g1pro 11.01.08, 00:43 Czy ktos z Was zna ta firme? Co o niej sadzicie, tj. jak sie w niej pracuje, jak placa itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vlad4 Re: Praca w Arcadis Polska 12.01.08, 15:51 Ja znam .. moi znajomi sobie chwalą. Kasowo nie mam pojecia. ale raczej z doświadczenia wiem ze wszyscy krzycza ze nie ma inzynierów a płacic nikt nie chce. Zreszta to nie nowosc.. tak jest na całym świecie. Nie brakuje ludzi którzy odwracają macierze w pamięci a jeżdżą autobusem... -- vlad4.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gran_turismo Re: Praca w Arcadis Polska 13.01.08, 14:35 Też znam. Podobno nie najgorzej. Co do zarobków, kolega dostawał 3k brutto za 3/4 etatu jako asystent właściwie bez jakiegoś większego doświadczenia w zawodzie i przed zrobieniem inżyniera. Teraz nie mam pojęcia. ...a tak BTW: vlad4, czemu jesteś tak masakrycznie sfrustrowany odnośnie sytuacji zawodowej inżynierów? Zdaje sobie sprawę że nasze wynagrodzenia są dalekie od tych jakie powinny być biorąc pod uwagę trud włożony w ukończenie studiów oraz bardzo odpowiedzialny charakter pracy. Nie mniej jednak ostatnimi czasy sytuacja poprawiła się dość znacznie co chyba jest związane trochę z tym że jednak brakuje inżynierów. 3-4 lata temu na stanowisko asystenta projektanta ustawiał się sznurek chętnych gotowych pracować za 1k miesięcznie. Obecnie to biura starają się pozyskiwać asystentów a płace poszły i nadal idą w górę. Do czego zmierzam? Wielu sfrustrowanych inżynierów wypisuje jakich to kokosów nie wyciągają ich koledzy finansiści, prawnicy czy wszelkiej maści managerowie. Owszem, ale porównajmy ilość osób rokrocznie kończących prawo czy finanse z ilością osób które faktycznie dość szybko się wybiły i mogą się pochwalić 'top salary'. Zwłaszcza w przypadku prawników bez solidnych 'pleców' sielanki nie ma i bardzo wielu w nich siedzi w małych kancelariach albo w urzędach za 1,5k. Absolwent polibudy, jeśli tylko nie klapek na oczach i miał odrobinę samozaparcia żeby nie poprzestać nauki języków obcych na zaliczeniu lektoratu spokojnie może zostać managerem w swojej branży i nie wiele stoi na przeszkodzie żeby został nim w każdej innej. Firmy pokroju McK, PwC czy Accenture często przyjmują osoby z technicznym wykształceniem ze względu na ich zdolności analityczne. A to że managerowie, finansiści, ustawieni prawnicy, czy 'consultingowcy' zarabiają znacznie więcej niż inżynierowie pełniący stricte inżynierskie funkcje nie jest tajemnicą i naiwnością jest myślenie przed wyborem studiów że w przyszłości będzie inaczej. Zawsze gdzie się pracuje 'przy kasie' najwięcej kasy się też wyciąga. Tylko fakt fakt że się jest inżynierem wcale nie determinuje tego że do końca życia będzie się 'dłubało w autocadzie' czy biegało w kasku po budowie. Nie wiem czy udało mi się wyrazić dokładnie to co chciałem ale podsumowując uważam że obecnie skończenie polibudy daje znacznie większe szanse niż skończenie politologii, socjologii, marketingu itp. itd. łatwiejszy dostęp do zawodu niż w przypadku ukończenia prawa i możliwość pracy w wiekszości zawodów pozornie przypisanych do studiów ekonomicznych czy humanistycznych (bez skrajności oczywiście, inż. mechanik raczej nie zostanie analitykiem finansowym ale np. maklerem jak najbardziej) i co najważniejsze daje wyuczony bardzo konkretny zawód przy którym zawsze można pozostać godząc się na nieco mniejsze ale obecnie już całkiem godziwe pieniądze (branża IT, mechanika, budownictwo, w innych przyznam nie wiek jak sprawy wyglądają) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seductress Re: Praca w Arcadis Polska 16.01.08, 10:17 Ja mam ciut odmienne zdanie. Arcadis ma centrale w Holandii i prowadzilam rozmowy o prace z nimi. I wszystko bylo ok, chciali bym przyjechala jak naszybciej do pracy, ale jak przyszlo do ustalenia wynagrodzenia, to po wymienieniu interesujeacej mnie kwoty (na 100% nie byla wygorowana tylko dopasowana do panujacej tam sytuacji), nikt nie raczyl sie odezwac z odpowiedzia, nawet, ze nie sa juz zainteresowani. Odpowiedz Link Zgłoś