Dodaj do ulubionych

Ulga na komputer

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 10:21
Witam,

A propos ulg mam pytanie, kupując komputer można go odliczyć od podatku?
Jezeli tak to czy może kupiony na małżeństwo czy osobno mąż i żona, i co
zrobić jeżeli jedno z nich nie pracuje ale przez pół roku było na zasiłku, co
zrobić aby odliczyć jak najwięcej?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: milo Re: Ulga na komputer IP: *.waw / 213.195.142.* 14.11.03, 13:45
      Wlasnie tez sie nad tym zastanawiam (w koncu od przyszlego roku nie bedzie
      mozna). Wyglada to tak:
      podatnik moze odliczyc max 433,20 (czyli cena sprzetu 2280)
      jesli jest malzenstwo a sprzet jest ciut drozszy (np. 3500) to trzeba podzielic
      cene i wystawic dwie faktury (np. 2000 na meza i 1500 na zone - niektorzy
      sprzedawcy tak robia!!! w koncu klient nasz Pan).
      Niestety nie pomoge w sprawie jak potraktowac osobe bezrobotna
      milo
      • Gość: stankiee Re: Ulga na komputer IP: *.chomiczowka.waw.pl 14.11.03, 13:48
        Pod warunkiem, że rozliczacie się osobno, w przeciwnym razie ulga jest jedna i
        limit taki sam. U nas rachunek za komputer wystawiony był na męża (jest z IT) a
        ja nie pracuję.
    • Gość: egi Re: Ulga na komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.03, 14:29
      KOmputer można odliczyć o ile wykorzystujesz go i potrzebujesz go w zwiazku z
      wykonywana pracą i zawodem. Mam obawy, że dotyczy to głownie pracowników
      związanych umowami o pracę. To po pierwsze. PO drugie, wysokość odliczeń
      (limit) zawsze dotyczy łącznie małżonków, niezaleznie od tego, czy rozliczają
      sie razem czy osobno (no chyba że są w separacji). Jeśli rozliczają się
      osobno, to albo ulgę rozliczają jakoś proporcjonalnie albo odlicza tylko jeden
      z nich. Czyli niestety nie macie dwóch limitów. Troche bez sensu, bo co ma
      niby małżeństwo do przyrządów "pracowniczych" każdego z małżonków.
      • Gość: ckm Re: Ulga na komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 16:33
        Tak myślałem dzięki za odzew.

Pozdrawiam
        • Gość: fragi Re: Ulga na komputer IP: 195.117.125.* 14.11.03, 17:04
          A właśnie że nie macie racji. Małżonkowie mogą skorzystać z dwóch limitów
          (2x433,2=866,4) pod warunkiem, że: wydatek pokryli ze wspólnego majątku, oboje
          są zatrudnieni na umowę o pracę i oboje wykonując obowiązki służbowe używają
          komputera.
          Ulgi z tytułu wydatków na przyrządy i pomoce naukowe przysługują wyłącznie
          zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, więc bezrobotni, wykonujący umowy-
          zlecenia, emeryci, wykonujący wolne zawody itd. nie mogą z niej korzystać.
          • Gość: Jacek Re: Ulga na komputer IP: 217.153.142.* 14.11.03, 17:48
            Fragi ma rację, a Egi - chyba nie. Tylko cżęść ulg z ustawy PIT przysługuje
            małżonkom ŁĄCZNIE. Ulga na sprzęt do nich nie należy. Bezrobotni natomiast
            faktycznie nie mogą z niej skorzystać. Pozdr.
            • Gość: Robert Re: Ulga na komputer IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 18:26
            • Gość: Robert Re: Ulga na komputer IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 18:33
              W przypadku małżonków, którzy zatrudnieni są na umowe o pracę, zakup komputera
              powoduje że jeśli oboje wykorzystują go w pracy zawodowej, to maja dwa limity.
              Najprościej jeśli faktura zakupu wystawiona jest na nich oboje, tzn. Pan i
              Pani .... Jeśli faktura jest wystawiona na jednego z nich to też można
              odliczyć ją w ramach limitów u obojga małżonków - tak orzekaja sądy
              adnimistarcyjne i tak też interpretują przepisy US (założenie że małżeństwo
              nie ma rozdzielności majątkowej). Pozdrawiam Robert.
              • Gość: stankiee Re: Ulga na komputer IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.11.03, 18:38
                Chcę dokupić część do komputera. Jest może jakaś minimalna kwota, którą muszę
                wydać by podlegało to odliczeniu? W przypadku remontu jest to chyba ok.500zł.
                • Gość: Jacek Re: Ulga na komputer IP: 217.153.142.* 16.11.03, 21:45
                  Tylko ulga remontowa ma coś takiego jak "kwota minimalna". Cała reszta ulg -
                  wyłącznie maxima.
                  • Gość: stankiee Re: Ulga na komputer IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.11.03, 02:08
                    Dzięki i pozdrawiam.
                    • Gość: milo Re: Ulga na komputer IP: *.waw / 213.195.142.* 17.11.03, 14:54
                      mozesz odliczyc tylko caly sprzet. Zakup np. twardego dysku, stacji dyskietek
                      nie mozesz odliczyc. Zupelnie odwrotnie niz w remontowej (tam np. moj wykonawca
                      mebli ki=uchennych wystawil mi fakture na czesci i moglam odpisac)
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Robert Re: Ulga na komputer IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 17:59
                        Bzdura - zakup pełnego zestawu jak i części skłądowych (np. twardego dysku lub
                        pamięci RAM)uprawnia do odliczenia. Pozdrawiam Robert.
                        • Gość: pegaz_ Re: Ulga na komputer IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.11.03, 09:19
                          Zgadzam się z Robertem.
                          Oto argument:
                          firma.onet.pl/bap/teksty/271201.htm
                          pegaz_
                          • Gość: Jacek Re: Ulga na komputer IP: 217.153.142.* 18.11.03, 10:07
                            Dzięki Pegazie, - właśnie wczoraj szukałem tego rozporządzenia, bo też miałem
                            wrażenie, że lista tam umieszczona wcale się nie ogranicza do "kompletnych
                            zestawów komputerowych".
            • Gość: egi Re: Ulga na komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.03, 10:12
              Musze sie pokajac. Jasne, że sie "walnęłam", bo spojrzałam nie na to
              odesłanie. Przy pomocach naukowych nie ma łącznego limitu.
    • Gość: piotr Re: Ulga na komputer IP: 80.50.5.* 16.11.03, 19:56
      jezeli zdecydołes kupić kompa wez rachunek na siebie i na żone(np. kowlski jan
      i anna)i masz dwie ulgi. ja tak zrobiłem,oczywscie wezwano mnie do urzędu
      skarbowego abym pokazał rachunek czy jest na mnie i na żone.pani w urzędzie
      zrobiła dziwną minę i żeby jakos wyjść z twarzą zapytała mnie czy komp
      potrzebny jest nam do pracy.odpowiedziałem że tak podziękowała opddała rachunki
      postawiła pieczątkęi po sprawie .pzdr piotr
      • Gość: J. Re: Ulga na komputer IP: 217.153.142.* 16.11.03, 21:46
        Chyba, że żona nie pracuje. Patrz posty u góry.
        • Gość: Ala Re: Ulga na komputer IP: *.chello.pl 17.11.03, 20:07
          firma.onet.pl/bap/teksty/271201.htm
          Tutaj jest napisane co mozna odliczyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka