Gość: edyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 13:43 czy ktos może mi powiedzić jakie moge podac powody, aby rozwiązac z pracodawcą umowe o prace bez wypowiedzenia z winy pracodawcy i gdzie szukac odpowiedniego druku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata_ Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 14:26 Odpowiedziałam na twój post, ale zrobił się z tego nowy wątek - nie wiem dlaczego? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszyca Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 14:28 z tego co wiem, to tylko pracodawca może wypowiedzieć umowę z winy pracodawcy. ty możesz po prostu rozwiązać umowę. natomiast jeśli pracodawca nie jest fair (formalnie) możesz oddać sprawę do sądu pracy i tam dochodzić swoich roszczeń. sądy pracy są przepełnione pozwami, sprawy ciągną się latami, no a sama skalkuluj ryzyko czy warto jako pracownik sądzić się ze swoim pracodawcą, haha. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 14:33 ptaszyca napisała: > z tego co wiem, to tylko pracodawca może wypowiedzieć umowę z winy pracodawcy. > ty możesz po prostu rozwiązać umowę. natomiast jeśli pracodawca nie jest fair > (formalnie) możesz oddać sprawę do sądu pracy i tam dochodzić swoich roszczeń. > sądy pracy są przepełnione pozwami, sprawy ciągną się latami, no a sama > skalkuluj ryzyko czy warto jako pracownik sądzić się ze swoim pracodawcą, haha. > pozdrawiam Mylisz się - odpowiedź masz w KP, którego artukuł przytaczam w nowym (nie z mojej winy) wątku o tym samym tytule. Rzecz tylko w wykazaniu, że cięzkie naruszenie obowiązków pracodawcy wobec pracownika rzeczywiście miało miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 14:42 Skopiowałam, żeby było gdzie trzeba. Art. 55 KP : par.1 Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe par.1 (1-na górze, chyba prim to można czytać) Pracownik może rozwiązać umowe o pracę w trybie określonym w par.1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił sie ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wyskości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni. par.2 Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastapić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy Jak masz możliwość, zajrzyj do KP, bo musiałabym za dużo przepisywać, ale najważniejsze masz tu. Ciężkie naruszenie obowiązków - obowiązki pracodawcy są w Art. 94 KP, jest ich 11 (wg numeracji 10, ale jest pkt 9 i 9a). M in. jest tam o organizacji czasu pracy, bhp (warunki i szkolenia), terminowym i prawidłowym wypłacaniu wynagrodzenia. ZObacz, co możesz wykorzystać i udowodnic w razie czego. Druk nie wiem, gdzie znajdziesz, ale możesz to po prostu napisać : że rozwiązujesz w trybie Art. 55, par. 1(1), tj. ciężkiego naruszenia przez pracodawcę podstawowych obowiązków wobec pracownika, poprzez (np.) nieterminowe wypłacanie wynagrodzenia - możesz podać okresy, w jakich to było, albo może zawsze tak było...? To chyba już, może ktoś coś jeszcze podpowie... Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 14:49 paragraf jeden ze znaczkiem jeden sie to czyta ;) aha musi byc na pismie (nie na druczku) z podaniem przyczyny (jasno i konkretnie) z zachowaniem terminow w ustawie okreslonych (1 miesiac od powziecia informacji o zdarzaniu uzasadniajacym rozwiazanie) przy czym jesli to byla sekwencja zdarzen bieg terminu liczy sie od powziecia info o ostatnim z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 15:00 aniela napisała: > paragraf jeden ze znaczkiem jeden sie to czyta ;) > aha musi byc na pismie (nie na druczku) z podaniem przyczyny (jasno i > konkretnie) z zachowaniem terminow w ustawie okreslonych (1 miesiac od > powziecia informacji o zdarzaniu uzasadniajacym rozwiazanie) przy czym jesli to > > byla sekwencja zdarzen bieg terminu liczy sie od powziecia info o ostatnim z > nich. Oooooo! Aniela - od razu widać, że jestes na bieżąco (śledzę FoF) :-))) Te terminy i obowiązki pracodawcy (np.) są w KP, do którego odsyłałam Edytę, żeby nie wprowadzać zamieszania... Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 15:48 otak. kp byl mi bibilą przez ostatnie dwa tygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy 09.07.03, 15:53 aniela napisała: > otak. kp byl mi bibilą przez ostatnie dwa tygodnie :) Mnie trochę dłużej, ale w innym sensie i nie tak dogłębnie jak tobie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztylet Re: 'dyscyplinarka' dla pracodawcy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 09.07.03, 18:37 Odpowiedni druk?? Zrob mu butem na ryju.... Odpowiedz Link Zgłoś