Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy administracja to dobry kierunek ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 16:13
    jak myslicie czy oplaca sie studiowac administracje, jak z praca ?? Zadaje to
    pytanie na tym forum, bo domyslam sie ze sa tu ludzie ktorzy maja o pracy
    pewne pojecie i moga sie ze mna podzielic pewnymi informacjami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Prawda Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.08.06, 16:43
        to zły kierunek bez perspektyw
        • Gość: kropek Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 17:05
          a ktory daje perspektywy ?
        • megatereska Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 22.08.06, 14:45
          Administracja to niedobry wybór. Po ukończeniu studiów magisterkich o
          specjalności administracja publiczna myślałam że znajdę szybciej pracę w
          administracji ale się rozczarowałam bo tylko dostałam się na staż z urzędu
          pracy na pół roku. W tym czasie były organizowane konkursy ja nie miałam
          żadnych szans nie liczyło się tutaj, że miałam obycie w administracji oraz
          specjalnośc w tym kierunku dostały się takie osoby, które nie miały do
          czynienia z tym kierunkiem ( jedna osoba miała wyższe wykształcenie i pracowała
          w handlu)Tyle mam do powiedzenia a ty sama zdecyduj czy obrać ten kierunek
          studiowania.
        • Gość: lolek18 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.176-107-170.citysat.com.pl 13.04.13, 23:30
          Powiem tak na administracji jest więcej prawa administracyjnego i dokładniej jest przerabiane postępowanie administracyjne i osobno sądowoadministracyjne, zależy od uczelni, a prawie jest więcej karego i cywilnego. Reszta to to samo, finansowe, gospodarcze, pracy, podatkowe itd itd zależy też od uczelni należy porównywać np. Administracje na UWr do prawa na UWr, prawo na UJ do administracji na UJ a nie inaczej. Różnica jest też w tym że na prawie masz jako zapychacze lub inaczej przedmioty poza prawnicze takie jak filozofię, rzymskie, łacinę? a na administracji masz projekty UE, techniki zarządzania firmą, analizę finansową, statystykę.
      • avionetka82 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 13.08.06, 17:25
        To bardzo dobry kierunek, który daje Ci wykształcenie prawnicze. Niektóre
        uczelnie po uzyskaniu mgr administracji umożliwiają w ciągu 2 lat zdobycie
        tytułu mgr prawa! (m.in UŁ, na który sama się wybieram)

Oto cytat:
        Trzon tej specjalności stanowią zagadnienia związane
        z różnymi dziedzinami prawa, w tym przede wszystkim prawa
        administracyjnego,ale także prawa gospodarczego, prawa pracy,
        prawa ochrony środowiska, prawa handlowego,prawa podatkowego,
        prawa rolnego,prawa karnego. Ponadto absolwenci dysponować
        będą wiadomościami z zakresu prawa europejskiego i organizacji
        administracji w Unii Europejskiej.Wiedza prawnicza uzupełniona
        zostanie o bardzo przydatne umiejętności m.in. z zakresu socjologii,
        psychologii,technik prowadzenia negocjacji,reklamy i promocji,ekonomii,
        marketingu, organizacji i zarządzania.Istotne znaczenie ma
        wykształcenie praktycznych umiejętności związanych z obsługą
        komputera i programów komputerowych stosowanych w administracji,
        w tym posługiwania się elektronicznymi zbiorami prawa.

Perspektywy zawodowe

Studia na kierunku "Administracja" przygotowują
        specjalistów zdolnych do działania w szeroko pojętej administracji,
        rządowej i samorządowej,a także do stosowania prawa w instytucjach
        i organizacjach niepublicznych.Absolwenci tego kierunku posiadają
        również kwalifikacje do pracy w instytucjach gospodarczych, zarówno
        publicznych jak i prywatnych (przedsiębiorstwach,spółkach prawa
        handlowego, bankach, fundacjach, itp.). Profesjonalne kwalifikacje
        absolwentów oparte są na interdyscyplinarnej wiedzy merytorycznej
        o podstawach prawnych oraz mechanizmach funkcjonowania
        administracji i wyrażają się w umiejętnościach praktycznego
        jej wykorzystania w pełnieniu różnych ról zawodowych. Absolwenci
        tego kierunku wykazują daleko idącą mobilność zawodową, są zdolni
        do podejmowania decyzji, logicznego prezentowania problemów,
        negocjowania i komunikowania się oraz kierowania zespołami ludzkimi.
        • lokis1791 Czy administracja to dobry kierunek ??? 13.08.06, 17:51
          To tyle z teorii kursów fakultatywnych......!
        • Gość: kropek Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 18:43
          wlasciwie to co tu napisalas to sucha teoria, ktora widnieje na kazdym
          informatorze, mnie bardziej interesuja opinije ludzi ktorzy byc moze skonczyli
          te studia i odwiedzaja to forum, ktorzy maja juz pewne pojecie o rynku pracy...

mimo wszystko dzieki za wpis....
          • Gość: piękna pupa Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.08.06, 19:22
            po administr. nie znajdziesz pracy

w administracji szukają specjalistów a nie osób po administracji, takajest
            prawda, przejrzyj ogłoszenia

jeśli marzy ci sie pracować w urzędzie czy czymś takim to już lepiej studiuj
            ekonomię
            • avionetka82 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 13.08.06, 22:28
              > po administr. nie znajdziesz pracy
              >
              > w administracji szukają specjalistów a nie osób po administracji, takajest
              > prawda, przejrzyj ogłoszenia
              >
              > jeśli marzy ci sie pracować w urzędzie czy czymś takim to już lepiej studiuj
              > ekonomię

Ja skończyłam właśnie administrację! I wiecie co? Wcale nie po to by być
              urzędasem. Jak już wspomniałam administracja to kierunek prawniczy. Można
              pracować w kancelariach prawnych (oczywiście jako asystent czy na podobnym
              stanowisku), notarialnych, czy - tak jak ja - podatkowej!
              MOIM zdaniem jest to kierunek na tyle uniwersalny, ze można znaleźć pracę
              właściwie wszędzie, o ile oczywiście interesuje Cię prawo... :)
              • Gość: Toma Administracja = prawo................... IP: *.krasnystaw.net 14.08.06, 15:06
                Jak kogoś interesuje prawo, to wybiera i kończy ten kierunek, później
                aplikacja, itd. Administracja nie jest w najmniejszym stopniu nawet substytutem
                prawa!
              • Gość: aśka Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 00:40
                jeśli kogos interesuje prawo to idzie chyba właśnie na ten kierunek, nie? Posada
                asystenta raczej nie wszystkich zadowala?
      • Gość: anna77 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: 195.69.80.* 13.08.06, 19:53
        Witam, skończyłam 5 lat temu administrację na UŁ i gdyby nie to, że już na
        początku studiów podjęłam pracę w firmie na stanowisku zupełnie nie związanym z
        administracją ani jej zagadnieniami i do tej pory tu pracuję, chyba nigdy nie
        udałoby mi się znaleźć pracy w urzędzie czy innej instytucji publicznej.
        Niestety, z doświadczenia wiem ,bo po skończeniu studiów chciałam zmianić pracę
        na zgodną z wykształceniem , że wszelkiego typu konkursy, oferty zamieszczane
        chciażby na gov.pl to zwykła "lipa" . Z góry miejsce jest zarezerwowane dla
        swoich dzieci, znajomych, sąsiadów itd. natomiast do zamieszczenia informacji
        o "wolnych" etatach zobowiązuje prawo. Zresztą odbywałam praktyki w kilku
        instytucjach administracji publicznej i na własne oczy widziałam jak to
        wygląda. I wierz mi, nikt przyjmując "swojego" nie kieruje się tu jego wiedzą,
        doświadczeniem, inteligencją, co, jak łatwo zaobserwować, odbija się na
        jakości usług tych jednostek....
        Niesiety, po bezskutecznych poszukiwaniach lepszej pracy, a dotychczasowa,
        pomimo, że jestem wdzięczna i doceniam, że ją mam, nie pozwala mi na utrzymanie
        się bez comiesięcznego wchodzenia na debet, zdecydowałam się opuścić kraj.

Kropku życze powodzenia i dobrze przemyśl swoją decyzję.

• Gość: kropek Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 21:19
          dzieki annao za informacje

to moze lepszym wyborem byloby polaczenie administracji z innym kierunkiem, dzis
          wiele osob tak studiuje, tyle tylko czy aby sie oplaca tracic mlode lata na
          takim zobowiazaniu. Drugim kierunkiem na ktory sie dostalem to jest
          resocjalizacja, tyle ze po tym ponoc tez ciezko z praca, nie wiem czy akurat
          oplacaloby sie studiowac akurat te dwa kierunki razem.

Jeszcze mi przyszlo na mysl to ze w ogole nic nie oplaca sie studiowac, bo co by
          sie nie skonczylo to i tak pracy nie bedzie, a dostana ja ci ktorzy maja jakies
          znajomosci... :/
          • Gość: kropek Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 21:23
            to chyba najlepszym rozwiazaniem jest ucieczka z polski i ewentualne
            "dorobienie" sie na pracy przy zmywaku w anglii :(
          • profes79 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 14.08.06, 22:25
            Skonczylem administracje, prawie rok szukalem pracy (m.in w zawodzie - jak ktos
            wspomnial wszystkie konkursy - a w kazdym razie wiekszosc) to lipa. Po
            przepracowaniu niecalego roku w NGO dalem noge do Anglii i tu pracuje biurowo.
            W sumie studia daly mi ogolna wiedze prawnicza (ktora czasem sie przydaje) i
            dobra wiedze z wybranego kierunku (prawo pracy) ktora nie dala mi kompletnie
            nic. POzdrawiam i nie zalamuj sie :) Dwie osoby ode mnie z roku np. wyladowaly
            w firmach doradztwa podatkowego i niezle sobie radza.
      • Gość: gimli Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:35
        na administracje nie idż to zły kierunek. O pracy w administracji samorządowej
        czy rządowej zapomnij bez znajomości. Pozatym np w urzędach skarbowych i innych
        wolą zatrudniać prawników lub ekonomistów, których jest mnóstwo a nie kogoś po
        administracji. Tak nawiasem mówiąc to administracja daje zaledwie ogólne
        pojęcie o prawie i na pracę związaną z prawem w kancelari czy obsłudze prawnej
        to bym raczej potym kierunku nie liczył no chyba że jak to już ktoś wspomniał
        doradztwo podatkowe.
        • Gość: Realist Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.08.06, 10:05
          administracja, co to wogóle za kierunek? czego on uczy? ALE KONKRETNIE!
          • Gość: żuczek Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 08:35
            Administracja to porażka mojego życia. 3 lata temu po ukończeniu studiów
            dostałem się na staż do jednostki samorządowej. Małe miasto na podkarpaciu,
            pensja 740 zł netto, praca bezrozwojowa, mało użyteczna, monotonne wykonywanie
            tych samych nudnych czynności, powyborcze rotacje na stanowiskach
            kierowniczych, zero motywacji itd itd
            Aha i jeszcze jedno. Wprowadził Cie ktoś tu w błąd pisząc, że po ukończeniu
            admnistracji jest możliwość zrobienia 2 letnich studiów prawniczych. Taka
            możliwość została zniesiona rozporządzenie MEN 2 lata temu.
            Tak więc lepiej sobie odpuść tą administrację...
      • andrea_gassi Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 23.08.06, 17:23
        Ja skonczylam administracje dwa lata temu. Studiowalam wieczorowo i jedoczesnie
        pracowalam, glownie dorywczo, ale dzieki temu zaczepilam sie w jednej z takich
        dorywczych prac na dluzej i do dzis tam pracuje. Przydaje mi sie na pewno prawo
        pracy, ale skonczylam jeszcze podyplomowo zarzadzania zasobami ludzkimi i to
        nadaje juz kierunek mojej "karierze". Jesli chodzi o administracje, to nieraz
        bylo nudno i choc dzis bym pewnie inaczej wybrala, to nie jestem do konca
        niezadowolona. Pewnie dlatego, ze mam niezla prace (ale chyba tez dzieki temu,
        ze chwytalam sie roznych bzdurnych i mniej bzdurnych robot w czasie studiow).
        JEsli masz alternatywe w postaci resocjalizacji, idz na administracje. A co do
        wszystkich madrali, co to kaza studiowac ekonomie, a najlepiej na Polibudzie
        cos, to jakbym miala tam pojsc i byc nieszczesliwa do konca zycia robiac cos
        czego nie lubie, to juz wole sobie po humanistycznym kierunku byc tu gdzie
        jestem. Chocbym jako inzynier elektronik czy mechanik miala kokosy zbijac itd.
        O!
        • Gość: studentka Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:23
          Co prawda administracji jeszcze nie skończyłam, ale nie uważam jej za zły
          wybór. Oczywiście, jeśli chodzi o perspektywy, są teoretycznie lepsze (np.
          telekomunikacja, informatyka, prawo), ale i teoretycznie gorsze (np. niektóre
          filologie, politologia, socjologia, stoasunki miedz., europeistyka). Chcę w
          przyszłości pracować w dziale podatkowym lub logistyki (P.S. oprócz
          administracji studiuje także ekonomie). Administracja to nie tylko urzędy, ale
          jak ktoś wcześniej wspomniał m.in. praca "asystenta" w różnego rodzaju
          kancelariach. Wydaje mi się, że zadawanie tego typu pytan na forum nie jest
          najlepszym rozwiązaniem (...z drugiej strony alternatywy tez nie masz:/). Po
          pierwsze, wątpie czy osoby zapracowane miałyby czas, żeby siedzieć na forum:)
          Po drugie odpowiada Ci garstka osób, którzy są na "nie". Na pewno znajdzie się
          tez garstka osób na "tak". I teraz pytanie, które osoby są wyjątkami - te bez
          pracy czy z pracą? (tego nie sprawdzisz na forum). Jako przykłady na "tak" mogę
          Ci podać parę osób: chłopak mojej siostry na 5 roku studiów rozpoczął prace w
          banku (niepełny wymiar godzin) i dostawał 2000zł, moja kuzynka pracuje w
          urzędzie w sąsiednim mieście (0 znajomości) i dostaje ok 1500 zł. Pomyśl tez
          ile zarabia taki doradca podatkowy (kierunki jak prawo, administracja,
          rachunkowośc "przygotowują" Cię do zdania egzaminu na DP).

P.S. Nie powiedziałabym, że na administracji prawo jest ogólne, ogólne to
          mieliśmy na ekonomi:P Zapewne nie jest ono tak szczegółowe (np. nie
          przygotowujemy skarg konstytucyjnych, bo po administracji i tak nie będziemy
          mieć uprawnień żeby takie przygotowywać) jak na prawie. Ale korzystamy z tych
          samych podręczników i zazwyczaj zakresu materiału (jeśli chodzi np. o procesowe
          i cywilne to wiadomo, mamy mniejszy zakres). Może i nie cisną nas tak jak na
          prawie, ale i tak trzeba uczyć się szczegółowo, bo nigdy nie wiadomo.

Czy to dobry wybór? Ocenisz za 5 lat (wnioskuje, że właśnie studia
          rozpoczęłaś). Teraz dużo zależy od doświadczenia i osobowości... nawet
          nieodpowiednia (pod różnymi względami) osoba po informatyce może pracy nie
          znaleźć:]
      • Gość: Beaufort Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.ch.richemont.com 29.08.06, 16:16
        Ja rowniez skonczylem administracje tylko ze na UJ w Krakowie.
        Studia rozszerzylem o przedmioty ekonomiczne.
        Nie mialem zadnego problemu ze znalezieniem pracy. Zaczalem jako audytor
        finansowy w wielkiej 4 (od razu po studiach), potem kontroler finansowy a dzis
        jestem dyrektorem finansowym.
        Wszystko zalezy od ciebie:
        - jak wykorzystasz mozliwosci tych studiow
        - jak przedstawisz swoje studia w kontekscie pracy ktora chcesz zdobyc (na
        rozmowie kwalifikacyjnej)

powodzenia i pozdrowienia
      • maya1981 Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? 31.08.06, 15:22
        Skonczyłam studia rok temu. Nie ma co sie czarować, w adm. publ. bez znajmosci pracy nie dostaniesz.

Dla pocieszenia, koleżanki z mojego roku załapały sie do ABW, AW i Izb Celnych gdzie mgr adm. są poszukiwani, szczególnie jak perfekcyjnie znają jeden język. Ja odpadałam z uwagi na stan zdrowia. Trudno

Obecnie pracuje w banku i zaczynam w tym roku kurs na analityka kredytowego(przecież wiecznie na obsłudze Klienta siedziec nie bede. Studia wymagające ale warto było.
      • Gość: wasz pan pisory Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 20:29
        Nie wiesz dlaczego....przecież to proste jak świński ogon....

To pisowskie oszołomstwo , kłamcy, frustraci i oszuści nie chcą się przyznać, że;

1. (…) po nocnej balandze "prezio" Lech Kaczyński, ledwo doczłapał o własnych siłach, spóźniony, do samolotu.... Dziwnym trafem z lotniska zginęły wszystkie nagrania monitoringu lub nadal się uważa, że ten monitoring się „popsuł”. Dziwne; akurat wtedy….

2. Lechowi, na inaugurację kampanii wyborczej-prezydenckiej, do Katynia na siłę kazał lecieć braciszek Jarosław, skądinąd zwykły oszust i psychopatyczny, notoryczny kłamca z wyrokami sądowymi.

3. To Ci dwaj durnie zdecydowali , że na ten "cyrk katyński" zabiorą do jednego samolotu: całe dowództwo polskiej armii, szefa NBP, wicemarszałków Sejmu i Senatu....b. prezydenta i t p ludzi !!! To skrajny idiotyzm, nieodpowiedzialność, robienie na złość politycznej konkurencji !!!

4. To pracownicy Kancelarii Prezydenta Lecha K. wyrazili zgodę na nieprzygotowaną, nieprofesjonalną załogę samolotu i jeszcze bez uprawnień !!! Mądrych i doświadczonych pilotów za to, że nie chcieli lądować pod bombami w trakcie nalotu na Gruzję, wyrzucili z pracy.

5. To oba Kaczory w rozmowie telefonicznej, mimo, że nie było przygotowane, żadne zapasowe lotnisko a Smoleńsk tonął we mgle, o czym wszyscy ich uprzedzali, postanowili lądować wbrew wszystkim okolicznościom, wbrew zdrowemu rozsądkowi i wbrew wszelkim przepisom !!!

6. Młody, durny, niedouczony i zastraszony pilot - chociażby po burdzie zrobionej przez prezydenta Lecha K. i Gosiewskiego w Gruzji, z pijanym na karku gen. Błasikiem, narażając życie 96 osób, wbrew wszelkim zasadom bezpieczeństwa i wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi, lądował w strasznej jak mleko mgle !!! To skrajna głupota wiodąca, jak pokazało życie, wprost do ŚMIERCI 96 osób !!!

7. Piloci, generałowie, prezydent, dyrektor protokołu widzieli straszne warunki, słyszeli przerażające ostrzeżenia urządzeń m. in to słynne "pull ap" i "uwaga ziemia" a mimo to nadal kontynuowali lot i lądowali po omacku !!!!

8. Lądowali wbrew wszystkiemu, jak szaleńcy jak kamikadze jak ostatni durnie i samobójcy, mimo ostrzeżeń ruskich z wieży, że wolno im zejść tylko do 100 m i nigdy nie niżej niż 100 m !!!!

9. Ci durnie z pijanym generałem, swoim dowódcą na plecach, lądowali "na oko" przedtem nie przestrajając przyrządów kontrolnych, w tym wysokościomierza.... To już nie tylko brak profesjonalizmu, ale to już skrajny debilizm !!!

10. To właśnie obok pijaków, oszołomów i nieuków mających o sobie mniemanie, że są „de best” również Kaczory są winne śmierci 96 osób. NIKT inny !!!! Tylko oni mogli przerwać ten śmiertelny lot.

11. Pytanie jak przy każdej tego typu tragedii, tym bardziej , że gawiedź pisowska mówi o zabójstwie; kto na tej katastrofie najbardziej skorzystał ? Otóż PIS, tylko PIS. Gdyby nie katastrofa Lech K. w wyborach otrzymałby 2,5 % głosów…. „Legenda” obu Kaczorów ległaby w gruzy natychmiast ! PIS jako partia przestałaby istnieć, w najlepszym przypadku nieudacznika Jarosława posłano by na szczaw, jego przegranego braciszka Lecha posłano by zamiatać biuro adwokackie do zięcia, do Dubienieckiego…. Kaczory, oba, wiedziały o tym !!!! Dlatego Jarosław za wszelką cenę kazał lecieć bratu Lechowi do Katynia i bezwzględnie lądować we mgle.

Wolał śmierć brata wraz z całą delegacją niż sromotną porażkę i poniewierkę do końca swych dni. Wiedział, że nawet po najgorszym, nawet po śmierci brata, on sam z litości wyborców załapie się na posłowanie i może dzięki temu jeszcze poszczekać i może snuć teorie spiskowe wraz z tchórzem Macierewiczem, który uciekł spod Smoleńska, zostawiając w błocie swego „prezia” i wszystkie inne ofiary, byle tylko nie być podejrzewanym o zamach…. Wszak, mimo wolnych miejsc w samolocie pojechał pociągiem, nie skorzystał z zaproszenia swego prezia, dlaczego …? Wiedział, że tak się stanie ? A może maczał w tym palce ? Wszak jest specjalistą od helu, sztucznej mgły i od trotylu….
        Jaro wie o tym i dlatego tak wrzeszczy by zagłuszyć własne sumienie, by zagłuszyć wyrzuty. To bowiem on przyczynił się do śmierci 96 osób. To on zabił własnego brata. Dla własnego dobra, dla własnej poselskiej wygody, dla własnej niszowej, psychopatycznej partyjki. To on jest Kainem, którego winniśmy dzisiaj pytać: co zrobiłeś z własnym bratem ?...
      • Gość: jkamakakama Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.play-internet.pl 02.08.15, 23:14
        Moim zdaniem dobry bo daje szerokie możliwości podjęcia pracy, a opcji jest naprawdę dużo. Ja skończyłam administrację tu gsw.gda.pl/ i pracuję w zawodzie, to chyba najlepsza rekomendacja.
      • Gość: gosc Re: Czy administracja to dobry kierunek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.15, 14:13
        Administracja to bardzo dobry kierunek,
        najlepszy z najlepszych.
        Bardzo ubolewam nad ty,m że nie mam zrobionych takich studiów.
        Pracy full tylko przebierać i wybierac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka