Dodaj do ulubionych

Dulux olejna , może wie Once1

IP: 217.8.186.* 05.11.03, 10:00
Cześć
Może Ty mi powiesz dlaczego po pomalowaniu farbą farbą biała olejna dulux
elementów metalowych w jednym przypadku na powłokę pokrytą farba ochronną (
była to nowa futryna drzwi ) a w drugim przypadku na powlokę starej farby
olejnej uprzednio mocno zmatowionej papieram ściernym i przemytą
rozpuszczalnikiem ( również stalowa futryna drzwi ale stara)farba po trzech
miesiącach pożółkła ? Efekt po malowaniu był super , farba ma znakomite
właściwości kryjące , śliczny połysk i powstała super gładka powierzchnia .
Ale dlaczego tak szybko pożółkła?
Pozdrawiam i liczę na rozsądne wytłumaczenia
Obserwuj wątek
    • Gość: Ala Re: Dulux olejna , może wie Once1 IP: *.chello.pl 05.11.03, 11:10
      Wprawdzie nie jestem Once ale napisze co wiem. Pan w sklepie powiedzial mi, ze
      zolkniecie powoduje stara farba.
      Niestety tylko dokladne usuniecie starej farby jest gwarancja, ze nowa nie
      zzolknie. I nie pomoze kolejne malowanie bo stare farby rozpuszczalnikowe
      mialy olow i inne swinstwa, ktore powoduja wlasnie zolkniecie.
      • Gość: Zeenek Re: Dulux olejna , może wie Once1 IP: 217.8.186.* 05.11.03, 12:34
        Może to i prawda ale co w przypadku drugiej nowej futryny która była pomalowana
        jedynie farba zabezpieczającą ?
        • Gość: Ala Re: Dulux olejna , może wie Once1 IP: *.chello.pl 05.11.03, 12:44
          Przepraszam ale nie przeczytalam zbyt dokladnie i zrozumialam, ze zzolkla
          tylko futryna ze stara farba :).
          Niestety nie potrafie wyjasnic dlaczego druga futryna tez zzolkla.
          Ja metalowe framugi wyczyscilam do"zywego" pomalowalam podkladem bialym i
          wodna emalia akrylowa do drewna i metalu - aksamitna Duluxa.
          Malowalam rok temu i framugi sa idealnie biale.
    • once1 Re: Dulux olejna , może wie Once1 05.11.03, 15:50
      mógłbys mi podać wiecej szczegółów :) Jaka nazwę ma ta farba gdyz dulux ma w
      swojej ofercie kilka rodzajów farb "Olejnych" oraz ew sprawdzic okres
      przydatnosci do "spożycia" jezeli masz jeszcze puszkę
      pozdr.
      • Gość: Zenek Re: Dulux olejna , może wie Once1 IP: *.itpp.pl 05.11.03, 18:06
        Farba nosiła nazwe Emali Dulux Ultra -dwuwarstwowa emalia alkidowa do drewna i
        metalu wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Jeśli chodzi o datę przydatności to
        dokładnie nie pamiętam ale napewno był jeszcze wazna , zawsze sprawdzam. Teraz
        co mogło się przyczynic do takiego stanu rzeczy i co byś mógł polecić jeśli się
        zdecyduje na kolejny bałagan. Tzn na zdarcie starej powłoki ze stalowych framug
        ( pytanie czym ? pistoletem z gorącym powietrzem czy jakąś substancją
        chemiczną) i co dalej ( pewnie jakiś podkład tylko jaki i jaka później farba ).
        Dzięki zaradę.
        • once1 Re: Dulux olejna , może wie Once1 05.11.03, 19:52
          Czy po pomalowaniu tą farba prowadziłes w tym mieszkaniu jescze jakies prace
          np lakierownie parkietu (lakier poliuretanowy produkcji krajowej lub nitro np
          capon) . Z tego co opisujesz wynika , ze na farbę zadziałały jakies czynniki
          zewnetrzne lub oczywiscie co moze sie zdarzyc była to wina samej farby choc
          zdarza sie to rzadko . Takie rzeczy potrafią sie przydarzyc jezeli w
          pomieszczeniu pracujemy ze specyfikami intensywnie parujacymi na agresywnych
          rozpuszczalnikach.
          Jezeli zalezy ci na wysokim połysku to jest to bardzo dobry wybór lub emalia
          once ale w starej wersji, natomiast jezeli chciałbys miec półmatt to polecam
          emalie akrylowa bez zapachowa

do usuniecia starej powłoki mozesz uzyc preparatów chemicznych ( ABBEIZER
          )do zagruntowania polecam "DULUX PODKŁAD NA METAL" lub DULUX ALL PURPOSE
          PRIMER"
          pozdr
          • Gość: Zenek Re: Dulux olejna , może wie Once1 IP: 217.8.186.* 06.11.03, 08:20
            Dzięki za rade tak zrobię ale jeszcze nie teraz .
            Jeśli chodzi o jakies prace po malowaniu olejna to to była własnie ostatnia
            operacja ,ale jest jeszcze jedna sprawa resztkę farby przelałem do czystego
            słoika i w nim też zżółkła farba.
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka