-
strasznie dużo mi bakalii po świetach zostało, na keks już nie mogę patrzeć, co jeszcze można by zrobić? macie jakieś propozycje? z góry dziękuję za pomoc!
-
Jest banalnie proste staropolskie tradycyjne danie, będące nawet na liście potraw wigilijnych i świątecznych u Ćwierczakiewiczowej.
Dzisiaj jest super proste w realizacji:
1. bierzemy ładny talerz, raczej płaski lub tackę metalową (może srebrną?)
2. układamy jakby sektorami obok siebie po garstce orzechów łuskanych włoskich, laskowych, pekan, itp. plus po garstce suszonych owoców kolorowych ananasów, bananów itp. plus po garstce suszonych fig, daktyli plus duże rodzynki i plus ja na koniec...
-
Czesc:)
Moze ktos mi podpowie, gdzie mozna kupic dobrej jakosci bakalie?
Najlepiej w wiekszych opakowanich (1kg, ewentualnie 500g). I w
dodatku takie troche "egzotyczne" jak na Polske:P Suszone wisnie mi
sie marza, zurawiny i takie tam:) Najlepiej jakis sklep internetowy
jakbyscie znali:)
Z gory dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby:)
Leeya
-
Witam,
Prowadzę własną cukiernię, dodatki co ciast kupuję głównie na rynkach/targowiskach, gdzie mogę namacalnie obejrzeć produkt.
Chciałabym zapytać o godny polecenia (sprawdzony!!) sklep, w którym można złożyć zamówienie przez internet.
Czy sklep internetowy w przypadku tego typu zakupów jest w ogóle godny uwagi? Czy ryzyko słabej jakości jest za duże?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,
Marysia
-
no wlasnie. a poza tym keks wyszedl bardzo dobry.znacie przyczyne??
(PS.bakalie zgodnie z procedura obtoczylam je w mące)
-
orzechy, migdały, rodzynki, kokosowe wiórki przechowuję w lodówce ale wcale
nie wiem czy to prawidłowo... może cos tracą na tym?
-
Bo wiecie, głuchy co nie usłyszy to zmyśli...
Gdzieś wyczytałam, żeby je zalać alkoholem przed pieczeniem.
Więc zrobiłam to wczoraj wieczorem (piec będę jutro), ale naszły mię
wątpliwości:
1. czy to mi się jakoś nie spsuje?
2. czy wódka gruszkowa (tylko to miałam bo my niepijący:) rozcieńczona nieco
to nie będzie jakiś dramat?
3. no i podstawa - co z tym potem zrobić, żeby nie było mokre oraz żeby nie
opadło mi na sam spód ciasta?
Ratuuuunuuuuu...
-
Piernik jest fantastyczny, robiłem go już dwa razy. Trzeba tylko uważać na
dwie rzeczy, 1. nie miksować za długo jajek, bo niestety mogą się zwarzyć, 2.
ilość bakalii jest przesadzona najmarniej dwukrotnie (dlatego robiłem dwa
razy). Tak czy owak, jest zajefajny! Smacznego!
-
w oryginalnym przepisie mam zeby zrobic to w rumie. musialabym cala butle
kupic na te jedyna okazje, a w domu mam koniaki i inne tego typu specyfiki,
myslicie, ze musze wydwac kaske na rum czy koniak nie zepsuje smaku?
-
Słuchajcie czy jak dodam rodzynki figi lub skórke pomarańczową to czy to mi
nie spleśnieje w cieście do świąt???
-
Poprosze o dobry przepis na keks, taki aby bakalie nie opadały. Dzieki
-
gdzie i jak kupować rzeczy tzw. "suche" - groch, fasolę, soczewicę, różne
orzechy, bakalie itp?
te paczkowane wychodzą drożej. te luzem z kolei - tak naprawdę ich zawartość
i czystość może pozostawiać wiele do życzenia, zwłaszcza na bazarach, czy
wielkich halach hipermarketowych wśród ptaków, owadów i gryzoni.
najlepsze oczywiście byłoby własnoręczne suszenie, lub chociaż z pewnego
źródła. Ale nie mam takich możliwości, nie mam na to czasu.
gdzie kupujecie takie rzeczy?
tak m...
-
Zabieram się dziś za pieczenie piernika, wyjmuję bakalie m.in
orzechy włoskie firmy BAKAL(opakowanie nowiutkie, nienaruszone
nigdzie), otwieram je a tam robale:(((larwy w kokonach i smród
zjęłczałych orzechów:(((
Dziecku zrzedła mina bo miałyśmy piec razem.
Cóz, straciłam zaufanie do firmy i nie polecam jej nikomu!!!!
p.s.gwarancja do 06.2009
-
Czy ktos moglby mi podpowiedziec co zrobic,aby owoce kandyzowane nie opadaly na spod? W cukierniach kupuje sliczne keksy z usianymi owocami wygladajacymi jak piegi.Mnie zawsze owoce opadaja...:(
-
Upieklam wczoraj keks i okazalo sie,ze wszystkie bakalie opadly na
do9l ciasta.Wyglada to jak ciasto zcentymetrowa warstwa bakali.Jest
smaczne,ale...nie ma wygladu keksu. Co zrobilam zle? Czy bakalie
powinno sie jakos specjalnie przygotowac? Jak?PO raz pierwszy nawet
namoczone i opsypane maka rodzynki tez osiadly na dnie .Pieklam keks
po raz pierwszy zachecona przepisami na Forum.Bardzo prosze o pomoc.
-
– w nazwie miało „piernik”, ale była to raczej wariacja na temat
piernika, bo owszem – był miód, i przyprawa piernikowa, ale też i
kakao, no i nie było żadnego zaczynu, tylko pogrzany miód z masłem i
kakao połączony z pianą z białek, cukrem i mąką i dużą ilością
bakalii, m.in. śliwek suszonych.
Piekłam zgodnie z przepisem – 40 min. w temp 190 st.
No i byłoby super, lecz niestety – wszystkie te bakalie „spłynęły”
do środka ciasta i...
-
mam zamiar uiec pieerwszego w zyciu mazurka. Jakoś tten zwykły kajmak z mleka
w puszce wylany na ciasto i polany polewą wydaje mi się zbyt banalny. Czy
mogłabym na kajmak położyć zmielone bakalie i na górę jakiś krem np budyniowy
lub karpatkowy a na to dopiero polewa i ozdoby. Czy nie urozmaici to trochę
smaku? A może zepsuje co sądzicie? w swięta mam urodziny bedziee trochę gości
i chciałabym zrobić coś extra
-
Chcialabym zrobic Pasche na Wielkanoc. Tu gdzie mieszkam nie mam dostepu do twarogu.
Znalazlam nastepujacy przepis
Pascha
2 l mleka
laska wanilii
0.5 l kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
sposób przygotowania
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę....
-
ziemniaki?? jeśli tak to w jakiej postaci?
obsmażane plastry? puree?
jaka sałatka czy surówka by pasowała?