nadopiekuncza 28.07.05, 12:17 Kiedy najpóźniej muszę donieść zwolninie lekarskie, dodam, ze o chorobie powiadomiłam pracodawcę telefonicznie oraz w ostatnim dniu przed chorobą kiedy skarżyłam się na obiawy choroby Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadopiekuncza Re: porada 28.07.05, 12:29 Bardzo dziękuje, ale czy możesz podać mi jeszcze podstawe prawna Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: porada 28.07.05, 13:33 a w przypadku przedłużającej się choroby i wystawienia kolejnego zwolnienia?? też 7 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
fugitive Re: porada 28.07.05, 13:44 7 dni od wystawienia zwolnienia, nalezy dostarczyc je na pracodawcy, również w przypadku przedłużenia telefonicznie należy zawiadomic tego samego dnia lub jesli to jest niemożliwe najszybciej jak to możliwe, podstawą jest kodeks pracy, Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: porada 28.07.05, 13:49 Podstawa prawna to art. 62 ustawy zasiłkowej. Zaświadczenie lekarskie ubezpieczony jest obowiązany dostarczyć nie później niż w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania płatnikowi zasiłków, a ubezpieczony, któryego płatnik składek zgłasza do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych obowiązany jest dostarczyć zaświadczenie lekarskie w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania płatnikowi składek, który przekazuje je niezwłocznie do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, podając datę dostarczenia tego zaświadczenia przez ubezpieczonego. Czyli każde zwolnienie lekarskie należy dostarczyć w tym terminie nie ma innych terminów dla zwolnień lekarskich które są wystawiane kolejno po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś