Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy mało

• annataylor Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 11.09.10, 22:42
        dla mnie kwota nie do osiągnięcia, obecnie zarabiam jakies 1300 zł
        • Gość: urzędas Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.chello.pl 11.09.10, 22:54
          za trójke to bym nawet w stołek nie pierdnął !
      • gonia28b tak... 11.09.10, 23:03
        to całkiem fajna sumka, jeśli na przykład jest małżeństwo z dwójką dzieci - oboje zarabiają po 3000 PLN netto na miesiąc, żyją sobie tak no... bez przesadyzmu, żyją na luzie wiążąc koniec z końcem, na jeden samochód spłacają kredyt, no i jeżdżą co roku na wakacje z przyczepą na kemping i na jakiś długi majowy weekend... :)

pomarzyć...... :)
      • Gość: inżynier mechanik Miałem 3500 netto na ostatnim roku studiów w 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 10:38
        Żyjąc sam, mieszkając u rodziców ledwo wystarczało mi to do następnej wypłaty. Aktualnie jestem 5 lat po studiach, mam żonę i dwójkę dzieci i mam 6500 netto a żona 2500 netto i o budowie domu jednorodzinnego mogę sobie jedynie pomarzyć... A dom jednorodzinny to nie żadne bogactwo, to jedynie klasa średnia. Więc nie jestem nawet klasą średnią...
        • Gość: Tomek P Re: Miałem 3500 netto na ostatnim roku studiów w IP: *.multimo.pl 14.09.10, 20:10
          To jakiś nieudacznik z Ciebie ja mam 5650 netto dwa mieszkania jedno wynajmuje i samo się spłaca drugie właśnie sprzedaje, dom na wykończeniu. Pieniądze z mieszkania się przydadzą na wykończeniówkę i jeszcze 90-100 tyś zostanie na inwestycje w giełdę.
      • Gość: gosia Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.146.8.25.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.09.10, 21:33
        dla singla mającego ,, zafundowane mieszkanie na starcie,, jest to kwota pozwalająca przeżyć, nawet z dozą rozrywki , ciuchów, tanich wakacji ,natomiast jeśli przyjdzie spłacać mieszkanie przez najbiższe 30 lat , 3 tysiące to wegetacja . Najbardziej przykre jest to ze często za taką kwotę żyją w Polsce cale rodziny .Przykre!
        • Gość: Michal Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 23:29
          Ja tam nie narzekam, dostalem pierwsza prace za 2,66 tys zl na reke. Jestem z Podlasia, wiec jakiś pokój wynajmę za 1tys, żarcie z tysiaka, 600zl na pierdoly, odkladal bede,jak bede mial zone :P wiadomo,ze to minimum na start, ale w przyszlosci podwyzki ,premie wpadna, to nie jest zle.
          • Gość: inzynierek Ja na start miałem 2,5k netto, po 2 latach 3,5k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 23:45
          • Gość: WR Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 00:01
            W przyszłości to będą podwyżki podatków i kryzys gospodarczy w Polsce, oraz upadek ZUS'u.
            • Gość: Tomek 5000 zł IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 27.05.13, 22:02
              Na godne życie bez fajerwerków i luksusów- 5000 zł netto.

Tarnowskie Góry, woj.śląskie
              • Gość: womasz Re: 5000 zł IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 22:31
                I po co odkopujesz trzyletni temat niedojebańcu?
      • Gość: qqw Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 23:01
        I mało, i dużo, zależy od sytuacji.
        Dla mnie teraz to by było za mało, aktualnie zarabiam średnio 7,5tys netto/miesiąc i jest to zupełne minimum żeby bez luksusów, normalnie żyć i budować bardzo tani dom nie ładując się w kredyty. Ale jeśli ktoś ma już własne lokum, nie posiada dzieci lub ma już je odchowane, to 3tys. jak najbardziej wystarczy na całkiem wygodne życie.
      • kazjenka Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 30.05.13, 12:17
        Dla taka pensja byłaby spoko - w tym sensie, że kiedy chcesz wziąć kredyt hipoteczny, to od 3-3,5 tys. zaczyna się zdolność kredytowa. Pracuję we Wrocku, dzieci nie mam, wynajmuję pokój.
        • Gość: Mads Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 15:25
          Dla mnie byłaby to pensja głodowa. Mieszkam w Warszawie, mam jedno dziecko.
      • truten.zenobi 3k:4,2=714 5k/3k=0,6 01.06.13, 16:50
        to zarobek jak na polskie warunki nie najgorszy aczkolwiek trudno mówić by pozwalał no na samodzielne życie w cywilizowanych warunkach...
        wszak to raptem 714 EU ceny mamy porównywalne jak na zachodzie a tam to chyba nigdzie tyle nie wynosi pensja minimalna... nawet zasiłki dla bezrobotnych są większe...
        kolejna sprawa to stosunkowo wysoki u nas koszt zakupu mieszkania... tak więc taka pensja starczy raptem na 0,6 m2 ... czyli bez pomocy rodziny nie ma szans na mieszkanie w normalnych warunkach.... dodatkowo jeśli weźmiesz sobie na szyję taka pętlę kredytową to pomyśl co się stanie jeśli stracisz tak wspaniałą pracę nawet na kilka miesięcy...
      • Gość: mało Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 18:59
        bardzo mało
        • Gość: Gość Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 19:11
          Zależy. Jeśli dwie osoby pracują i zarabiają po 3 tys., nie mają dzieci, to dużo. Jeśli są dzieci i jedna osoba zarabia 3 tys., a druga 1,5zł, to mało. Jednak dla wielu 3 tys. to szczyt marzeń.
      • Gość: ratunku_tygrys Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.devs.futuro.pl 03.06.13, 13:51
        To zależy. Jeśli się nie ma kredytu/długów/hipoteki, jeździ komunikacją miejską/rowerem i nie ma dzieci, to nie jest to mistrzostwo świata, ale może być.

Jeśli są dzieci i/lub raty kredytu do spłacenia, to za mało.
        • Gość: Zuzza Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.opera-mini.net 03.06.13, 15:05
          dokładnie, wszytko jest względne. Bez dzieci, rat, no powiedzmy jakiś tam przeciętny samochód żeby nie było, ujdzie. Ja zawsze na to patrzę czy z tego odłożę chociaż min. 200-300zł /mies tak aby w razie czegoś mieć z czego dobrać.
      • Gość: m Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.ptim.net.pl 04.06.13, 21:05
        dla mnie to by była istna katastrofa finansowa. pracuję w Warszawie.
      • Gość: JA nie gorsza ... IP: *.fucio.net 22.10.13, 18:04
        3000 zł netto . Oddałabym wszystko żeby tyle zarabiać. Pracuję ponad 1,5 roku w kierunku, po studiach. 1200 zł netto ? nie 1180 zł wpływa na konto co miesiąc. Od 3 miesięcy nie chce mi się żyć. Śląsk. Jestem sama.
        • schweppes1 Teraz tą barierą jest bardziej 4000 22.10.13, 18:51
          Należałoby temat zaktualizować, bo nie jest dziś 3000 niczym szczególnym, skoro tyle zarabia przyzwoity mechanik w serwisie samochodowym.
          • Gość: heartz Re: Teraz tą barierą jest bardziej 4000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 19:34
            To jest spoko pensja, jak ma się już własną nieruchomość (dom, mieszkanie). Jeśli nie, to po spłaceniu zobowiązań i zakupie jedzenia zostaje 0.
      • Gość: emeryt Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.13, 19:48
        chociaz nie jest to duzo pozwoliloby chociaz na miare godne i bez obaw zycie bo jesli zabraknie mi w jednym miesiacu to uda sie moze nadrobic w drugim,ale nie w pracy jak za feudalizmu do ktorego to prawdopodobnie nasz rzad dazy.
        • Gość: podbeskidzianin Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.mm.pl 14.06.14, 01:31
          Zarabiałem 3000 netto i się zwolniłem, jak na mój region to dosyć dużo. Teraz mógłbym zarabiać 2500 byle tylko mieć spokojniejszą pracę.
      • Gość: darex Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.14, 23:11
        Niestety symboliczna, to tylko 100 zł na dzień 30 x 100 zł = 3 000 zł jak dojdzie paliwo, mieszkanie, wyżywienie, skromna rozrywka to na kawalera to nic nie znaczy dodaj 0 to wtedy powiem że jest to dużo taka wypłata nic nie wnosi do życia
      • Gość: artur zenada IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.14, 19:41
        wy jestescie pojebani ja mieszkam z rodzicami zarabiam 2 tys na reke ojciec zarabia okolo 3 tys mama nie pracuje i zyjemy zajebiscie za 8 tys to bysmy zyli jak krole
      • Gość: met Bardzo mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.14, 22:00
        Warszawa.
        3 tys. to granica nędzy i biedy. Sorry nie chcę tu zabrzmieć jak "fafarafa co to wszystkie rozumy pozjadała", ale obiektywnie rzecz biorąc to bardzo mało. To nie jest kwota na godne życie. Wydaje mi się, ze na owo godne życie musi być minimum 2 razy tyle. Netto.
        • Gość: wer Re: Bardzo mało IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 12:07
          "Teraz mógłbym zarabiać 2500 byle tylko mieć spokojniejszą pracę. " nie mógłbyś bowiem za spokojniejszą (teoretycznie)prace dostaniesz jak już ok 1300-1500 na rękę maksymalnie
      • ambrez86 Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 04.09.14, 22:25
        Według mnie 3 tys. netto (miesięcznie) to nie jest dużo. Z całą pewnością taka pensja nie pozwala na życie w luksusie. Będąc singlem można jednak żyć za 3 tys. zł na jako takim poziomie, pod warunkiem, że nie ma się mieszkania na kredyt.

Jeszcze jedna uwaga. Czytając poprzednie wypowiedzi zauważyłem, że wiele osób napisało, iż pracuje za 1300-1500 zł. Dla mnie jesteście sami sobie winni i przy okazji psujecie rynek pracy przez to, że godzicie się pracować za takie pieniądze.
        Jest tyle możliwości, jeśli nie w Polsce, to na zachodzie, że na prawdę nie rozumiem ludzi, którzy pracują 1500 zł. Czy już całkiem straciliście rozum?
        • Gość: ff Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.14, 13:16
          jest to dużo jak się mieszka z rodzicami (wtedy za tysiaka żyjesz, a dwa co miesiąc odkładasz), mało jak się ma rodzinę i kredyty wtedy nic nie odkładasz , a iczasem w długi wpadasz Wniosek -tylko idiota ma w PL dzieci
      • schweppes1 Pytanie powinno się skorydować o inflację od 2010 07.09.14, 14:01
        Teraz pytanie dotyczy ok. 3500 zł netto.
        • 690911jasna Re: Pytanie powinno się skorydować o inflację od 14.01.16, 20:41
          patrz moja odpowiedź dot. 3000. To właściwie bez większych zmian
      • 690911jasna Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 14.01.16, 20:39
        Utrzymanie się za 3.000,00 w Warszawie? To zależy od założenia.
        1. Jeżeli nie masz mieszkania na własność:
        a) wynajem lub kredyt ok. 30-35 m kw. - 1500 zł + opłaty bieżące - NIE DA SIĘ
        b) własne z niskimi opłatami czynszowymi + woda + prąd + inne - można, bardzo skromnie, ale przy założeniu, że nie ma się dzieci na utrzymaniu
      • vergins Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 17.08.16, 23:50
        A gdzie tyle płaca piszcie szukam pracy staszek-darek@wp.pl
      • eulalia_bardzo_przecietna Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 18.08.16, 18:09
        Jak byłam studentką i zarabiałam połowę tego, to było bardzo dużo.
        Już w pierwszej pracy po studiach dostałam więcej.
        Dziś to dla mnie kwota pozwalająca się utrzymać samotnej osobie, bez kredytu hipotecznego, na podstawowym poziomie - starczy na rachunki, utrzymanie 10 letniego auta, jakieś piwo i obiad na mieście kilka razy w miesiącu, odłożenie na skromne wakacje. Nie starczy na oszczędności, podróże, kosztowne hobby, prywatne leczenie, drogie ubrania i kosmetyki. Warszawa.
        • instal1998 Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 05.07.18, 08:12
          Cieszę się że chociaż Ty to zauważasz bo mam wrażenie że większość tak jest wyeksploatowana pracą że nie ma już sił lub czasu trzeźwo myśleć.
      • instal1998 Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 05.07.18, 08:06
        Przy obecnych cenach które wzrosły od 3 do 5 krotnie w stosunku do naszych wypłat. W czasach gdzie ludzie musza pracować na co najmniej dwa etaty co powoduje wzrost cen. Zarobki pozwalające na godne przeciętne życie przy 168h pracy miesięcznie powinny wynosić od 5000zł netto na rękę. Tak wiec nie dziwię się że brakuje pracowników, osobiście wolę klepać biedę pracując po 8h dziennie niż spędzać w pracy 2/3 życia a znam przypadki gdzie ludzie np. w ochronie pracują nawet po 300h miesięcznie w ogóle nie wracając do domu :( . Na szczęście nie moja branża choć wcale mnie to nie pociesza, szanujcie się ludzie bo to zakrawa o szaleństwo - przykra polska rzeczywistość, proszę o chwile refleksji, pozdrawiam rodaków.
        • wojtasovy67 Re: 3000 zł netto miesięcznie to dla Was dużo czy 09.07.18, 15:45
          Taka praca na pełnych obrotach to jest tragedia. Szkoda życia na to, żeby harować na parę groszy. A tymczasem nie mamy kontaktu z rodziną, dzieci dorastają, zdrowie też można sobie zrujnować. Rozumiem, jeśli takie nadgodziny czy drugi etat to chwilowa sprawa, po to aby zarobić na konkretny cel, ale sam znam mnóstwo osób, które tak robią.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka