Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koniec bezpłatnych studiów?

IP: 82.45.235.* 02.12.09, 11:07
    Brawo, juz dawno powinno sie zlikwidowac bezplatne studia w Polsce. Studenci powinni miec zagwarantowane kredyty na poczet studiow. Student mialby wieksza motywacje, zeby studiowac. Ten system doskonale sie spisuje w Anglii.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kjii Koniec bezpłatnych studiów? IP: 86.47.59.* 02.12.09, 11:10
        Geniusze! Ha ha ha.
        • Gość: miś I bardzo dobrze, dlaczego mam sponsorować komuś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 12:33
          studia. Ja na swoje musiałem zarobić.
          • Gość: Krzychu Re: I bardzo dobrze, dlaczego mam sponsorować kom IP: 192.88.212.* 02.12.09, 16:37
            Nie ogarniasz widzę tematu, o którym pisali. Będziesz płacił za
            studia dwa razy. Raz w postaci globalnego czesnego i drugi w formie
            podatów, z których państwo ma pokrywać 75% kosztów. Czyli tak
            naprawdę jak zwykle rąbią nas dwa razy za to samo.
            Cały ten pomysł jest do bani, albo płacimy czesne za całość i nie
            płacimy na szkolnicto w podatkach (niższy podatek), albo nie płacimy
            czesnego w ogóle.
            • Gość: Marian Więc na co idą podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:45
              Na autostrady nie, na szkolnictwo nie, na służbę zdrowia nie więc gdzie idzie ta
              kasa.
      • Gość: do A Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 86.47.59.* 02.12.09, 11:11
        Nie ma to jak start w doroslosc z kredytem na plecach?
      • gakamur Koniec bezpłatnych studiów? 02.12.09, 11:17
        A gdzie podniesienie poziomu kształcenia?
        • Gość: AA Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 62.156.169.* 02.12.09, 11:24
          A w Niemczech przeszla niedawno fala protestow w miastach
          uniwersyteckich. Studenci protestowali przeciwko zbyt wysokim
          oplatom za studia.
          • Gość: takjest Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:02
            W Niemczech nie ma oplat za studia i dlugo jeszcze nie bedzie....
            Chyba,ze ktos ma za slabe wyniki na swiadectwie (6 przedmiotow) by zdac na
            stacjonarne....
            • katmoso Re: Koniec bezpłatnych studiów? 02.12.09, 15:23
              są. w zalezności od landu.
            • Gość: noname Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 195.37.61.* 02.12.09, 15:56
              wprowadzili juz pare lat temu oplaty. Mi sie jeszcze 'udalo' bez oplat.
      • Gość: anonymous RP nie uznaje ratyfikacji PRL z 1977 paktu PGSK IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.09, 11:23
        Polska bedzie wiec 3 krajem wycofujacym sie albo nie uznajacym
        Międzynarodowego Paktu Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych
        ktore podpisalo PRL w 1966 i ratyfikowanym przez PRL 3 marca 1977
        roku. Do tej pory bez naruszenia paktu czesne moga pobierac
        tylko USA i RPA. Ususciecie czesnego wszelkimi srodkami obiecuje
        artykul 13 paktu. Jednak rowniez USA i RPA pakt podpisaly bez ratyfikacji.
        • Gość: anonmyous Re: RP nie uznaje ratyfikacji PRL z 1977 paktu PG IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.09, 11:24
          pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowy_Pakt_Praw_Gospodarczych,_Spo%C5%82ecznych_i_Kulturalnych
        • Gość: anonymous Re: RP nie uznaje ratyfikacji PRL z 1977 paktu PG IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.09, 11:26
          Tekst
          http://74.6.239.67/search/cache?ei=UTF-8&p=Mi%C4%99dzynarodowy+Pakt+Praw+Gospodarczych%2C+Spo%C5%82ecznych+i+Kulturalnych&fr=yfp-t-701&u=www.hfhrpol.waw.pl/pliki/Miedzynarodowy_Pakt_Praw_Gospodarczych_Spolecznych_i_Kulturalnych.pdf&w=mi%C4%99dzynarodowy+pakt+praw+gospodarczych+spo%C5%82ecznych+kulturalnych&d=MbPeXd29T4_n&icp=1&.intl=us&sig=dLlBnDSye1v9FFTaxPf5ow--
        • Gość: anonymous Re: RP nie uznaje ratyfikacji PRL z 1977 paktu PG IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.09, 11:30
          Tekst paktu:

www.mswia.gov.pl/wai/pl/125/1798/Miedzynarodowy_Pakt_Praw_Gospodarczych_Spolecznych_i_Kulturalnych.html
      • Gość: kruk51 Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 11:30
        Profesor a głupi ! Jak się to stało, że został profesorem ? Kształcnie
        nie swojej młodzieży przez naród jest nie tylko obowiązkiem narodu ale i dumą
        i aspiracją. Sam cymbał nie zapłacił grosza za swe wykształcenie
        Komuna nic od niego za to nie wzięła. Podpisał jedynie deklarację PZPR
        bo by nigdy nie awansował i został normalnym przydupem.
        • Gość: pozdrawiam Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:03
          do kruk51-i to jest istota tematu
        • Gość: kaczo i sucho Re: Koniec bezpłatnych studiów?? IP: 132.170.19.* 02.12.09, 16:32
          Mieszkam w USA i tutaj placi sie za studia... i moze dlatego wielu
          studentow podchodzi do swoich studiow z wieksza powaga nizli
          studenci w Polsce!

P.S. Chcieliscie kapitalizmu? Tak, czy nie? Wydaje sie, ze wiekszosc
          Polakow wciaz wyobraza sobie Polske jako kraj w 100%
          socjalistyczny...
      • oelefante Bezpłatnych studiów nigdy nie było. 02.12.09, 11:31
        Cały czas płaciło na studia płacąc podatki. Oczywiście, że czesne to
        rozsądniejsze rozwiązanie. Jak rozumiem, podatki już nie będą wpływały do kasy
        uczelni, a obywatele będą płacili mniej haraczu.
        Pytanie tylko, kto będzie chciał studiować na polskich nędznych uczelniach. I
        mały cytat:

"Niestety, nasz kraj wypada fatalnie w obu zestawieniach. Największa chluba
        polskiej nauki, Uniwersytet Jagielloński, jest co najwyżej światowym
        średniakiem. W rankingu THE-QS uplasował się on na 302. pozycji. W zestawieniu
        ARWU, które nie klasyfikuje szczegółowo odległych pozycji Jagiellonka trafiła
        do przedziału pomiędzy miejscami 303. a 401.

Kilkadziesiąt pozycji niżej znalazł się Uniwersytet Warszawski. Według THE-QS
        jest on 349. uczelnią wyższą na świecie, według ARWU mieści się pod koniec
        zakresu 303-401."
      • w.i.l Rektorzy państwowych uczelni marzą o sytuacji 02.12.09, 11:31
        jak w uczelniach prywatnych - płać grubo a dyplom jakoś już się
        tobie załatwi.
        Rzecz jasna nic ich nie obchodzi czy potencjalni studenci mają
        pieniądze. Niech płacą z kredytu. A z czego go potem spłacą - ich
        sprawa.
        Studia dla zamożnych - slogan rektorów wykształconych za darmo w PRL.
        • Gość: AA Re: Rektorzy państwowych uczelni marzą o sytuacji IP: 62.156.169.* 02.12.09, 11:39
          Dziwi mnie tylko ze taka inicjatywa wychodzi od rektora uczelni.
          Moze jestem glupia, a jak tak to mnie oswieccie.
          Ale co zmieni sytuacja gdy student zaplaci 1/4 kosztow ksztalcenia a
          Panstwo 3/4?Jaka poprawe to przyniesie?
          Gdyby to Panstwo wychodzilo z taka inicjatywa to intencje bylyby
          bardziej zrozumiale.Placac za studia student jest bardziej
          zaangazowane (eliminacja wiecznych studentow) a gdy po skonczonych
          studniach student wyjezdza za granice to przynajmniej nie caly koszt
          jego wyksztalcenia ktore ponioslo Panstwo zostaje ''zmarnowany'' .
      • Gość: uszko to może ten REKTOR zaciągnie kredyt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 11:36

i zapłaci za lata bezpłatnej nauki. Np. 10 000 za rok ,jak mu wyjdzie 150
        tys. do zapłaty to zrobi się jeszcze bardziej siwy.
      • Gość: Autor Koniec podatkow na uczelnie wyzsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 11:46
        Jestem za 100% odplatnoscia za studia, o ile obniza podatki wlasnie o tyle,
        ile idzie na uczelnie wyzsze. Sam lepiej wiem czy lepiej dac wlasnemu dzieku
        na studia, czy lepiej to przezrec.
      • moritani Koniec bezpłatnych studiów? 02.12.09, 11:46
        Co z Konstytucja??? Zmienic, i finansować prywatne ucelnie, których
        jest za dużo i spadaja zyski wałscicielom. To obłęd, z punktu
        widzenia przyszłości narodu. Przy tym bezroboci kogo bedzie stac.
        Nadal neoloeralizm, i złodziejstwo.
      • Gość: Student Koniec bezpłatnych studiów? IP: 89.174.254.* 02.12.09, 11:55
        Uwazam to za dobra propozycje, niedofinasowane uczelnie oferuja
        marne studia, bo kto przyjdzie pracowac za grosze, a jak przyjdzie
        to parcuje na x etatach i nie ma czasu dla studenta. Studia powinny
        byc wspolpacone przez studentow ale tylko w momencie gdy bedzie
        mozliwosc zaciagniecia prawdziwego preferncyjnego kredytu na nie i
        bedzie on dostepny dla wszystkich studentow a nie potem sie okaze ze
        ten ma za male a ten za duze dochody rodzicow. To sa dochody
        rodzicow!!! a nie studentow wiec wszyscy studenci powinni miec
        mozliwosc zaciagania kredytu, a nie jakis smiesznych 400 czy 600 zl
        na 10 miesiecy w roku - jalmuzny, na specjalnych warunkach zeby
        starczylo na nauke, ksiazki, akademik i wyzywienie!
        • Gość: ? Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:06
          nie,wystarczyloby wprowadzic europejska rekrutacje i taka jak jest na swiecie.To
          znaczy nie uczlenie decyduja kto bedzie studentem tylko robi to "panstwo"
          .Przypominam,ze zeby zaczac studia w UE (platnr lub nie)nalezy przedstawic dobre
          wyniki z co najmniej 5-6 dziedzin nauki

Jak jest w Polsce??

Od 2015 roku wchodzi niz wiec tak zwani profesorowie w Polsce juz wiedza,ze im
          udój skonczy.

No skonczy sie i co to kogo moze interesowac?
          • Gość: ŁAPY WYCIĄGAM Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:08
            dodam,ze wiekszosc tych tak zwanych doktorow,asystentow czy nawet prof nie
            zdobyla za granica nawet licencjatu ze swoimi zdolnosciami czyz wynikami w nauce....

Ja nie wiem za co tu ktos mialby placic...

A ze ja kcem,a no ja tez KCEM..

• Gość: ? Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:12
          a ja uwazam,ze 50% pracownikow wydzialu siedzi tam tylko po to by miec
          ubezpieczenie i kantowac na podatkach....

i jest zbedna...(sztuczne etaty i zajecia)
      • Gość: pozdrawiam utopie Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:00
        Za studia polskie będzie można płacić za jakieś 50 lat.
        Mają za słaby poziom i renomę żeby za nie płacić.

Nauka w większości państw UE jest bezpłatna.A uczelnie polskie mają dochody
        zbieżne z uniwersytetami typu Oxford czy Cambridge,nato jiast nie maja żadnej
        szansy na podniesienie osiągnięć naukowych czy jakości kształcenia ze względów
        słabości kadry.

Takze straszenie Polaków odpłatnością to co najmniej afront!
        • Gość: takaprawda Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 80.50.233.* 02.12.09, 12:15
          natomiast swietnie sobie radza polskie uniwersytety z wyłudzaniem kasy od
          studentow lub czasu nie dajac nic w zamian,czasami nawet z wydaniem dyplomu sa
          problemy.Ktos tu chyba ma trudnosci w percepcji rzeczywistosci
        • Gość: vvvmax Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.chello.pl 02.12.09, 14:59
          Chyba cię poniosło z tymi dochodami. O ile wiem to budżet samego Cambridge jest
          wyższy niż finansowanie wszystkich państowych uczelni w tym kraju...
        • Gość: kaczo i sucho Re: Koniec bezpłatnych studiów - i slusznie! IP: 132.170.19.* 02.12.09, 16:49
          "A uczelnie polskie mają dochody zbieżne z uniwersytetami typu
          Oxford czy Cambridge (...)"

Ktos tu (bardzo mocno) fantazjuje!

P.S. A tak faktycznie, naklady na nauke i szkolnictwo wyzsze lokuja
          Polske gdzies w poblizu europejskiego (UE) dna...
      • hollowcat To będzie śmierć dla naszych uczelni 02.12.09, 12:15
        No bo nie czarujmy się, ale poziom jest żenujący nie ze względu na brak pieniedzy, ale ze względu na żenujący poziom prowadzących/zarządzających. Po za tym wątpie, żeby opłaty zachęciły ludzi do studiów technicznych (i tak już pustych) - bo wbrew temu co mówią to inżynierowie wiele nie zarabiają (oprócz informatyków).

I mówię to jako absolwent wyższej technicznej uczelni, który widział jak wygląda kształcenie tutaj, a jak np w Dublinie. Rektorzy mogą chcieć opłat - ale to będzie strzał w stopę.
      • Gość: muszka komuszka No najwyższy na to czas! IP: *.smtsoftware.com 02.12.09, 12:53
        Kraj potrzebuje mechaników, hydraulików, kafelkarzy, drogowców.
        Nie potrzebuje: socjologów, psychologów i jeszcze jakichś innych logów.
      • buj_w_chucie Lanie wody do dziurawego wiadra 02.12.09, 13:01
        Wiadro trzeba najpierw osuszyc, nastepnie zalatac a dopiero potem
        lac wode.
        • mr_kagan Re: Lanie wody do dziurawego wiadra 02.12.09, 15:37
          Slusznie!
      • Gość: hahaha Podatki coraz wyższe, przywilejów coraz mniej IP: 89.191.147.* 02.12.09, 13:01
        Ot, Polska "liberalna" pod rządami cudotwórcy.
      • Gość: o. Belzebub Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.tktelekom.pl 02.12.09, 13:05
        I bardzo dobrze!!! Brawo!!! Niech sobie zarobią gnoje. Banda nierobów, leni i nieuków. Nie mam ochoty ze swojej pensji dawać na debili i ćpunów co przez 5 lat przełażą z klasy do klasy tylko alkoholizując się i biorąc narkotyki, ale jeszcze lepiej ci co 1 rok studiów robią w 2 lata - wieczni studenci. Zasrane studenciki. Zarobić sobie na studia gnoje.
      • Gość: kokoszka Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 13:13
        Skoro ma być odpłatność za studia, to ja poproszę o podpisanie umowy z
        uczelnią. RZETELNEJ umowy! Skoro mam się zacharowac przed lub w trakcie i
        spłacać studia, to w takim razie mam prawo do wymagania odpowiedniego poziomu.
        Jak wykładowca nie spełnia wymagań to od razu wara! A wielu takich jest np.
        Uniwersytet Gdański : filozof wykłada na Anglistyce, zero umiejętności, ma
        wiedzę mniejszą niż studenci!!!!
        A co ma powiedzieć student który chce studiować dwa kierunki? A potem kredyt
        na mieszkanie, o samochodzie nie wspominam bo to chyba zbędny luksus w
        dzisiejszej Polsce...
        Wszyscy się dziwią, że ludzie po studiach uciekają za granicę i pieniądze są
        "zmarnowane". To proszę zapewnić godne warunki życia! Nie rozumiem, jak w tym
        kraju można żyć spokojnie i szczęśliwie, planować rodzinę.. z czego mam niby
        kupić wózek dla dziecka po studiach, skoro będę spłacać 2 kredyty? Kpina,
        wstyd Polsko, czas kończyć żenujące studia i uciekać...
        • Gość: miiiiii Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.chello.pl 02.12.09, 15:02
          Ooooo... homo sovieticus wiecznie żywy.
      • Gość: blahablah Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.acn.waw.pl 02.12.09, 13:25
        Polskie uniwersytety wypadają blado w porównaniu do uniwersytetów z innych krajów.
        Dziwne jest to, że niektóre prywatne uczelnie radzą sobie świetnie.
        Przykład:
        rankings.ft.com/businessschoolrankings/masters-in-management/pdf
        Ranking Financial Times, w którym prywatna, polska szkoła jest na 36 miejscu.
        • Gość: billy Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 13:45
          i koniecznie płatne podstawówki i gimnazja-też niedofinansowane.
      • myslacyszaryczlowiek1 Liberały znowu chcą nas okraść 02.12.09, 13:33
        Stary argument Wyborczej, wprowadźmy odpłatność za studia dla wszystkich bo
        najwięcej korzystają bogaci.
        Znieśmy becikowe bo z niego może skorzystać wstrętnie bogaty Kulczyk
        ( Żakowski parę miesięcy temu i to z troską w głosie o małą dzietność polskich
        kobiet)
        Zlikwidujmy Krus bo korzysta z niego wstrętny obszarnik i kułak w liczbie
        raptem 3 tys. a reszta rolników i tak ma niższy poziom życia niż w mieście,
        ale o tym się nie mówi.
        Zlikwidowano już kartę nauczyciela, podniesiono wiek emerytalny, zlikwidowano
        mnóstwo innych przywilejów którzy mieli ludzie ( chociażby wcześniejszą
        emeryturę dla dziennikarzy), i ja się pytam co zrobiono z tymi pieniędzmi. Czy
        obniżono podatki, czy podniesiono dodatki socjalne, które w porównaniu z
        krajami zachodu są śmiesznie niskie. Oprócz PISu za którego kadencji
        wprowadzono becikowe , ulgę na dzieci i obniżono składkę rentową nic w zamian
        dla ludzi przez 20 lat nie zrobiono, a uż się słyszy o zabraniu becikowego.
        Teraz też wprowadźmy odpłatne studia bo bogaci z tego korzystają , przecież to
        jakaś paranoja. Ja podejrzewam że klasa bogaczy mająca media w ręku chce
        zamknąć drogę rozwoju dla biednej i uzdolnionej młodzieży, aby tylko ich
        dzieci było stać na dobre wykształcenie.
        • Gość: kaczo i sucho Re: Liberały znowu chcą nas okraść ??? IP: 132.170.19.* 02.12.09, 16:57
          "Zlikwidujmy Krus bo korzysta z niego wstrętny obszarnik i kułak w
          liczbie raptem 3 tys. a reszta rolników i tak ma niższy poziom życia
          niż w mieście, ale o tym się nie mówi."

A skad to "myslacy_szary_czlowiek" wzial powyzsze dane? Czyzby
          wprost z biura propagandy PiS-uaru??
      • Gość: kasa Nauka powinna kasy szukać w przemyśle IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 13:40
        trzeba sprzedawać swoje osiągnięcia
      • Gość: Sakul Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.sileman.net.pl 02.12.09, 13:45
        Ciekawe z czego bym obecnie spłacał ten kredyt za studia, dopłaty z UP jak w przypadku kredytów na mieszkania?
        Co do propozycji Rektorów - jest zła. Po pierwsze - tworzymy bańke spkulacyjną, udzielamy kredytu osobie która nie ma obecnie żadnej zdolności kredytowej. Oczywiście panowie Rektorzy widzą proste zabezpieczenie - państwo, czyli nikt i wszyscy naraz. Część osób na studia nie będzie stać - tym którzy obecnie z kredytu studenckiego opłacają sobie akademik, wydają go na książki, dojazd, jedzenie. Dla tych osób dodatkowa opłata będzie końcem marzeń o wyższym wykształceniu. Oczywiście można powiedzieć iż w takich przypadkach można przyznać stypendium, jednak ich wysokość systematycznie spada, gdyż są one wypłacane przez uczelnie szukające oszczędności, a jakoś nie słyszałem o prywatnych firmach które by fundowały stypendia... Uczelnie uzyskają dodatkowe pieniadze, banki prowizje i odsetki, co zyskają studenci - mgliste zapowiedzi lepszych warunków studiowania.
        Mam własną propozycje zmiany systemu finansowania uczelni wyższych - wprowadzenie progresywnego podatku ze względu na długość studiów. Jak by to miało wyglądać - wszyscy płacą np. liniowy w wyskości 15%. Osoby które studiowały przekazują dodatkowo np. 0,5% swych dochodów na rzecz uczelni którą ukończyły. studiowały 10 miesięcy - płacą 5%, kończyły dwa fakultety - 20 semestrów * 0,5% - 10% wyższy podatek. Oczywiście system dotyczy studentów dziennych. W przypadku studiów zaocznych opłaty pobieranoby jak dotychczas. W ten sposób uczelni powinno zależeć na tym, aby wykształcić poszukiwanego na rynku pracy specjalistę, gdyż od jego zarobków będzie zależeć jej dochód. Dodatkowo Uczelnie publikowałyby informacje na temat wysokości zarobków jej absolwentów.
        • Gość: Krecik Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 64.80.3.* 02.12.09, 17:45
          Madrze gadasz :) ale pomysl skazany z gory na niepowodzenie.

1. Zaraz pojawilyby sie pomysly wydluzenia toku studiow.
          2. Najwieksze podatki placiliby chyba wykladowcy :) Jak traktowac
          czas ktory poswiecili na dorobienie sie profesury, czy habilitacji?
          Byla to nauka czy praca? :) Czesc zajec doktorantow to takze praca
          ze studentami.
      • dystansownik Koniec bezpłatnych studiów? 02.12.09, 13:50
        Nie chce mi się czytać wszystkich postów teraz, więc napiszę krótki. Pomysł z
        płatnymi studiami ogólnie mi się podoba, ale nie w takiej formie.

Kredyty w obecnej sytuacji nie mają sensu, bo tak naprawdę wielu absolwentów
        po studiach nie znajdzie pracy na ich spłatę. Najpierw trzeba by
        zreorganizować system edukacji.
        • Gość: zią Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 89.230.161.* 02.12.09, 14:46
          pomysl jest bez sensu ogolnie a nie tylko teraz
          polecam ten filmik Petera Schiffa analizujacego wlasnie sytuacje w edukacji
          amerykanskiej www.youtube.com/watch?v=w4P3oezI2s8

mowi on ze kiedy nie bylo pomocy ze strony panstwa, ludzie byli w stanie zarobic
          na studia pracujac tylko w wakacje i konczyli studia bez dlugu. Gwarantowane
          kredyty studenckie spowodowaly, ze uczelnie nie musza gospodarowac racjonalnie,
          w koncu moga zaspiewac dowolna cene, a student i tak dostanie kase, bo panstwo
          gwarantuje. Problem jest taki, ze miliony ludzi koncza studia z dlugiem na cale
          zycie i w zasadzie bezwartosciowym tytulem naukowym - w koncu kazdy jest
          przynajmniej magistrem wiec to zadna atrakcja. Zeby miec jakis wartosciowy tytul
          trzeba sie przynajmniej doktoryzowac (jeszcze wiecej czasu, jeszcze wiecej
          pieniedzy). Studia powinny byc inwestycja gwarantujaca jakies profity na dluzsza
          mete a tak nie jest juz od dawna - vide bezrobocie wsrod naszych absolwentow.
          • Gość: Krecik Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 64.80.3.* 02.12.09, 15:33
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, doktoryzacja w stanach to tez
            sztuka dla sztuki. Tak samo kosztuja kase i mase czasu. Jezeli
            poswiecisz sie tylko doktoryzowaniu, to mozesz zapomniec o zalozeniu
            rodziny, poprostu nie zarobisz na jej utrzymanie. Kasa dla
            absolwenta studiow dr, ktory zostanie na uczelni to przez pierwsze
            kilka lat pracy (~4) to raptem $40-60k/rok. Naprawe marne pieniadze
            jak na ten kraj. Osoba, ktora ma inz na start dostaje w granicach
            ~$50k. Jak dostanie samodzielne stanowisko na uczelni moze liczyc na
            ok $80k. Moze i calkiem niezle, ale tyle to zarobi przyzwoity
            inzynier z kilkoma latami doswiadczenia.

Odbiegajac od tematu nieco. Kiedys ludzie budowali domy odkladajac
            kilka lat, budowali przy pomocy rodzin i tez zyli, mieszkali i to
            bez kredytow. A co spowodowalo (w USA), lub spowoduje (w PL) masowa
            dostepnosc kredytow mieszkaniowych? Olbrzymi wzrost popytu, a co za
            tym idzie cen. W zwiazku z czym przestanie byc mozliwe budowanie
            domow ze srodkow wlasnych i zostanie tylko i wylacznie uwiazanie sie
            kredytem na 30 lat. Przy czym przez pierwsze 20 lat to placisz
            glownie % a nie splacasz kredyt.
            Tak czy owak "Zyd" gora. P.S. Nie jestem antysemita.
          • Gość: kaczo i sucho Re: I kolejna porcja bajek! IP: 132.170.19.* 02.12.09, 17:04
            "Gwarantowane kredyty studenckie spowodowaly, ze uczelnie nie musza
            gospodarowac racjonalnie, w koncu moga zaspiewac dowolna cene, a
            student i tak dostanie kase, bo panstwo
            gwarantuje."

Nie, uczelnie w USA (przynajmniej uczelnie stanowe, ktore stanowia
            wiekszosc wszystkich uczelni wyzszych w Stanach) nie moga "zaspiewac
            dowolna cene"! Zatwierdzenie podniesienia czesnego zwykle zalezy od
            wladz stanowych i jest to proces dlugi, i dosyc skomplikowany...

P.S. Wyglada na to, ze USA znasz li tylko z filmikow na "Youtube"!
      • Gość: bietka Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 14:31
        Najbardziej wkurza mnie to,że zaraz po studiach, finansowanych z moich
        podatków, młodzi absolwenci pryskają z kraju nie dając w zamian nic. Najwyższa
        pora aby zwrócili społeczeństwu zaciągnięty dług. Albo niech sami finansują
        swoje studia , albo niech odpracują (zwrócą w postaci płaconych tutaj
        podatków)kasę, dzięki której mogli uzyskać darmowe wykształcenie.
        • katmoso Re: Koniec bezpłatnych studiów? 02.12.09, 15:31
          no wiesz, skoro jedyne co oferuje im państwo to jest jakiś marny
          staż równy zasiłkowi, a po kilku miesiącach pracodawca mówi do
          widzenia i zatrudnia nastepnego stażystę, co psuje sumarycnzie rynek
          pracy, bo po co inwestować w nowe stanowisko pracy, w nową kadrę,
          jak się ma ciągły dopływ bezpłatnej siły roboczej. ludzie wyjeżdżają
          zagranicę, bo nie chcą wegetować. nie możesz im tego zabronić. poza
          tym transfery ich pieniedzy do kraju tez pompowały lokalną
          gospodarkę. do czasu kryzysu, ale przecież ten nie bedzie trwał
          wiecznie.
        • Gość: Krecik Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 64.80.3.* 02.12.09, 16:00
          A mnie najbardziej wkurza powielanie sloganow.
          Wierz mi kobieto, ze ja chcialem zostac w Polsce calym sercem. Ale z
          braku perspektyw odnosnie pracy w kierunku wyuczonym wyjechalem.
          Powiem wiecej. Gdybym widzial te perspektywy teraz, to wrocilbym
          mimo wszystko chocby jutro, bo emigracja to nie tylko kraina mlekiem
          i miodem plynaca. Hmmm... ale Ty pewnie wiesz lepiej :)
          Powiedz mi, co jest wiekszym marnotrawieniem kapitalu, ktory zostal
          wlozony w mlodych ludzi? "Zmuszanie" ich do pracy ponizej ich
          mozliwosci, praca w zupelnie innym kierunku niz wyuczony, czy wyjazd
          za granice i tam probowanie swoich sil?
          Ja nie jestem osoba super inteligenta, ale mam glowe na karku i
          troche ambicji, i uwazalem ze nie po to studiowalem kilka lat, nie
          po to zrobilem prace dyplomowa, ktora zostala opatentowana, zeby
          uslyszec, ze albo jestem za stary (26 lat), zeby dostac prace,
          bo "trzeba by bylo ode mnie pelen ZUS placic" a pensja byla naprawde
          marna 1050zl netto -100 dojazd = 950 zl. Badz zostac handlowcem w
          kierunku niezwiazanym ze studiami. To bylo troszke ponad 5 lat temu.
          Skonczylem kierunek dosc ciekawy, wydawalo sie ambitny, tylko
          zapomniano nam powiedziec, ze przemysl w Polsce nie istnieje a
          technologia pochodzi z zachodu i jest male zapotrzebowanie na
          specjalistow z naszego kierunku.

Odnosnie podatkow. Czyz moi rodzice nie placili podatkow cale swoje
          zycie. Czyz nie sfinansowali przynajmniej po czesci mojej edukacji w
          ten sposob.
          Patriotka za 5 groszy. Zastanow sie lepiej jak wplynac na polski
          rzad, zeby ludzie byli ksztalceni na kierunkach potrzebnych polskiej
          gospodarce, zeby mieli mozliwosc korzystania z wiedzy zdobytej na
          studiach, zeby mieli jakies perspektywy. Wierz mi nikt wtedy nie
          bedzie myslal o wyjezdzie i zaczynaniu na obczyznie od
          przyslowiowego "zmywaka". Bo i po co.
          • Gość: AA Re: Koniec bezpłatnych studiów? IP: 62.156.169.* 02.12.09, 16:23

Alez to nie jest tak ze ja sie z Toba nie zgadzam.
            Wrecz przeciwnie, pochodze z niezamoznej rodziny i gdyby studia byly
            platne nigdy nie mogalbym sobie pozwolic aby je ukonczyc.

Moj post mial tylko wyrazic zdziwienie ,ze inicjatywa platnych
            studiow wychodzi od rektorow a nie od Panstwa.Bo moim zdaniem tylko
            Panstwo mialoby w tym interes.

Smutne jest to ze Polska nie stwarza absolwentom warunkow do rozwoju.
            I nie ma w tym nic nagannego ze ludzie wyjezdzaja w poszukiwaniu
            lepszego zycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka