Forum   bakalie

bakalie

(52 wyniki)
  • strasznie dużo mi bakalii po świetach zostało, na keks już nie mogę patrzeć, co jeszcze można by zrobić? macie jakieś propozycje? z góry dziękuję za pomoc!
  • Jest banalnie proste staropolskie tradycyjne danie, będące nawet na liście potraw wigilijnych i świątecznych u Ćwierczakiewiczowej. Dzisiaj jest super proste w realizacji: 1. bierzemy ładny talerz, raczej płaski lub tackę metalową (może srebrną?) 2. układamy jakby sektorami obok siebie po garstce orzechów łuskanych włoskich, laskowych, pekan, itp. plus po garstce suszonych owoców kolorowych ananasów, bananów itp. plus po garstce suszonych fig, daktyli plus duże rodzynki i plus ja na koniec...
  • Czesc:) Moze ktos mi podpowie, gdzie mozna kupic dobrej jakosci bakalie? Najlepiej w wiekszych opakowanich (1kg, ewentualnie 500g). I w dodatku takie troche "egzotyczne" jak na Polske:P Suszone wisnie mi sie marza, zurawiny i takie tam:) Najlepiej jakis sklep internetowy jakbyscie znali:) Z gory dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby:) Leeya
  • Witam, Prowadzę własną cukiernię, dodatki co ciast kupuję głównie na rynkach/targowiskach, gdzie mogę namacalnie obejrzeć produkt. Chciałabym zapytać o godny polecenia (sprawdzony!!) sklep, w którym można złożyć zamówienie przez internet. Czy sklep internetowy w przypadku tego typu zakupów jest w ogóle godny uwagi? Czy ryzyko słabej jakości jest za duże? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Marysia
  • no wlasnie. a poza tym keks wyszedl bardzo dobry.znacie przyczyne?? (PS.bakalie zgodnie z procedura obtoczylam je w mące)
  • orzechy, migdały, rodzynki, kokosowe wiórki przechowuję w lodówce ale wcale nie wiem czy to prawidłowo... może cos tracą na tym?
  • Bo wiecie, głuchy co nie usłyszy to zmyśli... Gdzieś wyczytałam, żeby je zalać alkoholem przed pieczeniem. Więc zrobiłam to wczoraj wieczorem (piec będę jutro), ale naszły mię wątpliwości: 1. czy to mi się jakoś nie spsuje? 2. czy wódka gruszkowa (tylko to miałam bo my niepijący:) rozcieńczona nieco to nie będzie jakiś dramat? 3. no i podstawa - co z tym potem zrobić, żeby nie było mokre oraz żeby nie opadło mi na sam spód ciasta? Ratuuuunuuuuu...
  • Piernik jest fantastyczny, robiłem go już dwa razy. Trzeba tylko uważać na dwie rzeczy, 1. nie miksować za długo jajek, bo niestety mogą się zwarzyć, 2. ilość bakalii jest przesadzona najmarniej dwukrotnie (dlatego robiłem dwa razy). Tak czy owak, jest zajefajny! Smacznego!
  • w oryginalnym przepisie mam zeby zrobic to w rumie. musialabym cala butle kupic na te jedyna okazje, a w domu mam koniaki i inne tego typu specyfiki, myslicie, ze musze wydwac kaske na rum czy koniak nie zepsuje smaku?
  • Słuchajcie czy jak dodam rodzynki figi lub skórke pomarańczową to czy to mi nie spleśnieje w cieście do świąt???
  • Poprosze o dobry przepis na keks, taki aby bakalie nie opadały. Dzieki
  • gdzie i jak kupować rzeczy tzw. "suche" - groch, fasolę, soczewicę, różne orzechy, bakalie itp? te paczkowane wychodzą drożej. te luzem z kolei - tak naprawdę ich zawartość i czystość może pozostawiać wiele do życzenia, zwłaszcza na bazarach, czy wielkich halach hipermarketowych wśród ptaków, owadów i gryzoni. najlepsze oczywiście byłoby własnoręczne suszenie, lub chociaż z pewnego źródła. Ale nie mam takich możliwości, nie mam na to czasu. gdzie kupujecie takie rzeczy? tak m...
  • Zabieram się dziś za pieczenie piernika, wyjmuję bakalie m.in orzechy włoskie firmy BAKAL(opakowanie nowiutkie, nienaruszone nigdzie), otwieram je a tam robale:(((larwy w kokonach i smród zjęłczałych orzechów:((( Dziecku zrzedła mina bo miałyśmy piec razem. Cóz, straciłam zaufanie do firmy i nie polecam jej nikomu!!!! p.s.gwarancja do 06.2009
  • Czy ktos moglby mi podpowiedziec co zrobic,aby owoce kandyzowane nie opadaly na spod? W cukierniach kupuje sliczne keksy z usianymi owocami wygladajacymi jak piegi.Mnie zawsze owoce opadaja...:(
  • Upieklam wczoraj keks i okazalo sie,ze wszystkie bakalie opadly na do9l ciasta.Wyglada to jak ciasto zcentymetrowa warstwa bakali.Jest smaczne,ale...nie ma wygladu keksu. Co zrobilam zle? Czy bakalie powinno sie jakos specjalnie przygotowac? Jak?PO raz pierwszy nawet namoczone i opsypane maka rodzynki tez osiadly na dnie .Pieklam keks po raz pierwszy zachecona przepisami na Forum.Bardzo prosze o pomoc.
  • – w nazwie miało „piernik”, ale była to raczej wariacja na temat piernika, bo owszem – był miód, i przyprawa piernikowa, ale też i kakao, no i nie było żadnego zaczynu, tylko pogrzany miód z masłem i kakao połączony z pianą z białek, cukrem i mąką i dużą ilością bakalii, m.in. śliwek suszonych. Piekłam zgodnie z przepisem – 40 min. w temp 190 st. No i byłoby super, lecz niestety – wszystkie te bakalie „spłynęły” do środka ciasta i...
  • mam zamiar uiec pieerwszego w zyciu mazurka. Jakoś tten zwykły kajmak z mleka w puszce wylany na ciasto i polany polewą wydaje mi się zbyt banalny. Czy mogłabym na kajmak położyć zmielone bakalie i na górę jakiś krem np budyniowy lub karpatkowy a na to dopiero polewa i ozdoby. Czy nie urozmaici to trochę smaku? A może zepsuje co sądzicie? w swięta mam urodziny bedziee trochę gości i chciałabym zrobić coś extra
  • Pascha(15)

    Chcialabym zrobic Pasche na Wielkanoc. Tu gdzie mieszkam nie mam dostepu do twarogu. Znalazlam nastepujacy przepis Pascha 2 l mleka laska wanilii 0.5 l kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru bakalie sposób przygotowania Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę....
  • ziemniaki?? jeśli tak to w jakiej postaci? obsmażane plastry? puree? jaka sałatka czy surówka by pasowała?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się