glazurek 22.08.09, 19:03 Albo halogen, albo LED będzie mi świecił w sufit tuż pod nim. To taki bajer w salonie. Czy jest jakaś teoria mówiąca o tym jaka odległość musi być od światełka do sufitu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: halogen LED 22.08.09, 19:51 fajnie wygladaja niebieskie djody zwlaszcza na masce i pod podwoziem pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawski-remont Re: halogen LED 23.08.09, 08:38 Ledy dają zimne światło ale mniej się grzeją od halogenów, odległość powinna być tak dobrana aby sufit się zbytnio nie nagrzewał bo w bardzo szybkim czasie powstanie plama od przypalenia farby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: halogen LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 17:45 Mam diody LED "w opakowaniu" jak zwykłe żarówki halogenowe. Praktycznie nie wydzielają ciepła. Dają zimne niebieskawe światło (męczące dla oka). Stosuję z uwagi na znikome zużycie energii jako stałe podświetlenie schodów oraz korytarzy i klatek schodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alladynsolarbatt Re: halogen LED IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.09, 16:58 Stwierdzenie, iz LED-y ,,dają niebieskie światło'' jest tego samego rodzaju jak stwierdzenie amerykanie są analfabetami. To, że ktoś nie dokonująć świadomego wyboru nabył ,,szajs'' (szajs na ogół świeci na niebiesko) i feruje na podstawie tak spraktykowanej ,,wiedzy'' opinię jakoby byly takie /lub inne/ jest w wielkim błędzie, ale powiedzmy sobie szczerze, że ma prawo w takim błedzie tkwić. LED- y są produkowane od 2700K aż do 7000K i można do róznych celów dobrać własciwe parametry. Oczywiście te o ,,ciepłej'' barwie nie kosztują po 2 zł/szt. - stąd zakupy ,,niskobudżetowe'' są skazane na niepowodzenie. wisp-sieci@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: halogen LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 23:24 Za bardzo nie rozumiem co znaczy:"będzie mi świecił w sufit tuż pod nim". Ja będę miał oświetlenie led całego mieszkania. Jak ktoś twierdzi że ledy dają zimne światło to się zatrzymał na XXw z ledami. Obednie jest taki wybór (od barwy 2700K- czyli płomień świecy, do diód UV i IR) Ja robię oświetlenie na diodach 3000K- bawa taka jak halogen. Dioda 3W daje ok 200lm (żarówka 60W daje ok. 600lm). Dodatkowo będą paski led smd RGB z kolorami sterowanymi z pilota. Koszty nie są jakieś porażające, a przy świeceniu 4h dziennie zakupy zwracają się po ok 0,5 do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
glazurek Re: halogen LED 20.12.09, 19:14 Świecił w sufit tuż pod nim. Już Ci tłumaczę to zdanie, inni zrozumieli, ale ok. Mam tak podwieszony kawałek sufitu na belce wspierającej, że tworzy się półka. Na niej mogę umieścić światło (np LED). Światło to może być skierowane w bok, czyli poziomo, mogę zrobić otwory w podwieszonym suficie i skierować światło w dół, albo mogę światło skierować w sufit i to chcę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś