mrzania2 25.05.07, 11:33 czyli w lodzi jak mniemam jako specjalista ds produktow/product manager czy jest system premiowy, jakis socjal i jakiego rzedu zarobki pl dajcei znac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:58 wysłałem dziś aplikacje do multi. Także jestem ciekawy. Z tego co obserwuje to jest tam sporo ogłoszeń i co jakiś czas są ponawiane. Czy mają problemy z ludźmi, czy tak dużo etatów się tworzy wraz z rozwojem tego banku? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 16:25 No nie wiem, ja byłem tam kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej, nie przyjęli mnie, ale później to samo ogłoszenie pojawiało się w prasie i internecie przez dłuższy czas. Byłem nawet na targach pracy i tam poszukiwali osób właśnie na to samo stanowisko. Podobnie z innymi ogłoszeniami tego banku, na które odpowiadałem. Ale od jakichś 2 miesięcy nie szukam już pracy w bankowości, to bagno, w dodatku po 100 i więcej osób na jedno miejsce, nie mam tam czego szukać. Chyba będę musiał iść do jakiejś "Biedronki", tylko tam naprawdę szukają pracowników, zresztą gdyby nie trzeba było wykonać upokarzającego testu na nosicielstwo, już dawno bym pracował w hipermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 16:53 a dlaczego non stop wiszą te same ogłoszenia? Tania reklama? Philips jakiś czas temu także wypuszczał pełno ogłoszeń o prace. Może ktoś kto tam pracował coś powie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 17:17 Może po prostu pracodawcy zrobili się wybredni lub/i nie potrzebują pracowników od zaraz? Co do Philipsa to tam też mnie nie przyjęli, ale działowi HR Philipsa należą się ode mnie słowa uznania za naprawdę profesjonalnie przeprowadzoną rekrutację - nie skończyło się na głupiej rozmowie i banalnych pytaniach, takich samych jak wszędzie, tylko kilkugodzinne assessement centre - rozmowa w języku angielskim (badanie znajomości jezyka), do tego case study i test z rachunkowości) Na rekrutację przyszło około 20 osób, ale w ciągu całej sesji rekrutacyjnej musieli przetestować kilkuset (co najmniej) kandydatów, stąd nie dziwię się, że nie zostałem przyjety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 17:45 widzę że trochę przeszedłeś. A gdzie jeszcze składałeś aplikacje? Jeśli się uczysz to dziś pojawiły sie oferty pracy z mBanku dla osób posiadających status studenta. Ja mam prace ale szukam czegoś innego. Teraz wysłałem do firmy Ericpol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Multibank praca w centrali IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 17:57 jak chcesz sie czegoś dowiedziec to pisz na maya1981@gazeta.pl Może będę w stanie zaspokoić ciekawość Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 20:26 Składałem chyba ze 120 aplikacji, ale co najmniej 1/4 była skierowana do Grupy BRE (mBank, Multibank, BRE, Emfinanse), z którą wiązałem największe nadzieje, ale się zawiodłem. Jeśli chodzi o studentów, to rzeczywiście, teraz wiele firm szuka praktykantów, ale ja niestety już stary chłop jestem, 2 lata prawie po studiach. Gdy jeszcze studiowałem, miałem poważny problem ze znalezieniem miejsca, gdzie mógłbym odbyć praktyki, a teraz jest juz zupełnie inaczej. Byłem niedawno, kolejny rok z rzędu, na targach pracy, ale w tym roku okazały się one de facto targami praktyk. Nie mogłem uwierzyć, że w tak krótkim czasie (3-4 lata) sytuacja mogła się tak bardzo zmienić. Ale, choć praktykantów szukają, pracowników etetowych nie potrzebują. Na targach pytałem przedstawicieli wielu firm - pracowników rekrutują głównie spośród praktykantów, po prostu najlepsi z nich mogą liczyć na podpisanie umowy. To chyba logiczne, że lepszy najlepszy z praktykantów niż niedoświadczony absolwent, po którym nie wiadomo czego się spodziewać. Ale co zrobić, po prostu urodziłem się kilka lat za wcześnie, nic na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 20:27 Aha, to ja byłem, tylko pod starym nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 10:14 Pamiętam Ci jak kiedyś rozmawialiśmy na tym forum. Ja złożyłem swoje pierwsze Cv do multi. A próbowałeś składać do call center mBanku?, może takie doświadczenie w grupie BRE będzie zwiększało szanse Cv podczas rekrutacji. Ogłoszenia są często na mLinie, a może to kolejna ściema? Gdzie jeszcze składałeś cv? Ja nie szukam usilnie pracy, ale się rozglądam. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 26.05.07, 10:43 Do call center się nie nadaję, zresztą znałem kogoś kto tam pracował i ta osoba po krótkim czasie zrezygnowała (i wyjechała do Anglii). Nie wiem ile razy skłądałem gdzieś cv, na pewno ze 100, może 120, więc nie pamiętam wszystkich. W Outlook Expressie wśród wysłanych maili uchowały mi się maile do Arisco, Uniqa, Asseco Poland, kilku banków (GE MB, BGŻ, Lukas, Pekao, ING), kilku mniejszych firm (taki byłem pewien, że przynajmniej jedna mnie przyjmie - a nawet nie zaprosili na rozmowę), na rozmowie kwalifikacyjnej byłem w Money Expert, zdziwiłem się, że w ogóle do mnie zadzwonili, oczywiście po rozmowie nie oddzwonili. Sama grupa BRE to chyba ze 30 aplikacji, na różne stanowiska, ale po tym, jak nie zostałem przyjęty do Multi, odnoszę wrażenie, że dostałem jakiegoś "bana", bo nie dostaję nawet automatycznej odpowiedzi, że "skontaktujemy się z wybranymi osobami". No nie wiem co dalej. Zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę nie mam żadnych kwalifikacji. Skończyłem ekonomię, ale w branży finansowej bardziej niż teoria liczy się wiedza praktyczna, doświadczenie. A gdzie indziej - myślałem o firmach informatycznych, ale za mało umiem, niestety powinienem był iść na informatykę, tyle że 7 lat temu nie miałem pojęcia o komputerach, nie dostałbym się. Byłem jakiś czas temu w biurze karier Uniwersytetu Łódzkiego i pani tam pracująca powiedziała mi, że osoby takie jak ja - "jak można 'tak studiować', nie być w żadnym kole naukowym???" - nie mają większych szans na rynku pracy. "Tylko prosta praca biurowa, ewentualnie obsługa klienta, ale nie w banku, tylko w hipermarkecie". No jasne, prestiżowy zawód, bo w końcu punkt obsługi klienta to nie to samo, co siedzenie na kasie - nie trzeba "pikać" artykułów tylko bierze się torbę w depozyt i wydaje numerek. Pewnie płaca jest nawet wyższa, nie najniższa krajowa tylko o 50 zł więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 11:12 cóż mogę powiedzieć - POWODZENIA. Wysyłałem do Money Expert, ale bez odp. Do GE - także bez odp. Do Raiffeisen - zaprosili mnie na rozmowę, ale praca mi nie odp. i oni mi podziękowali. W Łodzi bezrobocie jest spore mimo wszystko. Nie myślałeś aby wyjechać? Ja biorę pod uwagę Kraków - liczne centra księgowe (jak philips), byłem w Uk ale się nie wybieram, chce skończyć studia na UŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 26.05.07, 12:56 Dziękuję, Tobie również życzę powodzenia. Wyjazdu nie biorę w ogóle pod uwagę - musiałbym przecież gdzieś mieszkać, wolę mieszkać u rodziców i znosić ich wysłuchiwać ich krytyki (zresztą jak mnie nie ma w domu to słuchać ich nie muszę) niż płacić cenne pieniądze za czynsz, tym bardziej, że niektórzy wynajmują mieszkanie w 3, 4 osoby a ja musiałbym za wszystko płacić sam, co przy nędznej płacy (nikt mi nie da na początek 2500 brutto) byłoby chyba nie do udźwignięcia. Myślałem co prawda o tym, żeby przenieść się do Warszawy, to znaczy na targach pracy (jednych i drugich) kilka firm zapewniało, że oferują takie zarobki, że można się spokojnie utrzymać w stolicy, mieszkanie też oni znajdą, ale co z tego - rozdałem wszystkim swoje CV i jak do tej pory nikt się z nich nie odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:35 spróbuj w ubezpieczeniach- szczególnie polecam Ci Allianz- fajna atmosfera, naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:38 Czy mógłbyś napisać jak wyglądała rozmowa w money expert? o co pytali? miałeś rozmowę z kierownikiem - Socha? Pytali o znajomość produktów finansowych? Jakie wynagrodzenie proponowali? dziękuje bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: prośba 29.05.07, 21:30 Rozmawiała ze mną niejaka pani kierownik Jończyk, a może Jańczyk, nie pamiętam dokładnie. Wypytywala mnie z wiedzy o Money Expert, pytała czy miałem styczność z kredytami hipotecznymi, niestety później same głupoty jakieś - "jak pan sobie wyobraża pracę u nas?", "jak chciałby pan wyszukiwać i przyciągać klientów?". Odniosłem wrażenie, że rozmowa właściwie była zupełnie niepotrzebna, chodziło tylko o to, żeby zaprosić kandydata i zobaczyć jak wygląda. Oczywiście wbrew wcześniejszym zapowiedziom pani kierownik skłamała i nie poinformowała mnie telefonicznie o wynikach rekrutacji - rozumiem, że mogła uznać mnie za osobę do takiej pracy się nie nadającą, ale w jej głosie wyczułem, że jestem już skreślony, a więc świadomie skłamała - nie powierzyłbym takiej osobie pieniędzy (gdybym takowe posiadał). Co do wynagrodzenia - myślałem, że to pracodawca pyta kandydata jakiego wynagrodzenia oczekuje, myślałem że tak jest zawsze. Kiedyś nawet był na tym forum wątek o tym - to taka gierka, chodzi o to, żeby utrafić w oczekiwania pracodawcy. Gdy podasz zbyt wysoką kwotę, zostaniesz uznany za zbyt drogiego pracownika, lub nawet za aroganta, a znowu za niskie oczekiwania to człowiek bez ambicji, a takiego przecież nie warto zatrudniać, bo niewiele zarobi. A więc zdarza się, że aby zdobyć pracę trzeba mieć nie tylko kwalifikacje, ale także intuicję, szczęście, a najlepiej być telepatą. Oczywiście najłatwiej jeśli zna się kogoś, kto już pracuje w takiej to a takiej firmie na podobnym stanowisku i taką osobę spytać, ale to nie zawsze jest możliwe (zwykle nie jest, bo nawet znajome osoby mogą nie przyznawać się do tego ile naprawdę zarabiają). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Multibank praca w centrali IP: *.162.rev.vline.pl 29.05.07, 19:47 > a dlaczego non stop wiszą te same ogłoszenia? > Tania reklama? Niezupełnie. Po prostu jest duża rotacja. Ludzie sami odchodzą bo niestety płace są marne chociaż ostatnio były podwyżki ;-) Na miejsca odchodzących przyjmują następne osoby stąd pewnie ogłoszenie się powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzania2 Re: Multibank praca w centrali 28.05.07, 11:33 a mialo byc o multibanku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 00:03 trochę jest:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Multibank praca w centrali IP: *.162.rev.vline.pl 29.05.07, 19:51 i jest o multibanku... ;-) W skład Bre Banku wchodzą Multibank, Mbank i spółki pośredniczące. Za daleko od tematu nie odeszliśmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 09:43 Czy nie lepiej dać pracownikom odpowiednio satysfakcjonującą pensje, aby nie odchodzili? Niech Lachowski policzy koszty rekrutacji nowych pracowników + obniżoną efektywność nowych podczas pierwszego okresu pracy (wiadomo trzeba sie wdrożyć) i wyciągnie wnioski. No i truizm: usatysfakcjonowany pracownik pracuje lepiej:)) Odpowiedz Link Zgłoś