lunatica 23.03.04, 09:12 żeby nie starcić swoich przywilejów? do konca nie wiem o co chodzi, ale mama prosiła mnie, żebym sie dowiedziała :-) wiec może ktoś z was wie, co mogła mieć na mysli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winogrono1 Re: ile może dorbić EMERYT? 23.03.04, 11:45 no to moze powiedz mamie zeby nie zabierała pracy młodym ludziom bo kto bedzie pracował na jej emeryture nie mówiąc już o tym że kto bedzie pracował na Twoją (jak twoja mam bedzie pracowac na swoja ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student bezrobotny Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.welnowiec.net 23.03.04, 13:15 No dokładnie ,ale dopóki w Polsce nie zmieni się prawo to nadal będą pracować emeryci i renciści bo nie trzeba ZUS płacic za nich, u mnie w bloku tak jest że młodzi po studiach albo w trakcie końca nie mają pracy a starzy pracuja a maja dochody z emerytur i rent, a szczytem było kiedys jak jechałem, autobusem i dziadzio mówi jakby nie ci starzy to młodzi by nie mieli co jeść a jechał do roboty jak się później okazało hehehehe a cytując słowa piosenki ...TO POLSKA SYSTEM SAMOWOLKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.idea.pl 23.03.04, 19:36 www.zus.pl/swiadcze/emer011.htm Są dwie stawki ważne dla emerytów: - 70% PMW - powoduje ograniczenie pobieranej emerytury proporcjonalnie do przekroczenia tego progu - 130% PMW - powoduje zawieszenie emerytury. PMW - przeciętne miesięczne wynagrodzenie Dotyczy to osób, które przeszły na emeryturę wcześniejszą (przed osiągnięciem 60-65 roku życia), jeżeli kontynuują ten sam stosunek pracy z poprzednim pracodawcą. W przypadku pozostawania w zatrudnieniu po osiągnięciu 60-65 roku życia prawo do emerytury jest automatycznie zawieszanie. Nie rozumiem więc utyskiwań przedmówców, że to tak fajnie zatrudnić emeryta. W moim przypadku zawodowym nie zdarzyło mi się spotkać osoby pracującej po osiągnięciu wieku emerytalnego, niezależnie od płci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.welnowiec.net 24.03.04, 11:17 Bzdury opowiadasz człowieku bo po pierwsze emeryt wystarczy ze bedzie pracował na umowe zlecenie i tak moze pracowąc właśnie a po cytujac z tej strony co podałeś: zgodnie z którym prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury ustalonego w decyzji organu rentowego. Przepis ten dotyczy wyłącznie osób wykonujących zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, która została zawarta przed dniem ustalenia prawa do emerytury, jeżeli umowa ta trwa nadal po ustaleniu uprawnień do emerytury. Przepisu tego nie stosuje się w sytuacji, gdy pracownik-emeryt rozwiąże stosunek pracy, a następnie nawiąże go ponownie z tym samym pracodawcą.ZATEM WYSTARCZY ZE EMERYT ROZWIĄŻE UMOWĘ A NA DRUGI DZIEŃ PRZYJDZIE PODPISAĆ NOWĄ I TYLE CZUTAJ UWAŻNIE CO TAM JEST NAPISANE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica ??? 29.03.04, 13:19 jak to przykre! punkt widzenia zależy od punktu siedzenia! zastanów sie zanim cos napiszesz! pytanie dotyczyło ile ktoś może sobie dorobić, nie była to prosba o twoją krytykę! studenci/absolwenci chwytają się wielu możliwości, pracują w wielu miejscach! nie przesadzajcie! ludzie! nie wiecie jak wyglada sytuacja. myślicie tylko o sobie, żeby tylko wylać tę żółc... błeee... wstyd. sama jestem absolwentka, pracuję... i jeśli ktoś ma ochotę/czas i siły, żeby podreperować domowy budżet niech to robi, byle zgodnie z prawem! dla was lepiej byłoby, żeby poszedł kraść, albo na ulicę? żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUNISHER [...] IP: *.welnowiec.net 29.03.04, 21:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś