Dodaj do ulubionych

Zarowki h7

09.05.25, 13:22
Muszę wymienić żarówki H7 w światłach mijania i kompletnie nie wiem, na co się zdecydować. Do tej pory miałem standardowe halogenowe, ale zastanawiam się nad przejściem na LED-y. Z jednej strony kusi lepsze światło, z drugiej trochę się boję, czy nie będą oślepiać albo czy nie będzie problemów z legalnością. Jakie macie doświadczenia? I gdzie najlepiej kupować – coś sprawdzonego?
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 09.05.25, 13:33
      Na Aliexpress, ale w polskich realiach nie warto, bo policja się przypierdala.

Ciekawe, co nam zaraz sam poradzisz pod innym nickiem.
      • qqbek Re: Zarowki h7 09.05.25, 13:37
        vogon.jeltz napisał:

> Na Aliexpress, ale w polskich realiach nie warto, bo policja się przypierdala.
        >
        > Ciekawe, co nam zaraz sam poradzisz pod innym nickiem.

Pewnie te same żarówki, które ty polecasz, tylko z 300% przebitką 🤣
        A co do retrofitów - jeszcze jak by ludzie wiedzieli, do czego służy pokrętło regulacji snopa świateł... wracałem wczoraj wieczorem do domu (już po zmroku, ale jeszcze przed włączeniem latarni - Lublin oszczędza prąd znaczy się) i z przeciwka tak po ślipiach dostałem LED-ami od jakiegoś starego Punto II, że po minięciu aż w lusterku się obejrzałem za nim - bagażnik tak jakimś świniakiem, albo cementem dociążony, że się tylne koła pochowały - a on "bozi pod spódnicę" tymi LED-ami świecił, zamiast na drogę.
        • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 09.05.25, 13:43
          > A co do retrofitów - jeszcze jak by ludzie wiedzieli, do czego służy pokrętło regulacji snopa świateł...

Przecież oni nawet nie wiedzą, że MAJĄ takie pokrętło. To system samopoziomowania świateł powinien być obowiązkowy we wszystkich sprzedawanych autach, a nie jakieś durne pikaczu.
          • qqbek Re: Zarowki h7 09.05.25, 14:14
            vogon.jeltz napisał:

> Przecież oni nawet nie wiedzą, że MAJĄ takie pokrętło. To system samopoziomowan
            > ia świateł powinien być obowiązkowy we wszystkich sprzedawanych autach, a nie j
            > akieś durne pikaczu.

Też racja - ostatnio trochę pogrillowałem w majówkę i żona miała nas (mnie i szwagra) zbierać z działki "maluchem", wsiedliśmy i mówię "ustaw tylko światła na 2, bo już ciemno"... to nie wiedziała gdzie i po co.

A co do naszego pytającego gościa, to poszukałem sobie wyników, bo mnie zdziwiło, że spamu nie wrzucił - polecam 🤪

Wygląda na to, że już miesiąc temu o te LED-y pytał na wymarłej "eksploatacji".

No to można mu rzeczowo odpowiedzieć:
            1. dobre, markowe LED-y z homologacją na Niemcy to kilkaset, a nie kilkadziesiąt złotych za sztukę,
            2. LED-y jako zamienniki H7 dopuszczone są w kilku(nastu) krajach Europy, ale nie w Polsce... jak już bardzo chcesz wrzucić LED-y to wóź ze sobą zwykłe H7 na wymianę, na wypadek gdyby ci pan milicjant chciał zabrać dowód za te LED-y (uwaga - dotyczy aut w których da się wymienić żarówkę na poboczu, bez specjalizacji z chirurgii ginekologicznej).
            3. na zachodzie dopuszczone są do użytku też tylko konkretne modele żarówek, a przy dopuszczonych do użytku żarówkach (albo na stronie ich producenta) znajdziesz też listę modeli i roczników aut, z którymi wolno stosować ich żarówki - za chińszczyznę z Ali dostaniesz mandat i w Polsce i w Niemczech.
            • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 09.05.25, 14:22
              We Włoszech nikt się nie czepia i nikt tego nie sprawdza. Tak na oko jedna trzecia samochodów, które z fabryki wyjechały z żarówkami ma zamontowane LEDy. Sam wożę H7 na wszelki wypadek. Miałem wymienić przed przeglądem. Zapomniałem. Nic się nie stało.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Zarowki h7 10.05.25, 14:03
                Dużo legitniej wyglądają ledy w reflektorach soczewkowych.
                • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 10.05.25, 14:19
                  Prawda. Ale też trzeba je ustawić pod odpowiednim kątem - w sensie obrotu wokół własnej osi.
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zarowki h7 10.05.25, 15:36
                    A nie jest tak, że gniazdo ma wycięcie i inaczej nie wchodzi?
                    • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 10.05.25, 15:42
                      Gniazdo tak, ale ta płytka że świecącymi diodami się obraca niezależnie.
                      • qqbek Re: Zarowki h7 10.05.25, 22:42
                        vogon.jeltz napisał:

> Gniazdo tak, ale ta płytka że świecącymi diodami się obraca niezależnie.

Ja miałem do "bzyczka" kupować, ale u nas milicja "czulsza" na te tematy, niż u was.
                        Poczekam, aż oficjalnie dopuszczą, nie jeżdżę nim po nocy nigdzie dalej, więc dam radę.
                        Znów mnie dzisiaj jakiś pacan "oświecił" LED-ami (tym razem zabytkowe Passerati B5), więc widzę, że temat "coraz bardziej popularny". Co najśmieszniejsze ten z dzisiaj świecił lewym "bozi pod spódnicę" a prawym całkiem normalnie, na pobocze... czuję się jak dinozaur, bo nadal potrafię wziąć wkrętak i ustawić lampy przy drzwiach od garażu, jak widzę, że coś jest nie tak z nimi.
                        • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 11.05.25, 09:42
                          > bo nadal potrafię wziąć wkrętak i ustawić
                          > lampy przy drzwiach od garażu

O istnieniu tych pokręteł przy reflektorach wie jeszcze mniej ludzi niż o tym w kabinie.
      • engine8t Re: Zarowki h7 10.05.25, 23:09
        vogon.jeltz napisał:

> Na Aliexpress, ale w polskich realiach nie warto, bo policja się przypierdala.
        >
        > Ciekawe, co nam zaraz sam poradzisz pod innym nickiem.

A co Policji do zarowek? Znaja sie przynajmniej na tym? Jak sie znaja to moze lepej ich zapytac?
        • qqbek Re: Zarowki h7 10.05.25, 23:12
          engine8t napisał:

> A co Policji do zarowek? Znaja sie przynajmniej na tym? Jak sie znaja to moze
          > lepej ich zapytac?

Wypatrzą z daleka w starym trupie... i się przypierniczą.
          W Polsce nie są dopuszczone do użytku żadne "retrofity" LED, więc nawet za bardzo nie sprawdzają.
          Żarówkę LED na drodze widać z daleka, więc wysilać się nie muszą.
          A "wykrywalność" i "wyniki" są teraz dla nich najwyższym "przykazaniem", więc kontrolują.
          • engine8t Re: Zarowki h7 10.05.25, 23:58
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > A co Policji do zarowek? Znaja sie przynajmniej na tym? Jak sie znaja t
            > o moze
            > > lepej ich zapytac?
            >
            > Wypatrzą z daleka w starym trupie... i się przypierniczą.
            > W Polsce nie są dopuszczone do użytku żadne "retrofity" LED, więc nawet za bard
            > zo nie sprawdzają.
            > Żarówkę LED na drodze widać z daleka, więc wysilać się nie muszą.
            > A "wykrywalność" i "wyniki" są teraz dla nich najwyższym "przykazaniem", więc k
            > ontrolują.
            >

A to wy macie supr ekspertow tej policji.
            Znaczy sie przechodza kursy ropoznawania co byc powinno a co jest i moge autorytatywnie stwierdzac? Czy tez zgaduja i sie madruja?
            I co robia aby tak diagnoze protwierdzic? kaza wycigac zarowke i stwierdzaja oraz robia zdejcie jako dowod?
            • qqbek Re: Zarowki h7 11.05.25, 00:33
              Tak jak Vogon napisał - jasność H7, a jasność ledowej H7 to jakaś trzykrotność. To widać gołym okiem, ni muszą się w niczym szkolić.
            • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 11.05.25, 09:39
              > Znaczy sie przechodza kursy ropoznawania
              > co byc powinno a co jest i moge
              > autorytatywnie stwierdzac?

Jak widzisz stary samochód świecący zimnym białym światłem, to od razu wiadomo, że ma nielegalne retrofity. Po zatrzymaniu takiego typa policja nie musi nic zgadywać, bo homologowane źródło światła jest wypisane na lampie.
        • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 10.05.25, 23:27
          Nie muszą się znać. Różnicę między żarówką halogenową a LED widać z kilometra.
    • dk699 Re: Zarowki h7 12.05.25, 08:17
      Też stałem przed takim dylematem i powiem Ci, że LED-y to faktycznie duży skok jakościowy, ale trzeba dobrze dobrać model – najlepiej z odpowiednim rozsyłem światła i certyfikatem. Dużo też zależy od lampy, więc nie każdy LED będzie działał idealnie. Jeśli szukasz konkretnej żarówki i chcesz mieć z czego wybierać, to zobacz tutaj: autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz-rodzaj-zarowki-10611.html — mają naprawdę szeroki wybór i łatwo wyszukać dokładnie typ, który Cię interesuje. Ja tam właśnie znalazłem wersję z odpowiednią homologacją.
      • vogon.jeltz Re: Zarowki h7 12.05.25, 10:09
        Nie dość że spamujesz, to jeszcze kłamiesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka