Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zapłata za L4

11.06.04, 12:18
    Pracuję za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej na mocy umowy o pracę. W
    trzecim miesiącu tej pracy zachorowałam, poszłam na kilka dni do szpitala i
    dostałam L4. Na cały okres, kiedy L4 było wydane, miałam podpisaną umowę.
    Ostatnio dostałam wypłatę i zdziwiłam się bardzo, bo... nie zapłacili mi za
    okres, kiedy przebywałam na zwolnieniu. Czy prawo mówi, że tak mogą
    mnie "urządzić"? Czy takie agencje mają prawo do niewypłacania świadczeń,
    mimo, że płacą za mnie ZUS i całą resztę innych składek?
    Obserwuj wątek
      • malenka Re: zapłata za L4 14.06.04, 15:24
        Czy naprawdę nie ma tu ani jednej osoby, która wiedziałaby coś na ten temat.
        Jest to dla mnie b. ważna sprawa. Proszę o pomoc, nie znam się w ogóle na
        sprawach prawnych.
        • co_dzienna Re: zapłata za L4 14.06.04, 15:34
          zadzwoń może do ZUS, tam powinien być konkret.
          www.zus.pl
          z tego co pamiętam, to za pierwsze dni płaci pracodawca, ale ile w stosunku do
          wynagrodzenia (80%??) to nie wiem.
          • beata_ Re: zapłata za L4 14.06.04, 18:13
            80% zwykłego wynagrodzenia - jest to wynagrodzenie za czas choroby - w tym roku
            za pierwsze 33 dni zwolnienia (niekoniecznie "w jednym kawałku" to zwolnienie).
      • Gość: Tmp Re: zapłata za L4 IP: 195.117.30.* 15.06.04, 18:04
        Masz umowę o pracę z agencją, to od tej agencji należy Ci się chorobowe i nie
        ma dyskusji. Twoim pracodawcą jest agencja, ona opłaca składki. Ciebie nic nie
        powinno obchodzić jaką umowę agencja podpisała z firmą, bo mogła sobie podpisać
        taką, że nie dostaje zapłaty za nieobecność wynajętego pracownika, ale jeżeli
        tak, to agencja ponosi ryzyko, bo ma obowiązek Ci zapłacić chorobowe. Należy Ci
        się 80% wynagrodzenia i już. Z tym, że zwolnienie trzeba było dostarczyć w
        ciągu siedmiu dni od zachorowania i dostarczyć je do agencji, bo to ona jest
        Twoim pracodawcą, jezeli tego nie zrobiłaś, np. przekazałaś zwolnienie do firmy
        gdzie pracujesz (a oni nie powiadomili agencji) - agencja mogła to potraktować
        jako nieusprawiedliwioną nieobecność. Jeszcze nie należałoby Ci się chorobowe,
        gdyby to był pierwszy miesiąc ubezpieczenia, ale jak piszesz było to w trzecim,
        więc to prawo już nabyłaś - z tym że tu nie mam pewności, może przepisy się
        zmieniły i prawo do chorobowego nabywa się po dłuższym okresie? W przypadku
        podobnych wątpliwości dzwoń do PIP (Państwowa Inspekcja Pracy) do ZUSu też
        możesz, ale stamtąd ciężko wydobyć konkretne informacje.
        Pozdrawiam
        • tropiciel_blednego_aha Re: zapłata za L4 16.06.04, 17:31
          a zwolnionko wyslij do firmy poleconym z poswiadczeniem odbioru!! Znamy kawaly - ze nie doszlo, uwazaj na nich graja nieczysto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka