Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Stażować warto?

04.02.07, 22:15
    Od kumpeli dowiedziałem się o stażu w wielkiej firmie.
    Powiedzcie mi czy to ma sens, bo piszą pięknie na stronie, że kariera, że
    wielka firma, że wspaniałe możliwości, ale czy faktycznie tak jest?
    To co na stronie jest fajne, ale czy tak będzie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: stażystka Re: Stażować warto? IP: *.chello.pl 04.02.07, 22:21
        stażyści bardzo czesto są po to by odciążyć innych. w sumei nie ma w3 tym nic
        dziwnego, no ale czasem pracodawcy przeginają. i stażysci są po prostu
        murzynami. bylo, jest i bedzie.
        • compol Re: Stażować warto? 04.02.07, 22:54

A myślisz, że w duzych firmach też traktują jak "tanią siłę roboczą:?

Chodzi mi o praktyki np. w BAT.
          Mam fajną ofertę na oku, ale nie wiem czy jest sens starować:
          www.strefadobrejpracy.pl/bat/
          • Gość: chce_byc_stazysta Re: Stażować warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 16:53
            compol napisał:

>
            > A myślisz, że w duzych firmach też traktują jak "tanią siłę roboczą:?
            >
            > Chodzi mi o praktyki np. w BAT.
            > Mam fajną ofertę na oku, ale nie wiem czy jest sens starować:
            > www.strefadobrejpracy.pl/bat/

Jak wgląda rekturacja? cieżko jest?

bo ja
            Chcę być stażystą

• 0tdr0 Re: Stażować warto? 04.02.07, 22:32
        Darmowy staz jest nielegalny, wiec w taki lepiej sie nie dawac wepchac- nie
        warto pracowac jako darmowy parobek.
        Twoja sytuacja moze byc fatalna, jesli zachorujesz, zdarzy Ci sie wypadek itd.

Wartosc samego stazu moze byc rozna. Zalezy glownie od pracy ktora masz
        wykonywac. Jesli jest to stanowisko (i dostaniesz potwierdzenie w papierach, ze
        pelniles obowiazki mu odpowiadajace), ambitne, a po stazu bedziesz dzieki temu
        psozukiwanym specjalista, to moze warto. Jednak jesli to zajecie poslednie, to
        lepiej sobie darowac niezaleznie od firmy. Dziwne, ze firma uwazajaca sie za
        duza bogata i rozwijajaca zamiast zatrudniac ludzi normalnie- stosuje takie
        chwyty ponizej pasa.
        • compol Re: Stażować warto? 04.02.07, 23:02
          0tdr0 napisał:

> Darmowy staz jest nielegalny, wiec w taki lepiej sie nie dawac wepchac- nie
          > warto pracowac jako darmowy parobek.
          > Twoja sytuacja moze byc fatalna, jesli zachorujesz, zdarzy Ci sie wypadek itd.
          >
          >
          > Wartosc samego stazu moze byc rozna. Zalezy glownie od pracy ktora masz
          > wykonywac. Jesli jest to stanowisko (i dostaniesz potwierdzenie w papierach, ze
          > pelniles obowiazki mu odpowiadajace), ambitne, a po stazu bedziesz dzieki temu
          > psozukiwanym specjalista, to moze warto. Jednak jesli to zajecie poslednie, to
          > lepiej sobie darowac niezaleznie od firmy. Dziwne, ze firma uwazajaca sie za
          > duza bogata i rozwijajaca zamiast zatrudniac ludzi normalnie- stosuje takie
          > chwyty ponizej pasa.

Nie o darmowy staż chodzi, tylko o poważną ofertę.
          Zobacz linka w poprzedniej odpowiedzi, Chyba BAT - British American Tobacco nie
          pozwala sobie na takie traktowanie ludzi, z góry.

Za darmochę nie będę charować
          • Gość: roman Re: Stażować warto? IP: *.zwm.punkt.pl 05.02.07, 18:48
            jak lubisz obslugiwać ksero to czemu nie
            • compol Re: Stażować warto? 06.02.07, 09:31
              wiesz cow ofercie piszą (kopia z www.iza.pl z oferty dla działu informatyki):

ZALETY OFERTY
              - możliwość poznania codziennej pracy w międzynarodowej firmie
              - udział w samodzielnych międzynarodowych projektach
              - możliwość szybkiego rozwoju własnych kompetencji
              - możliwość poznania wielu dziedzin biznesu

więc chyba będzie ok :)
              • 0tdr0 Re: Stażować warto? 06.02.07, 13:12
                To co zacytowales to tylko wyswiechtane frazesy. Podobnie jak z innymi w
                ogloszeniach o prace: "atrakcyjne wynagrodzenie", "swietna atmosfera i cudowny
                zespol", "rozwoj zawodowy". Najczesciej frazes okazuje sie jedynym plusem umowy,
                choc atrakcyjne zarobki to minimalna pensja+ 100 zl premii uznaniowej. A w
                praktyce okazuje sie, ze nawet on sporo mija sie z prawda.

Nie zwracaj uwagi na obietnice i hasla reklamowe. Dowiedz sie o konkretach
                oferty- jakie pieniadze, jaki zakres obowiazkow, jakie bonusy zawarte w umowie.
                Taka wiedza jest nieodzowna, zeby podjac jakakolwiek decyzje, bo papier (lub
                Internet) wszystko przyjmie, nawet najwieksze lgarstwa ubrane w piekne slowa.
                • Gość: kasia Re: Stażować warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 13:33
                  no pewnie - lepiej siedziec w domu i ględzić głupoty na forum!
                  z uwagi na to,ze do międzynarodowej korporacji wcale nie tak łatwo się dostać-
                  nawet na staż - ja bym spróbowała. Nic nie ryzykujesz,a możesz sie trochę obyć
                  w miedzynarodowym środowisku i czegos nauczyć.
                  • Gość: gość1 Re: Stażować warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:03
                    zauważyłem, że często osoby na forum chciałyby uzysykać od innych forumowiczów
                    odpowiedzi na pytania, których nie można uzyskać bo nie potrafimy odpowiedzieć
                    czy będzie fajnie bo nikt tego nie wie nie jesteśmy jasnowidzamy czy dobrymi
                    wróżkami spróbować zawsze można ale ludzie nie wymagajcie odpowiedzi na te
                    pytania od innych
                    • compol Re: Stażować warto? 26.02.07, 13:05
                      Ale można spróbować coś przewidzieć:) Pospekulować :)
                  • 0tdr0 Re: Stażować warto? 06.02.07, 15:28
                    Nie chodzi o siedzenie na tylku, ale szukanie pracy i pracowanie. A nie zadne
                    substytuty, ktore tylko psuja rynek pracy w tym kraju. Nie oszukujmy sie-
                    wiekszosc obietnic sluzy tylko przyciagniecu ludzi i przekonania do darmowej
                    pracy. Zalezy co sie bedzie robilo. Podawac kawe, obslugiwac ksero i wklepywac
                    dane do komputera mozna sie nauczyc wszedzie.
                    • Gość: melka Re: Stażować warto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:49
                      Stażować warto, ale zanim się zacznie trzeba sie koniecznie dowiedzieć jaki
                      charakter taki staż będzie miał. Z własnego doświadczenia wiem, że tylko
                      praktyka na konkretnym stanowisku może wyrobić pewne zachowania i doświadczenie
                      i dać konkretne kwalifikacje, które są tak cenione przez pracodawców.
                      Poszukując praktyk warto poczytać tu i tam, jak to naprawdę wygląda i na co
                      trzeba zwrócić szczególną uwagę.Polecam wszystkim poszukującym stażystom
                      poczytać, mi osobiście te informacje rozwiały wiele wątpliwości.
                      www.pracuj.pl/student-praktyki.htm
                      I zgadzam się z jedną z wypowiedzi, że nikt nie jest wróżką i nie powie jak
                      naprawdę bedzie na danym stażu. Trzeba próbować i szukać, bo siedzenie z
                      założonymi rękoma z pewnością nie będzie doświadczeniem, które można wpisać w
                      CV.
                      Pozdrawiam
                    • uhu_an Re: Stażować warto? 06.02.07, 16:52
                      racja. jestem na stazu. i to byl moj blad. wogole minal sie z moimi
                      oczekiwaniami. zarobki lipne no i problemy komunikacyjne z szefowa(dosyc spora
                      rotacja osob na um. zlecenie z ww. powodów).Mialam jeden straz na oku(bo po
                      moim kierunku inaczej niz od stazu sie nie zaczyna), z ktorego zrezygnowalam,
                      a dochodza do mnie pogłoski(lecz to tylko poglaski), ze warto bylo tamta oferte
                      stazu przyjac. wniosek: nikt niczego nie przewidzi.
                      • Gość: gigi Re: Stażować warto? IP: 81.210.81.* 09.02.07, 14:41
                        Oferta BAT jest jak najbardziej płatna i chyba całkiem nieźle:) Znajoma
                        uczestniczyła w zeszłorocznej rekrutacji. Na stronie BAT czy na
                        www.strefadobrejpracy.pl są z tego co pamietam wypowiedzi zeszłorocznych
                        stażystów. Ja na razie czekam na odzew ale jestem dobrej myśli:) Jesli chodzi o
                        wybory, to najlepiej dokonywać je świadomie i wszytsko dokładnie przemysleć.
                        Wtedy może unikniemy rozczarowań!
                        Pozdrowienia dla stazujących!
                        • compol Re: Stażować warto? 19.02.07, 10:45

Piszesz, że płatna nieźle, ale ile to jest nieźle ?:)
                          • wilinski1 Re: Stażować warto? 07.03.07, 00:58
                            No myślę, że w BAT są to dość ciekawe pięniądze.
                            • compol Re: Stażować warto? 07.03.07, 17:27

A jak myślisz ile ?:)
                              • compol Re: Stażować warto? 07.03.07, 17:32
                                i znalazłem kolejne info o tym stażu :)

www.targi24.pl/49998.xml
                                najfajniejszy jest ostatni punkt:
                                Trzydniowa próbka pracy w firmie British American Tobacco Polska na przełomie
                                maja i czerwca.
      • compol Szybko Szybko! 07.02.07, 09:59
        Właśnie rozmawiałem z miła dziewczyną z IZA, robią tą rekrutację dla BAT

Jest mało czasu! Zaraz zamykają zbieranie CV od ludzi!

Więc jak ktoś chce to niech raz dwa wysyła swoje!
        Ja już wysłałem!

Jak coś wysyłać można na www.iza.pl (byle nie na marketing, nie róbcie mi
        konkurencji :)
        • Gość: . Re: Szybko Szybko! IP: 83.238.214.* 07.03.07, 19:19
          buhaha, i po reklamie, spadaj z tą iza.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka