Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"""operatorzy CNC -warunki, zarobki

IP: *.osiedle.net.pl 27.01.08, 22:28
    Witam,

Swoją prace w firmie produkcyjnej zacząłem 4 lata temu z zarobkami 900 netto.
    Zaczynałem na stanowisku pomocnika operatora maszyny.

Obecnie pracuję jako operator CNC maszyny laserowej.
    Nie znam w pełni możliwości, programowania tej maszyny.
    Znam programy, które są potrzebne do wyrobu konkretnych elementów
    i w zależności od potrzeb stosuję odpowiedni program.
    Nie jestem więc w sumie "wszechwiedzącym" operatorem,
    ale nie popełniłem nigdy błędu, który znacząco zaważył by na produkcji.

Mam zawodowe wykształcenie. Firma, w której pracuje cały czas się rozwija i
    nieźle stoi na rynku.

Jak uważacie - ile powinienem zarabiać przy takim stażu pracy?
    Czy 1400-1500 netto to nie jest za mało ??
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki 28.01.08, 12:07
        1200-1700 netto to normalna stawka na takim stanowisku.
        Powyzej 2 tys, czasami (choc rzadko) nawet 3 tys. moze zarobic programista
        maszyn. "Tylko" operator nie zaszarzuje.

W Warszawie moga byc inne realia.
        • Gość: operator CNC Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 217.98.53.* 04.02.10, 22:09
          Ja jako operator ,programista i konserwator CNC w jednej osobie
          zarabiam nawet do 5500 zł na miesiąc w polsce to chyba nie żle a
          moim niektórym kolegom na tych samych stanowiskach to dalej za
          mało...
        • Gość: paweł Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 08:38
          Uważam że to mało ponieważ ja na starcie dostałem 1600 po kursie programowanie obsługa cnc w Dąbrowie Górniczej chłopaki z większym stażem pracy dostają 2300 na rękę. Jako programista cnc zarobił bym jeszcze lepiej.
          • marekbytom91 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki 03.01.15, 01:10
            Można Dostać Namiary Na Tą Firmę Jestem Po Szkole Operator Obrabiarek Skrawających CNC plus szkolenie
      • pietruszka1006 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki 28.01.08, 12:20
        Cześć! Moj chłopak pracuje w Wadowicach, jest operatorem cnc. Przez
        2,5 roku pracował w takiej wiekszej firmie, po kilku
        podwyżkach "dociągnał" do 1650zł brutto... Miesiąc temu przeniósł
        się do prywatnej firmy, za stawkę 2500 brutto (na początek)!!! Myślę
        że Tobie po tylu latach nalezy się jednak więcej niż masz. Rozejrzyj
        się trochę, pracy coraz więcej. A operatorów zawsze potrzebują.
        • Gość: JA Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.osiedle.net.pl 29.01.08, 00:11
          Dzięki za odpowiedzi!

No tak- 2500 brutto to prawie 1800 netto, na początek nieźle!
          A mogę zapytać -jakie Twój chłopak ma wykształcenie, staż?
          Czy pracodawca zażyczył sobie jakiś referencji od niego, certyfikatów?
          • pietruszka1006 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki 29.01.08, 10:31
            Wiesz napewno szukał osoby z doświadczeniem ale.... No właśnie. W
            byłej pracy robili elementy hydrauliki siłowej. Dokładnie Ci nie
            powiem jakie bo nie mam zielonego pojecia. A w nowej pracy robią już
            zupełnie coś innego. Ostatnio wiem że pracowali nad profilami do
            bankomatów, takim przeciwko kradzieżom kasy. Tak więc chyba raczej
            potrzebowali kogoś ze znajmością samych maszyn. Napewno miało
            znaczenie to że już się kiedyś tym zajmował, i to przez dłuższy
            okres. Z kolei powiem Ci że mamy przyjaciela w Norwegii, też pracuje
            na cnc i zarabia 8tysiaków na czysto, pracując 8 godzin, 4 albo 5
            dni w tygodniu ( 4 jak idzie na popoludnie, 5 jak idzie rano), za
            sobote (jak potrzebuja akurat go w firmie) dostaje 1300zł... Na reke
            oczywiście. My w tym roku wyjezdzamy. Może Ty tez pomyśl jeśli nie
            masz zadnych innych planow....
      • Gość: gosc Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.08, 12:02
        Witam, jestesmy rozwijajaca sie firma.
        Mam jednego pracownika ktory nie jest nawet po studiach nauczyl sie
        w poprzedniej firmie programowana, kalkulacji i rysunkow.
        Pracuje i nas 5m-cy na dzien dzisiejszy wymaga 2000zl Netto.
        Jestem szefowa ale to chyba lekka przesada jesli ktos nawet nie ja w
        tym kierunku wyuczonego zawodu!
        • Gość: gosc mam oferte pracy jako operator CNC IP: *.mmpnet83.tnp.pl 24.02.08, 21:42
          jestem po studiach i nie wiem czy z niej skorzystac, bo mam wrazenie ze w ten sposób to raczej robie tak jakby krok w tyl niz do przodu i z tego co czytam to zarobki tez nieciekawe
          • Gość: luki Re: mam oferte pracy jako operator CNC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 09:15
            No dokładnie w twoim przypadku to krok w tył jeśli chcesz się zwiazać z tym zawodem to musisz programować. Ja niedługo skończę studia i rozpocznę drugie narazie pracuje na maszynce która tnie laserem i juz teraz widzę że z operowania to pieniędzy nie ma i nie będzie. Muszę opanować Inwentora , Catię i ProInginiera w dwa lata i wtedy mozna zawalczyć. Tobie też radzę. Pozdro
        • Gość: Waldii Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.08, 19:38
          " Mam jednego pracownika ktory nie jest nawet po studiach nauczyl sie
          w poprzedniej firmie programowana, kalkulacji i rysunkow.
          Pracuje i nas 5m-cy na dzien dzisiejszy wymaga 2000zl Netto."

Ja pracuję jako operator lasera od kilku m-cy. Nie robię projektów ale wykorzystuję je w produkcji. I jeżeli komuś się wydaje, że tego rodzaju praca powinna być niżej opłacana to jest jakaś pomyłka. Kilometr od mojego zakładu jest inny zakład w którym na dzień dobry mogę dostać 1800zł netto na stanowisko bez kwalifikacji. To chyba o czymś świadczy i powinno dać do myślenia dla pracodawcy. Tym bardziej, że tu jest inna skala odpowiedzialności. I radziłbym dać temu pracownikowi zarobić bo długo miejsca nie zagrzeje w waszej firmie. A człowiek po studiach za to samo będzie chciał o wiele więcej.
        • Gość: bagins Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.sunnet.3s.pl 03.01.10, 19:21
          hmmm niech pani poprawi najpierw swoje błędy
        • Gość: grzela Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.speed.planet.nl 04.03.14, 20:21
          Dzien dobry jesli pani uwaza ze 2 tys zl wtym zawodzie to duzo to pani chyba niewie ile sie zarabia za granica jak pani wie ta praca polega na mysleniu i odpowiedzialnosci za maszyne i produkt ktory sie robi sam pracuje jako programista w holandi i zarabiam okolo 10 tys zl
          to niejest praca na magazaynie kazdy kto pracuje wtej branzy wie oco mi chodzi ze to odpowiedzialna praca tylko wlasnie niektorzy szefowie mysla ze tylko sie wciska liczby na pulpicie i to takie proste ja sam mam inny zawod i wszystkiego nauczylem sie w firmie w ktorej pracuje niektorzy przychodza wlasnie z wyuczonym zawodem i niewiedzom jak zrobic pomiar pozdr.
        • Gość: Macko Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.40.250.77.threembb.co.uk 11.09.14, 18:19
          Sama sobie zapłacić 2000 zł netto i powiedz ze to dużo Korzystaj z życia za ta kasę na maksa! Życzę powodzenia Nie szkoła a umiejętności i doświadczenie w pracy jest najważniejsze Myśl to nie boli (pewnie się mylę w twoim przypadku)
      • Gość: gosc Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.kam.pl 08.04.08, 13:30
        ja pracuje na precyzyjnych wiertakach i frezarkach. Na poczatek
        dostalem 1400 po 3 miesiacach mam 1700 a teraz juz prawie rok tam
        pracuje i mam dostac znowu podwyzke
      • Gość: kolega operatora Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.08, 14:17
        Witam wszystkich!
        W moim zakładzie niedawno zakupili maszynę do cięcia laserem.
        Przeszkolono ludzi i jednemu dali podwyżkę z 1150 na 1500 (brutto),
        a drugiemu nic nie dali bo miał 2000 (brutto).
        Dla mnie to jest kpina z ludzi. A odpowiedzialność jest jednak duża bo taka maszyna może kosztować nawet około 2 mln zł w zależności od wersji.
        W niektórych zakładach takie stawki mają sprzątaczki.
        Na szczęście jest coraz mniejsze bezrobocie i można przebierać
        albo wyjechać i przestać narzekać.
        Ja osobiście sądzę, że taki pracownik powinien mieć minimum
        2500 netto.
        Pozdrawiam
        • Gość: hello Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.eranet.pl 10.09.08, 10:19
          hello
          • Gość: on Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 18:54
            Programista CNC -> wysokie zarobki 2500 w górę
            Operator CNC -> 1700-1900 MAX!!!!

ja bym tak płacił gdybym był pracodawcą, bo nie ukrywajmy sam operator nawet bez
            żadnego doświadczenia po krótkim szkoleniu jest w stanie opanować o co kaman.
            • Gość: carol1508 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 15:07
              witam!
              Ja pracuje na wykrawarce rewolwerowej przez 2 lata.
              Potrafie operować maszyna, programować, ustawiać ją. Jeszcze nigdy
              niczego niespieprzyłem i zarabiam 1100 zł netto na miesiąc. Mam
              zawodowe wykształcenie
              • Gość: tikky Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.173.30.212.tesatnet.pl 25.09.08, 18:26
                Mój chłopak też pracuje na wykrawarce od 2 lat. Zarabia od 1800 do 2200 netto,
                ale oprócz obsługi maszyny zajmuje się jej serwisowaniem, naprawą, pisaniem
                programów itp. Jest jedyną osobą w firmie, która potrafi naprawić maszynę w
                razie awarii, więc pewnie dlatego ma takie zarobki. A wykształcenie również
                zawodowe.
              • Gość: Przemek Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 14:01
                Ja od 5 lat pracje w takiej większej w Polsce firmie, przez pierwsze 2 lata pracowałem na wysyłce zagranicznej, po 2 latach przeniesiono mnie na tzw warsztat <regeneracja i produkowanie form, matryc> gdzie pracowałem jako operator zwykłej ręcznej frezarki poziomej, tokarki uniwersalnej i szlifierki numerycznej do ostrzenia narzędzi typu frezy, wiertła itd. Od roku pracuje jako programista <perfekt program NX6> i operator centrum frezarskiego Mikron VCE1200pro w jednej osobie, czyli zbroje maszyne w potrzebna narzędzia <pomiary>, ustawiam obrabiany materiał <bazowanie>, po czym dostaje rysunek i siadam przed komputerem projektując obróbke, nie mam już z niczym problemu i idzie mi to naprawde ekspresowo. Sam uczyłem sie tego wszystkiego, moje szkolenie trwało 6h na obrabiarce i 10h samego NX6. Moje aktualne zarobki to 2230zł NETTO, Jak myślicie dużo mało?? bo z tego co czytam to jakby nie było powinienem zarabiać ok 3500zł??
            • Gość: GOŚĆ Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.08, 15:32
              Operator,programista.
              Programuję i obsługuję centra frezerskie,praca polega na wykonaniu detalu od a do z ,dostaję rysunek i materiał.Zarobki 2000-2500 netto,mało jak na kogoś kto biegle programuje w haidenhainie i programach CAD-CAM (Solidworcs i Mastercam).
              • Gość: gość Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:13
                Tak biegle programujesz, że nie znasz nazwy programu? Co to za program solidworcs?
                • Gość: kamil MLA Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 195.117.122.* 09.03.09, 13:08
                  jak cos to mowa o programie "solidworks" bardzo dobry program do
                  projektowanie a 3D polecam
                  • Gość: złodziej Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 01:07
                    wiecie co mnie najbardziej w***yprowadza z równowagi jak czytam jakiekolwiek
                    forum.......TO WASZE SŁODKIE POPRAWIANIE POPRZEDNIKA..A BO ZAMIAST "B" WYSZŁO
                    "E"...a wracając do tematu, to żałosne żeby ktoś pracujący na sprzęcie wartym
                    ok. bańkę, i robiący serię elementów czasem dośc drogich zarabiał 1100 zł...ci
                    nasi rządzacy to powinni zacząc czytać fora..bo tu dopiero widać nędze..ale
                    wiecie co jest w tym wszystkim najbardziej żałosne - to że my się zaczeliśmy
                    przyzwyczajać, że tak ma być...ludzie przejrzyjcie na oczy zwierzęta mają lepsze
                    życie..one nie muszą rano wstawać do pracy, mają na to wyjechane:) ludzie stają
                    sie zwierzątkami innych ludzi...zasuwajcie dalej żeby prezesom, burmistrzom,
                    ministrom itp. nie brakło czasem na wczasy:)
                • Gość: kamil MLA Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 195.117.122.* 09.03.09, 13:12
                  a tu masz jego mozliwosci
                  cdn.dexigner.com/images/detail/14167/SolidWorks_2008.jpg
            • Gość: operator Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.14, 17:08
              Nie bierzesz pod uwagę drogi przyjacielu że operator nie tylko bezmyślnie wciska guziki na pulpicie tylko naraża swoje zdrowie poprzez dźwiganie arkuszy z blachą ,wyrabianych produktów które ważą po kilkadziesiąt kilo.Nie wszystko i nie wszędzie jest możliwość zdjęcia mechanicznie.Narażają swoje zdrowie wdychając opary ciętych metali,pyły i dymy ( bo odciągi również nie wszystko pochłoną ) narażają swój wzrok na działanie łuku elektrycznego łuku plazmowego, swój słuch na graniczne dopuszczalne wartości hałasu, są narażeni podczas transportu materiałów i produktów, czyszczą maszynę ze szkodliwych pyłów.Podczas cięcia blach w filtrach maszyny zbiera się około 500 litrów bardzo drobniutkiego pyłu który nikt inny jak tylko operator musi usunąć (ręcznie-czyli łopatą do wora-innego wyjścia nie ma) Zgorzel która zbiera się pod stołem do cięcia blach to w ciągu 2-3 miesięcy około 5 ton zbitego żużlu który również usuwa się ręcznie (kilof i łopata)
              Codzienna konserwacja maszyny to babranie się po łokcie w smarach olejach i rozpuszczalnikach.
              Następnie dochodzimy do odpowiedzialności za stan maszyny prawidłowe wymiary elementów bo jak nie przypilnujesz procesu cięcia to materiał obrabiany może spłatać figla.
              Operator pracuje na 3 zmiany i jest na każde gwizdnięcie kierownictwa a praca czasami wynosi nawet 16 godzin bo od tych rzeczy pilnych są jeszcze pilniejsze.
              Sprawy BHP czy kodeksu pracy dla operatora to czysta iluzja.Coś ma być zrobione i już!
              Wracając do tematu to na co dzień jestem operatorem i w "międzyczasie" programistą na wypalarce plazmowej.Posiadam wykształcenie wyższe techniczne , na maszynie pracuję 8 lat a poprzednio pracowałem 2 lata na laserze, więc doświadczenie jest.
              Moje zarobki to do ręki najbiedniej mogę wziąć 2300(nie pamiętam kiedy) a najwyżej było blisko 4000 PLN. (uzasadnione od godzin oczywiście) nie liczę spraw socjalnych czyli okazjonalnych biletów na imprezy , karnetu na basen czy paczek i bonów na święta, imprez i wyjazdów integracyjnych prezentów dla dzieci.
              Ale pisząc to dochodzę właśnie do wniosku że to zdecydowanie za mało jeśli rzucić na szalę kompetencje odpowiedzialność i doświadczenie a zarobki miesięczne
            • frik2014 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki 03.01.16, 19:42
              Ja jako programista i operator wypalarki zarabiam 4 tys z nadgodzinami i premia 6 tys i to za malo,dodam ze praca w Poznaniu!!!Cenic Sie Panowie to juz nie te czasy!!!
      • Gość: Rafal Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 29.04.09, 20:12
        Ja od 3 lat w Irlandii pracuje na cnc Rover plus jeszcze piła promieniowa i
        okleiniarka wszystkie maszyny obsługuję programuje i serwisuje plus trochę
        rysunków w auto CAD i 3d studio i płacą mi ok 700 euro na tydzień nie wiem czy
        to dobrze czy źle ale do polski nie wracam
        Pozdro
        • Gość: as Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.adsl2.static.versatel.nl 17.05.09, 12:07
          Ja w Holandii zarabiam jako OPERATOR WYKRAWARKI AMADA 1200euro na miesiąc bez
          papierów na tą wykrawarkę.
          • Gość: Leon Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.07.09, 12:38
            Ja w UK pracowalem w firmie ktora robila zawory hydrauliczne do
            maszyn budowlanych JCB , na poczatku zaczynalem od szczotki drucianej
            za 5 funtow na godzine , po dwoch latach mialem 8 funtow na godzine
            jako operator , bez programowania , tylko wkladalem detal puszczalem
            program i zmienialem wiertla , w miare mozliwosci usuwalem usterki i
            wprowadzalem male korekty w programie , ustawialem off sety ,
            kontrola jakosci itp. najwiecej zarobilem 1500 funtow na reke , kilka
            nadgodzin ... jak czytam ile sie zarabia w polsce z progamowaniem w
            solidworkd 3d itd , to mi sie sniadania cofa :(((
            • Gość: Tokarz CNC Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.chello.pl 03.07.09, 13:09
              Fajnie poczytać texty z przed dwóch lat, gdzie zarabiało sie powyżej 1500zł netto.
              A teraz? Na chwilę obecną jestem bezrobotnym operatorem tokarki CNC z biegłym
              programowaniem sinumerik 840 w manualturn. Bezproblemowa obsŁuga tokarek
              konwencjonalnych, w jednym palcu rysunki techniczne, posługiwanie sie
              przyrządami kontrolno pomiarowymi itd... Oferują mi 950 zł netto za robotę na
              taśmie produkcyjnej w montowni foteli do fiata. O robocie na CNC mogę pomarzyć,
              żadnych ogłoszeń :-/
              • Gość: gUS Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.jokey.pl 09.07.09, 16:10
                Witam. ja Pracuje na frezarkach CNC ze sterowanie heidenhain +
                Tworzenie rysunkow 2D,3D + programowanie w surfcam.Na tym stanowisku
                pracuje od 1,5 roku. Moje zarobki wynosza od 1950pln netto. Czy to
                duzo???!!!
                • Gość: Andrzej Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 193.42.154.* 28.07.09, 12:45
                  Zarobki zależą od regionu i firmy oraz doświadczenia .Zarabiam około
                  4tyś.brutto,jako operator CNC(w moim regionie to dużo) tylko że szukałem długo
                  odpow. zakładu nie zawsze się udaje można się naciąć zawsze obiecują złote góry
                  a potem jest kicha.W kraju słabo płacą takie mamy czasy w latach 80operator był
                  szanowany i ceniony przyzwoicie opłacany.Wydaje mi się że operator w pełni
                  samodzielny czyli taki co napisze program, dobierze narzędzia, ustawi maszynę
                  powinien mieć 5tyś.brutto
                  • Gość: student Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.net.inotel.pl 28.07.09, 20:58
                    możecie napisać na czym dokładnie polega praca :
                    -operatora obrabiarek cnc
                    -programisty obrabiarek cnc

czy to to samo ??
                    jakie powinno się mieć wykształcenie do tych stanowisk ??
                    • Gość: Andrzej Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 193.42.154.* 28.07.09, 23:38
                      Operator obsł.maszynę dostaje gotowe programy,teoretycznie jest od naciskania
                      guzika start,pomiar korekcja wymiarów.w zależności od firmy może też ustawiać
                      maszynę (karta instrukcyjna technologia różnie to bywa) lub robi to ustawiacz.
                      Natomiast programista to wyższa szkoła jazdy opracowuje program dobiera
                      narzędzia ,tutaj trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia ale wszystkiego
                      można się nauczyć
                    • Gość: Andrzej Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 193.42.154.* 28.07.09, 23:44
                      Wykształcenie preferowane na operatora średnie techniczne ,zawodowe.
                      Programista średnie tech.ew.wyższe ,znam programistę po zawodówce robi kapitalne
                      programy po prostu czuje temat.
                    • Gość: Kursy CNC Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.14, 08:56
                      Więcej TUTAJ
      • Gość: kozi Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.sunnet.3s.pl 03.01.10, 19:59
        witam.mam 28 lat.pracuję jako operator frezarki NC od 5lat(wcześniej
        pracowałem 3 lata jako tokarz-frezer na manualnych).praca,3zmianowa,
        nieskomplikowana połfabrykaty(grubosc,szer.,dług.)czyli praca wręcz
        cofająca w rozwoju zawodowym,ale do pracy mam 10 min.na
        nogach,dyscyplina niska,warunki pracy i socjalne ok,firma zrobiła
        nam kurs żurawików stacj.,i na suwnice a niektórym na wózek
        widłowy.obecnie po 5 latach zarabiam 2tys.netto z nadgodzinami do
        2300.dodam iż obecnie robie studium technolog-programista
        cnc.pozdrawiam.
        • Gość: Piotr Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.centertel.pl 28.01.10, 17:57
          Witam. Pracuje od 1.5 roku w firmie jako tokarz cnc Produkcja jednostkowa
          dokladnosci do 0.001 zarabiam 2 tys netto. Czy to malo czy duzo? Praca
          odpowiedzialna Dostaje surowy material i rysynek i mam wykonac gotowy detal.
          Pracujac jakon operator (tzw Malpa) zarabialem tyle. Co o sądzicie o tych zarobkach
          • Gość: A. Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 62.44.134.* 28.01.10, 20:30
            W sam raz :)
            • Gość: gosc Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.centertel.pl 08.02.10, 22:20
              ja pracuję jako programista cnc zarobki to 2000netto, ale uwazam ze
              na tym stanowisku mozna wiecej zarobic wszystko zalezy od firmy
              doswiadczenia i wyksztalcenia! ale chyba klasyfikuja sie one od 2000
              do 3000pln! powyzej to juz trzeba mniec duze szczescie!
              • Gość: stens Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.ri.ri.cox.net 27.02.10, 04:42
                co mamisynki tak sie zalicie,skoro jestescie takimi fachowcami to jazda zakladac
                firme i brac robote od bardziej obrotniejszych firm zobaczycie jakie miody sa w
                branzy,pierwsze szlify operatora zdobywalem w usa przy produkcji silnikow
                samolotowych na FUNAK I HURKO wszystko w calowych wymiarach z dokladnisci
                .00005 dla nie wtajemniczonych to piec TENSOW .Dzisaj branza ledwo zipie biznesy
                w dlugach po uszy a roboty nie ma skad brac,jaktujeden pisze ze do roboty na
                nogach ma 10 minut i jeszce placz,ja jade godzine autostrada ,zaczynalem od$10
                skonczylem na 19,32 baks i co z tego jak zyciewszystko wchlania ,licze tylko ze
                emerytura bedzie porzadna ,okolo2000 baks i to wszystko na emigracji uwarzam ze
                stracilem najlepsze lata zyci zawsze robol,wiec jeden z drugim jak siedzisz u
                mamy na mieszkani to 2000zl za robote to porzadne pieniadze ,pozdrawiam
                fachowcowi zycze sukcesow w zawodze, rada na przyszlosc postarajcie sie byc
                pracodawcami a nie robolami ,STENS
                • Gość: anty tens Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 89.231.195.* 05.03.10, 21:58
                  twoje 5 tensów to zaledwie 0.012 mm- żadna tolerancja. Jak byłem w usa też
                  sądziłem jak ja bardzo dokłade części robie teraz robie w 0,005 mm
                  i nie ma z tym najmniejszego problemu. Fachu nauczyłem sie w usa na fanuku
                  okumie. W polsce przesiadłem sie na sinumeric w 3 lata pracy w Polsce
                  przeszedłem droge w zarobkach z 1800 do 2700 na rekę. Mam kilka maszyn i ludzi
                  na głowie kilkanaście robód i nie jest to 18$ na godz. i 1200$ na tydzień ale
                  jest coś ważnego JESTEM I MIESZKAM W POLSCE.
                  • Gość: Andrzej Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 89.171.40.* 18.03.10, 11:32
                    W 100% popieram też byłem w USA i znam temat WIELCY FACHOWCY jak mają problem to nie umieją rozwiązać(narady,spotkania itp),fachu nauczyłem się w Polsce Jankesów pobiłem znajomością tematu i wiedzą to są cieniasy.(FANUCK,SINNUMERIK,MAZATROL,tokarki frezarki,centra obróbcze,50HRC to pikuś ,cale małe piwo).

Jak dostaną nowy detal do wykonania to wiecznie mają problemy.

Tolerancje ,bicie,prostopadłość,średnice mam 0.005mm(mieścimy się w 0.002-0.003),parę maszyn i ludzi 3tyś.na rękę i jestem w kraju nie gram cwaniaka jak STENS niech wraca i otworzy firmę zobaczymy co pokaże.
                    Forum jest po to aby podzielić się informacjami.
      • Gość: mediana Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 22:16
        Widełki płacowe operatorów CNC to 1460-2480 a mediana wynosi 1740 netto.
      • Gość: tekatka Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 17:58
        Witam,
        próbowałem się zarejestrować na tym www.peverej..... i klops.
        zauważone problemy to:
        1. brakuje informacji jak długie ma być hasło do rejestracji i logowania,
        2. brak możliwości kontaktu z administratorem,
        3. obowiązkowe konto w GG, jak ktoś nie ma to znaczy, że nie może się zarejestrować.
        Nie ma kontaktu = nie ma rozwoju.
      • Gość: iron007 Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 21:23
        i przez takich baranow grosze sie zarabia pare lat temu operator cnc to by la najbardziej dochodowa fucha a teraz przez samozwanczych operatorow programistow kopanie rowow jest bardziej opłacalne
        • Gość: M Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 19:28
          Witajcie. Ja na Podkarpaciu zarabiam 2500 netto plus nadgodziny (20zl za godzinę) i ciągle wydaje mi się to za mało. Programuję i ustawiam maszyny cnc, mam 23 lata.
      • Gość: toopcool operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: 80.54.19.* 11.09.13, 10:36
        Witam.
        Od ponad 5 lat pracuję w małym prywatnym zakładzie.
        Na frezarce CNC od około 4 lat.
        Do moich obowiązków należy:
        - serwis elektryczno - elektroniczny oraz hydrauliczny wtryskarek
        - przekładanie form wtryskowych oraz ustawienie wtryskarki pod założoną formę
        - obsługa elektryczna zakładu
        - projektowanie form wtryskowych
        - wykonanie programów na obróbkę elementów formy wtryskowej na frezarkę CNC
        - frezowanie elementów formy na frezarce CNC
        Mam stawkę godzinową 13 zł/h . Czy to adekwatne wynagrodzenie do zakresu kompetencji ?
        Dodam jeszcze że gdy mam jakieś nadgodziny to płatne mam również jak za zwykłe godziny bez żadnych dodatków.
        Jakieś 2 lata temu miałem dostać podwyżkę jednak nici z tego a jak ostatnio obserwuje to pracodawcy kombinują aby jeszcze coś obciąć.
        Zakład nie ma jakiś problemów z płynnością finansową .
        Jest to mała firma zatrudniająca kilkanaście osób . Jest natomiast 3 prezesów .
        • Gość: Ślusarz Re: operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.13, 19:34
          Pracujesz jako operator CNC i można powiedzieć ustawiacz form za 13 zł/h? prawda jest taka że firma ładnie Cię oszukuje na pensji...
      • Gość: Mechanik CNC machinist IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.13, 00:32
        Witam, pracuję jako operator cnc i jestem w branży około 2 lata, kończyłem technikum mechaniczne przeniosłem się do nowej firmy i na umowie próbnej dostałem 3300 brutto. Pracuje na pionowym centrum obróbczym. Detale stosunkowo zawężone tolerancje(lotnictwo). Technolodzy tworzą programy i technologie, produkcja małoseryjna. Przynajmniej jedno przezbrojenie dziennie do nawet 4 dziennie. Miła atmosfera w pracy. Wielkie wsparcie technologów. Zatrudnieni w firmie to praktycznie sami profesjonaliści znający się na tym co robią. W obecnej firmie spore benefity i możliwości rozwoju. Pracowałem wcześniej w gó...anej firmie w mieście ze sporym bezrobociem. Gorąca rada dla wszystkich którzy robią ponad swoje siły, są technologami, służbą utrzymania ruchu, elektrykami, sprzątaczami, programistami a w umowie są operatorami niech przestaną dawać sobą pomiatać. Ja mieszkam sam i uważam że zarabiam psie grosze to co ma powiedzieć facet który ma rodzinę na utrzymaniu, dom. Nie żalcie się na firmy które oferują zbyt mało, szukajcie tych które oferują więcej, nie bójcie się przeprowadzać.
        • Gość: nowy Re: CNC machinist IP: *.free.aero2.net.pl 27.12.13, 12:50
          w naszej firmie zarobki są różne ale z nadgodzinami (100 - 150) chłopaki i po 9 tys wyciągają
      • Gość: gość zarobki IP: *.miedzyrzecz.com.pl 07.01.14, 17:45
        Kurczę, czytając tak poszczególne komentarze wychodzę z założenia że wcale nie mam tak najgorzej, myślałem ze 2100-2300 zł miesięcznie (netto) to jest zasadniczo mało jak na operatora CNC. Pracuje dopiero od 3 miesięcy na tym stanowisku i wydawało mi się że należy mi się więcej, myślałem nawet nad zmianą firmy, jednak chyba wstrzymam się z tą decyzją.
      • Gość: mochnik laser IP: 46.231.155.* 12.01.14, 23:01
        Ja siedzę od trzech dwóch lat na laserze - w tej chwili mam 15/h jako programista i operator. Dużo-mało; poprzednia branża nie rozpieszczała (delikatnie mówiąc) stawkami, ale brak mi porównania bo to pierwsza taka praca. Laser wydaje się dość prosty i być może stawka odzwierciedla poziom trudności. Ja chętnie bym się przesiadł na inną maszynę gdyby to miało poprawić warunki i być rozwojowe. Jak myślicie, w jakim kierunku warto uderzać?
      • Gość: gośćzklasa xxx IP: *.dynamic.mm.pl 26.02.14, 21:17

ja pracuje na prasie krawędzowej darley ,lvd,i giętarce cnc do gięcia drutu 4 osie i zarabiam 2.5tysia niewiem czy duzo ale jak bym miał jakies propozycje to nie zabawie tam długo
      • Gość: paweł jakie stawki w niemczech ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.14, 18:37
        Witam jakie stawki są w Niemczech jako operator lasera słyszałem że około 2000euro ja pracuje obecnie za 1500 w Polsce jestem po studiach.
      • Gość: tiger cnc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.14, 16:50
        Pracowałem ponad 3 lata na wykrawarkach lvd, amada, trumpf w jednej firmie, początkowo jako operator, później ustawiacz/programista. Stawka 2700 brutto nie wiem czy mało czy dużo, ale praca nie rozwojowa i brak perspektyw na coś więcej.
      • Gość: HumanHunter Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.14, 09:34
        Witam, poszukuję operatorów/programistów frezarek do firmy inżynieryjnej pod Częstochową. Wymagane minimum roczne doświadczenie w pracy z frezarkami, w kwestii programowania istnieje możliwość wcześniejszego przeszkolenia. Umowa o pracę, praca dwuzmianowa, atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane zachęcam do przesyłania CV na adres alicja.nocon@human-hunter.pl. W razie pytań odsyłam również do kontaktu mailowego.
      • Gość: Zespół W&BS Re: """operatorzy CNC -warunki, zarobki IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.14, 13:17
        Przykładowo zarobki w Danii dla programisty to około 150 DKK/godzine. Nasza firma poszukuje operatorów/programistów maszyn CNC. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi ofertami pracy. Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej www.wbspraca.pl/pl/oferty-pracy/item/152-operator-programista-frezarki-cnc-m
      • Gość: nik zarobki cnc IP: *.dynamic.upc.ie 19.07.14, 16:23
        witam .
        pracując w Polsce rok temu zarabiałem na start 1400zl jako operator cnc-frezer potem zmieniłem na inny zakład i jako operator programista zabiałem 2300zł. Jak już miałęm rok doświadczenia jako operator programista wyjechałem do Irlandii na start dostałem 10euro za godz po 3miesiącach mam już 14euro . A zarobki są tu różne koledzy dobrzy fachowcy mają nawet 22euro za godz.
      • Gość: Agnieszka operator cnc wielkopolska 2520 netto- chętni??? IP: *.icpnet.pl 07.08.14, 11:41
        Dużo piszecie o swoich zarobkach, w takim razie zaproponuję kwotę 2520 zł netto na początek w firmie w wielkopolsce w okolicach Buku (umowa o pracę tymczasową nie jakaś zleceniówka). Praca na najnowszych maszynach z możliwością szkolenia i rozwoju. Do zadań będzie należało programowanie maszyny, obróbka w stali i aluminium, język sterowania HidenHain. Chętnych proszę o kontakt 601 646 634.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka