Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca jako tester oprogramowania biznesowego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 23:30
    Witam,
    przez około rok pracowałem (m.in. w jednym ze studiów deweloperskich) jako funkcjonalny tester gier komputerowych i myślałem o przekwalifikowaniu się na testera aplikacji wykorzystywanych w biznesie, bankach czy do obsługi kart płatniczych. Tego typu ofert pracy jest dosyć sporo i większość z nich charakteryzuje się wymaganiem znajomości SQL, języków wieloparadygmatowych takich jak: Lua, Python, Perl, a także mile widziane jest posiadanie certyfikatów tj. ISTQB / ISEB. Nie mam wykształcenia informatycznego, dlatego też bardzo proszę kogoś obeznanego z tematem o wyjaśnienie na czym polegają tego rodzaju testy, po co trzeba umieć programować oraz jaka jest różnica między nimi a testingiem gier?
    Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • margonik Re: Praca jako tester oprogramowania biznesowego 24.01.13, 00:05
        Umiejętność programowania jest raczej zbędna. Jeżeli spotkałeś sie z takimi wymaganiami w ogłoszeniu, to myślę, że podane były na wyrost. Chyba, że ktoś szuka testera, który będzie w stanie pisać testy jednostkowe? Jednak testy jednostkowe piszą raczej programiści, a nie testerzy.
        Natomiast znajomość SQL jest ważna. Dzięki SQL będziesz w stanie zajrzeć do bazy i sprawdzić przykładowo wyniki raportów, czy też prawidłowość stanów na kontach. Jeśli będziesz znać SQL, to będzie to Twój duży atut i Twoje codzienne narzędzie pracy.
        Nie wszyscy testerzy oprogramowania biznesowego znają SQL, ale ci którzy znają, testują zdecydowanie sprawniej.
        • margonik Re: Praca jako tester oprogramowania biznesowego 24.01.13, 00:25
          Dam Ci przykład... Wyobraź sobie, że masz do sprawdzenia jakąś kwotę na którą składa się kilka/kilkanaście pozycji, które trzeba posumować, ale wcześniej pomnożyć przez jakiś współczynnik. Bez znajomości SQL, będziesz je pracowicie przepisywał do Excela. Jeśli znasz SQL, napiszesz odpowiednie zapytanie i całość obliczeń wykonasz na bazie, ewentualnie ściągniesz dane z bazy do Excela. Można testować tak lub siak, ale z SQL idzie sprawniej.
      • Gość: gość portalu Re: Praca jako tester oprogramowania biznesowego IP: *.146.157.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.13, 02:02
        Jeśli nie masz wykształcenia informatycznego i nigdy nie programowałeś hobbistycznie, to nie zaczynaj teraz od uczenia się programowania.

Zapoznaj się z podstawami SQL (np. jak pisać proste zapytania, tzw. selecty).

Proponuję na razie zapoznać się z metodami testowania, ale już nie koniecznie robić certyfikaty. Certyfikaty kosztują. Warto je robić na koszt pracodawcy. W rekrutacji w IT najistotniejsza jest wiedza i umiejętności. Na początek wystarczy, że w CV wpiszesz znajomość takich a takich metod testowania, nie koniecznie musi to być poparte certyfikatami (no chyba że certyfikat jest wyraźnie wymagany w ogłoszeniu o pracę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka