Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak znaleść dobrego programiste C#?

IP: 62.87.184.* 28.06.11, 16:19
    Witam serdecznie,

Mam problem, muszę znaleść doświadczonych programistów C# dla firmy, w regionie Bielskim. (już wspólpracujemy z dwoma agencjami, kilka stronek z ogłoszeniami też już zaliczyliśmy ) Gdzie powinienem umieścić ogłoszenie aby mieć lepszy feedback ? (dotychczasowi kandydaci raczej nie spełniają naszych wymagań, no może jeden)
    Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: up Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 16:37
        Może zaproponujcie lepsze wynagrodzenie, to skuszą się lepsi...

Napisz c9oś więcej
        • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: 62.87.184.* 28.06.11, 16:57
          Niestety polityka firmy nie bardzo pozwala na podawanie kwoty na tym etapie (może uda mi się to zmienić), ale jak na warunki bielskie, to myślę że jesteśmy bardzo konkurencyjni. W skrócie, poszukujemy kogoś z:
          - ASP.NET 2.0 i C#. i dobrym angielskim (współpraca z devami z UK/USA/INDIE)
          Przydałoby się doświadczenie lub znajomość: standartów dla aplikacji Payment Card Industry; lub systemach płatności online (PayPal, SagePay, Google Checkout, etc.).

Pozdrawiam
      • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.ydp.com.pl 28.06.11, 17:08
        monster.co.uk
        • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: 62.87.184.* 28.06.11, 17:30
          No dzięki, tyle że szukam kogoś raczej z okolic Bielska+60km (Katowice też).
          Chyba że myślisz o naszych emigrantach?
          • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.ydp.com.pl 28.06.11, 17:45
            no tak ;), a tak na serio jeśli umieściłeś na jakichś popularnych serwisach typu goldenline, linkedin, pracuj.pl to problem jest nie w tym gdzie umieściłeś ogłoszenie, a w treści.
            • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: 62.87.184.* 28.06.11, 17:59
              Tak, zamieściłem na kilku, akurat nie na goldenie i linke. (moze też spróbuje, chociaż akurat te serwisy mają kontrowersyjne opinie)
              Nie chce tu spamować, ale możesz ocenić treść (tak wiem stronka dla testerów, ale jako przykład):
              praca . testerzy . pl / index.php?module=offer&action=show&id=1114

Pzdr
              • Gość: siszarp Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 18:04
                nie napisaliście, że oferujecie 8k brutto albo więcej...
                Może dlatego nie macie dobrych programistów
                • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.skleporion.net 28.06.11, 19:29
                  No akurat mamy już fajnych. Tylko potrzebujemy ich więcej. To może dodam: "Atrakcyjne wynagrodzenie" ?

Pzdr
                  • Gość: siszarp Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 19:37
                    Jak chcesz.
                    Atrakcyjne wynagrodzenie to oferuje KAŻDA firma albo pośrednio agencja.
                    Jeżeli nie widze widełek płacowych w ogłoszeniu albo nie moge się tego dowiedzieć, daję sobie spokój z taką ofertą.
                    • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 19:50
                      to prawda, "atrakcyjne wynagrodzenie" to w jednej firmie 8-12k w innej 2-4k ;), to nic nie mówi. Mimo wszystko nie wiem czy jednak nie lepsza taka informacja nic nic.
                      • Gość: siszarp Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 20:02
                        > Mimo wszystko nie wiem czy jednak nie lepsza taka informacja nic nic.

Mnie takie frazesy nie ruszają. 'Atrakcyjne wynagrodzenie' tak spowszedniało, że niczym się nie różni od 'pracy w młodym i dynamicznym zespole'.

Często jest tak, że atrakcyjne jest tym minimalnym wynagrodzeniem aby przeżyć w dużym mieście.

Poza tym, jeżeli dobrzy programiści mają pracę, to trzeba się wysilić i jakoś (pensją lub innym sposobem) ich zachęcić do ruszenia tyłka.
                      • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.skleporion.net 28.06.11, 20:24
                        Ok, panowie. Wygląda na to że bez podania widełek się nie obędzie.
                        W sumie w UK to standard przy ogłoszeniach, ale już nie na naszym rynku. Tylko czasem trzeba tłumaczyć pracownikom różnice w płacach (bo nie do każdego musi dotrzeć że nie posiada takich a takich skilli).
                        • Gość: siszarp Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 20:29
                          Mnie interesują przede wszystkim widełki płacowe. Jest oferta, widzę jaka jest kasa i decyduję czy jestem zainteresowany albo czy opłaca mi się zmienić pracę.

Widełki widełkami, kasa kasą. Nie jestem materialistą. Licza się dla mnie ciekawa i rozwojowa praca. Często jest tak, że pod pojęciem atrakcyjnego wynagrodzenia czy rozwoju kryje się gó...ana kasa i ciągłe dzierganie w tym samym.
                          Może przez to jestem uprzedzony do ofert pracy.

Innym problemem może być sytuacja na rynku, wysyp "ciekawych" ofert pracy. Ludzie jeżdżą na rozmowy po to aby się dowiedzieć, że pracodawca chce płacić grosze. Po kilku razach nikomu już pewnie nie chce się urywać z pracy aby jechać do innego miasta lub tracić kilka godzin na nie wiadomo co.

Trochę powinno pomóc (moim zdaniem) podanie widełek, ale brak chętnych może wynikać tez z jakiś innych problemów.
              • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 19:19
                Nie wygląda to źle, nawet podobnie do anglosaskich ogłoszeń. Być może po prostu nie ma w tym rejonie takich programistów lub już pracują i dobrze zarabiają (i nie wierzą że konkurencja daje więcej - bardzo prawdopodobne).

Wymagania podzielił bym na essential, oczekiwane i mile widziane

Ewentualnie może warto napisać coś więcej o tym jak wygląda praca takiej osoby (organizacja pracy)

Nie napisaliście co oferujecie. Jakie są możliwości rozwoju (szkolenia, awansy), benefity.

Jeśli oferujecie faktycznie niezłą kasę to nie podanie tej informacji to błąd, należało by podać przedział. Oczywiście jeśli w firmie programiści nie znają tych widełek, nie wiedzą z czego one wynikają i zarabiają raczej w dolnym ich przedziale lub mniej ryzykujecie bunt ;). Wtedy IMHO problem wynika z waszych wewnętrznych problemów organizacyjnych i powinniście się z nimi uporać.

Powiem ci jestem programistą i w moim mieście jak widzę takie ogłoszenia, a widzę ich kilkadziesiąt co tydzień (newsletter z pracuj.pl) to nawet nie chce mi się aplikować bo nie wierzę żeby zaoferowali coś więcej, lepiej.
                • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.skleporion.net 28.06.11, 19:54
                  Starałem się nie rozpisywać zbytnio w ogłoszeniu aby nie uczynic go nieczytelnym.
                  Dzięki za rzeczowe uwagi, na pewno poprawie kilka spraw i dodam informacje o możliwościach rozwoju ( a te są duże, szkolenia w UK itp,). Będę musial przedyskutować podawanie przedziału placowego.

Pzdr

• allerune Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? 28.06.11, 20:14
                    ja podawałem płace w swoich ogłoszeniach i niewiele z tego było, ludzi przede wszystkim odrzucał język angielski, który wymagałem co najmniej bardzo dobry

jak ktoś już ma pracę, dopóki nie jesteś wielką firmą, która oferuje duże możliwości rozwoju, niezbyt pójdą za wzrostem pensji nawet o 20%, to musi być co najmniej 50%. Jeśli ktoś ma pracę w PL, to pewnie ma małe dziecko, kredyt na karku... ludzie stronią od ryzyka jak tylko mogą. Ja mimo wielkich planów dalej działam sam bo nikogo ciekawego nie znalazłem :-/
                    • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 20:29
                      Część stroni od ryzyka, zmiana pracy to często też spory wysiłek, w końcu w obecnej pracy ludzie są 'zadomowieni' i zazwyczaj nie muszą się przesilać.
                      Może okres przedurlopowy to nienajlepszy okres na rekrutacje ;)

Jeszcze odnośnie podawania wynagrodzeń czasem się zastanawiam czy jak by parę większych firm w moim mieście zaczęło podawać kwoty to nie skończyło by się to wojną płacową bo atmosfera wydaje się być napięta, wojną którą ktoś by z pewnością przegrał. Prawdopodobieństwo tego nie jest chyba jednak wysokie bo każdy ma jakieś granice opłacalności i nie podnosi łatwo wynagrodzeń.
                    • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.skleporion.net 28.06.11, 20:41
                      No proszę, a niby taki deficyt pracodawców i bezrobocie. A jednak, jak chodzi o specjalistów to już jest problem z naborem. Akurat oferujemy stabilizacje a i firmą krzak nie jesteśmy, właściwie to oddziałem międzynarodowej korporacji :p
                      Co do języka to kiedyś wydawalo mi się że dobry angielski to norma w świecie IT, a potem zrobiłem kilka rekrutacji no i już nie było tak różowo. Mam nadzieję że to nie odrzuca potencjalnych kandydatów.
                      • Gość: blah Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 21:01
                        >Co do języka to kiedyś wydawalo mi się że dobry angielski to norma w świecie IT, a potem >zrobiłem kilka rekrutacji no i już nie było tak różowo. Mam nadzieję że to nie odrzuca >potencjalnych kandydatów.

Pewnym rozwiązaniem jest dodanie zajęć/konwersacji z angielskiego do benefitów. Programiści mogą nie mieć problemu z dokumentacją, ale jak trzeba coś powiedzieć to pewnie jest różnie.
                      • allerune Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? 28.06.11, 23:48
                        ale dajecie ludziom możliwość zostania PMem, Architektem z prawdziwego zdarzenia itd.?

Bo jeśli nie, to jesteście jednak na niskiej półce jeśli chodzi o atrakcyjność...
                        • Gość: Ankuz Re: Jak znaleść dobrego programiste C#? IP: 62.87.184.* 29.06.11, 09:00
                          Tak, ale nie od razu i nie dla wszystkich (w końcu samych PMów nie możemy mieć). Troszkę trzeba najpierw się wykazać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka