Dodaj do ulubionych

ruchome legary

25.01.09, 21:44
Zdecydowałam się na drewniane deski na legarach, ale pojawił się pewien problem - podłoga jest już położona ale jakoś tak trzęsie się przy mocniejszym stąpnięciu. Fachowiec, który to kładl twierdzi, że wszystko jest OK, ale inny, którego poprosiłam o pomoc mówi, że legary były za słabo mocowane. Poradźcie proszę, czy legary pod podłogę muszą być sztywne? i czy można coś zrobić po położeniu podlog?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: ruchome legary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.09, 22:15
      Na jakim stropie, na której kondygnacji ta podłoga była położona ?
      • malaleszczynka Re: ruchome legary 25.01.09, 22:31
        strop jest z cegły ok 6cm na piętrze - stary budynek
        • Gość: gość Re: ruchome legary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 09:25
          Zakładając ,że strop jest sztywny to znaczy, że legary za słabo
          zostały zakotwione do stropu i sprężynują, nie wiadomo też czy
          przestrzeń między legarami została czymś wypełniona / np. twardym
          styropianem / dlatego deski się poddają.
          Teraz, wykluczając demontaż i ponowny montaż podłogi nic nie da się
          zrobić. Zostaje nadzieja, że z czasem to się ułoży i problem
          zniknie ,ale jest to bardzo wątpliwe. pzdr.
    • Gość: SP25 Re: ruchome legary IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 09:24
      Fachowiec, który kładł podłogę MOŻE nie mieć racji.
      Ten "inny" na pewno jej nie ma.
      Legarów nie wolno w żaden sposób mocować do podłoża! MUSZĄ one swobodnie leżeć na nim oddzielone tylko izolacją akustyczną, ewentualnie podkładkami w celu uzyskania poziomu.
      Wszelkie inne metody są łamaniem zasad konstrukcji tzw. pływającej podłogi.
      Dlaczego się trzęsie?
      Jeżeli pod legarem były podkładki poziomujące, w czasie nabijania desek mogły się wysunąć i teraz punkty podparcia legara znajdują się za daleko od siebie. Podłoga pomiędzy nimi się ugina.
      Inna przyczyna, to "świeże" drewno. Legar schnie i odkształca się.
      W efekcie unosi się nieco nad podkładką i efekt j/w. W tym wypadku po jakimś czasie wszystko wróci do normy. Wstawić meble, obciążyć podłogę i będzie OK.
      • Gość: gość Re: ruchome legary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 10:10
        Nie podoba mi się ten tok rozumowania. Nie doczytałem się wyżej że
        bylo założenie iż podłoga ma być pływająca. Schnięcie drewna- tak
        błyskawiczne, że ledwo po chwili od ułożenia już się odkształciło?
        To schnięcie będzie trwało miesiącami ale nawet po wyschnięciu przy
        takich małych przekrojach nie spowoduje odkształceń. Legary muszą
        być zamocowane właśnie po to żeby uzyskać stabilność podłogi.
        • Gość: SP25 Re: ruchome legary IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 12:01
          Z pełnym szacunkiem, ale wybacz.
          Zbyt wiele razy poprawiałem podłogi po fachowcach kierujących się Twoją logiką.
          Polecam lekturę zasad budownictwa ogólnego.
          Ludzką rzeczą jest błądzić,ale namawianie innych do celowego popełniania błędów jest po prostu nieetyczne.
          • Gość: gość Re: ruchome legary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 13:32
            Jakoś trudno mi sobie wyobrazić deski przybite do legarów jako
            podłoga pływająca. Może Pan to potrafi. pzdr.
            • Gość: cromwell Re: ruchome legary IP: 94.246.145.* 26.01.09, 16:14
              ekhm
              tez mi sie wydaje ze legary mocuje sie do wylewki
              jedyne obostrzenie dotyczace legarow to szkieletory i stropy drewniane
              /chodzi o mocowanie legarow bezposrednio do belek stropowych/
              ale moge sie mylic

pzdr.
              • Gość: waldzik Re: ruchome legary IP: *.bb.online.no 26.01.09, 20:03
                Ja nie mocuje legarow. W taki sposob klade nawet duze kilkudziesieciometrowe
                tarasy drweniane.Wszystko jest konstrukcja wolnostojaca. Wtedy nie ma takich
                naprezen. Dodatkowo zaoszczedzam czas i pieniadze.
                Podloga moze sprezynowac gdy odleglosc miedzy legarami jest za duza.
                Co ile sa polozone legary?
                Jaka gruba jest deska?
                Czy deska mocowana srubami czy na gwozdzie?
                Czy mocowal deske tylko przez pioro?
                Pozdrawiam .Waldzik
                • malaleszczynka Re: ruchome legary 26.01.09, 20:17
                  Podłoga jest na legarach ułożonych co 60 cm, deska ma 21mm, mocowana jest na
                  wkręty przez pióro pod kątem 45 stopni.
                  • Gość: SP25 Re: ruchome legary IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 08:05
                    Laur zwycięstwa należy się koledze "waldzik" za dobre pytania.
                    A Pani ma położoną na legarach taką troszkę grubszą boazerię, a nie deskę podłogową.
                    • johana75 Re: ruchome legary 27.01.09, 10:54
                      Moje dechy maja 3,5cm. mocowane do legarów i nic mi sie nie ugina
                      nawet jak skacze po podłodze ;)
                  • Gość: waldzik Re: ruchome legary IP: *.bb.online.no 27.01.09, 21:39
                    No to wszystko wiemy . Deska troche za slaba. Moze jeszcze krecil przez pioro
                    tylko na co drugim legarze.
                    Swoja droga chlop sie musial nameczyc przy zakladaniu kazdej nowej linii, jezeli
                    laczyl na piorze. Ostro nawalal mlotkiem?
                    A co do pytania , co zrobic z podlaga , to ja bym sie poddal i jezeli kieliszki
                    nie beda wypadac z barku gdy ktos chodzi , po prostu niech tak juz zostanie.
                    Dziekuje SP25 za komplementy :)
                    Pozdrawiam . Waldzik
                    • malaleszczynka Re: ruchome legary 28.01.09, 11:56
                      Nie chodziło mi bynajmniej o uginanie desek w momencie chodzenia, ale o drganie
                      jakby całej podłogi. Nie wiem, czy to wina legarów, desek, czy np. stropu, który
                      ma ok 6 cm. Nasz inspektór nadzoru twierdzi, że te legary i cała podłoga miały
                      usztywnić strop, wzmocnic jego konstrukcję, ale czy to jest możliwe?
                      • Gość: gość Re: ruchome legary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 12:51
                        No gdyby legary zostały do stropu solidnie zamocowane to oczywiście
                        że usztywniłoby to całą kostukcję.
                        Ale tu niejaki SP stwierdził że się nie znam i pogonił mnie do
                        szkoły żeby się douczyć. Może On Ci teraz pomoże. pzdr.
                      • Gość: SP25 Re: ruchome legary IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.09, 13:31
                        Proszę dokładniej opisać co to jest za strop. Napisała Pani, że:
                        -w starym budownictwie
                        -na piętrze
                        -z cegły
                        -i ma 6cm. grubości.
                        Coś tu nie gra. Przynajmniej materiał i jego "grubość".
                        Czy przed układaniem podłogi strop się uginał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka