Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż - GlaxoSmithKline

02.12.11, 10:48
    W ostatnim czasie GSK uruchomiło program stażowy Trainee Development Program oferując staż studentom/absolwentom w kilku działach firmy. Wziąłem udział w rekrutacji, odbyłem rozmowę telefoniczną kwalifikacyjną, jednak po kilku dniach otrzymałem informację, że "nie mogą zaproponować kontynuacji rozmów". Ostatnio zauważyłem na ich stronie, że ponownie rozpoczęli całą procedurę rekrutacyjną od nowa, zdaje się po raz trzeci w przeciągu dwóch miesięcy. Słyszałem opinię, że korporacje takie czasami prowadzą takie rekrutacje bez zamiaru zatrudniania kogokolwiek, np. w celu zebrania informacji nt. potencjalnych pracowników bądź utrzymania pozytywnego wizerunku firmy dbającej o rozwój i "inwestującej" w nowe kadry (absolwentów). Czy ktoś może wiec coś na ten temat? Czy warto mimo to dalej starać się o udział w nowej rekrutacji? Może ktoś tam odbył staż i mógłbym podzielić się informacjami nt. podejścia firmy do kandydatów na staż..? Z góry dziękuję i pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: zzz Re: Staż - GlaxoSmithKline IP: *.icpnet.pl 20.12.11, 13:57
        Rekrutacja jest autentyczna - potwierdzam jako osoba, która ją przeszła.
      • Gość: gosc Re: Staż - GlaxoSmithKline IP: *.saint-gobain.com 21.12.11, 13:28
        Brałem udział w takim stazu ale w innej korporacji. Rekrutacje są całyczas. I co jakiś czas taki stażysta pojawia się w fiemie. Jako były pracownik GSK mogę potwierdzić, że tu też rekrutacja jest cały czas - praktykanci zatrudniani są w razie potrzeby (np ktoś hest zaangażowany w projekt - więc pojawia się stażysta) sam mialem kilku takich pod opieką ale głównie w okresie wakacyjnym. czekaj na odpowiedź - jednak nie stawiaj za pewnik że się dostaniesz do puki nie masz umowy.
        • Gość: już_nie_w_korpo Re: Staż - GlaxoSmithKline IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 14:51
          Ten program stażowy istnieje naprawdę, to taki wynalazek po to, żeby się pochwalić, że firma inwestuje w absolwentów i wyłapuje talenty z rynku. Rzeczywistość jest taka, że proces rekrutacyjny to przerost formy nad treścią, bardziej korporacyjnie się nie da, ludzie przechodzą assessment center, 15 szczebli rozmów z 45 Bardzo Ważnymi Managerami, nagimnastykują się jak małpy na drzewie i w efekcie jest zatrudnianych kilkoro wybrańców.

Po roku z kilku osób, pozostają 2, które są awansowane z automatu na dość wysokie stanowiska (szczęściarze, ale należy im współczuć, bo korporacja nic nie daje za darmo - wyciska w zamian, oj wyciska). Pozostali, mimo że przeszli morderczą rekrutację, są zwalniani, albo sami odchodzą (są do tego zmuszani), bo jednak okazują się nie dość wystarczająco utalentowani.

Żałość panie, żałość....
          • pytajaaa Re: Staż - GlaxoSmithKline 06.03.12, 20:37
            mam pytanko na jakie wynagrodzenie moze liczyc uczestnik tego programu? chodzi mi o kwote +/- tak żeby się poruszać w jakiś ramach, bo naprawdę w tych stażach bardzo duże roznice placowe sie zdarzaja !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka