Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie?

13.10.04, 15:25
    witam, chcialem sie dowiedziec dokladnie jak wyglada proces wypowiedzenia w
    moim przypadku. bo zupelnie sie na tym nie znam. pracuje w firmie ponad 3
    lata. mam ustawowy 3 miesieczny okres wypowiedzenia. czy papier z
    wypowiedzeniem powienien zlozyc ostatniego dnai miesiaca czy wszytsko jedno
    kiedy? zalezy mi na jak najszybszym odejsciu z firmy. ale obawiam sie, ze
    szefowa nie bedzie chciala sie zgodzic na porozumienie stron. czy musze
    czekac na 31 pazdziernika( 29pt)???czy skladac od razu i wtedy zacznie mi sie
    liczyc dni do konca pracy w obecnej firmie?
    dzieki z gtóry za odpowiedzi,
    n
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł Z. Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.10.04, 15:35
        Termin wypowiedzenia liczy się od ostatniego dnia miesiąca.
        Jeśli chcesz przyśpieszyć sprawę, możesz zastanowić się, czy pracodawca nie
        naruszył w stosunku do Ciebie w sposób rażący prawa pracy. Np. nie wypłaca
        pieniędzy w terminie lub nie udziela Ci urlopów.
        Ostatecznie możesz porzucić pracę. Nie jest to rozwiązanie fair, więc jeśli
        pracodawca jest wobec Ciebie fair, nie powinieneś go stosować. Ale też niczym
        specjalnym nie grozi. Tzn. wtedy pracodawca sam dyscyplinarnie wyrzuci Cię z
        pracy bez wypowiedzenia.
        • niuniek175 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? 13.10.04, 15:42
          nie mam niestety zadnego haka na mojego pracodawce. nie chce palic za soba
          mostów i porzucac pracy.roznie sie zycie uklada. mowic krotko jestem lekko
          pogrzebany...
        • Gość: bibi do Pawła Z. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:17
          Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> Termin wypowiedzenia liczy się od ostatniego dnia miesiąca.
          > Jeśli chcesz przyśpieszyć sprawę, możesz zastanowić się, czy pracodawca nie
          > naruszył w stosunku do Ciebie w sposób rażący prawa pracy. Np. nie wypłaca
          > pieniędzy w terminie lub nie udziela Ci urlopów.
          > Ostatecznie możesz porzucić pracę. Nie jest to rozwiązanie fair,

bez sensu, jeśli pracodawca jest nie fair to pracownik ma poprostu prawo
          zastosować wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym z winy pradawcy i tu nie
          ma mowy o byciu czy nie byciu fair bo fakty sa faktami i tyle

natomiast, na pewno nie można namawiać do wyszukiwania jakichkolwiek minusów,
          bo takie wypowiedzenie to po prostu stanięcie na wojennej ścieżce z pracodawcą -
          i nie mając do tego podstaw nie należy tego próbować

natomiast "porzucenie pracy" o kórym piszesz Pawle, jest podstawą do
          zastosowania - przez PRACODAWCĘ - wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym z
          winy pracownika (czyli tzw. zwolnienie dyscyplinarne)

> więc jeśli
          > pracodawca jest wobec Ciebie fair, nie powinieneś go stosować. Ale też niczym
          > specjalnym nie grozi.

Wiesz, nie jest to groźne - ale nie można liczyć na dobrą opinię pracodawcy, a
          świadectwo pracy, w którycm jest zwolnienie dyscyplinarne z winy pacownika
          będziesz musiał przedstawiać kolejnym pracodawcom - zastanów się Pawle co
          doradzasz ludziom. Wszelkie tego typu decyzje wymagają naprawdę dobrego
          zastanowienia się.

pozdrawiam
          > pracy bez wypowiedzenia.
          • Gość: Paweł Z. Re: do Pawła Z. IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.04, 21:25
            W pełni się zgadzam, że jeśli pracodawca łamie prawo pracy, to absolutnie fair
            będzie, jeśli pracownik rozwiąże z nim umowę o pracę bez wypowiedzenia.
            Napisałem natomiast, że nie fair jest porzucenie pracy (czyli po prostu nie
            przyjście do roboty), jeśli pracodawca zachowuje się w porządku. Ja wiem, co to
            jest porzucenie pracy. Co prawda, w takim przypadku umowę wypowie pracodawca,
            ale skutek będzie taki sam, jakby umowę wypowiedział pracownik, tj. umowa
            przestanie obowiązywać bez okresu wypowiedzenia.
            Obecnie na świadectwie pracy nie pisze się, jaki był powód wygaśnięcia stosunku
            pracy. Nie zdarzyło mi się również, mimo że pracę zmieniałem coś z 10 razy, by
            pracodawca prosił mnie o okazanie świadectwa pracy.
            Jest dość oczywiste, że decyzja dotycząca sposobu rozwiązania stosunku pracy
            zawsze wymaga głębokiego przemyślenia.
            Reasumując, wydaje mi się, że nie zrozumiałeś, że ja wiem, co to jest
            porzucenie pracy. Uważam, że jako ostateczność można rozważać i takie
            rozwiązanie.
      • Gość: Anka Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.lt.pl / *.jtb.pl 13.10.04, 15:49
        Musisz zlozyc wypowiedzenie 29 pazdz. Nawet jesli zlozysz np. dzis tj 13 pazdz.
        to i tak 3 mies. okres wypowiedzenia bedzie liczyl ci sie od ostatniego dnia
        miesiaca pazdziernika a uplynie z dniem 31 stycznia 2005 r. Mozesz zlozyc ew.
        pismo, w ktorym napiszesz, iz: "Rozwiazuje umowe o prace zawarta w dniu... z
        zachowaniem 3 miesiecznego terminu wypowiedzenia, ktory uplywa dnia 31 stycznia
        2005 r. lub za porozumienim stron z dniem...np. 15 pazdziernika 2004". I tak
        termin wypowiedzenia bedzie Ci biegl od konca pazdziernika ale moze Twoj
        pracodawca przyjmie Twoja oferte i jednak zgodzi sie na rozwiazanie umowy za
        porozumieniem stron i to z dniem np. 15 pazdz.2004. Zycze powodzenia!
        • niuniek175 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? 13.10.04, 15:52
          dziekuje za odpowiedzi. zobaczymy...
      • sliwka1977 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? 14.10.04, 08:11
        Termin wypowiedzenia 3-miesięcznego zaczyna się pierwszego dnia miesiąca. Nie
        jest ważne kiedy złożysz pismo z wypowiedzeniem, bo i tak wchodzi w życie
        pierwszego dnia miesiąca i trwa 3 miesiące.
        • Gość: kadi Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.10.04, 09:32
          Kodeks Pracy (stan na 01.01.2004)
          Art.30 §2(indeks1). Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub
          miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim
          dniu miesiąca.
          Tak więc, jest obojętne w jakim dniu miesiąca czy tygodnia złożysz
          wypowiedzenie. Istotne jest jednak, iż 3 miesiące tego okresu biegną od
          początku następnego tygodnia kończąc się w sobotę.
          np.15.10.2004. składasz wypowiedzenie -ustawowy okres wypowiedzenia rozpoczyna
          się 18.10.2004 a zakończy się 22.01.2005.
          Swoją drogą ja rozwiązałem umowę za wypowiedzeniem (3 tygodnie w środku
          miesiąca). Kwestia ustalenia tego z Pracodawcą. Przyczyną skrócenia tego okresu
          może być możliwość np. wyjazdu lub podjęcie innej pracy.
          Przykład: PODANIE z dnia 15.10.2004r.
          Zwracam się z prośbą o rozwiązanie umowy o pracę z dnia ... za porozumieniem
          stron z dniem .... (Twoja propozycja 22.01.2005 r lub inny krótszy termin, ale
          data z soboty). W przypadku nie wyrażenia zgody na powyższe proszę o
          rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem z dniem 22.01.2005 r.
          Krótko, sucho- ale z datami.
          Powodzenia
          • sliwka1977 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? 14.10.04, 09:45
            Co Ty piszesz? wypowiedzenie miesięczne czy 3-miesięczne nie może kończyć się w
            sobotę tylko w ostatnim dniu miesiąca. W sobotę kończy się zawsze wypowiedzenie
            1- albo 2-tygodniowe. Nigdy wypowiedzenie trwające dłużej niż 2 tygodnie nie
            zaczyna biegu w środku miesiąca!!!
      • Gość: bibi Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:21
        niuniek - radzę szczerze, pogadaj z pracodawcą na temat rozwiązania za
        porozumieniem stron we wcześniejszym terminie, tylko przygotuj się do rozmowy,
        tak żebyś podał wiarygodny powód dla którego chcesz wcześniej opuścić firmę i
        tak by to nie był powód w jakikolwiek sposób niemiły dla pracodawcy (pt. mam
        dość tej pracy, za mało płacicie, itp. rzeczy) opracuj sobie taką wypowiedź do
        której pracodawca może podjeść ze zrozumieniem.

w każdym razie spróbować zawsze warto. powodzenia
      • Gość: PH2 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.telprojekt.pl 14.10.04, 16:27
        Kadi dobrze pisze:
        Art. 30. § 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:
        1) na mocy porozumienia stron,
        2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia
        (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem),
        3) przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia
        (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia),
        4) z upływem czasu, na który była zawarta,
        5) z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta.
        § 2. Umowa o pracę na okres próbny rozwiązuje się z upływem tego okresu, a
        przed jego upływem może być rozwiązana za wypowiedzeniem.
        § 21. Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich
        --------------------------------------------------------------------------
        wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca.
        --------------------------------------------------------------------------
        § 3. Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę
        bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie.
        § 4. W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę zawartej na czas
        nie określony lub o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinna być
        wskazana przyczyna uzasadniająca wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy.
        § 5. W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę lub jej
        rozwiązaniu bez wypowiedzenia powinno być zawarte pouczenie o przysługującym
        pracownikowi prawie odwołania do sądu pracy.

Proszę spojrzeć na par.21.
        --------------------------
        Pierwszy raz słyszę że umowa o pracę musi rozwiązywać się ostatniego dnia
        miesiąca. Może kiedyś był taki przepis.
        Co do tej soboty to pewnie chodzi o to że piątek jest ostatnim dniem pracy.
        • Gość: Paweł Z. Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.04, 21:29
          Zwróć uwagę na słowo "odpowiednio". Odpowiednio do czego? Bo moim zdaniem
          odpowiednio do tego, czy wypowiedzenie ma okres tygodniowy czy miesięczny.
          • Gość: PH2 Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? IP: *.telprojekt.pl 14.10.04, 22:14
            No właśnie, dobrze żeby wypowiedział się tu jakiś prawnik albo ktoś taki. Bo to
            trochę bezsensu jeśli np. 3-miesięczny okres wypowiedzenia kończy się
            ostatniego dnia miesiąca. Załóżmy że ktoś składa 3-miesięczne wypowiedzenie np.
            4 dnia miesiąca. W takim wypadku byłoby to prawie 4-miesięczne wypowiedzenie.
            Wydaje mi się że chodzi o to jaki dzień wypada najbliżej po okresie
            wypowiedzenia. I jest to albo sobota albo ostatni. Ale oczywiście mogę się
            mylić. Do tej pory rozwiązywałem umowy za porozumieniem stron.
            • krzysztofsf Re: jak najszybciej zlozyc wypowiedzenie? 14.10.04, 22:22
              W KP jest niedopowiedziane, ale chodzi o miesiace kalendarzowe.
              Dlatego np ludzie zagrozeni zwolnieniem nieoczekiwanie choruja przy koncu miesiaca, zeby w razie czego otrzymujac wypowiedzenie na poczatku nastepnego i kwitujac zgodnie z data otrzymania, zyskac caly miesiac pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka