Dodaj do ulubionych

ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA

29.04.11, 09:22
DROGIE KOLEŻANKI I KOLEDZY

27 kwietnia br. ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA został wpisany do Krajowego Rejestru Sądowego. Wczoraj odebrałem z Sądu dokumenty, przekazałem drogą mailową informacje o tym fakcie Władzom Banku a dziś zostały przeze mnie przekazane dokumenty w wersji papierowej.

Pozdrawiam
Sebastian
Obserwuj wątek
    • doradca.pl Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 29.04.11, 09:27
      jestem za i czekam na emailowy wzór wniosku
      proszę o wskazanie Pana emaila

wpisujmy tutaj na forum kto jest jeszcze za, lub ilość osób z danego O-łu po zrobieniu oczywiście po cichu rekrutacji, żeby była nas masa
    • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 29.04.11, 11:40
      Gratulacje.
    • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 29.04.11, 17:57
      Gratulacje!!!
      1. Kiedy możemy spodziewać się szczegółów:
      - strona internetowa
      - statut
      - wniosek o wstąpienie
      2. Czy przewidziana jest zakładka na Intrze dla nowych ZZ tak jak dla Rady Pracowniczej - ludzie spragnieni są wiedzy i muszą wiedzieć skąd ją czerpać.
      3. Czy przewidziany jest oficjalny komunikat np. Intra Newsletter - jedna z wiadomości w tych mailach o 12 - trzeba oficjalnie poinformować wszystkich pracowników.
      Nowe ZZ jako legalny organ w PKO chyba otrzyma zgodę na takie zabiegi?
      Ps. Życzę szybkiego powrotu do pracy. Informacja o Pana zawieszeniu przybiła cały mój wydział. Dzisiaj panowały zupełnie odmienne nastroje:)))
      Jest Pan nadzieją dla wielu osób.
      POWODZENIA ! ! !
    • dragomir6 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 01.05.11, 13:50
      W jaki sposób można się wpisać? Zastanawiam się, czy składka będzie ściągana z konta pkowskiego? Nie będzie wtedy "badania" z góry na co to idzie i szykan?
      • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 01.05.11, 17:05

Problem ?
        Wpłacaj na poczcie. Raz na rok.
        • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 01.05.11, 22:24

Bardzo WAM dziękuje za zainteresowanie, wsparcie oraz pytania i wątpliwości. Strona internetowa jest obecnie przygotowywana. Nie przewiduje przelewania składek członkowskich bezpośrednio z WASZYCH poborów. Z wiadomych przyczyn :) Do kontaktów pocztowych zamierzam wykorzystywać skrytkę pocztową. Intra to niestety pytanie nie do mnie?! O tym zdecyduje Nasz Pracodawca. Mój powrót do pracy to również decyzja Pracodawcy.
          Moje decyzje znacie i one pozostają niezmienne. Postaram się więc nie mówić czy pisać, ale przede wszystkim działać i robić.

Pozdrawiam
          Sebastian
      • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 01.05.11, 22:26
        Najgorzej mieli ci, którzy zakładali ZZ. Chwała im za to !!! Teraz jest już to instytucja usankcjonowana prawnie. Zapiszę się do nich, jak tylko będę wiedziała w jaki sposób to zrobić. Zamierzam być z tego dumna - a co za tym idzie, nie będę ukrywać tego faktu. Co więcej mam nadzieję przekonać do takiej samej decyzji jak najwięszą liczbę kolegów i koleżanek. Najbardziej będzie mi zależeć na tych, którzy zapisani są do pozostałytch dwóch ZZ. Chciałabym aby w dotychczas funkcjonujących ZZ zostały tylko ich zarządy, a reszta ludzi w ramach podziękowań za ostatnie podwyżki wypisze się z tych ...
        • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 01.05.11, 22:57
          Nasze ostatnie podwyżki.... - cóż nie postarał się nasz Zarząd ZZ. Może to dla tego ,że duża grupa ludzi jest zaślepiona przewodniczącym, a On to wykorzystał, dostał się na kolejną kadencję i położył na wszystko "laskę". W związkach jest spora grupa ludzi, która była przeciwna jego kandydaturze, ale zabrakło kilku głosów. Szkoda że nie zapisujecie się do nas, może byśmy wspólnie coś zmienili.A naszego przewodniczącego czas wywalić.
          • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 01:56
            Zamieszczam tą wypowiedź na dwóch wątkach, ponieważ bardzo liczę na odpowiedź:
            korkipko555 zdaje się, że należysz do ZZ. Jaki masz pomysł na zmianę ich zarządu?
            Sama nie należę, ale po ostatnich wyczynach ZZ, postanowiłam dowiedzieć się jak najwięcej.
            I oto co mi wyszło:
            1. Osoby mi znane, należące do ZZ nie są informowane o terminach wyborów.
            2. Na ich skrzynki czy w jakikolwiek inny sposób nie sa informowane o działalności ZZ
            3. Głosy zbierane są przez przedstawiciela i przekazywane wyżej (ale nie najwyżej). Kolejny przedstawiciel (na większy region) przewozi je do Warszawy a właściwie Juraty?
            4. Osoby z ZZ nie są wzrotnie informowane o wynikach wyborów
            5. Kto głosuje na zarząd, skoro ci z najniższych struktur nawet nie znają nazwisk zarządu a co za tym idzie kandydatów - bo wynika mi, że od lat są to ci sami ludzie
            7. O zakładce na Intrze lub wiadomościach o ZZ możemy zapomnieć. I zarządowi PKO i zarządowi ZZ zależy by pozostało tak jak jest. ZZ WIDMO to najlepsze ZZ jakie mogą sie trafić pracodawcy. Upublicznienie nazwisk, funkcji, terminów, itp. - czysta zgroza - mogłoby doprowadzić do jakichś zmian!
            Podsumowując, moim zdaniem: ZZ miały swoją szansę i jej nie wykorzystały. Należy im podziękować i odesłać tam gdzie ich miejsce, tzn. W NIEBYT.
            Jaknajwiększa liczba osób powinna zapisać się do nowopowstałych ZZ. Zawsze będzie czas by się nimi rozczarować (CHOCIAŻ MAM SZCZERĄ NADZIEJĘ, ŻE TO NIGDY NIE BĘDZIE MIAŁO MIEJSCA:)))
            Ps. Jeśli, któreś dane są nieprawdziwe to proszę o ich sprostowanie i z góry przepraszam. Jak już wspomniałam moja wiedza pochodzi z własnoręcznie przeprowadzonego śledztwa i od znajomych z ZZ (tych z najniższego szczebla)
            • skuter44 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 09:00
              to jakas tajna organizacja ..
            • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 18:29
              Tak zgadza się - należę do ZZ. I dziwi mnie bardzo , ze w Twoim Oddziale są związki i Ty nic nie wiesz.
              U mnie jest tak:
              1. o wyborach wszyscy pracownicy na 14 dni przed - są informowani -na skrzynki mailowe , identyczna informacja jest tez wywieszana na tablicy ogłoszeń, również Dyrektor jest powiadamiany ponieważ zebranie zazwyczaj jest po godzinach pracy dając tym samym możliwość uczestniczenia w zebraniu wyborczym jak największej grupie pracowników,
              W wyborach uczestniczy pracownik Regionu Mazowsze(w moim przypadku), on tez czuwa nad prawidłowością wyborów,
              właśnie na wyborach z członków Komisji Oddziałowej wybiera się delegatów na Walne Zebranie członków Komisji Zakładowej (tej naszej PKO ) i tam właśnie wybierane jest Prezydium.-to Prezydium uczestniczy właśnie w różnych rozmowach i negocjacjach z Prezesem.
              2.to ile osób pojedzie na takie wybory Komisji Zakładowej - jest uzależnione od liczebności Komisji Oddziałowych (tych w poszczególnych Oddziałach) -zgodnie ze statutem na Walne jedzie 1 del. na 30 członków, a więc im liczniejsza organizacja tym więcej ma swoich przedstawicieli na walnym .
              3. w mojej komisji członkowie są informowani o wszystkim mailem. kiedyś robiło się zebrania ale przy obecnym zatrudnieniu i planach trudno się jakoś razem zebrać.
              4.O wynikach wyborów tez wszyscy wiedzą
              Na zarząd głosują właśnie przedstawiciele -najczęściej jest to Przewodniczący- Głosowanie odbywa się tajnie, na członka , który jest zgłoszony na kandydata do Prezydium, który się wcześniej przedstawia (więc nie jest to w ciemno)
              5.Prezydium się zmienia - owszem są tam osoby które naprawdę pracują , ale i bywa tak , ze fuksem komuś się uda i tez się wkręci do Prezydium
              6. Przez poprzednie kadencje /poza ostatnia i obecną/ mieliśmy bardzo konkretną przewodniczacą, umiała się dogadać z tymi drugimi ZZ i jak szły do Prezesa to juz mialy wypracowane wspólne stanowisko. WŁAŚNIE TEGO NAM TERAZ BRAKUJE,
              7. Teraz Prezydium dało plamę przy włączeniu BONUSA - ale stanowisko było z Komisjami Oddziałowymi uzgadniane . Wszyscy w KO pisali- ze nie chcą włączenia BONUSA - ale drugi ZZ chciały i nie było jedności - wykorzystał to pracodawca.
              - nie zgodze się ze Związki nic nie robia, zawsze uczestniczą przy podwyzkach, przy uzgadnianiu zasad Funduszu Socjalnego, przy opracowaniu porozumienia w sprawie zwolnień i odpraw itd...
              Właśnie po utworzeniu CRB,CAK, CAR,BAM .... itd innych jednostek specjalistycznych, coraz mniej osób jest w Oddziałach i Komisje Oddziałowe są coraz mniejsze i nasz związek podupada. Gdyby nas było więcej to i wówczas więcej pomysłów i może zmian. Właśnie przydałoby się trochę odświeżyć nasze Prezydium Zapraszam do naszego związku, wiele rzeczy mamy już dopracowane.
              - mamy pracownika na etacie w ROD(siedziba) bo przecież trzeba rozliczać się z Urzędem Skarbowym ze składek itd.
              - składki nam potrąca pracodawca z poborów, mamy osoby chronione i ujawnione na piśmie .

Nikt się nie kryje, i mam nadzieje się nie boi wyrazić własnego zdania.
              A z jakiego Regionu jesteś- ja z Mazowieckiego aczkolwiek nie z Warszawy .

• korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 19:16
                Trochę chaotycznie napisałam, ale naprawdę warto się zapisać do Związków. Nie wolno sie poddawać. Właśnie przez tą restrukturyzację naszego banku - jakoś rozbija się nasze związki.
                Gdyby nas było więcej- to może i Prezesi by się z nami liczyli. Kiedyś nie było zjazdu żeby nie uczestniczył w nim Prezes, a teraz tylko swoich zastępców wyśle a sam ma "w nosie" . Z obecnym prezesem bardzo ciężko się współpracuje.
                Ja uważam, jak już ktoś to wcześniej napisał, że na spotkania powinny chodzić osoby , które znają techniki negocjacyjne. Prezesi są szkoleni i zawsze wykiwają nieprzygotowanych przeciwników. W naszym Prezydium nie wszystkie osoby są wg mnie kreatywne, i wyszkolone z zakresu negocjacji.
                A w Juracie - nie zawsze na spotkaniach jest sielanka. Często są kłótnie,(ostra wymiana zdań) praca do póżnych godz. wieczornych a bywało ze i nocnych.W naszych związkach jest tak, że każdy może powiedzieć co myśli i nikt nikomu nie zabrania. Może nie zawsze wszystko jest wzięte pod uwagę, ale wypowiedzieć się można.
                Ja na pewno zmieniłabym - sposób komunikacji między związkami. Nie zawsze wiemy co robi Prezydium, chyba ze się dodzwonimy i zapytamy, ale wg mnie nie tak powinno być.
                • skuter44 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 19:42
                  Wyglada na to, że mozna przyjac 3 warianty dzialania:
                  - budowac szybko nowy zz i umacniac istniejace
                  - wzmacniac i przebudowac istniejace zz
                  - skoncentrowac swoja walke o prawa pracownicze na (w) nowym zwiazku

Ja jestem za trzecim wariantem. Sila takich trzech zz moze byc skuteczna po trzykroc.
                  • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 19:47
                    Sam nowy związek nic nie wskóra - jak się nie dogada z pozostałymi. Mając doświadczenie - wspólne stanowisko wypracowane przez związki - to najlepsza broń na naszego Pracodawcę. wówczas musi ustąpić, albo w najgorszym wypadku pójść na bardzo duże ustępstwa.
                    • elzsuj Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 20:11
                      Myślę, że Twoja agitacja jest teraz trochę nie na miejscu. Twoje związki miały szansę się wykazać, a co zrobiły? Sprzedały nas ... taka jest brutalna prawda. Ja jestem za tym, aby wszyscy wypisali się z tych już istniejących, a przenieśli się do nowych ZZ. Sama oczywiście to zrobię i wiele osób z mojego oddziału róznież. Sądzę, że jeden, ale za to mocny ZZ może zdziałać więcej. Tym państwu już dziękujemy! ZZ działające na korzyść pracodawcy, to jakaś wielka porażka i nie opowiadaj nam bzdur jak to walczą o nasze podwyżki, czy nasz socjal.
                      Pseudo ''WCZASY POD GRUSZĄ'' to po prostu jakaś kpina, bo mało kto się na nie załapuje i kwota jest rzeczywiście "zawrotna" a zamiast podwyżek, mamy obniżkę płac.
                      Bez urazy, ale działacie na naszą niekorzyść i nie jest to tylko moja opina ...
                      Pozdrawiam
                      • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 20:53
                        Ja nie agituję- piszę tylko , ze to nie związek jest zły tylko jego przywódca. Ja również uważam ze to co zrobili przy podwyżkach (niby) to wstyd. jedne co ich usprawiedliwia - to to ze walczyli do końca. Osobiscie widziałam pismo skierowane do Prezesa w tej sprawie z adnotacją ze jest to stanowisko wszystkich członków S. Uważam , że przewodn. dba już tylko o swój stołek. - skoro ustapili. Ja nie należe do tego Prezydium, i nie muszę ich bronić. Wiele rzeczy mi się nie podoba, ale są też sprawy załatwiane pomyślnie.Piszę tylko ze najwyższy czas , aby dogadali się pracownicy. Właśnie mamy 2 Zwiazki i oba miały inne zdanie- jedne utrzymać bonusa , drugie włączyć go do poborów (chyba nie potrafią liczyć)- no to pracodawca zrobił co chciał , bo gdzie 2 się bije tam 3 korzysta.
                        a jeśli chodz o socjal- to walka trwa już z P Dyr. FIK od 3 lat - zresztą Centrala chce zabrać wszystko do siebie , nie chce zeby na szczeblu ROD-ów były tez posiedzenia. ale to kolejna bajka.... Nie jest tak jak myślicie - nam zwiazki mówia co robia - chociaż czasami nie wszystko i tez mam do nich o to żal.
                    • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 20:25
                      Dziękuję za obszerną odpowiedź. Moi znajomi są z wielkopolski (częściowo CRK, częściowo oddziały). Jeśli chodzi o odprawy to naprawdę ktoś wykonał dobrą robotę - te kwoty są zadowalające (tak mi się wydaje). Natomiast co do reszty... Pracuję w PKO 16 lat i pamiętama jak było kiedyś. Nie wiem czy czytasz forum na Intrze, ale tam ktoś założył wątek na temat pracy ZZ i w kilku punktach (chyba na końcu było ich około 17) wymienił jakie straty ponieśli pracownicy przez te lata.Nie pamiętam wszystkich pozycji, ale w głowie utkwiło mi:
                      - właczenie do pensji 10% premii
                      - właczenie do pensji 30 % premii
                      - likwidacja bonów świątecznych
                      - włączenie do pensji wysługi lat
                      - włączenie do pensji "szkodliwego" za pracę przy komputerze
                      - brak zmiany przy dofinansowaniu wakacji "pod gruszą" przez 2 lata
                      - włączenie do pensji dodatku na czyszczenia odzieży?
                      - właczenie do pensji BONUSA
                      Wszystkie ta zmiany były ze szkodą dla pracownika i trwa to już bardzo długi okres czasu.
                      Ja od dwóch lat (jak bardzo wielu) nie otrzymałam podwyżki. Dlaczego ZZ zgodziły się by całe zaplecze nie otrzymało podwyżek w 2010 r. W tym roku tylko 500 osób poza kadrą kierowniczą dostanie podwyżki (reszta po podziale bonusa nie kwalifikuje się). Podział bonusa nie jest dla mnie podwyżką, czyli 3 rok z rzędu nie otrzymam podwyżki (to oznacza, że od 4 lat muszę żywić rodzinę za te same pieniądze - o inflacji nie wspomnę). Jestem bardzo rozgoryczona i bardzo mi przykro, że w ten sposób traktuje się pracowników.
                      Dlatego wstąpie do ZZ, ale tych nowych.
                      Pozdrawiam
                      • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 21:07
                        Masz rację, Jednostki spec. od 2 lat nie miały podwyzek i bardzo sie dziwię, ze przedstawiciele jednostek spec. będacy na zjezdzie nie zadali takiego pyt. Z-cy prezesa. Z tego co sie orientuje z jedn. specj. byli emeryci, uważam ze nie sa na bieżąco i nie powinni uczestniczyć w naszych Zjazdach, w to miejsce powinni jechać młodzi- moze to by na dobre wyszło dla związku. Myślę , ze teraz to kazdy sie cieszy ze pracuje i juz nie pyta o podwyżki. (takie odniosłam wrazenie)
                        Jesli chodzi o zmiany - włączenie premii- owszem włączyli premie , ale przecież teraz za wyniki premia znów jest,
                        talony świąteczne- z tym cały czas walczymy, jest to za każdym razem poruszane na forum, a wakacje pod gruszą - sa znów bez zmian.
                        ja pracuję juz 30 lat i też w ramach koncentracji spróbowałam już wszystkiego - dojeżdzam codziennie do 100km. Wiem ze cofamy sie z płacą (nie pracuje na ladzie)
                        Nie namawiam do zapisania się do S - zapiszcie sie obojętnie do którego zwiazku- tylko najwazniejsze- zwiazki powinny się trzymać razem.
                        Wielkopolska - jest w Solidarności.... wiem
                        • mila2000 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 21:50
                          Na Intrze ktoś napisał list do przedstawicieli ZZ i Rady Pracowników. Podał nazwiska osób do których pisał ale nie było tam nazwiska przewodniczącego ZZ Solidarność. Dlaczego ten facet jest nieuchwytny? Panie przewodniczący większość osób zna kulisy Pana wyboru i te argumenty, że żona straci pracę,to nie w porządku. Prywata to naganna rzecz. Nie zdziwię się jeśli nie będzie miał Pan kim rządzić.Powiem więcej marzę o tej chwili:)
                          • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 22:31
                            Ale skoro jest przewodniczącym to chyba można podać jego imię i nazwisko? W końcu to chyba nie jest tajemnica? Z góry dziękuję za informacje. I o co chodzi z żoną - nie widzę związku? I jak ten Pan prosi - po zebrasniu głosów z najniższy szczebli regionalnych PROSI??? Wogóle, ja chyba się pogubiłam.
                            Czy można prosić osoby z forum o podzielenie się wiedzą, kto należy do prezydium obu ZZ - przecież tak dalej być nie może!!!
                            I w końcu czy to jest Prezydium, Zarząd czy Komisja?
                            To jak w końcu wyglądają te wybory?!
                            Mam jakąś tam listę z forum Intry, ale tu nikt nie używa nazwisk i nie wiem czy wolno podać te dane - z drugiej strony zgodzili się być przedstawicielami legalnej organizacji - więc chyba można? Może, jeśli wolno, stwórzmy tą listę: imion, nazwisk i stanowisk piastowanych w ZZ.
                            • mila2000 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 22:49
                              Myślę, że to nie jest tajemnicą Pan nazywa się Mirosław Olejniczak. A o co chodzi z żoną to zapytaj swojego delegata na zjazd w Juracie ja mam tylko wiadomości z tzw. pierwszej ręki:)
                              • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.05.11, 23:06
                                Dziękuję. Na pewno postaram się czegoś więcej dowiedzieć na temat tego Pana.
                                • katiusza55 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 05:54
                                  W głowie mi się nie może pomieścić, że rządzą nami jacyś emeryci. Już dawno powinni być na emeryturze. A jak nie chcą iść, to dać ich na sprzedaż z planami sprzedażowymi - od razu jak zobaczą jaki to miód - sami pójdą. To nas straszą , nagrywają ect. a tutaj jakaś prywata rządzi? To tylko w tym Banku tak może być. Zgroza. Ja pracuję 16 lat na obsłudze klienta i też już mam dosyć. I nie klientów, bo z nimi lubię pracować, pomóc, doradzić. A nie wciskać kolejne badziewie. Dlatego mimo wykształcenia i innych cech nie jestem wartościowym pracownikiem, bo nie realizuję planów sprzedażowych w 100%. Cenieni są pracownicy, którzy nie mają swojego zdania, wciskają produkty, robią sprzedaż i zasuwają jak maszyny na produkcji w Chinach. Najważniejsze to nie dać sobie wmówić, że jesteś gó....m.Liczę na nowe związki zawodowe i też się zapiszę do nich jeżeli będzie taka możliwość.
                                  • antoni142 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 10:17
                                    Nic tak nie pomoże pracodawcy w robieniu co chce jak trz organiczacje związkowe. Co do emerytów. Nie wiem czy 55 letni człowiek jest tak stary, że nie może stać na czele organizacji związkowej. Chyba najważniejsza jest tu charyzma , a dodatkowym atutem jest niezależność finansowa, bo co może im zrobić pracodawca emerytowi. A pdchodzenie do sprawy kto nami rządzi chyba nie powinno dotyczyć oraganizacji związkowj, która z natury jest organizacją społeczną. I tu tkwi problem, kto jak poczytuje swoje miejsce w organizacji, czy nastawiony jest na własną karierę czy jest społecznikiem. Ten pierwszy napewno przegra. Oczywiście nowym ZZ życzę ppwodzenia, ale trz organizacje związkowe czarno to widzę.
                                    • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 16:36
                                      antoni142 - nie musisz się martwić. Gorzej niż jest już nie będzie.
                                      Zwolnią dokładnie tyle osób ile zamierzają.
                                      Do włączenia do składników pensji zostały tylko:
                                      - premia kwartalna
                                      - nagroda jubileuszowa
                                      - odprawa
                                      Z włączeniem premii może być problem chyba, że pracodawca zacznie korzystać z usług wróżbitów i będzie antycypować (bo jak inaczej ustalić wysokość planu wykonanego na przyszły rok).
                                      Oczywiście można z obecnymi ZZ renegocjować warunki odpraw (na mniejsze) lub likwidację jubileuszówki za 20-lecie (tak jak zlikwidowano za 15-lecie).
                                      O podwyżkach inflacyjnych możemy zapomnieć - nowe wartościowanie stanowisk nigdy nie będzie obejmować wszystkich w danym roku a tylko wybranych.
                                      Tak jak powiedział Prezes na początku swojego panowania:
                                      Za przepracowanie w jednej firmie kilku dekad nie należy się żadna laurka (i faktycznie do jubileuszówki nie dołączają już listu gratulacyjnego). Trzeba być innowacyjnym i prężnym, wprowadzać zmiany, itp.
                                      Czyli jak widać od 2011 podwyżki w PKO przewidziane są tylko dla kadry kierowniczej.
                                    • fred05 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 18:03
                                      dotychczasowe związki to wielka pomyłka razem z Przewodniczącym . Moje doświadczenie z nimi to , zwróciłam sie do nich z pomocą w 2008r. ( nie otrzymalam podwyżki i nie wytrzymałam napisalam , ponadto w naszym wydziale WOK - DOK żle się dziło , złe traktowanie itp .. do dziś się to odbija ludzie na zwolnieniach - kilku miesięcznych z powodu utraty zdrowia itp ... ) nie otrzymałam żadnej pomocy , rozmawialam z przewodniczącym o moim piśmie itp. a co się stalo zostałam zwolniona ( bez podstaw ) ZZ nie poinformowały mnie że otrzymały wniosek do zaopiniowania o zwolninie mnie , Przewodniczący powiedził mi gdybym należała do związków to moze by mi pomógł - takie to ZZ . Nie pomogli a w Wydziale urawiany był mobbing
                                      Sprawę w sadzie wygrałem
                                      ZZ to dla nich przechowalnia ................
                                      • mu1333 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 20.05.11, 02:36
                                        witam,czy możesz mi powiedziedż, o co pisałeś w pozwie i czy brałeś adwokata?
                                        • fred05 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 24.05.11, 21:53
                                          w pozwie pisalam że nie zgadzam sie z zarzutami banku , sa bezpodstawne, wymyslone na potrzeby zwolnienia mnie , podałam krótka charakterystyke swoich sukcesow - osiągnieć zawodowych rzetelności i solidności ( sama pisalam pozew ) W moim przypadku to były same oszczerstwa ze strony banku . Pózniej bardziej dla towarzystwa w sadzie ( rosprawy w sadzie ) wzięłam radcę prawnego . Sędzia powołal biegłego , ktory pisemnie i ustnie postawil zarzuty pracodawcy a przede wszystkim przełożonej ( napisał to przełożona robila błedy a nie pracownik ....ponad 23 str ...) bank nie odwoływal sie od wyroku - nie mial podstaw
                                  • korkipko555 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 12:32
                                    nie przesadzaj. Osoby po 50 ale pracujące maja takie same prawa, znają dobrze wszystkie zagrywki Prezesa i nadają się do pracy Związkowej. Ja mówię o emerytach(dosłownie) będących na emeryturach- nie pracujących- i przyjeżdżających na Zjazdy Związkowe.Czy takie osoby mają na bieżąco rozeznanie co się dzieje w banku,.....................
                                    • vranix Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 13:34
                                      korkipko555 napisała:

> nie przesadzaj. Osoby po 50 ale pracujące maja takie same prawa, znają dobrze
                                      > wszystkie zagrywki Prezesa i nadają się do pracy Związkowej. Ja mówię o emeryta
                                      > ch(dosłownie) będących na emeryturach- nie pracujących- i przyjeżdżających na
                                      > Zjazdy Związkowe.Czy takie osoby mają na bieżąco rozeznanie co się dzieje w ba
                                      > nku,.....................

ty chyba zartujesz? i oni jeszcze maja prawo głosu? to jakas patologia jest.

pytanie drugie: Czuk, ty chyba jestes na emeryturze? Jakim cudem masz dostep do intry?
                                    • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 15:48
                                      korkipko555 napisała:

> nie przesadzaj. Osoby po 50 ale pracujące maja takie same prawa, znają dobrze
                                      > wszystkie zagrywki Prezesa i nadają się do pracy Związkowej. Ja mówię o emeryta
                                      > ch(dosłownie) będących na emeryturach- nie pracujących- i przyjeżdżających na
                                      > Zjazdy Związkowe.Czy takie osoby mają na bieżąco rozeznanie co się dzieje w ba
                                      > nku,.....................
                                      ---------------------------------------
                                      Masz rację. Trudno mi sobie wyobrazić by np. p. Hosterok (będąc na emeryturze) była
                                      dobrym przywódcą związkowym. Już po roku-dwóch przebywania na emeryturze posiadana wiedza o problemach banku staje się mało aktualna.
                                      • antoni142 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 16:28
                                        No i jesteśmy w karaju nad Wisłą. A co dopiero ustalenie wspólnego stanowiska przez trzy organizacje związkowe. Powodzenia
                                        • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 16:39
                                          vranix pyta:

pytanie drugie: Czuk, ty chyba jestes na emeryturze? Jakim cudem masz dostep do
                                          intry?
                                          -------------------------------------
                                          Słusznie pytasz. Pisząc - "w Intrze" miałem na myśli - "w internecie". W żadnym przypadku
                                          nie miałem na myśli wewnętrznego internetu bankowego dla pracowników. Ja też w cuda nie wierzę. Okazało się, że jest to tylko nieprecyzyjne wysłowienie.
                                          Napisałem tak (posługując się żargonem) bo moje otoczenie (ludzie młodzi) tak mówią: "możesz przecież to mieć w intrze", widziałem w "intrze",....
                                          Teraz zainspirowany przez Ciebie Vranix dowiaduję się z przegladarki (już nie piszę w intrze- zauważ), że:
                                          "Jakiś czas temu dużą popularnością wśród webmasterów cieszyły się pełnoekranowe prezentacje (najczęściej wykonane w technologii Flash), które poprzedzały wejście na stronę główną serwisu. Obecnie (niestety) również się je spotyka. Są to tzw. intra.
                                          Intro strony - zło konieczne? Argumenty przeciw. Dlaczego niestety? Powodów jest wiele:
                                          * intra nie niosą ze sobą żadnej istotnej treści,
                                          * długo się ładują,
                                          * zajmują niepotrzebnie nasz cenny czas.
                                          Jeszcze gorzej jest jeśli:
                                          * aktualnie wyświetlanego intra nie można wyłączyć (pominąć),
                                          * nie można wyłączyć dźwięku, jaki mu towarzyszy.
                                          Intro jest szczególnie niemile widziane w przypadku stron typowo informacyjnych.
                                          Czy są jakieś "za"?
                                          Gdy mamy do czynienia ze stroną o zabarwieniu artystycznym, umieszczenie intra ma jakieś uzasadnienie.
                                          Cechy "dobrego" intra
                                          Postawmy zatem sprawę jasno: strona informacyjna lub firmowa nie musi (a nawet nie powinna) mieć intra. Serwisy związane w jakiś sposób z grafiką, projektowaniem lub sztuką mogą być poprzedzone intrem, pod warunkiem jednak, że:
                                          * intro można w każdej chwili wyłączyć,
                                          * można wyłączyć muzykę w nim występującą,
                                          * szybko się wczytuje."
                                          ----------------------------------------------
                                          Ale się dałem wpuścić w maliny.
                                          Dziękuje za pytanie. Mam szczerą odpowiedź
                                          • ekspert2.0 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 04.05.11, 09:54
                                            Uderz w stół a nożyce się odezwą. Oj "Panie dyrektorze" po co takie obszerne tłumaczenie???
                                            • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 04.05.11, 13:22
                                              Tłumaczenie i przyznanie się do stosowania błędnego pojęcia, to postępowanie chyba normalne ( a na pewno nie dla jakowyś "nożyc") .... lecz tak, dla zasady.
                                              Nie ma przecież nic dla banku złego, że byłem w błędzie. Mam tę swoją Intrę (czytaj - internet) i wpisy forumowiczów.... i to mi wystarcza. A odpowiedziałem kurtuazyjnie i szczerze na pytanie forumowicza ,także dlatego, by nie być posądzanym o korzystanie z wiedzy nabytej jakoby (pośrednio czy bezpośrednio) z portalu informacyjnego przeznaczonego dla pracowników PKO BP

Pozdrawiam eksperta-pko, którego tu ostatnio jakoś brak - na forum.
                                        • jota1974 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 16:46
                                          Obecne ZZ nienawidzą się jak psy. I prędzej sobie nawzajem zrobią na złość niż wynegocjują coś dla pracowników. Wyszło mi też, że nie są zbyt liczne (podobno około 5000 osób w obu - bez emerytów). Do zagospodarowania pozostaje dwadzieściaparę tysięcy. Mi najbardziej zależy na tych zapisanych już do pozostałych ZZ. Mam nadzieje, że po ostatnich twardych negocjacjach ludzie z chęcią opuszczą szeregi ZZ - zwłasza jeśli od nowego będą otrzymywać jakiekolwiek informacje na temat jego prac. Tak więc mam szczerą nadziweję, obecne ZZ umrą śmiercią naturalną i nie będą żadną siłą w negocjacjach (chociaż teraz jak widać też nie są).
                                          • dragomir6 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 16:59
                                            Ja już się dawno wypisałam - bo to tylko co dla mnie robiły to paczuszka na święta. Należałam do tych "zwykłych". Po czym w swojej naiwności szukałam kontaktu z tymi solidarnościowymi, ale widocznie nie zależało im na nowych członkach, więc sobie dałam spokój. Więc niech się te obecne związki pobiją i w myśl przysłowia "gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta" zapiszę się do nowych związków w nadziei, że moje słowo coś będzie się liczyło i nie będę miała buzi "zatykanej" paczuszką...
                                            • lukaj1953 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 18:44
                                              ja też się zapisuję!!a właściwie cały oddział-7 osób, i dobrze ktoś wcześniej napisał,że gorzej to już było.
                                              • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 03.05.11, 20:29
                                                Pytanie do Pana ze zwiazków :
                                                jak to mozliwe ,że zz podpisały porozumienie które nam nic nie daje,na jakie ustepstwa poszedł pracodawca?
                                                1.Podwyżki nie dostanie praktycznie nikt więc tu nic nie zostało wywalczone.
                                                2.bonus zostanie właczony do pensji ,a nie wszyscy go dostaną,będą osoby co dostaną figę.

Więc co podpisaliście, co osiągneliście dla pracowników,czy mieliście pistolet przy głowie?
                                                Podpisaliście to co pracodawca wam podsunał .
                                                Lepiej dla pracowników byłoby gdybyście nic nie podpisali, podwyżki nie dostaje nikt i tak i tak , a bonus zostaje po staremu i wszyscy by go dostali w grudniu.
                                                Trzeba było podziękować i wstać od stołu, i wejść w spór z pracodawcą ,nie potraficie powiedziec NIE?
                                                • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 04.05.11, 13:24
                                                  To ważne pytanie... stąd na wierchu.
    • doradca.pl Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 06.05.11, 21:14
      należę do związków zawodowych Solidarności, czy ktoś się orientuje na jaki adres wysłać rezygnację , to co się dzieje przekracza wszystkie granice, po prostu żenada
      dziekuję
    • ja.tomasz Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 07.05.11, 11:12
      Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.
      — Mahatma Gandhi

• alma590 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 07.05.11, 16:19
        ja.tomasz napisał:

> Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Późnie
        > j wygrywasz.
        > — Mahatma Gandhi
        >
        Mam bzika na punkcie aforyzmów, sentencji, a tego nie znałam Dzięki za jeszcze jedną życiową mądrość.

Pozdrawiam :)
    • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 18:51
      Coś sie cicho zrobiło w temacie, czyzby nowy zwiazek też stał się tajemny ?
      • pognieciona.kartka Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 19:02
        Cicho , bo podobno " stare " związki , mają szkolenie w Juracie , czy gdzieś tam ...
        Zastanawiam się co znowu wymyślą na naszą niekorzyść ?
        Czy ktoś już się dowiedział na czyje ręce i w jakiej formie składa się pismo o wystąpieniu ze związków ?
        • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 19:16

Jutro uruchomimy stronę internetową. Formalności i biurokracja niestety zajmują mnóstwo czasu. Ale na pewno nie ma ciszy w temacie ZWIĄZKU ZAWODOWEGO PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA. Kiedy strona ruszy adres zostanie WAM przedstawiony. Chociaż większość z WAS na pewno już się domyśla jaki będzie adres?!

Pozdrawiam
          Sebastian
        • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 19:19
          Chyba zastanawiają się jak nastepną ciemnote nam wcisnać, a może tak są zmęczone negocjacjami o nasze podwyżki,ze muszą odpocząć?
          Teraz kolej na wliczenie premii do pensji i znowu bedą oszczedności na płacach bo mało kto dostanie ale to dobre rozwiązanie bo nie ma po co sie starać jak i zbiera sie tylko opierdziel.
    • bitachon Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 20:43
      nie wierzę w ten związek
      nie wierzę, że cokolwiek jest w stanie zrobić dla dobra Banku i jego pracowników
      jak znane przykłady i historia uczą
      związek to przede wszystkim stołki dla wierchuszki

a tak na marginesie, jaki jest statut i cel działania waszego związku?
      • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 10.05.11, 21:07
        Witaj BITACHONIE

Jeśli chciałeś mnie obrazić i spróbować zniechęcić do mnie PRACOWNIKÓW to mam pewność, że Ci się nie uda. Mój stołek to od 1999r. specjalista. Po 15 latach pracy w PKO to istny raj i takie kokosy, że na pewno możesz mi ich zazdrościć?!
        Statut i cele działania przeczytasz na stronie internetowej Związku. Poznasz nowe przykłady i nową historie o których proponuje Ci pisać na forum Związku Zawodowego.

Sebastian
      • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 11.05.11, 21:09

Może jeden raz uwierz.
        Ludziom trzeba wierzyć....do momentu kiedy na nich się zawiedziemy.
        Nie zawsze jednak spotykamy się z zawodem.
        Stąd wokół nas tylu przyjaznych ludzi.
        • prezes_23 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 12.05.11, 22:16
          Co jest grane? Cicho jakoś się zrobiło. Czy ktoś udzieli jakiejś informacji? Miała być strona, feta, huczne otwarcie a tu cichooooooooooooooooooooooooooooooooo.......
          • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 12.05.11, 22:39
            Drogie Koleżanki i Koledzy

Strona od wczoraj jest testowana i udoskonalana. Nie chcę przedstawić WAM linka do strony, która będzie niewypałem:) Dziś na pewno skończymy prace i juro przekażę WAM wszystkie szczegóły. Co do fety to PREZESIE_23 czekam na propozycje

Pozdrawiam
            Sebastian
            • redek9 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 06:04
              ja mam propozycję miejsca fety: Warszawa, Puławska 15, najpierw na 13-tym piętrze potem na parterze a później przed budynkiem na skrzyżowaniu Goworka i Puławskiej
            • kaka_2_2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 20:01
              Witam Sebastianie,
              cieszę się bardzo, że znalazł się taki Sebastian, który chce coś zrobić dla pracowników.Mam nadzieję ,że twój zapał nie ostygnie i masz dużo samozaparcia. Wiedz,że jesteś światełkiem w tunelu.Od pewnego czasu miałam możliwość przyglądania się troszeczkę z boku , więc miałam dystans do pewnych spraw i muszę Ci powiedzieć, że trzeba się spieszyć bo ludzie tego dłużej nie wytrzymają.Błędy władz tego banku doprowadzają ludzi do obłędu i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Trzeba bardzo stanowczych działań żeby to zatrzymać .Wiedz jedno,że region śląsko-opolski napewno w bardzo dużej mierze cię poprze . Ja sama się o to postaram .Tylko zadzwonię do Ciebie , któregoś dnia i porozmawiamy o tym bliżej .Tu ludzie są najbardziej wytresowani .Naciski sprzedażowe są od lat , przerobiliście to sami pod rządami Pana Gałeckiego , chociaż on sam ma swoich zwolenników bo jako dyrektor oddziału podobno nie był zły. Pozdrawiam i do usłyszenia.
              • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 20:18

Strona jest gotowa!!! Teraz tylko czekam na "odmrożenie" adresów przez odpowiedzialną za to instytucje. Wiem, że WASZA wytrzymałość jest blisko poziomu zero. To bardzo popularna ostatnio wartość w Naszym Banku, niestety.
                Zrobię wszystko co w mojej mocy żeby uratować wszytko to co się da. Oczywiście każda forma pomocy i kontaktu utwierdza mnie, że to co robię ma sen. I za każde słowo wsparcia i ofertę pomocy BARDZO BARDZO DZIĘKUJE

Życzę WAM udanego weekendu
                Sebastian
                • prezes_23 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 22:39
                  Witaj Sebastianie
                  Co do fety, hmm... Ktoś na Hyde Parku napisał, że zrobimy "im" KGHM-a. Może to byłby dobry początek...:-)) A tak na poważnie. Na świętowanie, mam nadzieję, przyjdzie odpowiednia pora.
                  • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 13.05.11, 23:27
                    PREZESIE_23

Lubin to słaby pomysł jak dla mnie. Dobry początek to skuteczny, merytoryczny i 7% początek. Dlaczego 7%? Ano dla tego, że tylu musi być Członków Związku, żeby mógł on być pełnoprawnym partnerem dla Pracodawcy. Jak dla mnie dopiero wtedy będzie powód do świętowania. Oczywiście bardzo fajnie by było gdyby stało się to jeszcze w tym roku :)

Spokojnej nocy
                    Sebastian
                    • kaka_2_2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 14.05.11, 16:20
                      Mówisz 7% ja osobiście pomoę
                    • kaka_2_2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 14.05.11, 16:28
                      Wracam do wątku bo coś się pokiełbasiło , mówisz 7% ,ja osobiście pomogę Ci na swoim terenie pozyskać członków ale chciałabym wiedzieć jak chcesz pogodzisz pracę z działalnością związku bo to przecież trzeba będzie troszkę pojeżdzić po kraju.
                      • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 14.05.11, 19:12
                        Mam tego pełną świadomość, że czeka mnie kilka jeśli nie kilkanaście wyjazdów. Ale nie będę w tym momencie zdradzał planów Związku ponieważ Wielki Brat patrzy :)
                        Bardzo Dziękuje za Wasze wsparcie i propozycje pomocy w pozyskiwaniu członków. Jest to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam
                        Sebastian
                        • lidka_44 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 19.05.11, 22:48
                          Jestem byłym pracownikiem PKO przepracowałam 20 lat, we wrześniu ubiegłego roku wręczono mi wypowiedzenie za niewykonanie planów.,więc wiąże się to z tym iż nieotrzymałam odprawy.Kiedy poszło zapytanie tuż przed wręczeniem mi wypowiedzenia do związów zawodowych czy jestem członkiem związków....wtedy wyparli się na piśmie mimo ,że przez kilkanaście lat pobierano mi z pensji składki.Właśnie to pismo znalazłam w moich aktach osobowych w sądzie.Jestem w trakcie proces z PKO .Szkoda,że te związki niepowstały zanim mnie zwolniono.Powodzenia Stare związki do lamusa skoro wypierają się i niebronią swoich członków
                          Pozdrawiam serdecznie
                    • prezes_23 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 14.05.11, 21:59
                      Widzę Sebastianie, że późno idziesz spać. Ja też tak mam.:-)) Ale to nie przez PKO mam nadzieję...
                      Myślę, że w każdym oddziale znajdzie się jakaś osoba która będzie się starała namówić pracowników do wstąpienia do Związku. Ja też pomału agituję, polecam to Forum. Każdy niech ma świadomość, że istnieje szansa na poprawę obecnej sytuacji. Niech to będzie takie światełko w tunelu. Pozdrawiam i czekam/y na dalsze informacje.
                      • elmo2222 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.05.11, 10:24
                        myślę że oczekiwanie na ujawnienie strony internetowej ZZ jest bardziej ekscytujące dla Pracowników Banku niż "ujawnienie" kto jest twarzą naszej kampaniji lekramowej.
                        czekamy,czekamy,czekamy.
                      • kaka_2_2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.05.11, 18:40
                        Trzeba dość intensywnie propagować istnienie nowego związku bo ludzie mało czytają Forum i gro z nich nie wiem ,że taki związek już powstał. Poza tym sama świadomość nie wystarczy trzeba w końcu wziąść sprawy w swoje ręce i przestać płakać po kątach , faszerować się środkami uspakającymi, a niektórzy psychtropami tylko zebrać się do kupy bo tylko w grupie siła. Sam Sebastian wojny nie wygra tylko trzeba stanąć za nim ale wszyscy.Musimy przestać się bać odezwać ja wiem,że dobry pracownik to niemy pracownik uginający grzbiet i zastanawiający się, czy naprawdę jest już do niczego, nic nie umie i nic nie potrafi nawet sprzedać tak znakomitej oferty nowych wspaniały kont.Szkoda tylko, że tak późno wprowadzonych.Prezes myślał, że to będzie taki sukes , a tu totalna porażka te 500 tys zamkniętych kont jakoś nie powraca, mało tego ci co jeszcze zostali przekształcają na Białego kruka i Czarnego konia , czyli ZERO .Przestańmy się bać bo w ten właśnie sposób stajemy się niewolnikami tego systemu, który nas zabija psychicznie. Nie umiemy się śmiać i nic nas nie cieszy , czy tak chcecie żyć i pracować? a przecież macie witać Klientów nie tylko podaniem ręki ale szerokim ,szczerym uśmiechem.

Pozdrawiam i życzę owocnego w sprzedaż nowego tygodnia
                        • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.05.11, 20:22
                          Jeśli nowy związek nie będzie kanapowy i widoczna będzie jego praca to nie będzie problemu z uzbieraniem 7% , z obecnych pseudo związków odejdzie sporo ludzi a inowi się zapiszą, ale czas pokarze co wyjdzie z tej inicjatywy,na razie trzeba chuchać i dmuchać żeby rosło.
                        • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.05.11, 21:17
                          kaka_2_2 napisała słusznie (wg mnie):

Trzeba dość intensywnie propagować istnienie nowego związku bo ludzie mało czytają Forum i gros z nich nie wiem, że taki związek już powstał. Poza tym sama świadomość nie wystarczy trzeba w końcu wziąć sprawy w swoje ręce i przestać płakać po kątach , faszerować się środkami uspakajającymi, a niektórzy psychotropami tylko zebrać się do kupy bo tylko w grupie siła. Sam Sebastian wojny nie wygra tylko trzeba stanąć za nim ale wszyscy.

----------
                          Kolejność - działanie konkretne na rozwój ilościowo-jakościowy zz (w tym nowego)
                          - doprowadzenie do sytuacji, że zz staną się silnym partnerem do rozmów z
                          zarządem banku poprzez - m.in - wysoki stopień "uzwiązkowienia" .

Przyglądaniem się, chuchaniem na nowy zz niewiele można zmienić.
                          • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.05.11, 21:30
                            czytaj ze zrozumieniem
    • ekspert2.0 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 16.05.11, 08:30
      Pod rozwagę wszystkim narzekającym i uskarzającym sie na to jak nasz Bank "okrutnie" traktuje pracowników, nakładając na nich plany sprzedazowe i egzekwując rzetelna ich realizację.

" PKO Bank Polski znalazł się w gronie 10 najlepszych pracodawców w kategorii BIZNES w rankingu przygotowanym w oparciu o opinie studentów. To najlepszy wynik spośród wszystkich banków ujętych w ogólnopolskim badaniu Universum Student Survey 2011. Idealni pracodawcy, według ankietowanych, są stabilni i inspirujący, cechuje ich finansowa stabilność oraz dynamiczny rozwój."
      • winnicki2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 16.05.11, 16:48
        ekspert poczytaj sobie wątek na ten temat i nie siej propagandy,uśmiałem się niźle ha ha ..
      • e-menda77 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 16.05.11, 18:21
        Co wspólnego ma wyobrażenie studentów o pracy w banku ze stanem faktycznym?
      • kaka_2_2 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 16.05.11, 22:21
        Nasz ekspert naprawdę jest chyba ekspertem od rzetelnego realizowania zadań.Człowieku ,żeby móc wykonywać w ten sposób plany to one najpierw muszą być rzetelne i możliwe do wykonania, a one niestety daleko odbiegają od rzeczywistości . Poza tym sukces tego banku powinien być też naszym sukcesem, nie uważasz, to troszkę za mało dla pracownika jak tylko czyta o tych wszystkich wspaniałych osiągnięciach na stronach INTRY.Pewnie wiesz jaką premię , czy nagrodę roczną otrzymał za te sukcesy Pan Prezes może ty również nie narzekasz ale ten malutki pracownik,który przyczynił się do tego dostał figę z makiem i to wegług ciebie jest OK.Myślę , że nie doświadczyłeś zawiele i stąd jeszcze twoja eforia. Nie przytaczaj różnych cytatów bo to jest niewiarygodne zależy kto pisze.
      • doradca.pl Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 21.05.11, 07:11
        mam kilka pytań:
        - do kiedy powinniśmy się zapisać/zalogować do nowych związków
        - jak opłacać składki, w formie stałego zlecenia czy zgłosić do CKP zgodę na potrącanie z
        wynagrodzenia składki tj. 10zł m-cznie?
        • czuk1 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 21.05.11, 07:42
          Wpłacaj ze swojego konta (np. iPKO).
          Po co Ci pytać kogoś, w Twojej prywatnej sprawie ?
      • 69eyes Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 18.12.11, 21:56
        O proszę, jest wredny_pierog jest i ekspert... Czekałem na Ciebie i Twoje "rewelacje". Ciekawe dlaczego zawsze pojawiacie się w duecie z pierogiem jak tylko coś się dzieje? Pomagacie sobie, wymieniacie się w dyskusji. Wredna i ekspert... To jak dobry i zły glina. Grzeczny pseudo ekspert i farmazony o biednym najlepszym pracodawcy i wredna udająca (?) gnidę i racząca nas historiami (niegdyś) o klientach lecących na Jej cycki... Ekspert to Ty jesteś tym Jej Misiem? ;)
        To Twoje "pod rozwagę" już chyba widziałem. Kontroluj jakie cytaty wklejasz bo zaczynasz się gubić. Co mamy rozważać? Że jacyś tam studenci odpowiedzieli na jakąś tam ankietę? A co oni mogą wiedzieć? Nie pracują tu. Zaczną pracować zmienią zdanie...
    • drapiezna71 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.07.11, 18:13
      co ze stroną i związkiem ? chciałam sie wpisać a tu .......
      • dragomir6 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.07.11, 18:49
        link do strony związku -www.zzpbpkobpsa.org.pl/index.htm
        • drapiezna71 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 02.07.11, 22:14
          dzięki :)
    • dragomir6 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 19.07.11, 19:38
      Czy ktoś z was otrzymał już legitymację związkową i czy w ogóle w tym temacie coś się dzieje?
      • s.obuch-woszczatynski Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 19.07.11, 20:44

Legitymacje są już przygotowane. Trzeba je odebrać od wytwórcy. Zaraz po tym fakcie będę je Wam rozsyłał.

Pozdrawiam
        Sebastian
    • istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 22.10.11, 19:34
      Bardzo proszę o odpowiedź. Jest 22.10.2011, ilu członków na dzień dzisiejszy liczy Wasz ZZ ?
      Mam deklarację w dłoni i zastanawiam się, która będę ;)
      • memitim Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 14.11.11, 23:21
        Koleżanka dostała legitymację kilku cyfrową ale to ciągle mało i władza zgodnie z ustawą, może ten związek pomijać w wielu sprawach i załatwia tematy ze Swoimi Związkami, proponuję więc, aby wszyscy się zapisali jak będzie co najmniej 10 tysięcy , będzie bardzo bezpiecznie inni zrobią coś za nas . A może nie zdążą po następnej kilkutysięcznej puli zwolnień w przyszłym roku.
        A może tak odwrotnie porozmawiaj z ludźmi wokół , niech wejdą na stronę przeczytają deklarację programową inne dokumenty i jeśli prawdziwa walka o prawa pracownicze jest im bliska, zbierz ile się da deklaracji włóż swoją na wierzch i wyślij w jednej kopercie .
        W tedy będziesz wiedziała o ilu członków związkowi przybyło, aby mógł zawalczyć o twoje prawa.
        PS
        O ile wiem Związek podjął decyzję o nieujawnianiu nazwisk członków, / wolno mu to zgodnie z ustawą Ujawniony jest tylko Zarząd nadstawiając głowę za WAS, a Władza się Wścieka – przecież dlatego ZZ nie zbiera składek przez pracodawcę /, Władza powinna się go pytać o każdego zwalnianego niestety w większości Zarząd musi odpowiedzieć, że zwalniany nie jest członkiem Związku i nic więcej nie może w tej sytuacji zrobić i wtedy Władza się Cieszy.

• istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 15.11.11, 07:31
          Myślę, że informacja o anonimowości jest bardzo cenna. Też się zastanawiałam, jak to właściwie jest.
          I pomysł z rozdaniem deklaracji wśród pracowników , albo choćby położeniem gdzieś w kuchni na widocznym miejscu, nie jest głupi. Kto chce skorzysta. (jeśli dyr jest przychylny, to poleżą ze 2 dni ;)

• istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 09.12.11, 07:47
      Podnoszę temat. Bo ciągle aktualny.
      Zapisujcie się do ZZ Sebastiana !!!
    • istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 09.12.11, 07:51
      Na stronie internetowej są zawarte wszystkie informacje o NASZYM ZWIĄZKU (naszym, bo z nas - zwykłych pracowników)
      www.zzpbpkobpsa.org.pl
      • memitim Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 17.12.11, 23:59
        Życzenia swiąteczne dla Związku i jego ludzi - rośnijcie w siłę w tym Nowym 2012 roku, dla Naszego dobra i w Naszym Ineresie
        PS
        istnycyrk jesteś świetna dla Ciebie Życzenia szczególne za aktywność.
        • istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 18.12.11, 09:59
          Ojej! :D
          Dziękuję ! :D

Mnie tylko strasznie gryzie to, co się tutaj dzieje i nie zgadzam się z tym.
          Chciałabym pracować tak, jak kiedyś... godnie, dla banku i dla klienta jednakowo, i z przyjemnością chodzić do pracy ... ale ... czy to się jeszcze da ?

W każdym razie odwzajemniam życzenia i życzę wszystkim spokojnych i szczęśliwych Świąt, bez cienia myśli o pracy :D

• skuter44 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 18.12.11, 19:16
            Sukcesów w walce o prawa pracownicze życzę związkom zawodowym i kilku forumowiczom
            tego forum którzy napiętnują przypadki naruszania prawa pracy w naszym banku.
            ... też...
            Miłych świąt i dobrego roku 2012.
      • e-menda77 Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 18.12.11, 20:40
        Przeczytałam stronę Związku, na której miało być WSZYSTKO o związku. Niestety nie dowiedziałam się, w jakich pracach, negocjacjach, rozmowach uczestniczy związek. Czy w ogóle jest zapraszany na spotkania wraz z pozostałymi dwoma związkami?
        • istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 19.12.11, 07:13
          Przeczytaj nowy temat założony wczoraj wieczorem przez Sebastiana. Dowiesz się trochę więcej :)
          • istnycyrk Re: ZWIĄZEK ZAWODOWY PRACOWNIKÓW BANKU PKO BP SA 19.12.11, 07:15
            Ten temat to: "SPOTKANIE 20 GRUDNIA"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka