Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

językowiec,studia i praca

08.07.02, 12:45
    Hmmm, niby praca dla językowców jest, ale po studiach i to najlepiej z 5 -
    letnim doświadczeniem. A co ja mam zrobić? Dostałam sieę na I rok Filologii
    Włoskiej na UŚu. Jestem po kursach zaawansowanych z włoskiego prowadzonych
    przez lektora z WSP częstochowskiego. Skończyłam tez 3 - letni program języka
    włoskiego na kierunku Język Biznesu na WSP gdzie chodziłam jako wolny słuchacz
    na zajęcia. I co mi to dało? Widzę, że nie za dużo. Do pracy mnie nikt nie
    przyjmie, bo po pierwsze: od października mam studia w Sosnowcu (dzienne), a po
    drugie: jedyny papierek jaki mam, to ukończone kursy językowe. Czyżby tyle
    pracy, nauki poszło teraz na marne? A może ktoś zna jakiś sposób na to, żeby
    zarobić na tym, na co poświecałam jak dotąd cały wolny czas? Umiejętności się
    nie liczą? Jak mam znaleźć pracę i wiedzieć, że to co umiem zostało docenione?
    Obserwuj wątek
      • aneta.dowgiert Re: językowiec,studia i praca 19.07.02, 16:47
        Witam,

znajomość jezyków obcych, zwłaszcza innych niż angielski, jest bardzo cenną
        umiejętnością. Na rynku pracy takich osób jest stosunkowo niewiele, więc
        konkurencja jest mniejsza. Niestety rzeczywiście jest tak, że firmy poszukują
        osób z doświadczeniem w pracy na danym stanowisku oraz ze znajomością jezyka.

Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja finansowa, ale pierwszy rok studiów nie jest
        najlepszym momentem na rozpoczynanie pełnoetatowej pracy. Niektóre wydawnictwa
        oferują natomiast pracę na zlecenie przy tłumaczeniu np. książek z języków
        obcych na polski. Polecam także szukanie praktyki, nie koniecznie związanej z
        językiem, na wyższych latach studiów.

Pozdrawiam,

Aneta Dowgiert
        • inka.k Re: językowiec,studia i praca 12.09.02, 22:44
          Witam,jestem na 3 roku italianistyki,ktora mam zamiar skonczyc (w Gliwicach).
          Przyznaje Ci racje,ze nawet zaawansowy kurs jezyka nic Ci w tej sprawie nie
          daje,rozumiem twoje rozgoryczenie;spotkalam wiele osob,ktore znalo swietnie
          jezyk,a na studiach tego i tak nie uznawano,mowi sie trudno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka