Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koniec umowy

06.06.11, 01:06
    Witam, nastał 06.06., a więc dzień końca mojej umowy o pracę.
    Wiem, ze pracodawca ma obowiązek wydania mi w dniu końca umowy świadectwa pracy. Ponieważ jestem pewna, ze tego nie zrobi - jakie powinnam podjąć kroki, by je uzyskać? Mam prawo do zasiłku z poprzedniej pracy, więc chciałabym z niego skorzystać, skoro z bieżącym pracodawcą nie widzę przyszłości. Pracowałam u niego 4 m-ce na pełen etat, umowa o pracę opiewa na 3 m-ce i jest zawarta na 1/2 etatu. Zgodziłam się na to ze względu na obietnicę ustną pracodawcy, że umowa zostanie przedłużona po tym okresie na pełen etat i na czas nieokreślony.
    Tymczasem od kilku tygodni odbieram tylko telefony od niego z pretensjami nawet o błędy, jakie sam popełnił. Hitem chyba było to, że w ostatni czwartek dostałam grypę jelitową, o czym niezwłocznie powiadomiłam szefa, a po 4 godzinach telefon - czemu nadal nie ma mnie w pracy! Dostarczyłam L4 na trzy dni, usłyszałam, że nie mam prawa do zwolnień lekarskich, że mam być w pracy i koniec.
    Nawiasem mówić pracuje za poniżej minimalnej płacy, mam jedną na 5 sobót wolnch, a miałam mieć wolna co drugą.
    Czy jest jakas mozliwość by pozwać nieuczciwego pracodawcę do sądu pracy o to, że pracowałam na pełen etat, a umowę mam na pół? Czy jest też mozliwość ponaglenia w płatności ZUSu za mnie, bowiem sprawdzałam osobiście w ZUSIE i przez cały okres pracy nie odprowadził on ani złotówki ZUSu za mnie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomeczek Re: Koniec umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 09:18
        martaqba napisała:

> pracodawca ma obowiązek wydania mi w dniu końca umowy świadectwa pracy.
        > Ponieważ jestem pewna, ze tego nie zrobi - jakie powinnam podjąć kroki, by je
        > uzyskać?

Dlaczego ma ci nie wydać?

> Pracowałam u niego 4
        > m-ce na pełen etat, umowa o pracę opiewa na 3 m-ce i jest zawarta na 1/2 etatu.
        > (...) pracuje za poniżej minimalnej płacy, mam jedną na 5 sobót wolnch,
        > a miałam mieć wolna co drugą.
        > Czy jest jakas mozliwość by pozwać nieuczciwego pracodawcę do sądu pracy o to,
        > że pracowałam na pełen etat, a umowę mam na pół? Czy jest też mozliwość ponagle
        > nia w płatności ZUSu za mnie, bowiem sprawdzałam osobiście w ZUSIE i przez cały
        > okres pracy nie odprowadził on ani złotówki ZUSu za mnie?

Zależy, czy masz jakieś dowody, udokumentowaną pracę w innych godzinach, czy wydał ci druki RMUA - dowód zapłaconych składek do ZUS-u itp.
        Pozbieraj wszystko co masz i biegiem do PIP. Sam brak świadectwa pracy jest już do tego powodem, bo to przecież uniemożliwia rejestrację w PUP i utrudnia następne zatrudnienia.
        • Gość: .... Re: Koniec umowy IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 13:25
          To nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem pracodawca musi ci wydac świadectwo pracy, ale jesli nie zrobi tego w dniu twojego odejścia to ma na to 7 dni. Jeśli chodzi o kwestie ZUSu to nie chce mi sie wierzyc w to co piszesz, skoro masz umowe o pracę na pół etatu to musi za ciebie odciagąc składki ( sam by sie pogrążał nie robiąc tego, w co nie mogę uwierzyć). To, że pracowałas na cały etat, mam uwierzyć, że nie dostawałaś za to wynagrodzenia, nadgodzin?Przykro to pisac, ale naprawdę ci się dziwię, że dopiero teraz Cię naszło, że coś jest nie tak. Macie prowadzone jakies ewidencje czasu pracy, czyli kiedy i w jakich godzinach pracowalas?Jeśli tak to musisz to wyciągnąć, czy też najzwyczajniej udac sie do PIP z umową, bądź jakąs osobą, która potwierdzi Twoje roszczenia i po problemie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka