Dodaj do ulubionych

Związek Zawodowy "Solidarność"

24.06.08, 17:13
Witam Wszystkich,
Zapewne do większości z was dotarła informacja o powstaniu u nas w firmie
związku zawodowego.
Nie wszyscy jednak mają dokładne informacje o tym kto to robi i dlaczego.
Pracuję na zmianie A i kontakt z pozostałymi zmianami mam utrudniony,
szczególnie po tym jak zablokowano mi pocztę elektroniczną.
Jestem tymczasowym przewodniczącym Związku. Jeśli macie jakiekolwiek pytania
możecie pytać. Chętnie będę na nie odpowiadał.

Obserwuj wątek
    • wojciechd.35 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 24.06.08, 17:14
      Najważniejsze rzeczy, które chciałbym zmienić, jako osoba reprezentująca załogę:

1. Poprawienie komunikacji Zarządu z załogą.
      Chodzi mi o to, aby komunikacja rzeczywiście była. Zarząd deklaruje chęć rozmowy i na tym się kończy. Czas to zmienić!
      2. Obrona godności, praw i interesów pracowniczych.
      Duża część z was ma poczucie, że nie jest traktowana w odpowiedni sposób.
      Pracownicy są zwalniani z pracy nawet za niewielkie przewinienia. Czas to zmienić!
      3. Sprawiedliwe wynagradzanie pracowników.
      Moim zdaniem należy wprowadzić dodatek stażowy dla pracowników, którzy pracują w firmie ponad
      2 - 3 lata.Pracownicy, którzy pracują już długo w firmie i wiedzę oraz umiejętności mają bardzo duże otrzymują takie samo wynagrodzenie jak ci którzy pracują krótko i tak na prawdę niewiele jeszcze potrafią.
      4. Jasne i przejrzyste zasady nagradzania i karania pracowników.
      Funkcjonuje u nas w firmie system ocen, który moim zdaniem należy zmienić. Zdajecie sobie wszyscy sprawę, że ocenę „B” bardzo trudno dostać. System ten nie funkcjonuje prawidłowo, należy się zastanowić nad jego poprawą, ewentualnie nad wprowadzeniem innego bardziej odpowiadającego potrzebom załogi.Tutaj już bez względu na staż. Nawet już po pół roku pracownik może zasługiwać na lepszą ocenę.
      Osobna rzecz to kary – jeśli funkcjonuje system nagradzania to tak samo powinien istnieć system kar.
      Jest to bardzo trudna i delikatna sprawa. Wychodzę z założenia, że pracownik, który nawet jeśli popełni błąd nie musi być od razu karany odebraniem premii na trzy miesiące. Najpierw należy z nim porozmawiać i dać szansę naprawienia błędu.
      5. Podwyżki.
      Po wielu rozmowach jakie odbyłem z pracownikami większość chciałaby w tym roku otrzymać większą podwyżkę niż te z lat ubiegłych 3–4 %. Możemy rozmawiać o tym z zarządem ale będzie to bardzo trudne jeśli nie będę miał Waszego poparcia w postaci jak największej liczby członków związku.

Oraz wiele innych rzeczy, o których Wy tylko wiecie. Jeśli się nie dowiem o Waszych bolączkach nie będę mógł reagować. Chciałbym abyście mieli do mnie zaufanie i mówili mi o wszystkim co Wam się nie podoba i co chcielibyście zmienić.JESTEM DO WASZEJ DYSPOZYCJI.To nie ja tworzę Związek, Związek to wszyscy członkowie, którzy mają takie samo prawo głosu jak wszyscy inni.
      W tej chwili jestem tymczasowym Przewodniczącym Związku. Niedługo odbędą się wybory i każdy z Was może kandydować. Tymczasowy Zarząd podlega ochronie ponieważ jest to standardowa procedura, która uniemożliwia wyrzucenie z pracy ludzi, którzy podjęli się tworzenia Związku.

Pamiętajcie:
      Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności związkowej albo pozostawania poza nim.
      Nie musicie informować przełożonego o tym czy jesteście członkiem związku. Jest to tzw. informacja niejawna i tylko Wy i Zarząd Związku wie o tym fakcie.

Przewodniczący TKZ NSZZ „Solidarność” Wojciech Dziedzic
      • jan832 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 24.06.08, 23:30
        W siódmym roku działalności firmy powstają związki, może będzie lepiej oby tylko
        nie tak jak w zakładzie obok produkującym kineskopy w którym to związkowcy
        oflagowali zakład na znak protestu a hindusi robią dalej co chcą, no ale nasza
        sytuacja zależy od nas samych i naszej
        ( pracowników ) komunikacji z właścicielami zakładu .
    • e-technicolor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 25.06.08, 08:48
      Obecnie nie ma żadnego problemu z pracą, jest łatwiej z jej zmianą, także
      warunki prowadzenia działalności związkowej są sprzyjające, także chętnych
      powinno być sporo, bo Twoje Wojtek spostrzeżenia podziela wielu pracowników.

Mam pytanie, czy spotkałeś się z jakąś formą zastraszania, szkalowania albo
      szczególnego zainteresowania ze strony przełożonych Twoją osobą, bo może masz za
      dużo wolnego czasu w pracy i np. niedobre myśli kołaczą ci się po głowie, więc
      czas i pora aby Ciebie trochę docisnąć i pokazać, że nie dajesz sobie rady ze
      swoimi obowiązkami i ogólnie jesteś niedobrym pracownikiem z którego nasza firma
      nie ma żadnego pożytku tylko same straty...

A specjaliści od dociskania ludzi w tej firmie są i udowadniania, że na B to
      umie Ten w Niebie, na C to to tylko zaufani ludzie a reszta niech się cieszy że
      ma D albo E,F,G...Z,Ż,Ź

Pozdrawiam
      • wojciechd.35 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 25.06.08, 15:35
        Poza odebraniem mi poczty nic się nie stało. Raczej jestem omijany z daleka. Dzwoniłem wczoraj do Pana Filipiuka z prośbą o wyznaczenie terminu spotkania w celu porozmawiania o naszej wspólnej przyszłości, naszej czyli załogi i zarządu. Czekam do tej pory na kontakt. Pozdrawiam wszystkich.
        • e-technicolor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 25.06.08, 22:54
          Janusz jest tylko przedstawicielem właścicieli zakładu, pracownikiem jak my
          wszyscy ( z trochę lepszą pensją ) zrobi to co mu każą, ale od kogoś trzeba
          zacząć, poczekamy zobaczymy co powie Pan Janusz, albo nie co każą mu powiedzieć.

Wszak całej produkcji nie da się zrobić w oparciu o pracowników z agencji
          tymczasowych dowożonych z Oświęcimia albo innych miejscowości południowej Polski.
          • e-technicolor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 25.06.08, 23:05
            A jeszcze mam jeden apel, ludzie zapisujcie się do związku zawodowego, koniec ze
            strachem o pracę i dzień jutrzejszy w firmie, nie pozwólcie sobą pomiatać i
            traktować was jak tanich wyrobników którym się nic nie należy, gdzie teksty typu
            z robolami nie będę jadł obiadu na stołówce traktuje się jako zwykły wyraz
            opinii jednego lub drugiego tzw. menadżera, który ma pensję dzięki waszej
            uczciwej i wytrwałej pracy dzień po dniu ( przepraszam są jeszcze nocne zmiany ).

Pieniądze są ważne w działalności gospodarczej rzekłbym to podstawa wynik
            ekonomiczny firmy, tylko, że tort który razem wytwarzamy jest jedzony do rozpuku
            przez grupkę osób.

Pracy jest pod dostatkiem, co wam może zrobić Pan Robert W. ( numer badża 4 )
            zwolni Was za to że jesteście członkami niezależnej organizacji związkowej - no
            chyba że w międzyczasie się zmieni Konstytucja RP i zostanie zakazana
            działalność związkowa i powstanie jeden związek zakładowy dla całego kraju tak
            jak w Chinach.
        • e-technicolor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 28.06.08, 01:00
          Wojtek, uważam, że to że wyłączono Ci pocztę e-mail to chyba jakieś
          nieporozumienie, zadaj pytanie Panu Filipiukowi kto za tym stoi i na jakiej
          podstawie dyskryminuje się pracownika który jest członkiem legalnej organizacji
          związkowej, czy w firmie Thomson zakazana jest taka działalność, czy też jest
          ona legalna tylko we Francji a w innych krajach na wschód gdzie to są tylko
          białe niedźwiedzie wolne związki zawodowe to fikcja która nie ma pokrycia w
          praktyce.

Osoba która wyłączyła Ci pocztę powinna zostać wskazana z imienia i nazwiska i
          ponieść konsekwencję takiego działania.

Sprawa nie jest taka błaha jak to opisujesz, gdyż rysuje ten przykład pewien
          trend który może być niebezpieczny dla naszego zakładu a więc i dla nas samych,
          co oczywiście nie znaczy, że mnie mają powstać związki - zbyt dużo osób oddało
          życie za wolną Polskę a konfidenci, kapusie i zdrajcy nie powinni mieć
          zrozumienia w obecnym czasie....
    • polonez34 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 27.06.08, 11:47
      Chciałbym zasygnalizować że wielu ludzi chciałoby się zapisać ale
      zbyt mało wiedzą gdzie można się zgłaszać z wnioskiem o
      przyjęcie.Może taka wiadomość powinna być wywieszona na tablicy
      ogłoszeń
      • wojciechd.35 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 27.06.08, 17:50
        Wywiesiłem takie ogłoszenia ale niestety zniknęły...
        Zgłaszajcie się do mnie. Pracuję na zmianie A na drukarni.
        piszcie e-maile:
        Wojciech.Dziedzic@wp.eu
        albo dzwońcie:
        665 382 685
    • wojciechd.35 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 27.06.08, 18:02
      Termin spotkania z Panem Filipiukiem już jest ustalony:
      jest to 7 lipca.
      • nesca123 Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 07.07.08, 11:50
        Zdaję się, że dziś jest 7lipiec..
        Czekamy na relacje ze spotkania.
        • nindzor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 11.07.08, 10:24
          A ja mam apel do Pana Filipiuka czy do tego musiało dojść?????

Zapytać się dowolnego menadżera to on każdemu z nam powtarza że jest nam dobrze
          skoro tak dobrze to DLACZEGO POWSTAŁY ZWIĄZKI??????????

Obserwuje sytuacje w zakładzie jak ona się pogarsza a nasi menadżerowie
          powtarzają że jest dobrze mało tego jest coraz lepiej komu lepiej?????

Czy wy tego nie widzicie czy po prostu nie chcecie widzieć????????????
          • nindzor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 11.07.08, 10:39
            W tym roku paliwo poszło ponad 50gr. do góry z czego sam dojazd do pracy
            kosztuje mnie miesięcznie 150 - 200zł więcej (nie mam autobusu) dla tego z
            utęsknieniem czekam na wrześniowe 40zł podwyżki
            • e-technicolor Re: Związek Zawodowy "Solidarność" 31.07.08, 09:54
              Czy jednym z tematów prowadzonych rozmów było nie wspieranie tego forum, bo
              jakoś cicho o Solidarności się zrobiło, czyżby już przedstawiciele związku
              chodzili na sznurku pracodawcy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka