golba_13 17.02.09, 13:04 Dostałem takie pytanie na studiach: W których nakładach ujęta jest etatowa obsługa sprzetu i gdzie to jest pokazane w tablicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calleh Re: kosztorys POMOCY!! 17.02.09, 20:55 wg mnie w nakładach robocizny, przeczytaj dokładnie założenia ogólne do KNR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: kosztorys POMOCY!! IP: *.chello.pl 18.02.09, 09:11 :)) z praktyki wiem (przynajmniej mojej ) , że jest to wiedza przydatna najwyżej RAZ W ŻYCIU ... by próbować podpowiadać studentom :)) no ale do rzeczy : intuicja mi podpowiada , że o ile pozycje gdzie TEŻ występuje sprzęt mają robociznę rozpisaną na różnych robotników i właściwie cholera wie który co robi , o tyle są pozycje gdzie występuje TYLKO sprzęt i to z obsługą gdzie nie ma robocizny :) np dodatkowe przewozy , pogłębiania etc :) a ludź jest bo auto samo nie pojedzie a koparka nie pokopie ;) przeto jeśli taka robocizna nie została wcześniej ukryta w "pracy sprzętu" to taki kierowiec obciąża "koszty ogólne " naliczane do pracy "S" :))) no ale moja intuicja moze byc zawodna :))) zatem ostrożnie z taką interpretacją ;) mimo wszystko powodzenia :) mim ps. przez ciekawość - napisz jak już będziesz wiedział od źródeł , jak to z tym jest :) thx m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa_cho_wiec :) Re: kosztorys POMOCY!! IP: *.chello.pl 18.02.09, 10:39 W których nakładach ujęta jest etatowa obsługa sprzetu i gdzie to > jest pokazane w tablicy www.akademia.marwlo.cad.pl/Kost_wyklad/Temat_05/Koszt_posr_og1.doc pkt 4 wskaźnik kosztów pośrednich w zalezności od zaangażowania sprzętu w/g Symbol PKD załącznik do : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 24 stycznia 2004 r. w sprawie metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego (Dz. U. z dnia 6 lutego 2004 r.) www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0172.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divinar Re: kosztorys POMOCY!! IP: *.xdsl.centertel.pl 18.02.09, 11:53 jeżeli przy nazwie sprzętu w nawiasie występuje cyfra np. dźwig (1) to 1 oznacza że cena m-g tego sprzętu ma również zawierać etatową obsługę tego sprzętu w ilości - jak na przykładzie - 1 pracownik Etatowa obsługa sprzętu nie jest zawarta w wskaźniku KP!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divinar Re: kosztorys POMOCY!! IP: *.xdsl.centertel.pl 18.02.09, 12:02 -płace i narzuty na płace pracowników nieprodukcyjnych - tu chodzi o ewentualnych stróży, sprzątaczki itp -koszty narzędzi i sprzętu (nie ujęte w składniku "S" ,kosztów bezpośrednich) - a tu chodzi o młatki, majzle, wiertarki itd które się używa na budowie a w kosztorysie w kolumnie S się nie wlicza Odpowiedz Link Zgłoś