galtomone 12.04.25, 19:23 autoblog.spidersweb.pl/philips-pierwszy-legalny-retrofit Fajny news, bo różnica led vs halogen jest spora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 19:38 W motocyklu zapewne. Wszędzie indziej mam ksenony albo ledy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 20:29 W C8 były xenony? Czy masz jakieś retrofity LED-iwe (kiedyś miałeś plan kupić LEDy z Ali, nawet polecałem ci konkretne)? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 20:39 Ja mam exlusiva Biksenony, lepsze światła niż ledy w marcu Nie kupiłem jednak nielegalnych bo sprzedałem ostatnie auto z halogenami (c2) a motocykl szczerze jest mało uzywany od 2 lat. Dlatego chcę wywieźć do Wloch Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 23:38 > Ja mam exlusiva Kurde, wiedziałem, że exclusive to był wypas, ale nie wiedziałem, że aż taki. To przecież stare auto jest. Z drugiej strony, premiumy z tamtych lat też mają xenony... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 19:29 vogon.jeltz napisał: > Kurde, wiedziałem, że exclusive to był wypas, ale nie wiedziałem, że aż taki. T > o przecież stare auto jest. Z drugiej strony, premiumy z tamtych lat też mają x > enony... Walili czasami. Ja w Jerychońskiej mam skrętne biksenony. Przy okazji stłuczki, szukając części, dowiedziałem się, że już poprzednia generacja Zafiry wychodziła z biksenonami. Za to w up-ie są halogeny (to samochód z połowy 22 roku!) i tylko takie oferowali w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 20:36 Ta antyledowa fobia urzędów i instytucji homologujacych jest doprawdy zastanawiająca. Cały świat dawno przeszedł na LEDy, a ci każą uparcie trzymać się zapyziałej dwudziestowiecznej technologii "bo homologacja". Debilizm do kwadratu, już dawno powinni byli homologować nowoczesne źródła światła. Sam mam to w prezydencie. Jeżdżę na LEDach z Ali, nawet pojechałem tak na przegląd (wożę przezornie żarówki halogenowe na wszelki wypadek, ale zapomniałem zamienić przed przeglądem). Nikt się nie przyczepił. Sprawdzili czy świecą i czy są dobrze ustawione - i to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 20:37 galtomone napisał: > Fajny news, bo różnica led vs halogen jest spora. Zmieniłbym na porządny halogen albo ksenon bo te LED-y w Octavii to jak świeczki. Porównywalne do żarówek R2 w Maluchu z prądnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 20:40 To chyba jakaś mocno stara octavia bo tegoroczna z matrycowymi chyba swieci zajebiscie Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 23:27 trypel napisał: > To chyba jakaś mocno stara octavia bo tegoroczna z matrycowymi chyba swieci zaj > ebiscie Taki, 2021, dziadkowóz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 23:29 No to nie wierzę. Mam VW z LEDami z tych okolic czasowych. Ponieważ, tak jak Octavia, jest oparty na Golfie, podejrzewam, że światła też ma bardzo zbliżone. Świecą zajebiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 07:13 Tiguan bez matryc z 2020 miał też zajebiste wiec cos kolega z octavia przesadza. Nikt kto jeździ nocami nigdy nie powie ze halogeny były lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 07:55 vogon.jeltz napisał: > No to nie wierzę. Mam VW z LEDami z tych okolic czasowych. Ponieważ, tak jak Oc > tavia, jest oparty na Golfie, podejrzewam, że światła też ma bardzo zbliżone. Ś > wiecą zajebiscie. Nawet testerzy w artykułach piszą, że światła do dupy. Tylko znaki się w nich błyszczą. Drogę lepiej oświetlają halogeny mijanych aut. To najgorsza cześć tego, gównianego auta. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:14 vogon.jeltz napisał: > No to nie wierzę. Mam VW z LEDami z tych okolic czasowych. Ponieważ, tak jak Oc > tavia, jest oparty na Golfie, podejrzewam, że światła też ma bardzo zbliżone. Ś > wiecą zajebiscie. Też jeszcze nie słyszłalem, żeby ktoś na ledy w nowych Skodach narzekał. Wrecz podobno bywaja lepsze niż w Golfie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:24 Ok, standardowe w tej octavii nie są najlepsze na świecie W testach wypadają średnio 1. Reflektory LED Basic (standardowe w niższych wersjach wyposażenia) Ocena: Średnia Plusy: Dobre oświetlenie poboczy Jasne i równomierne światło w strefie bliskiej Minusy: Zasięg świateł mijania jest przeciętny Światła drogowe mają ograniczony zasięg i szerokość Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:36 A to może... Basic LED w Corolli też ne jest chwalony, ale na okio (jechalem ze dwa razy wieczorem taka) i tak lepiej niż zwykłe H. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:38 Też mam gorsze ledy niż w tiguanie ale i tak sa 10x lepsze niż halogeny. No i zawsze w granicach rozsądku można je mechanicznie podnieść o milimetr czy dwa Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:19 > Też mam gorsze ledy niż w tiguanie ale i tak > sa 10x lepsze niż halogeny Już zwykła zmiana na nielegalne "chińczyki" daje niesamowity skok jakościowy (ale w Toyocie są soczewki, nie wiem jak by to wyglądało w zwykłych reflektorach). Gdyby mi kazali wrócić do zwykłych halogenowych HIR2, to chyba bym się pociął... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:34 vogon.jeltz napisał: > > Też mam gorsze ledy niż w tiguanie ale i tak > > sa 10x lepsze niż halogeny > > Już zwykła zmiana na nielegalne "chińczyki" daje niesamowity skok jakościowy (a > le w Toyocie są soczewki, W Corolli sa 3 rodzenie reflektorów. Basic LED - zwykły dobłysnik + żarówka LED Projektorowe (soczewka) z LED - to właściwie taki biLED, bo długie sa z tego samego miejsca i te same reflektory projektorowe z dołożonym segmentem matrycy - ale z tego co wiem to między 2 i 3 nie ma dużej różnicy. Tzn. z 3 jest więcej światła w około i do góry, ale w zakresie oświetlenia jezdni (bo to robi soczewka) to jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:37 Twoja Toyota jest źdźebko młodsza niż moja. 11 lat temu take reflektory to był high end, a nie klasa popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 14:23 Wychodzi na to, że matrixy w corolii są do dupy. To powinno działać tak, jakbyś cały czas jeździł na drogowych. A w sumie to dziwne, bo pionierem tego rozwiązania był Lexus. W nx300h działało to bardzo dobrze, w Tesli działa jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 07:50 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Wychodzi na to, że matrixy w corolii są do dupy. To powinno działać tak, jakbyś > cały czas jeździł na drogowych. No i dokładnie tak działa.... Ale drogowe nie oświetlają asfaltu przed autem tylko walą daleko w przód i na boki. Jasne, widać więcej ale.... jak lubiłem doświetlać długimi w starszych autach bo h4 świeciły marnie, tak teraz jest jaśniej jak się włączą (ja nie jeżdżę na nich non stop, bo nie mam matrycowych) ale nie jest to już aż taka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 08:09 To żałuj, że nie dają do toyoty know-how z lexusa w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 10:12 duze_a_male_d_duze_m napisał: > To żałuj, że nie dają do toyoty know-how z lexusa w tym zakresie. > No raczej dają. Jeszcze nie widziałem, żeby dwie identycznie funkcje w Lex/Toyota były realizowane przez dwie osobno rozwijane/różne od siebie technologie. To byłoby raczej idiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 10:15 > To żałuj, że nie dają do toyoty know-how z lexusa w tym zakresie. Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie miałby sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 10:33 vogon.jeltz napisał: > > To żałuj, że nie dają do toyoty know-how z lexusa w tym zakresie. > > Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie miałby sensu. Palnąłeś:D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 11:03 > Palnąłeś:D Your point being...? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 11:49 Lexus nigdy niż polegał na byciu nowocześniejszym niż toyota Lexus ma inny target Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 11:53 Główne wartości dla klientów Lexusa- luksus, spokój, jakość wykończenia, obsługa klienta premium Toyota = "rozsądny wybór" Lexus = "komfort i styl bez awarii jak w niemieckim premium" Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 12:34 trypel napisał: > Lexus nigdy niż polegał na byciu nowocześniejszym niż toyota > "Marka Lexus jest pierwszym producentem, który wprowadził reflektory LED (2007 Lexus LS 600h) i pierwszym, który wyprodukował adaptacyjne światła drogowe (2012 Lexus LS). " Potem wprowadzili system "BladeScan" w RX. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 12:45 Ok, ale czy klienci kupowali Lexusa bo byl nowocześniejszy? Czy raczej z powodów jakie wpisałem? Raczej szło to niezawodna technika oparta na sprawdzonych rozwiązaniach. Tak jak ford nie jest liderem bezpieczeństwa ale to Scorpio chyba było pierwszym autem że standardowym abs Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 12:48 > Lexus nigdy niż polegał na byciu nowocześniejszym niż toyota A gdzie ja napisałem "nowocześniejszy"? Miałem na myśli "bardziej wypasiony", jak to w premium. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:04 To zdanie " Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie miałby sensu." jest bez sensu bo w lexusie bardziej chodzi o opakowanie i wizerunek marki niz rozwiązania techniczne Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:11 Ale żeby być premium, zapracować na wizerunek, to trzeba dawać wynalazki i smaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:25 Smaczki na pewno. Ale toyota chyba (tak mi się wydajw) dość ostrożnie podchodzi do wynalazków przedkładając niezawodność ponad nowinki Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:41 Ta cały ich hybryda, to przecież jeden wielki, udany wynalazek. Prius. Lexus LFA (zbiorniczek z płynem do spryskiwacza w bagażniku dla lepszego rozkładu masy :) ). Cyt.:"Lexus wniósł innowacje do branży motoryzacyjnej w zakresie symulacji jazdy, konstrukcji dachu i innych rozwiązań. Symulacja jazdy Lexus LS umieszczony w kopule otoczony jest ekranami, które wyświetlają realistyczne obrazy ruchu. Siłowniki przemieszczają, pochylają i obracają samochód, symulując zakręty, wzniesienia, przyspieszanie i hamowanie. Nagrania dźwięku silnika, drgań i szumu powietrza dopełniają wrażenia. Konstrukcja dachu Dach kabrioletu Lexus LC Convertible składa i rozkłada się w 15 s, a operacji można dokonać przy prędkości do 50 km/h. Konstrukcję dachu wykonano z magnezu i aluminium, by dodatkowo obniżyć masę. Inne rozwiązania System ogrzewania szyi Opracowanie dachu i składającego go mechanizmu, tak że samochód dysponuje bagażnikiem o takiej samej pojemności maksymalnej, jak wersja coupé." Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:42 > Opracowanie dachu i składającego go mechanizmu, tak że samochód dysponuje > bagażnikiem o takiej samej pojemności maksymalnej, jak wersja coupé." E, to żadna sztuka. Wystarczy zmniejszyć bagażnik w wersji coupe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:41 > To zdanie " Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie > miałby sensu." jest bez sensu bo w lexusie bardziej chodzi o opakowanie i wizerunek > marki niz rozwiązania techniczne Biorąc pod uwagę, że kariera marki Lexus rozpoczęła się m.in. od silnika V8 1UZ-FE, który w momencie wprowadzenia był najlepszym silnikiem na świecie, stwierdzenie, że "nie chodzi o rozwiązania techniczne" jest co najmniej dyskusyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:45 Najlepszym bo najbardziej nowoczesnym? Czy ecvt trafiło do Lexusa w tym samym czasie co do Toyoty? Może znam niewłaściwe osoby ale te co jeżdżą lexusami nie kupują ich dla nowienek a te co kupują auta dla nowienek nie kupują Lexusa Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 13:49 Nowinek a nie jakiś nowienek :) Sprawdziłem 8 lat zajęło Toyocie dopracowanie nowinki w postaci e-cvt żeby ją wsadzić do lexusa Wtrysk bezpośrednio w silnikach benzynowych też w Toyocie ładnych parę lat po konkurencji. Żeby było jasne. Ja to pochwalam :) bo w ten sposób wprowadza się niepsujace się rzeczy ale lexus nowinkami nie stoi :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 14:00 > Najlepszym bo najbardziej nowoczesnym? Najlepszym bo najlepszym. Coś ty sie tak uczepił tego "nowoczesnego"? > Czy ecvt trafiło do Lexusa w tym samym czasie co do Toyoty? Po pierwsze: samo eCVT byłoby bez sensu. To jest element całości napędu hybrydowego Toyoty. Po drugie: nie, Lexus nie miał napędu hybrydowego przez parę lat po wprowadzeniu go przez Toyotę. Ale jak już go dostał, to też była to nowinka, bo był to pierwszy HSD z napędem AWD z osobnym silnikiem elektrycznym napędzającym tylną oś. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 14:28 Dobra Czepiam się tylko tego zdania bo jest nieprawdziwe - Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie miałby sensu." Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 14:50 > Czepiam się tylko tego zdania bo jest nieprawdziwe - Jakby dawali do Toyoty > wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie miałby sensu." Jest prawdziwe, bo w porównywalnym Lexusie z tego samego rocznika zawsze będziesz miał więcej i lepsze niż w Toyocie. Niekoniecznie "nowocześniejsze", bo "nowoczesność" ogólnie nie jest cechą całego koncernu Toyoty (kiedy dodali Android Auto / Apple CarPlay?) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 16:10 Nie interpretuj tylko skup się dokładnie na twoim zdaniu. Bo ono nie ma sensu. Naprawdę. Nawet jakby toyota miała wszystko to samo co lexus to w żaden sposób nie podważałoby to sensu istnienia lexusa Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 17:15 > Nawet jakby toyota miała wszystko to samo co lexus to w żaden sposób nie > podważałoby to sensu istnienia lexusa Oj, no wiem przecież. Casus VW Phaetona, który miał wszystko lepsze, a przynajmniej większe, niż wszystkie Lexusy i Mercedesy tamtych czasów. Ale miał też zły znaczek na masce i chuj bombki strzelił. To z Lexusem to taka hiperbola była. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 17:21 No i o to mi chodziło :) A przy okazji obecna camry oferuje 4x4 a lexus na niej oparty nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 17:22 vogon.jeltz napisał: > Casus VW Phaetona, który miał wszystko lepsze, a przynajm > niej większe, niż wszystkie Lexusy i Mercedesy tamtych czasów. Ale miał też zły > znaczek na masce i chuj bombki strzelił. No dobra, jak już przy VAG-ach jesteśmy - ale ten numer czasem "przechodzi". Vide Audi, które pod koniec lat 80-tych nie było jeszcze całkiem "premium" i wtopiło rynkowo z modelem V8, który "był większy, lepszy i ten teges od BMW 7 i bazowej S-Klasse" (do tego i BMW E32 i W126 nadal można było zamówić w wersji "prawie golas", nawet korbotronik się trafiał, a Audi było na starcie "wszystkomające" - z tego co pamiętam, to w standardzie były taborety z pamięcią ustawień, klima dwustrefowa i Webasto!). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 17:45 > No dobra, jak już przy VAG-ach jesteśmy - ale ten numer czasem "przechodzi". > Vide Audi, które pod koniec lat 80-tych nie było jeszcze całkiem "premium" i wtopiło > rynkowo z modelem V8, który "był większy, lepszy i ten teges od BMW 7 i bazowej S- > Klasse" Ale Audi musiało długo pracować na swoją pozycję w klasie premium - i to pomimo, że miało solidną bazę w postaci np. napędu quattro i sukcesów w rajdach. Jeszcze w latach 90. nie było do końca uważane za równoprawnego konkurenta Mercedesa i BMW, o czym świadczy choćby fakt, że "ludzie z miasta" jeździli wtedy tymi dwoma markami, ale nie Audicami. Ewentualnie zółtą Celicą ;-) Taki numer, że producent stworzył markę z niczego i jednym modelem wdarł się do klasy premium (a wręcz przyszedł i pozamiatał) udał się tylko raz - Lexusowi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:23 Audi było marką aspirującą. W sumie długo do mne nie docierała zmiana - "dlaczego to Audi sie nagle takie drogie zrobiło skoro to ciut lepszy VW". Teraz marką (jak sądzę) marką bardziej aspirującą do premium jest VW a ciut mniej Skoda? Swoja drogą ciekawe co bedzie z Seatem... VW ma tu chyba trochę problem Stellantis i brak pomysłu odkąd wprowadzili jeszcze Cupre wzorem DS. Troche mnie śmieszy to mnożenie marek... Za chwilę RS to będzie osobna marka od Skody, GTI będzie obok "cywilnych" VW jeździć... A za 20 lat - w związku z senntymentem dla modeli i faktem, że możemy tłuc 60 prawie identycznych aut elektrycznych w 100% automatycznych fabrykach - bedzie marka Golf i kilka modeli, marka Superb i kilka modeli...., itd, itd,. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:49 Ale z drugiej strony to jest podążanie ścieżka amerykańska. Czyli 100 tych samych aut pod różnymi brandami :) może klyent tak woli a on ma rację przeciez :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:14 trypel napisał: > Ale z drugiej strony to jest podążanie ścieżka amerykańska. Czyli 100 tych samy > ch aut pod różnymi brandami :) może klyent tak woli a on ma rację przeciez :) > Chyba nie woli. Te wszystkie Plymouthy, Oldsmibile, Pontiaki zdechły przecież. Teraz to samo robi Stellantis, tylko gorzej i śmieszniej. Amerykańskie marki miały jakiś image i były targetowane na określonych klientów. Konia z urzędem temu, kto jest w stanie stwierdzić, jak pozycjonuje się Citroen względem Opla względem Fiata. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:26 Nie chodzi o pozycjonowanie tylko. Pokrycie większej części rynku. Nieraz masz na jednej ulicy 5 sklepów. 4 należą do tego samego właściciela. Więc szansa że zgarnie klienta jest wysoka. Nawet jak postawienie kolejnego sklepu oznacza spadek w poprzednich to sumarycznie się opłaca Z autami może być podobnie Jeden lubi pezoty a inny ople Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:41 > Z autami może być podobnie > Jeden lubi pezoty a inny opl Właśnie chyba nie jest podobnie. Tak jak napisałem, te wszystkie amerykańskie marki GM zdechły. Zresztą, kto jest największym pojedynczym graczem na rynku komputerów i elektroniki użytkowej (a przez chwilę nawet najwyżej wycenianą firmą świata)? Apple, które w danym momencie ma w portfolio cztery modele laptopów i trzy telefonów (a bywały czasy, ze miało jeden). Kto zdobył szturmem rynek samochodów zaczynając od zera? Tesla, która też sprzedaje trzy czy cztery modele i wystarczy. Klient NIE LUBI mieć wyboru, jeśli w praktyce co by nie wybrał, dostanie to samo. To powoduje dyskomfort. Dlatego hipermarktety zniknęły, a rynek zdominowały Biedronka i Lidl. Tam nie musisz się zastanawiać, którą z 15 czarnych herbat wybrać, bo jest jedna. A jak ci nie pasuje, to idziesz do konkurencji. Też wolę zakupy w Lidlu od dowolnego Auchana czy Kerfura. A ludzie przywiązani do danej marki samochodów ze względu na jej specyfikę to już chyba wymarli - wraz ze specyfiką marek. Nikt już nie lubi Citroena za hydro, bo nie ma już hydro. Może jeszcze w premiumach się to jakoś trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:33 Są różne wybory. Tak- klient nie lubi zbyt dużego wyboru w JEDNYM sklepie. Ale lubi mieć wybór sklepów. Jakbyś miał tylko lidla do wyboru to też by Ci się to podobało? Dlatego zwykły kowalski nie wie że 5 różnych produktów pod różnymi brandami w różnych salonach to ten sam produkt. I to mu pasuje. Bo ma WYBOR :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:53 trypel napisał: > Są różne wybory. > Tak- klient nie lubi zbyt dużego wyboru w JEDNYM sklepie. Ale lubi mieć wybór s > klepów. Do szału mnie doprowadza fakt, ze zby kupić w 100% to co chce (spożywka) musze odwiedzić min 2 sklepy, a. zwykle 3. Kto ma na to czas i ochote? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 12:23 galtomone napisał: > trypel napisał: > > > Są różne wybory. > > Tak- klient nie lubi zbyt dużego wyboru w JEDNYM sklepie. Ale lubi mieć w > ybór s > > klepów. > > Do szału mnie doprowadza fakt, ze zby kupić w 100% to co chce (spożywka) musze > odwiedzić min 2 sklepy, a. zwykle 3. Kto ma na to czas i ochote? Wolałbyś mieć jeden sklep? Społem? I tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:52 trypel napisał: > Nie chodzi o pozycjonowanie tylko. Pokrycie większej części rynku. Nieraz masz > na jednej ulicy 5 sklepów. 4 należą do tego samego właściciela. Owszem, ALE... Nawet jak wszystkie sprzedają ciuchy, to nie do tego samego odbiorcy. Przynajmniej w zakresie image brandu. Jeden do średniaków, inne do ludzi outdoorowych, coś innego dla "sportowców", nastolatków, itd.... > Więc szansa że > zgarnie klienta jest wysoka. Nawet jak postawienie kolejnego sklepu oznacza spa > dek w poprzednich to sumarycznie się opłaca Raczej. ie jest tak, że jest 5 sklepów GAP na jednej ulicy z identycznycm towarem.... > Z autami może być podobnie > Jeden lubi pezoty a inny ople Ale one uderzają do TEGO SAMEGO klienta - jedyna róznica to BRAND. A wszystkie te brandy są pozycjonowane i celowane w tego samego klienta. Biorac pod uwage, ze auta kupuja kolejne pokolenia (20. - 28 latek nie bedzie pamietal Opla czy Puga z lat 80tych, bo jak???) więc niby czym dla niego te auta sie różnią? Toyota - Crown - Lexus - podział jest jasny Skoda/Seat - Cupra - VW - AUDI - Porsche - itd... podział jest jasny W Stellantis - pomijając Jeep'a - wszystko jest jedno i to samo z innym znaczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 12:16 A ja produkuje 1 produkt, dla jednego odbiorcy, po 4 różnymi nazwami i opakowanego w różne opakowania bo klient chce to sprzedawać w różnych sklepach. Glupi jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 14:27 > Glupi jakiś? Niewykluczone. Tzn. może nawet nie tyle głupi, co robi to z przyzwyczajenia, bo tak robil od zawsze, bo z jakiegoś powodu ma te 4 marki (kupił, odziedziczył) i nigdy nie sprzedaż tego pod jednym brandem nie miałby więcej sensu. Bez znajomości szczegółów sprawy ciężko powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 14:41 Dobra. To ja jednak powiem ze niegłupi:) I nie robi tak z przyzyczajenia tylko zaczal w oatstnich latach po dokładnych testach. Ma więcej niż 4 marki. Ale 4 są obecne na rynku od lat wielu (mówimy o zach europie) I takie działanie (ten sam produkt) pozwala na redukcję ceny i maksymalizację jego marzy a z drugiej klienci mają wrażenie że mają do wyboru różne marki i różne sklepy :) Taki swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 18:00 trypel napisał: > To zdanie " Jakby dawali do Toyoty wszystkie wynalazki z Lexusa, to Lexus nie m > iałby sensu." jest bez sensu bo w lexusie bardziej chodzi o opakowanie i wizeru > nek marki niz rozwiązania techniczne > Tak się wtrącę bo dokładnie to widać na takim to oto przykładzie. Syn sąsiadów pracował w Stelantisie w takim łączonym salonie, prezentował się całkiem porządnie. Z tydzień temu zmienił robotę poszedł do Lexusa. Po pierwszym dniu dostał parę złotych, dzień wolny oraz przykaz zakupu przyzwoitego garnituru :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 18:06 trypel napisał: > Ok, standardowe w tej octavii nie są najlepsze na świecie Nie wiem jakie są ale kiedy obok ktoś jedzie autem z żarówkami halogenowymi to mi oświetla drogę a moich potrafię nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 20:48 Ale ze świecą słabo czy za blisko? Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 07:07 trypel napisał: > Ale ze świecą słabo czy za blisko? Jak dziwne świeczki. A jak obniżę to także za blisko. Nie oświetlają drogi. Jest mało światła w świetle. Tylko znaki się dobrze błyszczą. Jeśli stanąć obok autem z reflektorami halogenowymi dopiero wtedy coś widać. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 07:51 kreinto napisał: > trypel napisał: > > > Ok, standardowe w tej octavii nie są najlepsze na świecie > Nie wiem jakie są ale kiedy obok ktoś jedzie autem z żarówkami halogenowymi to > mi oświetla drogę a moich potrafię nie widać. To sa takie jak Basic LEW w Corolli. Mnie, na tle innych aut (ale widze je z przeciwka) wydaja sie ok, ale właściciele nie sa zachwyceni... Pytanie czy porównują je do starych H4 czy do innych LED. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 18:04 galtomone napisał: > podobno bywaja lepsze niż w Golfie. Współczuję właścicielom Golfów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 14:47 vogon.jeltz napisał: > No to nie wierzę. Mam VW z LEDami z tych okolic czasowych. Ponieważ, tak jak Oc > tavia, jest oparty na Golfie, podejrzewam, że światła też ma bardzo zbliżone. Ś > wiecą zajebiscie. To prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 07:13 kreinto napisał: > galtomone napisał: > > > Fajny news, bo różnica led vs halogen jest spora. > Zmieniłbym na porządny halogen albo ksenon Zamiana z H na led jest względnie prosta. Na ksenon to zupełnie inny poziom wydatku. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 12.04.25, 23:42 Nie, ledy nadaja sie tylko do jednego, nic zwiazanego z motoryzacja , poza tym to gowno psujace oczy , jezdzilem z kagankami w maluchu z pradnica , to i dzisiejsze zarowki mi wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 07:33 A to niby dlaczego, moje świecą bardzo dobrze - ksenony z LExa sie przy tym chowaj. Nie sadze, żebym kogoś oślepiał bo niby jak/dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:53 Zasadniczo najlepiej "widać" przy światle ze zwykłej żarówki, halogenowej i xenonowej. CRI. Grałeś kiedyś w karty przy ujowym ledzie? Natomiast zestawem ledów da się lepiej sterować, jeździ się zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 08:58 Miałem xenony w lexie - nie wyoaone reflektory - i swiecily slabiej. Mialem H7 (chyb) + reflektor projektorowy (dwa nowe kupilem) w Avensis - świecily gorzej. Obecne ledy to najlepsze jakie miałem i jezzi mi sie wiecej niz komfortowo w nocy. Z tego co wiem (ja nie mam matryc) to roznice sa kosmetyczne, bo glowe zrodlo swiatla w Corolli zostaje to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:20 > Grałeś kiedyś w karty przy ujowym ledzie? Ale reflektor w samochodzie świeci do przodu, a nie na ciebie. To są nieporównywalne warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:33 Oczywiście, że reflektor ledowy (jako całość) ma możliwość "świecenia" zdecydowanie lepiej niż nawet xenonowy. Natomiast jako źródło samego światła jest najgorszy, zdecydowanie najgorzej oddaje spektrum barwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:35 Ale przecież w oświetleniu drogowym chodzi o widoczność, a nie o jak najlepsze odwzorowanie palety PANTONE. LEDy dają ostre światło, w którym każdy obiekt na drodze się wyraźnie odcina. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 12:05 Z ledami jeździ się lepiej, tylko i wyłącznie ze względu na większość ilość lumenów, która trafia dokładnie tam gdzie jest potrzebna. Halogenu czy xenona tak nie wytniesz. Reasumując, żarówka halogenowa jest lepszym źródłem światła dla ludzkiego oka, reflektor ledowy, szczególnie "matrycowy" jest lepszym oświetleniem w autach. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 16:56 Nie lubie , swiatlo z leda jest w h sztuczne i mnie drazni, jechalem jako pasazer w a6 z jakimis hiper ledami , wszystko widac ale az nie chce sie na to patrzec Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 17:22 Mnie się chce a fakt, że widzę wszystko co powinienem poprawia mój komfort Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:02 Nie zmieniamy-bo policja zaczyna to sprawdzać. A ponieważ nie jest to powszechne-to niedouczony polski policmajster może wlepić mandat Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:16 Masz przy sobole świadectwo homologacji i ... już. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 09:21 > niedouczony polski policmajster może wlepić mandat Jak masz te homologowane, to mandatu po prostu nie przyjmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:10 vogon.jeltz napisał: > > niedouczony polski policmajster może wlepić mandat > > Jak masz te homologowane, to mandatu po prostu nie przyjmujesz. Ale policjant często nosi przy sobie pistolet. Wtedy nieprzyjęcie mandatu może pociągać za sobą ryzyko, że policjant zechce tego pistoletu użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 20:22 Po wymianie może być drobny problem, jeżeli monitorowane jest przepalenie żarówki halogenowej, przez czujnik poboru prądu. Żarówka halogenowa ma moc 55 W a LED philipsa15 W. Prąd prawie cztery razy mniejszy może być interpretowany jako uszkodzenie żarówki, która nie będzie wykryta. Konieczna wtedy jakaś permanentna dezaktywacja alarmu albo dociążanie rezystorami. Trochę tak bezsensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 22:44 Nie wiem, jak te Philipsy, ale zwykłe chinole mają chip, który oszukuje komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 21:00 H11? Super, żadne z aut o którym pisze "redaktor" nie ma H11, bo to relatywnie nowa i rzadko spotykana żarówka. BMW E36 miało przedpotopowe H1, wiem, bo kilka wymieniłem. Passerati B5 ma H7, tak samo jak A3 8P. Znów wyjąłeś artykuł głęboko z spiderswebowego prezydenta, ale życie te żarówki zmienią bardzo niewielu osobom, posiadającym dość egzotyczne pojazdy (chyba najpopularniejszym autem, w którym to montowano jest Honda Syfik - ta już po "Ufo", dziewiątej generacji). Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 22:07 Właśnie będę wymieniał H11 w ct200h, auto wprowadzone na rynek 15lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 13.04.25, 22:45 H11 mam bodaj w przeciwmgielnych w Toyocie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 08:45 vogon.jeltz napisał: > H11 mam bodaj w przeciwmgielnych w Toyocie. No dobra, ale w porównaniu z tanimi H4 i H7, które "są wszędzie" to nie jest jakaś popularna żarówka, a najbardziej liczą się jednak mijania i długie, przeciwmgłowe włączasz może dwa razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 09:06 > No dobra, ale w porównaniu z tanimi H4 i H7, które "są wszędzie" Jako główne mam w Toyocie HIR2, w VW są fabryczne LEDy, a w Mazdzie też jest jakiś wynalazek. W kolejnym aucie, które by może kupię, są xenony. Z mojego punktu widzenia H4 i H7 nie ma nigdzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 11:44 Z tego co widzę, zasadnicza różnica między H4/H7 i H11, to to, że ta druga ma gniazdo w obudowie reflektora, a nie w środku. W przypadku leda (gdzie problemem jest rozproszenie ciepła nie z elementu który świeci, tylko ze sterownika), to zasadnicza zaleta, radiator nie jest zamknięty w lampie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 09:00 Jak jest H11 to zapewne za chwile bedzie i H7 i H4. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 09:17 galtomone napisał: > Jak jest H11 to zapewne za chwile bedzie i H7 i H4. Poczekam na H7 w takim razie. Choć to chore, bo w Niemczech mógłbym już dawno do up-a włożyć LED-y tej firmy, co się defekacją na ciebie odgraża i byłoby "na legalu", a w Bolandzie muszę czekać na Phillipsa, który sobie sowicie odbije koszty badań i certyfikacji na cenie żarówki pewnie. Osram-y kosztują coś koło 5 stów... zakładam, że Phillips będzie chciał więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:13 Jest już H7, a autorowi artykułu przydałaby się jakaś maść na ból dupy Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 14.04.25, 18:12 Nie tylko halogeny ale też doświetlanie zakrętów warto wymienić. W Sportsvanie co go teraz syn użytkuje są ksenony a za doświetlanie zakrętów robią H7 i tam trafiły takie ledy i róznica jest kolosalna podczas skrętu czy cofania czyli okoliczności gdy te doświetlacze się standardowo zapalają. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:17 Właśnie, o co chodzi z tym "doświetlaniem zakrętów"? To jest jakiś totalny humbug, zapalenie lampy w zderzaku podczas skręcania kompletnie nic nie daje. A tylko dezorientuje i wkurwia innych kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:18 Prawda :) I w jednym i w drugim Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 09:26 Nie wiem, jeszcze nigdy nie posiadałem, ale... Są czasem takie wieczory i nieznane miejsca, że doświetlenie pobocza tuż obok auta, z boku (szczególnie jak się gdzies manewruje trochę by się mogło przydać... Z drugiej strony jak widze Fiaty, w których to się zapala to to też nie wiem po co? 🤷♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:15 vogon.jeltz napisał: > Właśnie, o co chodzi z tym "doświetlaniem zakrętów"? To jest jakiś totalny humb > ug, zapalenie lampy w zderzaku podczas skręcania kompletnie nic nie daje. A tyl > ko dezorientuje i wkurwia innych kierowców. Nie w zderzaku tylko osobny odbłyśnik w lampie głównej z osobną dedykowaną żarówką umieszczony tak, że dający światło pod kątem 90 stopni na boki do tego ograniczone konstrukcyjnie, że nie świeci w górę tylko na poziomie świateł mijania. Czyli wtedy oswietlenie przodu jest w zakresie 180 stopni. W Sportsvanie to działa w ten sposób, że przy włączeniu kierunkowskazu i zmniejszeniu prędkości ponizej 20 km/h się zapala strona w którą mamy skręcic a w przypaku cofania zapalają sie obie strony. W t-rocu gdzie sa matrycowe ledy działa to podobnie ale tutaj można je dodatkowo załączyć na stałe co zwiększa komfort używania bo na stałe zmienia ma się pole oświetlone na 180 stopni z przodu. Zasiegi tych swiateł nie sa oczywiście na poziomie mijania ale tak do ok. 15-20 metrów na boki widac bardzo sobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:20 Wczoraj małżonce zmieniłem, H11 mijania. Po lewej LED Osram. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 10:29 O kurde. Robi różnicę. Czyli do motocykla muszę wsadzić Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:31 Spora różnica. Ja te Phillipsy chyba do upa zamówię. Niech ma "prezent od króliczka" :P Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 14:58 Co prawda zamawiałem te H11 Osram przed przeczytaniem tego artykułu, ale tych dokładnie z homologacją nigdzie nadal nie widzę u nas do zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 17:28 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Co prawda zamawiałem te H11 Osram przed przeczytaniem tego artykułu, ale tych d > okładnie z homologacją nigdzie nadal nie widzę u nas do zakupu. > No właśnie zaraz po napisaniu tamtych słów wlazłem na stronę Phillipsa i sprawdziłem - homologowanych do up-a nie ma, a na stronie Osram jest, że ichnich w moim kraju używać nie mogę. Poczekam do jesieni, wtedy najbardziej się LED-y znów przydadzą, może do tej pory zrobią homologację. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z. Ieniacie halogeny na LED? 17.04.25, 11:55 Widać różnice, a jeszcze nie jest tam ciemno.... Odpowiedz Link Zgłoś