Gość: Johny IP: *.zep.com.pl 01.12.03, 13:41 Poradźcie czym docieplać dach - styropianem czy wełną, jaką grubość zastosować itd. Na co zwrócić uwagę? Będę wymieniać eternit na blachodachówkę i przy okazji chcę docieplić. Czekam na wasze porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hgi Re: Czym docieplać dach? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 20:54 kup MURATORA nr 12/2003 jest tam"przepis na cieply i suchy dach", o blachodachowce byly artykoly w nr 10,nie jestem pewna,musisz to sprawdzic. remont bedziesz robil na wiosne,masz wiec czas aby sie przygotowac teoretycznie do tematu,murator to bardzo dobry poradnik,warto skorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Czym docieplać dach? 02.12.03, 07:11 Gość portalu: hgi napisał(a): > kup MURATORA nr 12/2003 jest tam"przepis na cieply i suchy dach", > o blachodachowce byly artykoly w nr 10,nie jestem pewna,musisz to sprawdzic. > remont bedziesz robil na wiosne,masz wiec czas aby sie przygotowac > teoretycznie do tematu,murator to bardzo dobry poradnik,warto skorzystac. Hola, hola i wolnego :)) Nie chcę odsądzać Muratora od czci i wiary ale z tym "bardzo dobry" to też bym nie przesadzał. Artykuły w Muratorze są opłacane przez producentów lub handlowców zajmujących się danym, prezentowanym produktem. Sam w imieniu firmy płaciłem za artykuł, który trochę mijał się z prawdą ale był korzystny dla firmy, którą wtedy reprezentowałem. Dlatego też polecam ostrożność. Wiem, że można sobie krzywdę zrobić bezkrytycznym przenoszeniem rad Muratora na własne podwórko :))) Trzymaj się wełny i nie zapomnij o paroizolacji, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Czym docieplać dach? IP: *.zep.com.pl 02.12.03, 07:23 Dzięki za radę. Też myślałem raczej o wełnie, oczywiście i folii. Czy wełna o grubości 5 cm to za mało twoim zdaniem, bo słyszałem że powinno się dawać przynajmniej 10-tkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Czym docieplać dach? 05.12.03, 07:28 Wybacz, że tak późno... Generalnie różne normy mówią o ociepleniu ok. 12-22 cm. Optymalna grubość dla naszej strefy klimatycznej to 16-18 cm. Można to dać w dwóch układach ; albo 11- 13 cm wełny zasadniczej pomiędzy krokwie + 5 cm w drugiej warstwie poprzecznie układanej(w stosunku do krokwi) albo w jednej grubości wełnę ok. 20 cm. Efekty zbliżone ale koszty są różne i to musisz sobie sam przeliczyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Czym docieplać dach? IP: *.zep.com.pl 05.12.03, 10:16 Ha, problem w tym, że jest to dach gotowy, obłożony obecnie eternitem, a po zerwanmiu pomiędzy krokwie nie da się włożyć więcej jak 5 cm waty. Jedyne wyjście to połozyć drugą warstwę wełny od spodu, ale wtedy musiałbym zrywać z kolei boazerię (tak a propos to drewno chyba też jest izolatorem, więc nie wiem czy byłaby taka potrzeba). W końcu jest to tylko domek rekreacyjny, w którym dotąd w zimie się nie mieszkało. Tak sobie myślę, że chociaż ta warstwa 5 cm zapewni jakąś ochronę przed stratami ciepła w razie gdybym chciał np. w Sylwestra zrobić tam jakąś imprezę. PS. Ogrzewam kominkiem z rozprowadzeniem rurami, więc nie powinno być najgorzej. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Czym docieplać dach? 05.12.03, 12:10 Nadbij zatem krokwie na istniejące od góry i uzyskasz potrzebną przestrzen. Jest to wprawdzie dublowanie krokwi ale wydaje mi się najwygodniejszym sposobem Odpowiedz Link Zgłoś
kw72 Re: Czym docieplać dach? 05.12.03, 12:13 Witam, "Jedyne wyjście to połozyć drugą warstwę wełny od spodu" taka jest prawidłowa odpowiedź i to Twoja. Twoj przedmowca ma racje, co do grubosci welny mineralnej. Drewno tez jest izolatorem-to prawda, jednak nie w takim stopniu jak materialy izolacyjne! Jezeli krokwie pozostawisz nieocieplone, bedziesz mial poprzez nie mostek termiczny, ktorym skutecznie ucieknie Twoje cenne cieplo. Oczywiscie,ze lepiej miec 5cm niz nic, jednak na Sylwestra proponuje wziasc grube golfy i puscic szybka muzyczke do tanca;) Po Sylwestrze zawsze bedziesz mogl sam zdecydowac, czy warto zrywac boazerie i dolozyc ocieplenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vico Re: Czym docieplać dach? IP: *.goplanet.pi.be 05.12.03, 21:38 Nie dajmy sie zwariowac :) Widze sens dodatkowej izolacji termicznej w calorocznym domu, szczegolnie gdy odczuwalne sa problemy. Koszt dodatkowej izolacji sa wowczas drugorzedne. W innych przypadkach trzeba sie zastanowic. Inwestycja jest wprawdzie jednorazowa ale poniesione koszty powinny sie zwrocic w jakims sensownym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś