darek.biz 12.01.09, 20:38 ocieplam poddasze wełną 150 i 50.Mam pytanie- gdzie się przykleja folię na krokwie czy do profili pod płyty k/g - czy ma to znaczenie?osobiście przykleiłem do profili Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek-Dortmund Re: poddasze ocieplenie IP: *.versanet.de 13.01.09, 03:35 tylko i wylacznie do drewnianych belek dachowych, profile z konstrukcji g-k nie maja z tym nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.biz Re: poddasze ocieplenie 13.01.09, 21:57 jesteś pewien? podam ci link gdzie piszą inaczej dzisiaj znalazłem :-) www.rockwool.pl/sw64512.asp#browsertop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: poddasze ocieplenie IP: *.versanet.de 14.01.09, 01:42 jestem pewien, 4 strona w tym pdf: www.isover.ch/jahia/webdav/site/isover/shared/import/Visualiser/Gen_Dach_D.pdf wyobraz sobie ze za pare lat musisz zmienickonstrukcje g-k, rozwalajac ta konstrukcje niszczysz przy okazji folie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: poddasze ocieplenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 22:17 osobiscie spróbowałbym przykleic sobie do czoła,2 plusy,osłonka na wszy w razie deszczu,szybkie polerowanie czoła w razie zabrudzenia,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: poddasze ocieplenie IP: 94.246.142.* 14.01.09, 15:44 darek.biz napisał: > ocieplam poddasze wełną 150 i 50.Mam pytanie- gdzie się przykleja folię na > krokwie czy do profili pod płyty k/g - czy ma to znaczenie?osobiście > przykleiłem do profili i bardzo dobrze pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.biz Re: poddasze ocieplenie 14.01.09, 16:55 i jeszcze jedno pytanie czy tą folię daje się do każdego pomieszczenia czy tylko do pomieszczeń gdzie może być wilgoć kuchnia lub łazienka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: poddasze ocieplenie IP: 94.246.142.* 14.01.09, 17:29 do kazdego pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloohome Re: poddasze ocieplenie IP: *.chello.pl 14.01.09, 19:57 najpierw wełna, pozniej folia a na koniec albo listwy drewniane albo esy ze stelazem no i oczywiscie plyta g/k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloohome Re: poddasze ocieplenie IP: *.chello.pl 14.01.09, 19:59 A tak na marginesie to miedzy plyta g/k a folia powstaje poduszka powietrza ktora jest swietnym izolatorem ale zrobisz jak zechcesz przeciez Polak potrafi... nie raz spartolic. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.biz Re: poddasze ocieplenie 14.01.09, 20:09 Kolejnym etapem jest zamontowanie paroizolacji i płyt gipsowo - kartonowych. Folię paroizolacyjną stosujemy w pomieszczeniach średnio - wilgotnych i wilgotnych (kuchnia, łazienka WC). Do stalowego rusztu przyklejamy ją taśmą dwustronną. Należy pamiętać o wykonaniu 10-centymetrowego zakładu i sklejenie go taśmą dla zapewnienia szczelności wykonanej paraizolacji. W pomieszczeniach suchych (sypialnia korytarz) do rusztu przykręca się od razu warstwę wykończeniową, czyli płyty kartonowo gipsowe lub panele. cytat ze strony www.rockwool.pl/sw64512.asp#browsertop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: poddasze ocieplenie IP: *.tp.unicity.pl 15.01.09, 19:28 Poduszka powietrzna swietnym izolatorem? Warstwa powietrzna słabo wentylowana posiada opor cieplny = 0,09 m2K/W niewentylowana = 0,18 m2k/W i to obojetnie czy ma 3 czy 20 cm grubosci. Nawet 1 cm przecietnego styropianu ma lepszy opor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: poddasze ocieplenie IP: 94.246.145.* 15.01.09, 20:16 ciekawe skad to powietrze;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colombo Re: poddasze ocieplenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:01 mądrego to i miło posłuchać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colombo Re: poddasze ocieplenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:12 nie wiem ile w was doświadczonych budowlańców a ile speców od ściągania wiadomości z netu .bo ja buduję 2 dom i jak patrzę na to co wy tu wypisujecie to głowa boli.nie jest obojętne czy dach jest kryty płytą osb i papa a potem gontem ,dachówką na łąty i kontrłaty,czy też blachą .w każdym z tych przypadków izolacja jest inna .może grubość bez zmian ,ale pustka powietrzna np. przy dachu z osb.musi byc bezwzgledna a powietrze (o co ktoś pytał)dostaje sie do szczeliny pomiedzy osb ścianą kolankową .to jest abecadło i praw fizyki nie zmienisz !! no chyba ze chcesz miec basen wiosna naokoło domu bo cała wilgoć spłynie ci po deskach na zewnątrz tym bardziej ze nowy dom ma tej wilgoci do cholery.jeśli jest dachówka to sa łaty i kontrłaty więc powietrze ma sie skąd dostać w tym wypadku nie potrzeba robic specjalnie nic .poza mambraną oczywiście .a z blachą jest jeszcze inna jazda ,tam wilgoć zbiera się nawet latem (rano )i musi to robić ktoś z głowa a nie przypadkowy gość .może sie rozgadałem ale śmieszy mnie niekiedy ton waszych laickich wypowiedzi .zróbcie coś a potem o tym mówcie a nie opowiadajcie tego co zasłyszeliście przy piwie ze znajomym ktorego szwagra brat robił kiedyś na budowie.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś