Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Multibank praca w centrali

25.05.07, 11:33
    czyli w lodzi jak mniemam
    jako specjalista ds produktow/product manager
    czy jest system premiowy, jakis socjal i jakiego rzedu zarobki
    pl dajcei znac
    Obserwuj wątek
      • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:58
        wysłałem dziś aplikacje do multi.
        Także jestem ciekawy.
        Z tego co obserwuje to jest tam sporo ogłoszeń i co jakiś czas są ponawiane.
        Czy mają problemy z ludźmi, czy tak dużo etatów się tworzy wraz z rozwojem tego
        banku?

• marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 16:25
          No nie wiem, ja byłem tam kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej, nie przyjęli mnie,
          ale później to samo ogłoszenie pojawiało się w prasie i internecie przez dłuższy
          czas. Byłem nawet na targach pracy i tam poszukiwali osób właśnie na to samo
          stanowisko. Podobnie z innymi ogłoszeniami tego banku, na które odpowiadałem.
          Ale od jakichś 2 miesięcy nie szukam już pracy w bankowości, to bagno, w dodatku
          po 100 i więcej osób na jedno miejsce, nie mam tam czego szukać. Chyba będę
          musiał iść do jakiejś "Biedronki", tylko tam naprawdę szukają pracowników,
          zresztą gdyby nie trzeba było wykonać upokarzającego testu na nosicielstwo, już
          dawno bym pracował w hipermarkecie.
          • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 16:53
            a dlaczego non stop wiszą te same ogłoszenia?
            Tania reklama?
            Philips jakiś czas temu także wypuszczał pełno ogłoszeń o prace.
            Może ktoś kto tam pracował coś powie?
            • marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 17:17
              Może po prostu pracodawcy zrobili się wybredni lub/i nie potrzebują pracowników
              od zaraz? Co do Philipsa to tam też mnie nie przyjęli, ale działowi HR Philipsa
              należą się ode mnie słowa uznania za naprawdę profesjonalnie przeprowadzoną
              rekrutację - nie skończyło się na głupiej rozmowie i banalnych pytaniach, takich
              samych jak wszędzie, tylko kilkugodzinne assessement centre - rozmowa w języku
              angielskim (badanie znajomości jezyka), do tego case study i test z
              rachunkowości) Na rekrutację przyszło około 20 osób, ale w ciągu całej sesji
              rekrutacyjnej musieli przetestować kilkuset (co najmniej) kandydatów, stąd nie
              dziwię się, że nie zostałem przyjety.
              • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 17:45
                widzę że trochę przeszedłeś.
                A gdzie jeszcze składałeś aplikacje?
                Jeśli się uczysz to dziś pojawiły sie oferty pracy z mBanku dla osób
                posiadających status studenta.
                Ja mam prace ale szukam czegoś innego.
                Teraz wysłałem do firmy Ericpol.
                • Gość: ja Re: Multibank praca w centrali IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 17:57
                  jak chcesz sie czegoś dowiedziec to pisz na maya1981@gazeta.pl
                  Może będę w stanie zaspokoić ciekawość
                • markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 20:26
                  Składałem chyba ze 120 aplikacji, ale co najmniej 1/4 była skierowana do Grupy
                  BRE (mBank, Multibank, BRE, Emfinanse), z którą wiązałem największe nadzieje,
                  ale się zawiodłem.

Jeśli chodzi o studentów, to rzeczywiście, teraz wiele firm szuka praktykantów,
                  ale ja niestety już stary chłop jestem, 2 lata prawie po studiach. Gdy jeszcze
                  studiowałem, miałem poważny problem ze znalezieniem miejsca, gdzie mógłbym odbyć
                  praktyki, a teraz jest juz zupełnie inaczej. Byłem niedawno, kolejny rok z
                  rzędu, na targach pracy, ale w tym roku okazały się one de facto targami
                  praktyk. Nie mogłem uwierzyć, że w tak krótkim czasie (3-4 lata) sytuacja mogła
                  się tak bardzo zmienić. Ale, choć praktykantów szukają, pracowników etetowych
                  nie potrzebują. Na targach pytałem przedstawicieli wielu firm - pracowników
                  rekrutują głównie spośród praktykantów, po prostu najlepsi z nich mogą liczyć na
                  podpisanie umowy. To chyba logiczne, że lepszy najlepszy z praktykantów niż
                  niedoświadczony absolwent, po którym nie wiadomo czego się spodziewać. Ale co
                  zrobić, po prostu urodziłem się kilka lat za wcześnie, nic na to nie poradzę.
                  • marcin.dyzma.pacynkiewicz Re: Multibank praca w centrali 25.05.07, 20:27
                    Aha, to ja byłem, tylko pod starym nickiem.
                    • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 10:14
                      Pamiętam Ci jak kiedyś rozmawialiśmy na tym forum.
                      Ja złożyłem swoje pierwsze Cv do multi.
                      A próbowałeś składać do call center mBanku?, może takie doświadczenie w grupie
                      BRE będzie zwiększało szanse Cv podczas rekrutacji.
                      Ogłoszenia są często na mLinie, a może to kolejna ściema?
                      Gdzie jeszcze składałeś cv?
                      Ja nie szukam usilnie pracy, ale się rozglądam.
                      Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!

• markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 26.05.07, 10:43
                        Do call center się nie nadaję, zresztą znałem kogoś kto tam pracował i ta osoba
                        po krótkim czasie zrezygnowała (i wyjechała do Anglii). Nie wiem ile razy
                        skłądałem gdzieś cv, na pewno ze 100, może 120, więc nie pamiętam wszystkich. W
                        Outlook Expressie wśród wysłanych maili uchowały mi się maile do Arisco, Uniqa,
                        Asseco Poland, kilku banków (GE MB, BGŻ, Lukas, Pekao, ING), kilku mniejszych
                        firm (taki byłem pewien, że przynajmniej jedna mnie przyjmie - a nawet nie
                        zaprosili na rozmowę), na rozmowie kwalifikacyjnej byłem w Money Expert,
                        zdziwiłem się, że w ogóle do mnie zadzwonili, oczywiście po rozmowie nie
                        oddzwonili. Sama grupa BRE to chyba ze 30 aplikacji, na różne stanowiska, ale po
                        tym, jak nie zostałem przyjęty do Multi, odnoszę wrażenie, że dostałem jakiegoś
                        "bana", bo nie dostaję nawet automatycznej odpowiedzi, że "skontaktujemy się z
                        wybranymi osobami".

No nie wiem co dalej. Zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę nie mam żadnych
                        kwalifikacji. Skończyłem ekonomię, ale w branży finansowej bardziej niż teoria
                        liczy się wiedza praktyczna, doświadczenie. A gdzie indziej - myślałem o firmach
                        informatycznych, ale za mało umiem, niestety powinienem był iść na informatykę,
                        tyle że 7 lat temu nie miałem pojęcia o komputerach, nie dostałbym się.

Byłem jakiś czas temu w biurze karier Uniwersytetu Łódzkiego i pani tam
                        pracująca powiedziała mi, że osoby takie jak ja - "jak można 'tak studiować',
                        nie być w żadnym kole naukowym???" - nie mają większych szans na rynku pracy.
                        "Tylko prosta praca biurowa, ewentualnie obsługa klienta, ale nie w banku, tylko
                        w hipermarkecie". No jasne, prestiżowy zawód, bo w końcu punkt obsługi klienta
                        to nie to samo, co siedzenie na kasie - nie trzeba "pikać" artykułów tylko
                        bierze się torbę w depozyt i wydaje numerek. Pewnie płaca jest nawet wyższa, nie
                        najniższa krajowa tylko o 50 zł więcej.
                        • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 11:12
                          cóż mogę powiedzieć - POWODZENIA.
                          Wysyłałem do Money Expert, ale bez odp.
                          Do GE - także bez odp.
                          Do Raiffeisen - zaprosili mnie na rozmowę, ale praca mi nie odp. i oni mi
                          podziękowali.
                          W Łodzi bezrobocie jest spore mimo wszystko.
                          Nie myślałeś aby wyjechać?
                          Ja biorę pod uwagę Kraków - liczne centra księgowe (jak philips), byłem w Uk ale
                          się nie wybieram, chce skończyć studia na UŁ.
                          • markus.kembi Re: Multibank praca w centrali 26.05.07, 12:56
                            Dziękuję, Tobie również życzę powodzenia.

Wyjazdu nie biorę w ogóle pod uwagę - musiałbym przecież gdzieś mieszkać, wolę
                            mieszkać u rodziców i znosić ich wysłuchiwać ich krytyki (zresztą jak mnie nie
                            ma w domu to słuchać ich nie muszę) niż płacić cenne pieniądze za czynsz, tym
                            bardziej, że niektórzy wynajmują mieszkanie w 3, 4 osoby a ja musiałbym za
                            wszystko płacić sam, co przy nędznej płacy (nikt mi nie da na początek 2500
                            brutto) byłoby chyba nie do udźwignięcia.

Myślałem co prawda o tym, żeby przenieść się do Warszawy, to znaczy na targach
                            pracy (jednych i drugich) kilka firm zapewniało, że oferują takie zarobki, że
                            można się spokojnie utrzymać w stolicy, mieszkanie też oni znajdą, ale co z tego
                            - rozdałem wszystkim swoje CV i jak do tej pory nikt się z nich nie odezwał.
                            • Gość: as Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:35
                              spróbuj w ubezpieczeniach- szczególnie polecam Ci Allianz- fajna atmosfera,
                              naprawdę
                        • Gość: michał prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:38
                          Czy mógłbyś napisać jak wyglądała rozmowa w money expert?
                          o co pytali?
                          miałeś rozmowę z kierownikiem - Socha?
                          Pytali o znajomość produktów finansowych?
                          Jakie wynagrodzenie proponowali?
                          dziękuje bardzo:)

• markus.kembi Re: prośba 29.05.07, 21:30
                            Rozmawiała ze mną niejaka pani kierownik Jończyk, a może Jańczyk, nie pamiętam
                            dokładnie. Wypytywala mnie z wiedzy o Money Expert, pytała czy miałem styczność
                            z kredytami hipotecznymi, niestety później same głupoty jakieś - "jak pan sobie
                            wyobraża pracę u nas?", "jak chciałby pan wyszukiwać i przyciągać klientów?".
                            Odniosłem wrażenie, że rozmowa właściwie była zupełnie niepotrzebna, chodziło
                            tylko o to, żeby zaprosić kandydata i zobaczyć jak wygląda. Oczywiście wbrew
                            wcześniejszym zapowiedziom pani kierownik skłamała i nie poinformowała mnie
                            telefonicznie o wynikach rekrutacji - rozumiem, że mogła uznać mnie za osobę do
                            takiej pracy się nie nadającą, ale w jej głosie wyczułem, że jestem już
                            skreślony, a więc świadomie skłamała - nie powierzyłbym takiej osobie pieniędzy
                            (gdybym takowe posiadał).

Co do wynagrodzenia - myślałem, że to pracodawca pyta kandydata jakiego
                            wynagrodzenia oczekuje, myślałem że tak jest zawsze. Kiedyś nawet był na tym
                            forum wątek o tym - to taka gierka, chodzi o to, żeby utrafić w oczekiwania
                            pracodawcy. Gdy podasz zbyt wysoką kwotę, zostaniesz uznany za zbyt drogiego
                            pracownika, lub nawet za aroganta, a znowu za niskie oczekiwania to człowiek bez
                            ambicji, a takiego przecież nie warto zatrudniać, bo niewiele zarobi. A więc
                            zdarza się, że aby zdobyć pracę trzeba mieć nie tylko kwalifikacje, ale także
                            intuicję, szczęście, a najlepiej być telepatą. Oczywiście najłatwiej jeśli zna
                            się kogoś, kto już pracuje w takiej to a takiej firmie na podobnym stanowisku i
                            taką osobę spytać, ale to nie zawsze jest możliwe (zwykle nie jest, bo nawet
                            znajome osoby mogą nie przyznawać się do tego ile naprawdę zarabiają).
            • Gość: Agnes Re: Multibank praca w centrali IP: *.162.rev.vline.pl 29.05.07, 19:47
              > a dlaczego non stop wiszą te same ogłoszenia?
              > Tania reklama?

Niezupełnie. Po prostu jest duża rotacja. Ludzie sami odchodzą bo niestety
              płace są marne chociaż ostatnio były podwyżki ;-) Na miejsca odchodzących
              przyjmują następne osoby stąd pewnie ogłoszenie się powtarza.
      • mrzania2 Re: Multibank praca w centrali 28.05.07, 11:33
        a mialo byc o multibanku
        • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 00:03
          trochę jest:)))
        • Gość: Agnes Re: Multibank praca w centrali IP: *.162.rev.vline.pl 29.05.07, 19:51
          i jest o multibanku... ;-)
          W skład Bre Banku wchodzą Multibank, Mbank i spółki pośredniczące.
          Za daleko od tematu nie odeszliśmy :-)
          • Gość: michał Re: Multibank praca w centrali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 09:43
            Czy nie lepiej dać pracownikom odpowiednio satysfakcjonującą pensje, aby nie
            odchodzili?
            Niech Lachowski policzy koszty rekrutacji nowych pracowników + obniżoną
            efektywność nowych podczas pierwszego okresu pracy (wiadomo trzeba sie wdrożyć)
            i wyciągnie wnioski.
            No i truizm: usatysfakcjonowany pracownik pracuje lepiej:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka