Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odpowiedzialność materialna w pracy

07.01.03, 19:28
    Mam odpowiedzialną prace, konkretnie jestem odpowiedzialna za kase sprawdzam
    płatności..., no i jest koniec roku kopnelam sie na 8000 tysiecy. firma ktora
    miala nam zaplacic nie zrobila tego ja nie zauwazylam a ona sie zamknela/
    slad zaginął... i niewiem co bedzie dalej MOZE KTOS Z WAS TEZ MIAL TAKI
    PROBLEM, JAK SIE GO POZBYC, MOZE MNIE ZWOLNIĄ? PORADŹCIE , POMÓŻCIE
    Obserwuj wątek
      • Gość: hardegen Re: odpowiedzialność materialna w pracy IP: *.um.poznan.pl 08.01.03, 09:38
        murzek napisała:

> Mam odpowiedzialną prace, konkretnie jestem odpowiedzialna za kase sprawdzam
        > płatności..., no i jest koniec roku kopnelam sie na 8000 tysiecy. firma ktora
        > miala nam zaplacic nie zrobila tego ja nie zauwazylam a ona sie zamknela/
        > slad zaginął... i niewiem co bedzie dalej MOZE KTOS Z WAS TEZ MIAL TAKI
        > PROBLEM, JAK SIE GO POZBYC, MOZE MNIE ZWOLNIĄ? PORADŹCIE , POMÓŻCIE

W razie udowodnienia, iż do straty doszło w następstwie niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków
        pracowniczych z Twojej winy, ponosisz odpowiedzialność materialną. Jeśeli udowodnią Ci umyślność, to
        odpowiadasz do wysokości poniesionej przez pracodawce straty (!!), jeżeli nie - to w wysokości 3-miesięcznego
        wynagrodzenia. Niestety, najczęściej w takich wypadkach przy okazji pracodawca rozwiązuje umowę o pracę bez
        wypowiedzenia (art.52 KP), czyli tzw. dyscyplinarka. Jeżeli jest tak jak piszesz, to może być kłopot z uznaniem przez
        sąd takiego rozwiązanie za bezprawne.
        • Gość: unia Re: odpowiedzialność materialna w pracy IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 08.01.03, 12:38
          Zadzwoń dziewczyno, do Państwowej Inspekcji Pracy (w każdym większym mieście
          mają oddziały). Dyżurują tam specjaliści od prawa pracy, którzy też czesto
          występują przed sądem. Oni powinni udzielić ci dokładniejszej odpowiedzi.
          Przeoczenie niedokonania wpłaty według mnie trudno uznać za wystarczającą
          przesłankę, skoro firma się zwinęła, prawdopodobnie i tak nie zapłaciłaby tej
          faktury, bo żadna firma się nie zamyka jeśli ma problemy od miesiąca.
          Najpewniej od dłuższego czasu była w poważnych kłopotach finansowych i zapewne
          twoja wcześniejsza interwencja niczego by nie zmieniła. Poza tym nie jestem do
          końca pewne, czy taką sytuację można uznać za zawinioną przez pracownika (ja
          prowadziłam kontrakt, gdzie klient nie zapłacił 1,5 mln zł i miałabym to
          zwracać? A na jakiej podstawie? Niedbalstwo dotyczy sytuacji, gdybyś np.
          zapomniała wystawić fakturę albo posiała gdzieś fizycznie pieniądze. To byłoby
          ewidentne. W twojej sytuacji trudno mówić o winie, po prostu nacięłaś się na
          hohsztaplerów. Tak, czy inaczej - zgłoś się do PIP, oni ci podpowiedzą, co
          robić.
          • Gość: murzek Re: odpowiedzialność materialna w pracy IP: *.tele2.pl 08.01.03, 18:35
            dzieki za info, u mnie jest taka sytuacja ze ja w całości nie byłam
            odpowiedzialna za kasę oprócz mnie był jeszcze jeden pracownik który tez miał
            to sprawdzać - w tym momencie nie pracuje z przyczyn innych. co myślisz na ten
            temat??
            • Gość: unia Re: odpowiedzialność materialna w pracy IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 10.01.03, 10:20
              Podtrzymuję opinię, że zapłata (lub nie) faktury przez klienta nie jest
              skutkiem zaangazowania/zaniedbania pracownika sprzedawcy lecz konkretnie
              sytuacji finansowej klienta. Choćbyś na uszach stanęła, nie wyegzekwujesz
              należności od kogoś, kto prawdopodobnie nie ma najmniejszego zamiaru płacić.
              Jeszcze raz powtarzam - nauczcie się korzystać z własnych praw. Państwowa
              Inspekcja Pracy jest od tego, żeby pomagać w takich sytuacjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka