Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w sektorze HR

IP: 212.244.249.* 22.11.01, 14:16
    Panie Marcinie, czy aby pracować w firmie HR konieczne jest posiadanie dyplomu
    psychologa? Ja takiego nie mam, jestem absolwentką innego kierunku, również
    humanistycznego,a praca w sektorze human resources interesuje mnie szczególnie.
    Czy są jakieś podyplomowe, godne polecenia studia, które pomogłyby ukierunkować
    moją drogę zawodową w tym właśnie kierunku?
    Pozdrawiam

Obserwuj wątek
      • marcin.balcerzak Re: praca w sektorze HR 29.11.01, 17:53
        Witam,

Nie, absolutnie nie treba być psychologiem, ale takie wykształcenie może
        przydać.
        Wymagane jest wtedy, gdy muszą być zrealizowane badania psychologiczne lub
        analizowane są kompetencje, np. w ramach sesji Assessment Centre. Wskaźników
        behawioralnych dotyczących kompetencji czy też oceny zachowania kandydatów
        można się oczywiście nauczyć, lecz z założenia psychologowie powinni już taką
        (częściową co najmniej) wiedzę posiadać. W firmach doradczych czy w działach HR
        pracują osoby o najróżniejszym wyształceniu (choć u nas rzeczywiście jest
        najwięcej psychologów i ekonomistów). W sferze "twardego" HR (czy
        dawniej "kadry" - płace, administracja personalna itd.) przydaje się
        wykształcenie prawnicze i ekonomiczne.
        Przydatnym kierunkiem studiów może być także socjologia (wiedzę takową
        wykorzystuje się chociażby w przypadku badań postaw pracowniczych).

Odnośnie studiów HRowskich:
        SGH - Katedra Gospodarowania Zasobami Pracy, katedra warszawska - lecz zajęcia
        odbywają się w Katowicach, ponoć ciekawy program
        SGH - Katedra Zarządzania w Gospodarce - zajęcia w W-wie, ale specyficzny
        program, odnoszący się bardziej do Zarządzania ludźmi
        Wyższa Szkoła Zarządzania i Marketingu (prywatna) w Al. Jerozolimskich w W-wie
        i chyba Wyższa Szkoła Koźmińskiego (prywatna, nie pamiętam dokładnie nazwy).

Pozdrawiam,

MB
        • cefek Re: praca w sektorze HR 11.03.02, 01:25
          Panie Marcinie,

Po pierwsze, serdecznie witam na forum - postaram się odwiedzać Pana od czasu
          do czasu i może wesprzeć w niektórych dyskusjach, jeśli nie będzie Pan miał
          nic przeciwko.

Po drugie, zapomniał Pan o znacznie lepszej uczelni, niż wspomniana na Alejach
          Jerozolimskich - mianowicie o... Uniwersytecie Warszawskim. Dyplomowe Studia
          Menedżerskie oferują obecnie specjalizację Zarządzanie Zasobami Ludzkimi na
          kierunku Zarządzanie i Marketing (zaoczne i wieczorowe).

Po trzecie, ma Pan rację - znane mi są przypadki konsultantów (a raczej
          konsultantek) po kierunkach zdecydowanie innych od psychologii - np.
          inżynierii mostów. Nigdy nie spodziewałbym się, że można być tak dobrym
          konsultantem po tak... nietypowym, jak na HR, kierunku. Tak więc,
          najważniejsze są predyspozycje - które warto poprzeć nauką w tym kierunku, ale
          czasem okazuje się to zbędne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka