Dodaj do ulubionych

"zwolnienia"

24.01.12, 17:23
dziś przedstawiono nam info na temat zwolnienia z pracy które mamy wszyscy podpisać 31 stycznia.
wypowiedzenie jest długości 3 miesięcy.mają się zmienić warunki zatrudnienia-co do wypłacania premii.
mamy byś zatrudnieni ponownie od 1 maja
Co o tym sądzicie?
jak wy to widzicie?
Obserwuj wątek
    • casto-sajan Re: "zwolnienia" 24.01.12, 17:34
      Sądze że piszesz bzdury , bo nie zwolnienia , a wypowiedzenie warunków wynagrodzenia , a to nie to samo co wypowiedzenie umowy o pracę.
      • pajacyk-0 Re: "zwolnienia" 24.01.12, 17:57
        to ma być wypowiedzenie warunków pracy ze zmianą naliczania premii.od 1 maja mamy dostać nowe umowy o prace
        • xyz.50 Re: "zwolnienia" 25.01.12, 12:13
          A dlaczego nie można po prostu podpisać aneksu do umowy zmieniającego warunki przyznawania premii ?
          • jedenzmiliona Re: "zwolnienia" 25.01.12, 12:45
            xyz.50 napisała:

> A dlaczego nie można po prostu podpisać aneksu do umowy zmieniającego warunki p
            > rzyznawania premii ?

Ponieważ na aneks możesz się nie zgodzić i warunki twojego zatrudnienia się nie zmienią. Natomiast w przypadku wypowiedzenia warunków pracy lub płacy, możesz się albo zgodzić na nowe warunki, albo rozstać się z pracodawcą z chwilą upływu okresu wypowiedzenia.
    • sledzik1234 Re: "zwolnienia" 24.01.12, 19:32
      Tak jak napisał pajacyk , dziś u nas kierasy również przekazali nam tę informację, kropka w kropkę tak samo powiedzieli.

Czuję tu wielki szwindel naszej szanownej Centrali, niech się wezmą za ograniczenia w etatów i krojenie pensji nierobów w centrali a nie wprowadzają zamieszanie na dole u tych co zarabiają pieniądze , chyba powoli się zapomina że kasę robią zwykli doradcy a nie jakiś tam dyrektor od spraw niepotrzebnych.
      • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 24.01.12, 19:44
        A co konkretnie ci się nie podoba ? Może to że latem w ciagu 2 miesięcy dostaniesz 4 pensje ??
        • 8003poz Re: "zwolnienia" 25.01.12, 12:03
          Cześć Trawers. Wydajesz się być dość solidnie orientującą osobą w wielu sprawach casto.
          Może przedstawił byś szerzej jak ma wyglądać nowy układ ?
          Z góry dziękuję.
          Pozdrawiam.
          • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 16:36
            Celem jaki przyświecał całym zmianom było jasne stworzenie kryteriów po spełnieniu których pracownik otrzyma 13 i 14 pensję. Wszystkie te zmiany moim zdaniem sa jak najbardziej na plus.
            W ciągu roku otrzymując premię RPE i premię na koniec roku można było w zalezności od własnego zaangażowania , oceny kierownika i wypracowanego współczynnika RPE otrzymać od 1,4 do max 1,95 pensji dodatkowo. Podane założenia to oczywiście skrajne przypadki , zarówno górny jak i dolny pułap rzadko wystepował ,najczęściej każdy z nas otrzymywał jakąś wypadkową tych wartości , czyli najczęściej w granicach 1,7 do 1,8 pensji dodatkowo. W mniejszych sklepach gdzie obrót jest mniejszy trudno było wypracować wysoki wspołczynnik ,dlatego pracownicy tych sklepów skorzystaja najwięcej , w innych przypadkach pozostanie to na obecnym poziomie ale napewno nikt nie straci jak głosiły plotki.
            Zasada jest prosta 13 pensja wypłacana z lipcową wypłatą równa się 0,85 podstawowej pensji i to samo dotyczy 14 pensji wypłacanej w grudniu również 0,85 pensji.
            Oczywiście jeżeli ktoś w trakcie jednego bądź drugiego okresu zainkasuje naganę premia przepada. W skrajnych przypadkach pomimo braku nagany kierownik może również podjąć decyzję o zabraniu premii , zakładam że będa to naprawde marginalne przypadki.
            Cieszyć się należy faktem że w związku z tym że premia RPE zawsze wypłacana jest za rok ubiegły , w tym roku będzie premia wdg nowych zasad plus premia RPE za rok ubiegły .
            Nie zmienia się nic więcej , firma niczego nie obcina , nie zabiera niedziel i nie wiadomo co jeszcze jak plotki niosły.
            Pewien niepokój może wywoływać fakt że sam nagłówek dokumentu brzmi groźnie . Ale podobno przy tak istotnej zmianie zasad wynagrodzenia i przy tak dużej liczbie osób z nie ma zastosowania aneks do umowy czy porozumienie zmieniajace zasady wynagradzania. Tego akurat nie wiem nie jestem specjalistą od przepisów prawa pracy, więc widocznie tak to musiało się odbyć.
            • jedenzmiliona Re: "zwolnienia" 25.01.12, 19:06
              Wszystko ok, tylko dalej powielasz bzdury dotyczące wypowiedzenia umowy o pracę. Czegoś takiego nie będzie. Będzie to tylko wypowiedzenie warunków pracy, a to znaczna różnica.
              W przypadku wypowiedzenia, każdy pracownik byłby później traktowany jako nowo zatrudniony. Bez dodatku stażowego, ze stopniem początkującym i z podstawową pensją 2002 zł. Dodatkowo przez 3 miesiące nie mógłby uzyskać żadnego kredytu, ponieważ okres zatrudnienia byłby za krótki.
              Jeśli Castorama chciałaby robić to w ten sposób, oznaczałoby to tylko i wyłącznie wielką przykrywkę do masowych zwolnień. Bo 1 maja wcale nie muszą podpisać z tobą umowy, jeśli zgodziłeś się na wypowiedzenie.

Z moich informacji, a są to informacje dosyć rzetelne wynika, że będzie to najzwyklejsze wypowiedzenie warunków płacy. Aneks tak jak już pisałem wcześniej nie może mieć zastosowania, bo nie każdy musi się na niego godzić, a przy wypowiedzeniu warunków nie ma wyjścia.
              • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 19:17
                jedenzmiliona napisał:

> Wszystko ok, tylko dalej powielasz bzdury dotyczące wypowiedzenia umowy o pracę
                > . Czegoś takiego nie będzie. Będzie to tylko wypowiedzenie warunków pracy, a to
                > znaczna różnica.

Możesz mi wskazać linijkę w której użyłem takiego stwierdzenia ?
            • jedenzmiliona Re: "zwolnienia" 25.01.12, 19:29
              trawers-ocynk napisał:

> Pewien niepokój może wywoływać fakt że sam nagłówek dokumentu brzmi groźnie . A
              > le podobno przy tak istotnej zmianie zasad wynagrodzenia i przy tak dużej liczb
              > ie osób z nie ma zastosowania aneks do umowy czy porozumienie zmieniajace zasad
              > y wynagradzania.
              • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 19:34
                a ,jeszcze dokładniej ? Bo nie widzę tu nic na temat wypowiedzenia umowy o pracę , a jedynie o zmianie zasad wynagradzania .
                • jedenzmiliona Re: "zwolnienia" 25.01.12, 20:29
                  Otóż jeśli nie wiesz co piszesz to proszę bardzo:
                  napisałeś że "Pewien niepokój może wywoływać fakt że sam nagłówek dokumentu brzmi groźnie" - być może mamy inne nagłówki, ale ja widzę nagłówek "zwolnienia", czyli nic innego jak wypowiedzenia umowy o pracę.

Później napisałeś
                  "podobno przy tak istotnej zmianie zasad wynagrodzenia i przy tak dużej liczbie osób z nie ma zastosowania aneks do umowy czy porozumienie zmieniajace zasady wynagradzania." - porozumienie zmieniające zasady wynagradzania, to nic innego jak wypowiedzenie warunków pracy na dotychczasowych zasadach.

Zatem potwierdziłeś jednoznacznie, że będą zwolnienia i zaprzeczyłeś jednocześnie, że będzie się to odbywało na warunkach wypowiedzenia warunków pracy.
                  • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 20:35
                    Zacznij w takim razie jeszcze raz , od początku tam zobaczysz że nie ja założyłem ten wątek ,tylko zupełnie kto inny i kto inny go tak zatytułował.
                    Wiesz już w takim razie dlaczego brzmi groźnie tytuł ów dokumentu którzy wszyscy dostali do podpisania . Jeżeli czytali go tak samo dokładnie jak Ty watki to ich uwaga stanęła na słowie wypowiedzenie i dalej już nic nie rejestrowali.
            • lala8000 Re: "zwolnienia" 25.01.12, 20:29
              Dokładnie jest tak jak napisał "trawers-ocynk". Jest to pełna informacja dotycząca tych premii.

Dodam tylko że centrala przyznała sobie premie regulowane oceną od 1 do 1,5 płacy zasadniczej smile
            • pio_nek Re: "zwolnienia" 26.01.12, 19:39
              Szanowny P.Trawers."Na pewno nikt nie straci"-cytat z Twojej wypowiedzi.Tak więc zapuściłem kalkulator,zsumowałem sobie premie 2011 roku i mi wyszło ,że rzeczywiście masz rację. ! W przybliżeniu będzie to ta sama kasa.Z małym "ale".To co było netto teraz będzie brutto.Pozdrawiam
              • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 26.01.12, 19:45
                Czy za punkt wyjsciowy obliczeń przyjąłeś gołą pensję ,bez żadnych dodatków , niedzieli itp?
                Jezeli to nie problem to jakbyś mógł na formum przedstawić wzrór wdg którego to obliczałeś?
                • pio_nek Re: "zwolnienia" 26.01.12, 21:39
                  trawers-ocynk napisał:

> Czy za punkt wyjsciowy obliczeń przyjąłeś gołą pensję ,bez żadnych dodatków , n
                  > iedzieli itp?
                  > Jezeli to nie problem to jakbyś mógł na formum przedstawić wzrór wdg którego to
                  > obliczałeś?
                  Za punkt wyjściowy przyjąłem historię wyciągów wpłat na konto za premię w lipcu i grudniu.Wyszła konkretna suma"x".Następnie zsumowałem gołe pensje,pomnożyłem razy 85% wg nowych zasad i odjąłem podatek należny skarbowi państwa.Oczywiście w przybliżeniu.No i wyszło co wyszło.Może jednak z drugiej strony.Poprzednie RPE i nowa premia "14" dla sklepów z pierwszej dziesiątki,piętnastki będzie zbliżona natomiast grudniowa nijak się ma(85%) do tej, którą otrzymywali dobrze oceniani pracownicy tj.ok 110-120 %pensji.Może się mylę,a może nie.Pożyjemy,zobaczymy
                  • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 26.01.12, 22:08
                    Jeżeli chodzi o premię KROK to napewno była wyższa , jeżeli chodzi o RPE na małych sklepach z pewnością stałe 85% pensji bedzie lepszą opcją . Nie ma takiej mozliwości żeby wszyscy byli zadowoleni ,znajdzie się z pewnością grono osób które może trochę stracić . Natomiast stosunek tych które zyskają do tych które stracą to moim zdaniem 80% do 20% więc wynik chyba zacny uszczęsliwić 80 osób na 100.
                    • antycedura Re: "zwolnienia" 26.01.12, 22:20
                      Uszczęśliwianie kogokolwiek nie ma tu nic do rzeczy - zawsze chodzi o większy zysk/oszczędności, które nie biorą się z nikąd.
                      Policzono w totalu tak i tak, dorobiono do tego teorię, wybrano taki wskaźnik RPE do symulacji, aby potwierdzić teorię i już jest nowa, lepsza premia wink
              • antycedura Re: "zwolnienia" 26.01.12, 20:01
                Stracą pracownicy najwyżej oceniani pod koniec roku oraz osoby z załącznika numer 2 i 3 wink - w tych przypadkach współczynnik jest niekorzystny.
                • xelectric Re: "zwolnienia" 26.01.12, 22:20
                  antycedura napisał:

> Stracą pracownicy najwyżej oceniani pod koniec roku oraz osoby z załącznika num
                  > er 2 i 3 wink - w tych przypadkach współczynnik jest niekorzystny.

czytając najpierw to co tu napisaliście, czyli ze rpe 0,85...spojarzałem na wytyczne co o poprzednich premii...i 0,85X 40%X średnie wynagrodzenie...o fak..no okazało sie inaczej!smile bez tych 40%
                  oby nie dostać do czerwca nagany i w lipcu cieszyc sie z naprawdę dobrej premi...potem róbcie co chcecie... wlasna firma/interes wcale zle nie zarabiamy (opcji innej pracy jest wiele ale ta jest stała)!! wymagaja duzo ale trzymaja sie zasad w umowie!
    • castot Re: "zwolnienia" 24.01.12, 19:48
      Nie zapominajcie o tym, że jak przerwiecie ciągłość pracy to i stażowe szlag trafi.
      No to nieżle zaczynamy nowy rok obrotowy. Czyżby poprzedni był zły?
      • castoo Re: "zwolnienia" 24.01.12, 19:56
        "Nie zapominajcie o tym, że jak przerwiecie ciągłość pracy to i stażowe szlag trafi."

Castot, to nie jest wypowiedzenie zwalniające Cię z pracy, tylko wypowiedzenie warunków pracy (co z resztą było już tu napisane). A w związku z tym nie przerywasz ciągłości pracy, a więc nadal stażowe będziesz miał, tak jak do tej pory.

A propos jeszcze "4 premii w ciągu 2 miesięcy"... To tak tylko będzie w tym roku... Ale dobre i to smile
        • castoo Re: "zwolnienia" 24.01.12, 19:56
          Sorry,
          Nie premii tylko wypłat smile
          • nod2010 Re: "zwolnienia" 24.01.12, 20:04
            A ja powiem tak srać na castoramę ,co to za firma w ktorej 50% jest bo musi a 50% szuka innej pracy ,praca w markecie nie jest pracą stałą na lata to praca okresowa ,czy znacie kogokolwiek kto wypracował emeryturę w markecie ?z pracownikiem jest jak z towarem ,rokowania sezonowe.
            • ktos15ktos Re: "zwolnienia" 24.01.12, 20:46
              u nas jeszcze nic nie wiadomo. o co chodzi z tymi umowami?? i premiami??
    • fir.efox Re: "zwolnienia" 25.01.12, 11:49
      Witam. Czy może ktoś wie dokładnie jak to ma być z tymi nowymi premiami, jakie kiedy i na jakich warunkach ?
      • pajacyk-0 Re: "zwolnienia" 25.01.12, 18:44
        poproś kierownika o regulamin "płatności i wynagrodzeń"-lub to podobnie brzmi i tam masz dokładnie wypisane wszystkie punkty dotyczące tych zmian.
        a krótko mówiąc 14 płatna do 30 czerwca w wysokości 0,85 płacy zasadniczej
        13 płatna do 31 grudnia w wysokości 0,85 płacy zasadniczej
        gdzie w tym roku w czerwcu dostajemy rp za 2011 i premię 14 za 2012
    • whitesnacke Re: "zwolnienia" 25.01.12, 21:10
      U nas też nic w tej sprawie nie wiadomo. czytam te wszystkie opinie i powstaje mały mętlik może nieprawidłowo wszystko interpretuję czy chodzi o to,że:od 1 maja nastąpi zmiana zasad wynagrodzenia i w związku z tym firma wręczy nam wypowiedzenie dotychczasowych warunków, jeżeli nie zgodzimy się przyjąć nowych zasad to będzie to równoznaczne z wypowiedzeniem umowy o pracę????
      • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 21:16
        Jeżeli nie zgodzisz się na nowe warunki (tak naprawdę lepsze niż dotychczas) to wygaśnie Twoja dotychczasowa umowa co jest jednoznaczne z ustaniem stosunku pracy.
        Natomiast zachęcam do dokładnego zapoznania się z tym co będą mieli do powiedznia przełożeni , z naciskiem na "dokładne " bo będzie lepiej niż było , skorzysta na tym wiekszośc sklepów , a ci co nie skorzystają dodatkowo to na pewno nie stracą .
        • whitesnacke Re: "zwolnienia" 25.01.12, 21:32
          Dzięki za odp. Czyli brzmi to mniej więcej tak "W uzasadnionych sytuacjach, gdy nie zachodzi potrzeba rozwiązania umowy o pracę pracodawca może skorzystać z wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy i płacy. Z wypowiedzenia zmieniającego pracodawca może skorzystać, gdy następuje zmiana naszych warunków pracy i płacy i gdy warunki te zaproponowane pracownikowi nie zostaną przez niego przyjęte. W takiej sytuacji pracodawca wypowiadając warunki pracy lub płacy winien przedstawić pracownikowi nowe warunki pracy lub płacy. Pracownik ma możliwość przyjęcia nowych warunków pracy lub płacy określonych w wypowiedzeniu lub odmówić przyjęcia. Tryb odmowy został określony w art. 42 par. 3 Kodeksu pracy. Przepis ten przewiduje dorozumiane przyjęcie nowych warunków określonych wypowiedzeniem, gdy pracownik nie składa oświadczenia o odmowie przyjęcia nowych, zaproponowanych w wypowiedzeniu warunków pracy lub płacy.
          Art. 42. § 1. Przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę stosuje się odpowiednio do wypowiedzenia wynikających z umowy warunków pracy i płacy.
          § 2. Wypowiedzenie warunków pracy lub płacy uważa się za dokonane, jeżeli pracownikowi zaproponowano na
          piśmie nowe warunki.
          § 3. W razie odmowy przyjęcia przez pracownika zaproponowanych warunków pracy lub płacy, umowa o pracę
          rozwiązuje się z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia. Jeżeli pracownik przed upływem połowy okresu
          wypowiedzenia nie złoży oświadczenia o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków, uważa się, że wyraził zgodę
          na te warunki; pismo pracodawcy wypowiadające warunki pracy lub płacy powinno zawierać pouczenie w tej
          sprawie. W razie braku takiego pouczenia, pracownik może do końca okresu wypowiedzenia złożyć oświadczenie
          o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków.
          § 4. Wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy lub płacy nie jest wymagane w razie powierzenia
          pracownikowi, w przypadkach uzasadnionych potrzebami pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę
          na okres nie przekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia i
          odpowiada kwalifikacjom pracownika.

Oby te zmiany wyszły nam na lepsze...

• ogrodowczyk78 Re: "zwolnienia" 25.01.12, 22:27
          Panie Trawers. Ja jestem jednym z tych kasujących 1,95 bo w przeciwieństwie do ściemniaczy i nierobów ocenianych w grudniu przez kierasa sprawiedliwie na 40-45 punktów zgarniałem maksymalne 60 punktów i dużo wyższą premię. Teraz w grudniu zostanę zrównany z nierobami na ich dotychczasowym poziomie 0,85. Zaiste bardzo to motywujące i sprawiedliwe. Tacy jak ja stracą.
          • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 25.01.12, 22:31
            ogrodowczyk78 napisał:

> Panie Trawers. Ja jestem jednym z tych kasujących 1,95 bo w przeciwieństwie do
            > ściemniaczy i nierobów ocenianych w grudniu przez kierasa sprawiedliwie na 40-4
            > 5 punktów zgarniałem maksymalne 60 punktów i dużo wyższą premię. Teraz w grudn
            > iu zostanę zrównany z nierobami na ich dotychczasowym poziomie 0,85. Zaiste bar
            > dzo to motywujące i sprawiedliwe. Tacy jak ja stracą.

No cóż pozostaje mi tylko wyrazić swoje wspólczucia , a możesz powiedzieć z jakiego jesteś sklepu i jaki mieliście współczynnik RPE ?
            • babka999 Re: "zwolnienia" 27.01.12, 08:30
              Ja już nie pracuję w Castoramie, ale znam się trochę na prawie i pracy i powiem wam, że jak widziałam ten dokument to powiem, że jest źle skonstruowany.

Kodeks pracy wymaga, aby na umowie i wszelkich jej zmianach podana była kwota wynagrodzenia.(art. 29 § 1 pkt 3)

Odwołanie się do nowego regulaminu jest niewystarczające.
              Może to wam pomoże mi już nie cześć.
              • prawdziwy_czarny Re: "zwolnienia" 27.01.12, 23:03
                Ciekawe to wszystko jest i dziwne muszę przeczytać ten regulamin z tego co widzę nasz pracodawca chce ujednolicić premię tak aby każdy żółty dostał tyle samo na konto. Ogólnie system jest ok dla wielu nic się nie zmieni, sklepy z niskim PRE zyskają wiele a słępy z wysokim stracą mało Zastanawia mnie tylko ( przypomnę nie czytałem, regulaminu) czy nie ruszą stażowego i dodatku niedzielnego o tym nikt nie mówi.
                • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 27.01.12, 23:20
                  W odezwie "pierwszego" było wyraźnie niapisane że zarówno stażowe jak i niedziele pozostają bez zmian.
                  • casto.ludek Re: "zwolnienia" 28.01.12, 00:21
                    Kończąc ten wątek wygląda to tak " Czy się stoi czy też leży 3/4 wypłaty ( podstawowego wynagrodzenia ) się należy !
                    • trawers-ocynk Re: "zwolnienia" 28.01.12, 10:35
                      No i tu zgodzić się nie mogę , bo ta grupa pracowników która tak właśnie myśli może się w czerwcu i w grudniu niemiło rozczarować.
                      Bo kierownik może podjąć decyzję (oczywiście uzasadniając ją ) o nie przyznaniu premii z jakiegoś powodu.
                      Z drugiej strony skoro pracownicy będą się chwytali brudnych zagrań i slizgali się od premii do premii głosząc zasadę któą przytoczyłeś, no to niestety coś za coś , kierownicy czy dyrekcja ,nieważne również będą uciekali się do nieczystych zagrywek i rozdawali nagany za coś co być może dotychczas można było załatwić tylko upomnieniem.
                      I wtedy znów podniesie sie lament , jacy to my jesteśmy nieszczęśliwi i uciśnieni , a ci kierownicy źli , i podli że dają nagany......szanujmy się wzajemnie i wtedy wszyscy będą zadowoleni.
                      • marudavip Re: "zwolnienia" 28.01.12, 18:19
                        no ok to teraz mam takie pytanie:
                        ja pracuje od maja 2011 kumpel od konca marca 2011 roku i teraz tak o ile wiem ze 14 nam bedzie przysługiwac to 13 tez dostaniemy??
                        • almon33 Re: "zwolnienia" 29.01.12, 11:33
                          no to macie staż pracy jak 90% prcowników smile) i nie licz kasy chłopie, bo za rok i tak cię zwolnią, a jak masz lepsze perspektywy to sam uciekaj... wszystko wskazuje na to, że premia będzie dla wybranych, bo nagany będą teraz się sypać, że hohohoho.. a to jak ci wiadomo pozbawi ukaranych premii...
                          • marudavip Re: "zwolnienia" 29.01.12, 14:22
                            co bedzie za rok to sie okaze mi chodzi o ta 13 czy mi przysługuje czy nie
    • borat1981 Re: "zwolnienia" 30.01.12, 20:04
      Mam pytanie czy ktoś z was się orientuje na jakich warunkach będzie wypowiedzenie umowy o pracę jeżeli tego nie podpiszę?
      Proszę tylko o pewne informacje a nie domysły z góry dziękujęsmile
      Chcę spróbować czegoś nowego i zależy mi na tym by uzyskać pewne informacjesmile
      Z góry dzięki za odpowiedzi big_grin
      • castoludz Re: "zwolnienia" 30.01.12, 20:39
        praca.wieszjak.pl/umowa-o-prace/97963,Wypowiedzenie-warunkow-pracy-i-placy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka