Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Młodzi, tu jest praca!

IP: *.tvk.torun.pl 08.10.12, 10:43
    No to wam się udało! Sprawdziłem z mojego województwa i praktycznie żadna z wymienionych firm nie prowadzi naboru (a te, które mnie interesują również nie mają go w najbliższych planach).
    Obserwuj wątek
      • dozsa Co za bzdury 08.10.12, 14:30
        Wymienione zostały firmy z woj. Śląskiego tylko dla pracowników fizycznych. Szkoda że redaktor nie pokusił się o większą analizę rynku. Np. w Katowicach zatrudniać będzie Oracle, IBM, Campgemini, Telefonika itp w Gliwicach Future Processing, XSolve itd.
        • kosmiczny_swir Re: Co za bzdury 08.10.12, 14:58
          Tyle, ze to wszystko praca dla informatykow. Dwa, to i tak kropla w sklali ilosci wszystkich absolwentow.

Prawda jest taka, ze w Polsce inzynierow potrzeba tylko w dwoch kategoriach: produkcja i informatyka. Cala reszta to blad statystyczny. Problemem jest to, ze polskie firmy nie konkuruja technologia tylko kosztami pracy, a zagraniczne firmy w Polsca maja tylko produkcje a nie badania i rozwoj. W takiem malej (pod wzgledem ludnosci) Szwecji jest porownywalna albo wieksza ilosc miejsc pracy w R&D niz w Polsce, wiec o czym my tu mowimy. Tyle, ze Szwecja to telekom (Finisar, TE, Ascom, cala masa drobnicy, i gigantyczne firmy typu Ericsson), mechanika (Scania,Volvo Group i Volvo Personbilar, dwie osobne firmy, kazda z nich rozwija swoje silniki, do tego dzial slinikow do lodzi, SKF, Wärtsliä), aeronautyka (Bofors, Saab), sektor wojskowy (Bofors i Saab znowu, radary Ericssona), gornictwo, energetyka (np. ABB). Produkcja jest na calym swiecie tam gdzie sila robocza jest tansza, ale rozwoj produktow i cale know-how jest w Szwecji. I to wszystko w 9 milionowym kraju.

W Polsce w latach 70tych i 80tych tez bylo calkiem sporo R&D, tylko, ze w procesach prywatyzacyjnych to wszystko poszlo w diably. Po prostu w czasie transformacji ustrojowej okreslono ze bedziemy konkurowac kosztami pracy. Zeby moc konkorowac kosztami pracy musza byc ludzie chetni pracowac za grosze, wiec musi byc presja bezrobocia. Polska gospodarka po prostu potrzebuje bezrobocia i biedy zeby funkcjonowac, bo inaczej kiedy zarobki wzrosna wszyscy zagraniczni inwestorzy pojda sobie dalej, a male polskie firmy pada na twarza, bo nie maja niczego innego do zaoferowania. Z reszta, tego scenariusza nie trzeba sie obawiac. Mamy wbudowane negatywne sprzezenie zwrotne - wzrost zarobkow spowoduje uczieczke zagranicznych firm i spadek konkurencyjnosci polskich firm, a wiec w konsekwecji wzrost bezrobocia. Wzrost bezrobocia spowoduje spadek zarobokow, wiec sytuacja wroci z poworotem do normy. Niestety, ale sami siebie skazalismy na biede wiec teraz jedyne co mozecie zrobic to sie zamknac i isc do pracy w call center 2500 butto. Ewentualnie mozecie wyjechac, ale miejsc pracy w Szwwecji czy w UK nie wystarczy dla wszystkich, z reszta doliczcie tez Rumunow i Bulgarow bo u nich jest podobna sytuacja. Jedyne co wam moge proadzic to przywyczajcie sie do biedy.
          • Gość: okazyjny Re: Co za bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.12, 08:37
            Bardzo prawdziwa i wartościowa wypowiedź. Też tak to widzę i obawiam się, że tzw. lepsze czasy doprowadzą do gorszych. Jesteśmy montownią, producentem kilku komponentów, podwykonawcą, call centre. Wystarczy przenieść kilka maszyn w inną, tańszą lokalizację (Indie itp., wkrótce Afryka) i zostajemy z niczym.
          • Gość: BodyAche Re: Co za bzdury IP: *.retsat1.com.pl 12.10.12, 15:32
            to ja się pytam po co nam tylu absolwentów z dyplomami które na świecie są porównywane z poziomem zawodówki ? Przecież Ci ludzie kończą te studia i nadają się tylko do mopa a i tu pewnie by narzekali że zbyt wymagają.
            Nie wiem skąd masz informację że polska konkuruje w kategorii koszta pracy, ale jesteś niedoinformowany. Indie, azja, tam są niskie koszta pracy a u nas ?
            83% podatków, formalności bez łapówki załatwiane miesiącami. Sądy, pozwolenia na budowę.
            Niestety ale polscy przedsiębiorcy nie upadają dlatego że podnoszą pensję, tylko dlatego że podnoszone są podatki, utrudniane są procedury, skarbówka, zus, wszystko gnoi wolność. Także jeśli zostałyby obniżone podatki to pracy w polsce przybyło by tak że musielibyśmy ściągać arabów do pracy tak jak niemcy.
            Dlaczego polska się nie rozwija ? Bo za dużo pracy jest na czarno, ale dlaczego bo podatki są za wysokie, a zmniejsza to wpływy do budżetu więc co się robi żeby wpływy zwiększyć zwiększa się podatki od towarów i usług, a potem wprowadza się jeszcze absurdalne podatki od deszczu i tlenu i nieposiadania dziecka.
            Niestety ale żadnej transformacji ustrojowej u nas nie było, była fikcja, tak na prawdę u władzy stoi ci sami niewidzialni ludzie. Chyba nikt nie wiedzy że nasz rząd ma cokolwiek do powiedzenia.
            Niestety ale prywatyzacji też by było, jedynie zostały odsprzedane monopole w obce ręce.
          • Gość: heartz Re: Co za bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 01:47
            Podpisuję się pod tym obiema rękoma.
        • tomeczek_44 Re: Co za bzdury 09.10.12, 10:55
          dozsa napisał:

> Wymienione zostały firmy z woj. Śląskiego tylko dla pracowników fizycznych.

Może do niektórych dotrze, że jeśli jedzie np. pociągiem do pracy, to jakiś 'fizyczny' musi tory i zwrotnice przygotować i przestawić, a w sklepie jakiś 'fizyczny' musi przywieźć towar i rozłożyć go na półkach, żeby inni mogli go z tej półki wziąć...
      • pawelekok Re: Młodzi, tu jest praca! 08.10.12, 14:57
        Pan redaktor chyba z PUPów i RUPów ściągał dane. Praca jest, ale oferowana przez zupełnie inne firmy.
      • wedrowieczdaleka Młodzi, tu jest praca! 08.10.12, 15:38
        czy "Młodzi" to jakis inny rodzaj homo sapiens? wszyscy bez pracy porzebuja pracy nie tylko blondyni, bruneci czy Młodzi
      • sselrats No i jeszcze nalezy wymienic polskie zmywaki 08.10.12, 16:22
        ...
        • Gość: gosc Jest praca ale jak ktos zna biegle jezyki obce IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 16:40
          Tylko jak się ich nauczyc skoro poziom w szkołach żenua, a kto ma kasę na szkoły językowe mając lat naście.
      • Gość: julia Młodzi, tu jest praca! IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 20:29
        Myślę że osoba która napisała ten tekst powinna się puknąć w głowę. Troszeczkę ośmiesza poszukujących pracy
        • sbek Re: Młodzi, tu jest praca! 11.10.12, 22:13
          Gość portalu: julia napisał(a): > Myślę że osoba która napisała ten tekst powinna się puknąć w głowę. Troszeczkę ośmiesza poszukujących pracy
          Malopolska stolica
          1.Zgadzam się, pogaduchy, komóreczki-dupeczki,bzdury, to powinni po pracy i nie w miejscu pracy.Praca to osobno a życie prywatne to osobno.Tego niestety nie rozumieją ludzie 20-35 lat, niestety. Brak dyscypliny, brak szacunku.Jak takiej osobie bieda w oczy zaglądnie, co na chleb braknie to inaczej będzie do pracy podchodził.
          2.Z drugiej strony Wyzysk pseudo-pracodawców to wstyd, nadgodziny, to wynocha!!!Jedna osoba ma wykonywac obowiązki kilku osób.Ale godzą się na to bo innego wyjścia nie mają .
          3.Mam nieco ponad 40 lat, kilka Specjalizacji, Dyplomy ,Doświadczenie,ale kilka razy już cisza, a dwa razy mi mówiono że mam za wysokie kwalifikacje.Drugi raz że nie wiem czy mnie na Pana stac.

4.Pseudo-pracodawcy myślą ,że studenta to taniej, ale student sięna niczym nie zna, oprócz komóreczki, piwka w PUBie i nielegalnym oprogramowaniu.Ale tanio, to strata dla Firmy. Dziwię że ,bo lepiej co mówiłem kilku Pracodawcom, przyjąc osobę z Dyplomami, z dużym doświadczeniem, co nie trzeba go uczyc, wysyłac na drogiew szkolenia. Ale boją się mądrzejszych od samych siebie. Lubią rządzic, ciemniakami,ale to tylko prowadzi do kolejnej upadłości.
          5.Te same firemki na darmowych portalach przyjmą, za 5.- brutto na okres próbny, bez umowy, potem może śmieciowa na 2 miesiące, jak się ktoś odezwie o zapłatę za nadgodziny to wynocha.
          Kolekcjoner Mercedesów , 4 restauracje z psim jadłem -gruzińskie, robi to latami i żyje jak jaśnie pon,
          Pozdrawiam sram na takich co im słoma wyrasta.
          Dalej to nosił cegły na budowę, potem konflikt z literą prawa, potem skąd? Miliony i lasery ul.Wadowicka, Milioner. kolejny amber-gold? Nie to raczej "pralnia".
          • Gość: BodyAche Re: Młodzi, tu jest praca! IP: *.retsat1.com.pl 12.10.12, 15:19
            Nie ma czegoś takiego jak umowy śmieciowe, jedynie umowy cywilnoprawne które są jedyną możliwością ucieczki od systemu w której jesteśmy okradani z 83% podatków.
        • sbek Re: Młodzi, tu jest praca! 13.10.12, 20:31
          Gość portalu: julia napisał(a): Myślę że osoba która napisała ten tekst powinna się puknąć w głowę. Troszeczkę ośmiesza poszukujących pracy.
          Tak, osoba pisząca to to sama ma pracę za plecy i układy, to nie dostał od życia w d..., wobec czego łatwo pisac bzdury, a zapytaj się człowieku i wejdź w sytuację i położenie, ludzi z dyplomami lecz bez pleców i układów. Nie jest żadną tajemnicą że w UMKrakowa jest od lat polityka pro-rodzinna, podobnie w MOPS Kraków, to samo policja , tylko z polecenia i za pół świnioka, a ostatnio nawet za abonament do korzystania z agecji towarzyskiej,czyli inna nowa łapówka,przy okazji syn właścicielki też już policjantem się ostał mariusz P.
          praca to układy i plecy + łapówka, a bez tego to stos dyplomów nic nie da, chyba że mgr do mopa lub WC ,wstyd dla ryżego i jego amber-goldu.
          • wispipik.0 Re: Młodzi, tu jest praca! 04.03.13, 09:09
            > ... i jego amber-goldu.
            raczej amber-głodu
      • Gość: 55 lat Młodzi, tu jest praca! IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 09:39
        Tylko młodzi do 35?,a starzy w wieku przedemerytalnym z długim stażem i oświadczeniem zawodowym,którym brakuje, może 5 lat i wiecęj do emerytury na cmentarz? Fikcja zatrudnieniowa Tuska zmuszająca do pracy do 67, wielka ściema, z uwagi na brak pracy. Eleminacja fizyczna starych pracowników, planowa eksterminacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: 55 lat Młodzi, tu jest praca! IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 09:41
        Tylko młodzi do 35?,a starzy w wieku przedemerytalnym z długim stażem i doświadczeniem zawodowym,którym brakuje, może 5 lat i wiecęj do emerytury na cmentarz? Fikcja zatrudnieniowa Tuska zmuszająca do pracy do 67, wielka ściema, z uwagi na brak pracy. Eleminacja fizyczna starych pracowników, planowa eksterminacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: furla Re: Młodzi, tu jest praca! IP: *.play-internet.pl 12.10.12, 11:08
          właśnie;-) po 34 roku życia wszyscy jesteśmy dinozaurami i starą nomenklaturą. 90% ogłoszeń o pracę podaje jako zaletę "praca w młodym zespole". Ale zaleta!
          • sbek Re: Młodzi, tu jest praca! 13.10.12, 13:40
            Gość portalu: furla napisał(a): właśnie;-) po 34 roku życia wszyscy jesteśmy dinozaurami i starą nomenklaturą. 90% ogłoszeń o pracę podaje jako zaletę "praca w młodym zespole". Ale zaleta!
            Tak, zgubiłem wycięte ogłoszenie z gazety, "młodych zdrowych rencistów -przyjmę". Szkoda że nie dodano na zasadzie wolontariatu, bo tak robią że trzy miesiące to kres próbny, bo się pracownik dopiero uczy,a potem dziękujemy i następnych jelonków, w młodym zespole, za 4,50.- brutto na godzinę,a jak się ktoś odezwie o zapłatę za nadgodziny to wynocha. Jak poważna firemka i daje ogłoszenie na darmowym portalu, to wiadomo że na wolontariat lub 4,50.- brutto.A pierszeństwo to ogłoszenia młodych uczniów, studentów, rencistów, niepełnosprawnych -bez nogi i ręki do ochrony, bo zwrot z funduszu, czyli pracownik za friko.A bez znajomości czy układów rodzinnych, to o pracy można w Polsce zapomniec, nie mam pół świnioka na łapówkę lub 5000.- w kopercie za pracę na ciecia w szkółce, hostelu, czy obsługa techniczna w hostelu za 8.- brutto, ale na telefon i zawołanie, co pracy może byc tylko 5 godzin tygodniowo a potem co ? mam sobie d... palcem zatkac? Jeden z pseudo-pracodawców powiedział mi że mam za wysokie wykształcenie i certyfikaty, a drugi mówi że nie wie czy go stac na mnie. sami sobie gałąź podcinają, bo mnie nie trzeba szkolic, uczyc, mam kilka specjalizacji- elektronik, informatyk, specj.gazu i klimatyzacji, języki obce.ale to chyba za mało? a brac studenta-ucznia co nic nie potrafi , to jest tanio, lecz potem firemka do upadłości, bo taki człowiek nic nie umiejący niczego nie wniesie dobrego.
            A nawet jestem przyzwyczajony do pracy za kilka osób, co powinna jedna,ale trudno, lecz mam za wysokie kwalifikacje.Co mam podac szkoła podstawowa i komunia Św. ?To znowu powie że to za mało. I tak w kółko.jeden pseudo-pracodawca pytał mnie 3 razy ile chciałbym zarabiac, a ja też 3 razy pytanie o zakres obowiązków, jego ogłoszenia są na stronie nieaktualne, bo często zmienia pracowników mediam.com , ul.Wadowicka 12. ciekawe bo właściciel cegły nosił na budowę, potem konflikt z prawem, potem nagle miliony ? kolejny amber-gold? pralnia? czy prochy?czy coś innego ?
            • Gość: hmmmm Re: Młodzi, tu jest praca! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 01.03.13, 18:26
              Bo ja wiem czy za wysokie kwalifikacje masz? moze poprostu szukales pracy w niewlasciwych miejscach. Ciekaw jestem czy np. potrafiłbyś samodzielnie zaprojektować od zera jakieś urządzenie elektroniczne, oprogramowac w asemblerze czy C mikroprocesor/mikrokontroler zrobić do tego dokumentacje techniczna w jezyku angielski? Potrzeba takich ludzi elektronikow informatykow poszukaj moze pracy jako embedded engineer
      • Gość: mama Młodzi, tu jest praca! IP: *.opaltelecom.net 12.10.12, 11:24
        i co z tego ze jest praca żaden z ulicy człowiek sie nie dostanie tylko znajomy znajomego itd....
      • Gość: elektronik Młodzi, tu jest praca! Ten artykuł to debilizm , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 20:19
        WRACAJĄC DO TEMATU u mnie w firmie jest jeden inzynier ,i 16 techników elektroników i do parzenia kawy i innych rzeczy niepotrzebnych mamy historyka i filozofa he he co z tego ze po studniach jak na niczym sie nie znaja ,ci ludzie sa po studiach a nawet poprawnie oferty nie są wstanie napisac , wykształcenie wyzsze a tumany że głowa boli .Pewnie za krowe dostali dyplom hi,hi i maja 1600 brutto ,a technicy 3600 zł
      • aktyntasza Młodzi, tu jest praca! 12.10.12, 22:09
        Kiedy uzusowienie umów śmieciowych ?
        • Gość: cougar Re: Młodzi, tu jest praca! IP: 95.108.127.* 13.10.12, 14:01
          na szczęście nie przez najblizsze 2 lata
      • Gość: Kris Młodzi, tu jest praca! IP: *.superkabel.de 14.10.12, 00:01
        Społeczenstwo sie starzeje, trudno bedzie teraz dziadkom wcisnąc łopate, bo jej po prostu nie uniosa. Uczelnie produkują masowo zbednych magistrów do pracy w biurach. Biurowi rozwalili już wczesniej PRL (tak, tak - wlasnie oni to zrobili!), a od tego czasu zrobilismy ogromny krok naprzód.....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka