Dodaj do ulubionych

Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę???

IP: *.swietochlowice.org / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 21:21
Jeśli możecie to prosiłabym ogólny koszt (mniej - więcej) bo nie mam pojęcia
ile to kosztuje a zamierzam wymienić dach.

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacekzakrzewski Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 21:50
      Ja też chcę wymienić eternit na blachę w domu letnim na wsi. Nie wiem co trzeba
      załatwiać w urzędach. Podobno tylko zgłoszenie zmiany pokrycia. Wiesz coś
      więcej na ten temat ?
    • Gość: JUSTYNA Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? IP: *.swietochlowice.org / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 22:16
      BARDZO MNIE ZASKOCZYŁEŚ TYM PYTANIEM, BO NIE MIAŁAM POJĘCIA ŻE GDZIEKOLWIEK
      TRZEBA TO ZGŁASZAĆ!
      RADZIŁABYM NIGDZIE!! BO JAK SIĘ DOWIEDZĄ ODPOWIENIE SŁUŻBY TO OBCIĄŻĄ CIĘ ZA
      UTYLIZACJĘ (CHOĆ TO POWINNIENIEŚ ZROBIĆ SAM) LUB INNYMI DODATKOWYMI KOSZTAMI
      NP. PROJEKTÓW, ARCHITEKTA ITP. JEŚLI JEST TO DOM NA WSI TO PODARUJ SOBIE,
      CHYBA ŻE JESTEŚ PRZYKŁDNYM OBYWATELEM.

ACZKOLWIEK SAMA ZORIENTUJE SIĘ W TEJ MATERII PRZYSTĘPUJC DO WYMIANY DACHU.

POZDROWIAM.
      • Gość: jacekzakrzewski Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 22:24
        wręcz przeciwnie. Sadzę, że to państwu powinno zależeć na w miarę szbkim
        pozbyciu się problemów dachów z eternitu. Są podobno na to dotacje oraz jakieś
        tanie kredyty. Jeżeli bedziesz drążyła ten temat, to napisz do formu.
        • Gość: JUSTYNA Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? IP: *.swietochlowice.org / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 22:59
          jEŚLI MASZ JAKIEŚ KONKRETNE INFORMACJE NA TEN TEMAT TO ODPISZ GDZIE ICH SZUKAĆ?

CHĘTNIE SKORZYSTAŁABYM Z JAKIEJŚ DOTACJI.

Z DRUGIEJ STRONY JEŚLI PAŃSTU TAK BARDZO BY ZALEŻAŁO TO BEZROBOCIE W
          BUDOWNICTWIE SPADŁO BY - JEST TAK DUŻO ETERNITU! CHOĆ JAK UNIA EUROPEJSKA
          WKROCZY NA NASZE TERENY TO MOŻE KTOŚ COŚ ZROBI Z TYM PROBLEMEM.
      • hela_eh Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? 14.06.17, 19:02
        utzliyacją zajmuje się urząd gminy na własny koszt. Wymianę trzeba zgłosić w starostwie w wydziale budownictwa a potem z tym zgłoszeniem podbitym pieczątką "wpłynęło" należy iść do gminy. Od daty zgłoszenia mamy 3 lata na wymianę - jeżeli nie zmieniamy konstrukcji dachu to robimy to tylko na zgłoszeniu - koszt 15,80 za mapkę zasadniczą (też załatwimy ją w starostwie w wydziale geodezji ale musimy znać numer działki). Jeżeli zmieniamy konstrukcję dachu potrzebujemy pozwolenia i wtedy procedura szerzej zakrojona, bo architekt, kierownik budowy, koszty etc. Uważam, że warto załatwić to jak należy, bo wtedy nie martwimy się, że ktoś po cichaczu nas poskarży. Załatwiania raptem godzina a głowa spokojna. Tak, jestem przykładnym obywatelem i właśnie kilka dni temu zgłosiłam wymianę u siebie. Sprawy należy załatwiać jak należy a nie na każdym kroku iść na łatwiznę a potem biadolić jak to mi w życiu źle. Pozdrawiam :)
    • janrenovate Eternit 03.01.04, 07:36
      Zalezy jak duzy dach?
      Utylizowac trzeba,nie jest to az tak duzy koszt.
      Mozna tez otrzymac jakies dotacje,ale trzeba zglosic.
      Gdzie jest ten dach?
    • Gość: anakin Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.04, 13:28
      Witam,
      Cztery miesiące temu wymieniałem pokrycie dachu. Ok.110 m2, dach dwuspadowy -
      "wyrzuciłem" eternit i położyłem blachodachówkę firmy Plannja, model Rapid
      (polecam stronę: www.plannja.com.pl). Do tego oczywiście wymiana rynien.
      Wszystkie materiały kosztowały 7.000 PLN, robocizna 4.000 PLN (okolice
      Warszawy). Dachówka śliczna - polecam !
      Ekipa, która robiła mi dach zabrała ze sobą również stary eternit. Na
      początku "kręcili" nosem, że nie wiedzą co z nim zrobić, że utylizacja ..., że
      dodatkowe koszty... itp. Ale w końcu wzięli bez dopłaty - co z nim zrobili nie
      wiem - mam problem "z głowy"
      pozdrawiam
      • zaholec Re: Jaki jest koszt wymiany eternitu na blachę??? 04.01.04, 15:39
        Gość portalu: anakin napisał(a):

> Witam,
        > Ok.110 m2, dach dwuspadowy - położyłem blachodachówkę firmy Plannja, model
        Rapid. Do tego oczywiście wymiana rynien.
        > Wszystkie materiały kosztowały 7.000 PLN, robocizna 4.000 PLN

Ileż kosztowała ta blacha ? Komplet orynnowania na tak mały dach to koszt około
        1500 PLN ( rynny najwyższej klasy) Zostaje 5500 na blachę. Średni koszt metra z
        obróbkami to 50 PLN. Zakładam 15 mb. kalenicy i kolejne 45 mb. obróbki na
        okapie i wiatrownicy. Łączny koszt materiału na obróbki powinien zamknąć się
        kwotą 350 PLN. Zostaje na blachodachówkę 46,82 PLN/m.kw. brutto. Jakby nie
        liczyć to cholernie droga blacha. Cena nie jest usprawiedliwiona jakością, nie
        w takim wyliczeniu.

> Ekipa, która robiła mi dach zabrała ze sobą również stary eternit. Ale w
        końcu wzięli bez dopłaty - co z nim zrobili nie
        > wiem - mam problem "z głowy"

Nie masz problemu z głowy, jako inwestor odpowiadasz za utylizację. Jeśli
        zajęła się tym ekipa remontowa to oni są zobowiązani przedstawić zaświadczenie
        dokumentujące właściwą utylizację eternitu. Na podstawie sporządzonej umowy
        związanej z wymianą pokrycia, czy też na podstawie faktury, rachunku od
        wykonawcy można określić kto jest odpowiedzialny za utylizację. Skoro, jak
        mniemam, nie masz żadnego dokumentu potwierdzającego odbiór eternitu przez
        wykonawcę to nadal Ty jesteś, formalnie, odpowiedzialny za los zużytego
        materiału niebezpiecznego. Nie jest wykluczone, że ten materiał leży teraz
        gdzieś w jakimś lesie. Mam tylko nadzieję, że zatruwa powoli wodę, która
        wyląduje w Twoim kranie...

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka