23:28
      emnaai napisała:

> Witajcie, może ktoś doradzi mi coś konkretnego. Uzyskałam już kilka porad "rzek
      > omo" doświadczonych ludzi i każdy mówi mi coś innego. Sprawa tyczy się drzwi we
      > wnętrznych z surowego sosnowego, jaśniutkiego drewna, które w wyniku nieporozum
      > ienia zostały potraktowane bejcą, która kompletnie nie przypadła mi do gustu i
      > nie ukrywam że jestem zrozpaczona efektem. Jednak z informacji, które uzyskałam
      > wynika że nie ma takiej możliwości żeby wrócić do początkowego koloru naturane
      > go drewna, gdyż bejca wsiąka w drewno. Jeden z panów powiedział mi, że mogę jed
      > ynie spróbować powrócić do naturalnego koloru używając papieru ściernego, ale j
      > est do dość mozolna praca a efekt może być niezadowalający... proszę o jakąś po
      > radę. Jeśli nie będzie ratunku to jestem gotowa ją jakoś przyciemnić, aby odcie
      > ń dobrać do paneli, i tu kolejne pytanie... jak dobrać odpowiedni odcień?
      Ciekawi mnie jak zamierzasz wrócić do poprzedniego stanu tych drzwi? Może przez
      pstryknięcie palcami? może siłą wyobraźni? Usunąć bejcę można np. mechanicznie,
      przez zeszlifowanie, lub piaskowanie.Wymaga trochę pracy, nie musi być to twoja
      praca.Zmyć się raczej tego nie da.b.klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka