ewa12801 26.02.09, 18:13 Witam forumowiczów.Mam pytanie czy na dobudowanie-rozbudowę domku muszę mieć pozwolenie.Dom ma kuchnię i pokój na dole oraz pokój na poddaszu.W przyszłości chcę rozbudować o conajmniej 3 pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kvc Re: dobudówka IP: *.chello.pl 26.02.09, 18:54 Oczywiście, że tak. - najpierw musisz zrobić inwentaryzację ( stanu istniejącego ) - potem ocenę stanu technicznego ( istniejącego budynku ), która wykaże ( lub nie ), czy ewentualna rozbudowa jest w ogóle możliwa - a potem ( na podstawie ww. inwentaryzacji i ocenie stanu tech.) wykonać projekt ( a właściwie projekty: koncepcję, proj.arch.-bud.), proj.wykonawczy ) Musisz mieć pozwolenie na ( rozbudowę ), projekty, kierownika budowy, ...itd. - wszystko tak, jak przy budowie nowego domu, z tym że najpierw trzeba wykonać ww. inwentaryzację + ocnę stanu technicznego. Najlepiej idź do jakiegoś miejscowego architekta ( albo kilku architektów ) i porozmawiaj. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=60811441&a=60838125 Odpowiedz Link Zgłoś
imp9 Re: dobudówka 27.03.09, 12:51 A kto robi taką inwenatyzację i ocenę stanu technicznego? Ja dzowiniam ostatnio do gminy z prośbą o pokierowanie mnie co i jak i dostalam wytyczne: najpierw złożyć wniosek o wypis z planu zagospodarowania przestrzennego, potem na podstawie tego wypisu architekt zrobi projekt, który w ostatecznej fazie musi zatwierdzić starosta powiatowy. Pytałam o pozwolenie - powiedzieli, że nie będę potrzebować. Nic już nie rozumiem :-( W którym miejscu mojej "drogi" jest czas na pozwolenie na budowę, inwentaryzację i tę ocenę stanu techn. Podpowiedzcie dobrzy ludzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: dobudówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 15:12 Możesz po prostu nie potrzebowac pozwolenia a jedynie zgloszenie. Zglasza sie urzedowi cheć dobudowy, jesli w miesiac sie nie odezwa znaczy, ze można. Projekt jest taki sam, procedura administracyjna krotsza. Na terenie dolnego slaska sie poleca. Bartek-architekt bb.max@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś