martaqba
06.06.11, 01:06
Witam, nastał 06.06., a więc dzień końca mojej umowy o pracę.
Wiem, ze pracodawca ma obowiązek wydania mi w dniu końca umowy świadectwa pracy. Ponieważ jestem pewna, ze tego nie zrobi - jakie powinnam podjąć kroki, by je uzyskać? Mam prawo do zasiłku z poprzedniej pracy, więc chciałabym z niego skorzystać, skoro z bieżącym pracodawcą nie widzę przyszłości. Pracowałam u niego 4 m-ce na pełen etat, umowa o pracę opiewa na 3 m-ce i jest zawarta na 1/2 etatu. Zgodziłam się na to ze względu na obietnicę ustną pracodawcy, że umowa zostanie przedłużona po tym okresie na pełen etat i na czas nieokreślony.
Tymczasem od kilku tygodni odbieram tylko telefony od niego z pretensjami nawet o błędy, jakie sam popełnił. Hitem chyba było to, że w ostatni czwartek dostałam grypę jelitową, o czym niezwłocznie powiadomiłam szefa, a po 4 godzinach telefon - czemu nadal nie ma mnie w pracy! Dostarczyłam L4 na trzy dni, usłyszałam, że nie mam prawa do zwolnień lekarskich, że mam być w pracy i koniec.
Nawiasem mówić pracuje za poniżej minimalnej płacy, mam jedną na 5 sobót wolnch, a miałam mieć wolna co drugą.
Czy jest jakas mozliwość by pozwać nieuczciwego pracodawcę do sądu pracy o to, że pracowałam na pełen etat, a umowę mam na pół? Czy jest też mozliwość ponaglenia w płatności ZUSu za mnie, bowiem sprawdzałam osobiście w ZUSIE i przez cały okres pracy nie odprowadził on ani złotówki ZUSu za mnie?